Contains affiliate links Fika

S`mores är någonting som de flesta svenskar kopplar till de amerikanska campinglivet. Grillade marsmellows på pinne, en chokladbit och ett par Graham crackers. Men det finns så oändligt många varianter på den Amerikanska klassikern. Idag så tänkte jag visa ett sätt som kommer underlätta för många s`mores älskare där ute, nämligen S´mores bars. Ett väldigt simpelt recept som kräver ytterst få ingredienser.

Det är egentligen inte så mycket som kan gå fel i detta recept. Men det finns några tips som man kan tänka på. Det första är lager nummer två, chokladgenagen. Chokladgenage är när du blandar choklad med het mjölk för att chokladen skall få en ”finare” eller ”lyxigare konsistens”. Det viktiga inom detta område är att du inte värmer för mycket mjölk. Detta kan resultera i att mittenlagret inte sätter sig och det blir mer sås än bars. Det andra tipset är att använda sig av ”non-sticking spray” som man kan hitta på den amerikanska hyllan på Ica eller coop. Det är väldigt praktiskt när du jobbar med marsmellows och fluff då de båda har en tendens att fastna i ALLT.

Detta recept är anpassat för en form á 20x20 cm vilket blir cirka 15 bitar. Form finns på Kitchen Craft

Ingredienser:

botten:

30 st krossat mariekex

100 g rumsvarmt smör

2 tsk vaniljsocker

4 msk strösocker


chokladgenage:

200 gram mjölkchoklad

2 msk mjölk


Toppen:

175 g fluff

4 nävar minimarsmellows

Gör såhär:

Det första du skall göra är att sätta ugnen på 175 grader. Sedan så skall du krossa mariekexen vilket du enklast gör i en matbredare. Häll sedan över smulorna i en bunke och addera smör, strösocker samt vaniljsocker och vispa tills allt har blandats. Lägg sedan smulkompotten på en plåt som har ”non-sticking cocking spray” inuti alternativt bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter eller tills toppen ser gyllenbrun ut. Placera sedan detta i kylen så att de svalnar helt.

Under tiden så kan man göra chokladgenagen vilket är något av det enklaste man kan göra. Börja med att värma mjölken över ett vattenbad och när mjölken är varm så tillsätter du chokladen tills den har smällt jämnt. Man kan även göra denna process i micro men då finns det en tendens till att det bränner vilket ger en bitter smak på chokladen senare. Ringla sedan ett jämnt lager med choklad över kex bottnen och ställ den i kylen tills chokladen har stelnat helt.

När chokladen har stelnat är det dags för det sista steget vilket är marsmellowsfluffen. Ta din ”non-sticking cocking spray” och spraya på din slickerpott alternativt ta varmt vatten på den och bre ut ett jämnt lager med fluff över hela bottnen. Därefter så tillsätter du två nävar med mini marsmellows och sätter in den i ugnen på grill-mode tills marsmellowsen blir gyllenbruna, detta går väldigt snabbt så man får bevaka över den hela tiden haha. 

Det sista steget är att återigen ställa in formen med dina blivande s´mores bars i kylen. Detta recept får du nästan spendera hälften av tiden av att vänta, man väntar på at kexbottnen skall svalna, att chokladen skall stelna etc. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge ;) Hur som helst, när allt har svalnat så är det bara att skära upp dina bars och servera, Hope u like it!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Contains affiliate links Fika

Imorgon är det den 14 februari, Valentins namnsdag men sedan är det ju såklart alla hjärtans dag, dagen då man skall visa lite extra kärlek till dem som står en nära. Denna dag kopplas väll främst till kärlek så tänkte därför dela med mig av detta farligt goda recept som man kan bjuda på imorgon. Det är ett väldigt simpelt recept vilket är perfekt om man vill baka någonting i sista minuten med garantier att den kommer bli bra! Eftersom att det är kärlek som står i fokus så bakar jag denna kaka i en hjärtform ifrån kitchenstore. En väldigt fin tvist på det hela då det blir som en extra liten symbol under denna dag!

Detta recept är anpassat för cirka 10 bitar, en pajform med en diameter á 17 cm.

Ingredienser:

100 g daim

100 g smör eller margarin

2 st ägg

2 dl socker

2.5 dl vetemjöl

2 msk kakao

Topping:

50 g Daim ( en dubbeldaim)

Kolasås, hur mycket du vill ha beror på vad man tycker om.

Gör såhär:

Det första du skall göra är att sätta ugnen på 200 grader. Börja sedan med att smälta smöret och tillsätt sedan daimen. Jag valde att hacka min daim då det gör att det blir en mycket jämnare smältning. Låt det sedan smälta tills dess att det blir en jämn chokladsmet.

Samtidigt så skall de vispas samman ägg och socker fluffigt. Därefter så tillsätter du kakao och vetemjöl och vispa detta till en jämn smet. Vänd sedan samman chokladsmeten med äggsmeten försiktigt då man inte vill att luften skall försvinna från äggsmeten, annars så har man vispat det fluffigt i onödan.

När allt har vänts ner till en jämn smet så skall du smöra och bröa din form, jag använder mig som sagt av en hjärtformad form som jag hittade på Kitchenstore på kungsmässan men samma finns också Hääääär. Sedan så sätter du in kakan på 200 grader i cirka 17 minuter. Jag tycker personligen att när det kommer till kladdkaka så tar jag hellre ut den lite innan och behöva ställa in den en andra gång än att den står inne för länge och blir halvtorr, blääää.

Avsluta sedan med att ta ut kakan ur formen och lägg på ett tunt lager kolasås. Hacka sedan ytterligare en dubbeldaim dvs cirka 50 g, och lägg på den på kakan också. Det sista steget är att ringla på lite kolasås över allting. Jag vill verkligen rekommendera att lägga på daim på kakan också då det verkligen gjorde det hela sååå mycket godare! Jag serverade sedan detta med lättvispad grädde med några daimsmulor på toppen av grädden! Detta blev verkligen så himla gott och jag rekommenderar detta recept till alla daimälskare därute! Den behöver inte bakas till något speciellt tillfälle utan funkar precis lika bra till eftermiddagsfikat! Hope u like it!

Likes

Comments

Contains affiliate links Desserter
Chokladsufflé, desserternas dessert. Detta är väll en dessert som många refererar till en form av hatkärlek. Den är trixig att få till men väldigt smaskigt. Det är tråkigt att den kopplas till misslyckande då nyckeln är att byta ut termerna en aning. Står det ”vispa” så skall det istället stå ”vända ihop” de två smeterna exempelvis. Jag tänkte därför idag dela ett recept, återigen tänkte jag hänvisa från två systrars söta då dem verkligen påvisar hur enkelt denna dessert kan göras utan något misslyckande.


Det som då kan vara det svåra i detta recept är att främst behålla luften i den gemensamma smeten så att den lyfter sig i ugnen, vilket du gör genom att, som sagt, vända ner de två blandningarna tills det blir en jämn smet och ingen visp! Det andra som kan vara lite svårt att få till är att, när du smörar och sockrar dina former så måste de komma upp hela vägen på kanten för att sufflén ska lyfta jämt, ni kommer förstå! Jag lovar.

Detta recept är anpassat för 6 st sufflèformar à 10 cm diameter, det vill säga 6 st portioner.

Liknande sufflèformar finner ni via denna länk, även dessa till ett väldigt bra pris :) Sufflé skål, räfflad , D155mm, H70mm

Ingredienser

250 gram mörk choklad (valfri kakaohalt)

2 msk smör

4 st äggulor

10 st äggvitor

1 msk strösocker

Gör såhär

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smällt därefter din choklad och ditt smör över ett vattenbad. Anledningen till att man inte skall göra det i micron är då det blir jämnare smältning över ett vattenbad. Blanda sedan i äggulorna, en efter en tills det blir en jämn konsistens. Under tiden så vispar du de 10 st äggvitorna fluffigt (om du är osäker på om dem är klara så skall du kunna vända upp och ner på bunken) och därefter så tillsätter du ditt socker. Därefter så rör du samman de två delar, och det är vid denna punkt det är viktigt att vi försiktigt vänder ner äggvitesmeten i chokladsmeten så att luften ur äggvitorna inte går ur. Detta är för att smeten fortfarande skall ha en luftig konsistens.

Sedan så skall du smöra och sockra dina 6 st formar och var noga med att då täcker hela innersidan av suffléformen. Därefter så fördelar du smeten i dina formar och var noga med att det blir en jämn yta. Skulle det inte bli det dra lite försiktigt formarna fram och tillbaka längst med ett bord eller liknande. Sedan så skall dom gräddas i ugnen i cirka 12-15 minuter. Det som avgör hur länge dem skall vara i ugnen är hur mycket dom har lyft sig. Även här är det superviktigt att du inte öppnar ugnen under gräddningen då detta kan resultera i att all luft går ur och dem sackar ihop istället för att lyfta på sig. Servera som den är, alternativt florsocker på toppen eller något bär som friskar upp den mastiga desserten.

Likes

Comments

Contains affiliate links Desserter

Idag är det faktiskt ingen vanlig dag, utan Nutellans dag. En dag som jag anser borde införas en gång i månaden istället för en gång om året haha. I alla fall så kan det vara svårt att hänga med bland alla temadagar som vi i Sverige nu har infört, så tänkte därför dela ett superenkelt recept, men det kräver lite förberedelser.

Detta recept är en Nutella glasstårta baserat på Nutella (ofc), maräng och grädde. Den är väldigt nätt och ”fin” i konsistensen. Med en botten som är gjord på maräng, samt krossad maräng i Nutelladelen vilket gör att de binder det ihop smakerna perfekt. Som sagt så är detta ett väldigt simpelt recept men eftersom det är en glastårta så krävs det att den ligger i frysen i cirka 4 timmar innan servering.

Detta recept är anpassat för en form á 15 cm i diameter.

Ingredienser:

4 st ägg

2 msk socker

5 dl vispgrädde

200 gram nutella

2 st marängbottnar (finns på Ica, Coop etc. Om man inte vill göra egna såklart)


Gör såhär:

Börja med att vispa upp din grädde fluffigt, var noga med att grädden skall bli toppig och inte klumpig, med toppig menar jag att man med hjälp av vispen skall kunna göra små toppar. Därefter så separerar du äggvitorna och äggulorna och vispar upp vardera med 1 msk socker. Äggulorna och sockret skall vispas luftigt till skillnad från äggvitorna och sockret som skall vispas till ett hårt skum.

Nästa steg är att krossa den ena marängbottnen och lägg ner den i den vispade grädden, vänta dock med att vända ner marängen förrän de övriga satserna är ilagda i den gemensamma bunken. Nästa steg är att addera de båda äggsatserna, det vill säga de luftigt vispade äggulorna samt äggvitorna som är ett hårt skum och vänd ner allt försiktigt för att behålla luften. Avslutningsvis så häller du i Nutellan i smeten och för att göra detta på enklast sätt, så kan du värma Nutellan i micron i cirka 30 sekunder innan du häller i den i smeten.

Avslutningsvis så lägger du den andra marängbottnen i botten av pajformen. Jag använder mig utav en form med avtagbara kanter. Denna använder jag då det blir lättare vid servering, liknande finns här . Man kan ju självklart använda någon form som man har hemma men då får man tänka på att ha smörpapper på kanterna om man vill servera tårtan utan formen. Häll sedan över Nutellasmeten i formen och låt den stå i frysen i cirka 4 timmar, det skadar ju såklart inte att ha inne den längre. Tänk dock på att ta ut den lite innan servering så att den inte blir stenhård :P

Servera den sedan som den är, eller om du gör så som jag gjorde vilket var att lägga på lite färska bär för att balansera smakerna på ett bra sätt. Hope u like it!

Likes

Comments

Contains affiliate links Fika
Att pekannötter är någonting som man kostar en slant är inget att sticka under stolen men ack så gott. Men man får vad man betalar för, right? Boken två systrars söta, den storsäljande bakboken som toppat många försäljningslistor och skriven av systrarna Eisenman fick jag i julklapp. Jag tänkte att jag skulle testa på ett av de 170 recepten som boken har att erbjuda. Receptet heter ”Southern Pecanpie” och är inspirerad av Amerikas sydkust, ett område som är en riktig guldgruva för oss bakälskare :D


Detta recept är ganska omständigt, då det innehåller en fyllning i form av vätska som inte får mjuka upp pajskalen. Det viktiga i detta recept är att fyllningen får absolut inte koka då detta kan resultera i att den inte sätter sig, den får endast sjudas. Den andra saken man måste tänka på är att pajskalet skall endast vara halvgräddad då pajarna skall in i ugnen ännu en gång.

Detta recept är anpassat för 6 mindre pajformar à 10 cm diameter eller en pajform à 24 cm diameter.

Kitchen Craft har nästan exakt likadana pajformar som dessa ovan till ett väldigt rimligt pris. Dessa är verkligen superbra och händiga om man är en sucker för småsaker såsom pajer :D

Mördeg (pajskal)

150 gram rumstempererat smör

2 st äggulor

3 dl Vetemjöl

5 msk smör

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda sedan äggulorna och smöret i en matbredare eller med en elvisp och tillsätt sedan övriga ingredienser det vill säga vetemjölet samt strösockret och vispa tills det har fått en jämn konsistens. Separera sedan mördegen i 6 lika stora delar (enklast med en köksvåg) och tumma ut degen jämt i pajformerna. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i cirka 9-11 minuter. Undvik att öppna ungsluckan innan dess du tror att skalen är klara då detta kan göra att skalet får en annorlunda konsistens.

Fyllning (pekanöt&kola)

2 dl strösocker

2 msk mörk sirap

100 gram smällt smör

2 msk mörk rom

1 tsk vaniljsocker

3,5 dl pekannötter

Gör såhär:

Börja med att smälta smöret och tillsätt därefter strösockret, sirapen samt romen. Det var detta jag nämnde innan, denna kompott får inte koka, endast sjudas! Därefter så tillsätter du vaniljsockret och blanda ordentligt. Avslutningsvis så tillsätter du pekannötterna och ser till att dom täcks noggrant. Fördela sedan fyllningen jämt i pajskalen och sätt in dem i ugnen för att grädda ytterligare i 15 minuter.

Låt dem sedan svalna och ta sedan ut dem ur formarna, servera med grädde eller med glass. Hope you like it!

Likes

Comments