Konstverket heter ”De sterrenacht” (=stjärnatten). Bilden föreställer en liten by, sent på natten. Jag ser en kyrka, flertal små gammalmodiga hus och åkermark. Byn är omringad av ett par berg som går igenom hela bilden. I bildens förgrund befinner sig en stor växt, Över byn strålar en vacker stjärnhimmel fram. Det är en kall vinterdag, sent på natten för ca 200 år sedan tror jag. 

Denna oljemålning är uppbyggd av jordnära färger. Några typiska som han använder är olika nyanser av blått, violett, grön, gul och vit. Sedan blandar han även in svart och lite rött. Van Gogh målar med mjuka penseldrag. Stjärnhimmeln går inte i samma riktning, utan lite överallt. De har han gjort med hjälpa av att dutta tror jag. Det gör det hela mer levande och betydelsefull. Konturerna blir mjuka och lätta att kolla på. Färgerna känns mer blandande. I och med att det inte är jätte färgglada färger känns det lite dystert.

När jag kollar på målningen får jag en mängd olika känslor och intryck. Övergivande och ensamhet är det första som tilltalar mig när man bara tar en snabb titt på bilden. Något hemskt har hänt. Jag känner en känsla av oro, himlen verkar vara okontrollerad och det känns kallt och upprört. Stämningen verkar vara negativ och nedtonad, hela byn känns rädd och orolig. Jag ser även ett par åkrar och får en känsla av ett hela byn luktar lite unket.

Van Gogh hade lagts in på sjukhus på grund av sin psykiska ohälsa. När man är sjuk är det svårt att vara kreativ med de svåra problem man dras med. Eftersom han mådde såpass dåligt under den tiden tycker jag att det är helt otroligt att han kunde skapa ett konstverk som denna. När han målade så kanske han tänkte på dess historia, vilket jag tycker verkar intressant. 

Jag tror att van Gogh ville förmedla ett tydligt budskap med tydliga känslor samtidigt som han lämnar bilden väldigt öppen med olika detaljer. Och det har han lyckats riktigt bra med. När jag skriver öppen menar jag att det finns många olika sätt att tolka bilden på och jag tror att alla får olika känslor och tolkar bilden olikt. Det känns som att han har tänkt att det ska kännas väldigt personligt när man tittar på bilden. Jag ser inget negativt med det, snarare positivt. När man gör en sån målning och lämnar den såpass öppen kan den mer tilltala människor. 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Edvard Munch föddes den 12 december 1863 och dog den 23 januari 1944. Han var född i Löten, Norge (som då var i union med Sverige). Munch levde i Paris, Berlin och olika delar ut av Sverige och Norge. Han har grundskoleutbildning som ingenjör och högskoleutbildning inom konsthantverk. Munch tillhör den moderna konstens och expressionismens främsta föregångare.

Huvudsyftet med expressionistisk konst är att uttrycka, förmedla starka känslor och hur konstnären kände. På det sättet förvrängde ofta konstnären verkligheten. Men utförde sina mål genom överdrift, primitivism, och fantasi och genom levande, skärande, våldsam eller dynamisk tillämpning av formella element. För att kunna visa sina känslor använde man mycket starka färger eftersom att de lyfter fram en känsla på ett bättre sätt. 

Jag valde Edvard Munch för att han verkar vara intressant som person. Han har inte alltid haft det lätt för sig. Dessutom har jag alltid tyckt att inprincip alla hans verk är väldigt vackra och personliga. Men ibland är det lite svåra att uppfatta vad hans verk föreställer. Budskapet är heller inte så tydligt. Men jag gillar att han lämnar bilden så, den blir så öppen. Med öppen menar jag att var och en får bilda sin egen uppfattning vad det föreställer. Det gäller även budskapet såsom känslor och tankar. På det sättet kan den mer tilltala folk. Jag gillar hur han använder olika färger som han på nått sött får att smälta ihop vilket gör att bilden känns mer levande och rörlig vilket jag tycker är så häftigt.

Munch mest kända konstverk heter "skriet". Bilden väcker många känslor och intryck. Jag tycker att bilden är väldigt intressant för att den väcker många frågor. Om man jämför ansiktsuttrycken på männen skiljer sig den mannen längst fram. Det är bara han som ser förskräckt och rädd ut. Han nästan skakar av rädsla ser det ut som. Vad kan det bero på? Jag tror att det är något bakom bilden vi inte ser. Det är något hemskt som händer men som bara berör mannen längst fram. Det kan jag tycka är lite spännande att man får spekulera själv. Och nu kommer vi till de igen, att han gör bilden såpass öppen. Det är därför jag valde bilden. 

Utseendemässigt tycker jag inte konstverket är vackert. Jag gillar inte att han använder såpass starka färger. I med att han använder starka färger går så att det blir mer skarpt. Vissa konturer och linjer, ja allt! Det kan jag tycka bli jobbigt att kolla på till slut. Det är inte min smak riktigt. För mig, starka känslor förmedlar bara skräck och ondska. Obehag helt enkelt. Det är inte något jag vill känna när jag kolla på ett konstverk. Bilden förmedlar fel sorts känslor tycker jag.

När Hitler kom till makten i Tyskland 1933 började han hata på vad han kallade en förtappad konstform - vilket var all modern konst såsom Munch. Hitler beslagtog massvis av expressionistisk konst som han hotade med att sälja eller bränna. Det var då skriet räddades från hitlers hat efter en överenskommelse med den tyska regeringen.

Källor: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Edvard_Munch

Likes

Comments

Jag tycker inte att vi har haft bra med tid eftersom vi haft många lediga dagar. Vi har fått 8 lektioner och det är inte tillräckligt. Alla material fanns förutom en passare.

Sport

För detta projektet hittade jag inspiration på nätet och min systers basketmatch.

Det var lätt att komma igång. Själva motivet är ju väldigt enkel så det tog inte många minuter att skissa upp det jag ville göra.

Tekniken var collage. Jag använde mig av tidningspapper, kopior, lim, penna, sudd och en liten sax. Pga av många lediga dagar, vilket ledde till att vi fick mindre lektioner att jobba på och noll fantasi ville jag göra något enkelt och lätt. Dessutom ville jag pröva något nytt och experimentera lite då jag aldrig gjort collage innan.

Golvet, som ska föreställa eller som också är parkett ändrade jag. Innan var golvet av något annat som jag inte riktigt gillade. Det blev fel färg och nu efterhand tycker jag att de blev mycket bättre. Det såg mer realistiskt ut, vilket det inte var innan och det var de som var tanken. På skissen hade jag även målat en tv aktig sak som skulle sitta uppe i taket och basketspelare. Där tänkte jag mig att det skulle stå matchpoöngen, lagens namn, tiden osv. Men jag kände att det blev allt för svårt. Dessutom hade vi väldigt lite tid kvar. Så dessa små detaljer var ej värt att prioritera framför de andra projekten. För jag visste att det skullle ta tid.

Jag hade nog gjort på ett annorlunda sätt. Jag hade gjort bollen ännu större. Eftersom det är basketbollen som ska stå i centrum. Det skulle varit kul och lagt in detaljerna. Såsom basketspelare, linjerna på planen och en tv aktig grej i taket. Bilden skulle bli så mycket mer realistiskt ut och mer beskrivande vad det verkligen föreställer. För när jag kollar på bilden ser den så tråkig ut. Man ser inget budskap. Åandra sidan måste jag bli bättre på att prioritera tider. För nu i efterhand inser jag att jag kunde hunnit med.

Identitet

Det var väldigt svårt att komma på något och därför satt jag länge och funderade. Jag kollade på vad de andra gjorde och var inne på internet för att få någon typ av inspiration. Men jag hittade ingenting. Någon gång under lektionen slängde jag en blick åt några bilder som hängde på väggen bakom mig. De föreställde en Cola burk där eleven hade skissat av i tre olika stadier. De fick mig att tänka på skuggning.

När jag väl hade fått min idé tog det inte lång tid att sätta igång.

Materialet jag använde mig av var blyertspennor i olika HB, sudd och en stomp. Jag valde att endast använda mig av blertspennor för att jag ville lämna bilden såpass öppen. Med öppen menar jag att jag lämmnar bilden väldigt tolkningsbar. Bilden kan då tilltala fler människor. Sedan är grå, svart och vitt ganska neutrala färger som passar de flesta och färgerna hjälper mig att göra bilden mer dramatisk vilket budskapet identitet hade en koppling till.

Under arbetsgången stötte jag inte på några stora problem. Kanske med skuggningen. Eftersom jag aldrig skuggar och att det var en ny teknik för mig blev det svårt att veta vart man skulle trycka och vart man inte skulle. Men jag kollade lite på internet och fick sedan fick jag kläm om det.

Om jag hade fått göra om teckningen skulle jag gjort om tjejen där mak ser henne bakifrån större. När man ska måla såsom jag gjorde ska alltid spegelbilden vara mindre. Bilden skulle sett bättre då.

Natur

För detta projektet hittade jag inspiration från en inlämning jag skrev på. Inlämningen skulle handla om växthuseffekten och hur framtiden kommer att se ut med miljöfrågan. Det fick mig att tänka hur vårt samhälle kommer att förändras. Och om vi inte ändrar vårt beteende kommer jorden sakta men säkert förstöras. 

Jag hade lätt att komma igång.

Jag använde mig av blyertspenna, färgpennor, sudd, och en kruka. Krukan använde jag mig för att få en perfekt cirkel. Det är ju väldigt svårt att göra en själv. Jag frågade faktiskt om de hade en passare (en slags penna för att rita cirklar) men de hade ingen. Detta var mitt sista projekt och hade väldigt lite tid kvar att jobba på. Då vill jag inte krångla till det för mig. Därav valde jag teknik och material som jag vet jag kan och är trygg i.

Under arbetsgången fick jag problem med att göra handen. Jag målar aldrig händer och den var i en annorlunda, svår gjord position och vinkel.

Om jag fick göra om allt skulle jag göra om hela teckningen. Speciellt på klotet och de olika sidorna. Jag skulle vilja lägga till mer detaljer och använda färger som är typiska för just den sidan. Det skulle göra budskapet starkare och tydligare. När jag kollar på bilden tycker jag att budskapet är skevt. Färgerna jag använde kunde lika gärna varit på den andra sidan. Sidorna skiljer sig ifrån varandra inte så mycket. På vänster sida hade jag kunnat använda mer glada färger. Som gul och grön. Mer detaljer så som en sol, blommor, fjärilar och glada människor och djur. Det tycker jag symboliserar en bra värld. På den högra sidan hade jag kunnat lägga till bilar och fabriker som avger avgaser. Eftersom dessa avgaser kommer att spela stor roll i framtiden.

Likes

Comments

Idag har jag haft bildlektion. Jag gjorde klart resten av skuggningen i spegeln och från tjejen. Sedan målade jag det svarta och "finslipade" hela teckningen eftersom den såg lite kladdig ut. Jag blev väldigt nöjd med teckningen.

Likes

Comments

Idag fortsatte jag på mitt tredje och sista projekt med tema identitet.

Det jag tänkt att göra är en tjej som kollar på sig själv i en spegel. Inte några detaljer utan bara tjejen och spegeln, Runt om ska jag ha nått i stil med inåtriktade linjer med hjälp av hård blyertsteknik. De får en att direkt fästa blicken på tjejen. Materialet kommer endast att vara olika blyertspennor. Och fokuset ska var på att skugga. Budskapet ska som sagt vara identitet, vem man är som person.   

Likes

Comments

Idag har jag haft bildlektion. Jag blev klar med mitt collage och är nu färdig med tema sport. Blev riktigt nöjd med teckningen. Jag fick verkligen fram det jag ville. Tyckte det blev så häftigt att använda tidningspappret.

Den föreställer en stor och viktigt basketmatch mellan två skickliga lag, Många ser matchen och det är på någon stor arena. Kanske Madison square garden. En boll håller på att gå i mål och det är den avgörande bollen.

Eftersom jag klippte såpass små bitar så var det svårt att få fast dem på pappret och få det att sitta. Det var det som tog tid och gjorde så att jag inte riktigt blev klar i tid enligt min egen tidsplan. Så till nästa gång när jag gör detta ska jag klippa större bitar. Då tror jag också det blir mer tydligt. Jag fick även lite problem med hur jag skulle skugga bollen. Det var svårt att hitta passande bilder och hur jag skulle skugga,

Jag han även börja på mitt sista projekt.


Likes

Comments

Idag har jag haft bildlektion.

Jag fortsatte på mitt projekt med att hitta bilder från olika tidningar och klistra på. Jag kom även på nu att jag ville skugga basketbollen. Så den kommer inte bara att få bli brun. Tyvärr han jag inte klart. Det tog längre tid än vad jag trodde. Eftersom vi bara har ca 2-3 lektioner kvar, känner jag lite smått panik eftersom man måste redovisa 3 projekt.

Likes

Comments

Idag har jag haft Bildlektion.

Som jag skrev i förra inlägget har jag börjat jobba med ett nytt tema, sport. Jag har bestämmt mig för att jobba med tekniken "collage" Jag började med att skissa upp en bild. Den föreställer en basketmatch där den avgörande bollen snart håller på att gå i. Jag kommer sedan att klippa ut passande bitar från en tidning och klistra på. Bitarna ska vara ganska små.

Jag han klar med skissen och började lite med att sätta på. Det jag har kvar att göra är då målet, bollen, spelare, planen och publiken.


Likes

Comments

Det här är min bildmapp som jag blev klar med förra lektionen (v.36). Jag spelar badminton och har gått på konståkning. Jag ritade i:et som ett badmintonrack och målade massa bollar runt. Varför jag målade de är för att de är mitt största intresse, får mig att må glad och avslappnad, Jag kan verkligen springa av mig när jag väl är på träningen. Skolan tar upp mycket tid och gör mig stressad ibland när de är mycket. Så jag längtar varje gång tills nästa träning är. Längst nere i det högra hörnet målade jag ett par skridskor. Har gått på konståkning men slutade för ett tag sedan. Men jag tycker de är fortfarande riktigt kul. Skulle inte säga att komståkning är ett intresse men de är en grej jag gillar att göra nån gång ibland.

Jag är inte nöjd med min mapp. Kände att jag kunde utveckla den mycket mer och vara mer kreativ. Men mappen speglar mig ganska bra ändå. Nästa gång ska jag försöka ha ett huvudämne och utveckla de mer. 

Likes

Comments

​Idag har jag blivit klar med mitt första projekt. Jag skissade klart båda sidorna och handen. Dagens lektion var väldigt effektiv och jag han med mycket. I helhet blev jag nöjd med teckningen. Men jag tycker att budskapet är lite skevt. Jag skulle viljat överdriva mer med färger och detaljerna. Helt enkel lägga till mer saker som är typsikt för den ena sidan. Det skulle göra budskapet ännu tydligare. Under arbetsgången fick jag lite problem med att måla handen. Den är i en ovanlig position och vinkel. Men till slut fick jag till det.

Likes

Comments