View tracker

Vi gjorde för några veckor sen bitar och mjuka kakor i konditoriet som ni ser på bilderna. Vi fick ha vilka smaker som vi ville i allt.

Till macaronsen så gjorde vi en italiensk maräng och bytte ut 20 g socker mot kakao istället och kokade en kola att ha i mellan

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

  • 1 readers

Likes

Comments

View tracker

Hittills i veckan har vi fått göra egna bröd recept och så har vi gjort knäckebröd. Brödet är med ganska mycket honung, sesamfrö, och nötter, durumvete och vetemjöl

  • 2 readers

Likes

Comments

View tracker

Idag i skolan har vi gjort klassiska tårtor här är lite bilder

De är princesstårta, hallontårta, schwartswald och frukttårta

  • 5 readers

Likes

Comments

Har inte bloggat på väldigt länge men nu ska jag försöka blogga mer. Har börjat på en vidare utbildning i bageri/konditori som är ett år, så tänkte lägga upp mycket bilder på vad vi gör under året. Har gått en månad nu så här kommer lite bilder vad vi har gjort under den här månaden.

Likes

Comments

Har också gjort första omgången med lussekatter för i år idag. Jag blev så sugen på det så jag startade tidigt i år.

Likes

Comments

Eftersom de är kladdkakans dag i dag så fick jag lust att baka en kladdkaka, jag bakade också några kladdkake muffins. De är kladdkaka med lakrits pulver i.
Och de lakrits pulver jag har använt är de här

Här är receptet jag använt:

Kladdkakans
200g mörk choklad
200g smör
2 dl socker
4 ägg
2 dl vetemjöl
2 msk Haupt lakritspulver från Asien
Lakritskola
1.5 dl grädde
1.5 dl ljus sirap
1.5 dl strösocker
1 msk Haupt lakritspulver från Kalabrien

TILLAGNING

1. Klä en springform med bakplåtspapper, sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en stor kastrull, ta av kastrullen från plattan. Hacka chokladen och smält det i det varma smöret. Vispa ner socker och ett ägg i taget.
3. Blanda mjöl och lakritspulver och sikta ner i smeten, rör om.
4. Fyll formen med smeten och grädda i ca 30-35 min. Låt kakan svalna i formen
5. Koka upp alla ingredienser till lakritskolan till 117 grader. Häll smeten över kakan. Låt stelna i kylen.

De går säkert bra att använda ett annat lakritspulver.
Jag har tänkt att jag ska göra lakritskolan som jag ska täcka kladdkakans med en annan dag så fler bilder kommer.

Likes

Comments

De var en kompis som hade beställt två tårtor till hennes dotters 3 års dag idag. Så jag gjorde dessa tårtor med en vaniljbotten och ett lager med vitchoklad ganache, och sen botten igen och sen jordgubbsmousse. Jag täckte tårtorna med sockerpasta och gjorde en Hello Kitty och Tingeling som figurer på tårtan.
Tårtorna blev såhär

Likes

Comments

Har precis varit och köpt marsipan på Örebromarsipans fabriksförsäljning. Har inte köpt allt de som är på bilden men de var färgerna man kunde välja mellan, köpte åtta olika färger.

Likes

Comments

Har velat testat att gör en sån här citron paj långe så passade på nu när jag är lite ledig, och jag hoppas att den blev god.
Här är receptet

Deg
3 dl vetemjöl
100 1/50000 g smör eller margarin
3 msk vatten

Fyllning
1 1/2 dl socker
150 g smör eller margarin
rivet skal och pressad saft av 2 citroner (2 citroner ger knappt 1 dl saft)
2 ägg
2 äggulor

Maräng
3 äggvitor
4 msk socker

Deg: Lägg mjöl och matfett, skuret i mindre bitar, i en matberedare eller bunke. Hacka samman det till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen snabbt. Platta ut den något och svep in den i plastfolie. Låt den vila kallt ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200°C.
Kavla ut degen till en platta och klä botten och kanter på en pajform, ca 25 cm i diameter (för 6 port). Picka botten och vik aluminiumfolie över kanten. Ställ formen svalt 10 min. Grädda pajskalet i ca 15 min. Ta bort folieremsan efter 10 min. Ta ut pajskalet och låt det svalna.

Fyllning: Blanda under tiden alla ingredienser till fyllningen i en kastrull. Låt den sakta sjuda upp under vispning tills krämen är tjock och luftig. Kyl den snabbt under vispning (i kallt vatten i diskhon) och häll den kall i pajskalet.
Öka ugnsvärmen till 250°C.

Maräng: Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar under fortsatt vispning.
Bred marängmassan "toppigt" över pajen och grädda på mellanfalsen i ugnen 2-3 min eller tills marängen fått lite brun, vacker skiftning. Servera pajen ljummen eller kall.

Här är pajen när den är klar

Likes

Comments

Om man har varit sugen på att göra surdegsbröd någon gång med egen surdeg så tänkte jag skriva hur man gör här nu.

Du behöver en burk med lock.
Dag 1
0,5 dl vetemjöl
0,5 rågmjöl
1 dö vatten
Häll i 1 dl vatten i den rengjorda burken och tillsätt 0,5 dl vetemjöl och 0,5 dl rågmjöl. Blanda med en gaffel tills de blir en trögflytande slät smet. Förvara burken med surdegen i rumstemperatur med locken på glänt.

Dag 2
1 dl vatten
0,5 dl rågmjöl
0,5 dl vetemjöl

Mata surdegen med vatten, rågmjöl och vetemjöl och rör om. Förvara i rumstemperatur med en upp och ner vänd bunke uppe på.

Dag 3
1 dl vatten
0,5 dl rågmjöl
0,5 vetemjöl

Mata surdegen med 1 dl vatten 0,5 dl rågmjöl och 0,5 dl vetemjöl. Rör om och förvara i rumstemperatur med locket på glänt.

Dag 4
Nu kan du börja baka med din surdeg.
Glöm inte att mata din surdeg dagen innan du ska använda den och låta den stå framme över natten.
Du kan mata surdegen när du använt den också om den behövs fyllas på.

Likes

Comments