Allmänt

Tjenaaaaa

Ja, har inte bloggat på ett par veckor, men ska uppdatera er om allt som hänt ikväll. Nu sitter jag i skolan och ser på netflix i väntan på att bussen ska komma. Typ första gången solen lyser i år känns det som, lovely

Jajaja puss hej

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Allmänt, Carina Caroline

Ser nu att inlägget jag skrev i måndags inte publicerades. Hääärligt lilla iPad.. Iaf, Carina vilade i måndags (planerat), och även i tisdags, oplanerat eftersom jag blev sjuk. Idag (onsdag) däremot har hon skrittats. Hon behövde ta det lugnt så hon kan slappna av och våga sänka ner huvudet och arbeta mer med hela kroppen på ett bättre sätt. Provade även ett annat bett på henne, tvådelat med pareerstänger vid sidorna, så bettet inte glider genom munnen när jag tar lite kraftiga tygeltag i våra fighter om vi ska vänta om hem eller inte. Visst, det gled inte igenom munnen, men hon skulle ändå tvunget vända. Har även haft med ett spö idag på henne, efter en tillsägning med den har hon nu respekt för spöet, och hon vände inte trots ett försök på resten av turen. :)

Men på hemvägen.
En bil kommer bakifrån i lite för hög fart. Trots mina "sakta ner" gester så ska bilden tvunget förbi. Cc blir ju såklart stressad och orolig och börjar springa. Detta stoppar ju inte bilen utan han kör om ändå, utan något avstånd eller inbromsning alls. Tillbaka inne i stallet ser jag att hon slagit i sitt bakben i en brodd från framhoven, mest troligt är detta från "incidenten" med bilen. Blev ett hål av brodden och runnit ner blod på hoven. Usch så hemsk syn att se när man kommer in i stallets ljus. Så resten av veckan är oplanerad. Kommer longera henne imorgon för bådas skull. Hon slipper lilla mig uppe och krånglar och jag får se hur hon rör sig. Det är ju inget farligt sår så, men får ändå hålla koll så det inte svullnar eller hon blir halt. Usch. Menmen shit happens.

Bra med fokuset där, menmen, är ju bara en iphone 4 jag tar kort med

Likes

Comments

Tips och trix, Allmänt

Broddar är bra, men vad gör de för något om de ändå inte når ner till marken pga styltorna som kommer?

Alla har vi väl det problemet så fort snön kommer. Helst vill man bara gömma sig inne i ridhuset tills våren kommer, men vi vet ju att det inte är ett alternativ. Speciellt inte för mig som inte har ett ridhus, utan endast paddock och oändliga skogs och grusvägar. Så man hamrar loss isklumparna innan man beger sig ut, men efter bara kanske 100 meter så glider hon runt med fötterna där nere på marken med gigantiska styltor och isklumpar under fötterna. Vad gör man då?
Jag har provat fet kräm, dvs ha i typ hovfett eller hovtjära under hovarna. Men det var ingen märkbar skillnad i det stora hela enligt mig. När vi kom in i stallet svävade ändå hennes fötter över golvet.

Det finns ju såklart snösulorna, men ska man lägga i dem? De hjälper ju för styltorna, men det är även enklare att få tappskor, och är det värt att riskera med tanke på att vintern kanske tar slut på bara någon vecka, och inte kommer åter?
Hovslagaren ska komma nu i slutet av januari, men är ju som sagt tveksam om jag ska lägga i snösulor. Carina är ju ett varmblod, vilka inte är kända för att ha de bästa hovarna, och jag har inte pengar till att ringa efter hovslagarn för att hon får tappskor stup i kvarten. Det vet jag ju såklart inte om hon får, men är det värt risken?

Hur gör ni andra där ute? Har ni i snösulor? Eller har ni något annat knep för att slippa styltorna?

Såhär ser Carina ut efter en kort ridtur, detta med hovtjäran i. Ibland  är det tom värre...

Likes

Comments

Tips och trix


Nu när det är halt ute så broddar jag alltid cc innan ett ridpass, och eftersom hennes ben flyger överallt i hagen så tas alltid broddarna av igen efter passet, för andra hästars säkerhet. 😉

Men det är ett jobbigt jobb att göra varje dag, så här får ni lite tips, som ni kanske ändå redan hört, men ni får höra dem ändå, för att göra broddningen lite lättare.

Om ni som jag är lata och egentligen aldrig rensar ur broddhålen vid varje vanlig hovkratsing när det inte är halt ute, så är de säker fyllda med lera, och småsten. Detta får man enklast ut med hjälp av exempelvis en vanlig söm. Vill man vara extra noga kan man skölja med en vattenslang.
Man tar sedan en gängtapp och skruvar i broddhålen, fråga mig ikke varför eller hur, men det gör det lättare att få i broddarna i gängorna sen. Sedan skruvar man i broddarna, easy peasy där.

När man däremot kommer tillbaka, och ska ta av dem igen finns det knep att proppa igen broddhålen så man slipper rensa dem nästa gång igen. Jag har hört att man kan ta sånna gula öronproppar, men de lossnar bara hela tiden, så ni får istället mitt tips, hur man gör i stallet jag står.

Man tar något tygbaserat servettmaterial, (återkommer med namnet), alltså inte papper, utan tyg, som man klipper i remsor. Bomullstussar funkar med. Doppa sedan typ halva remsan i någon olja. Kan vara matolja, läderolja, hovolja.. Vad som nu kan hittas i stallet. Sedan trycker man bara ner det i broddhålet, med exempelvis en söm som hjälp. Oljan använder man eftersom olja inte fryser, så även fast det är flera minusgrader ute så fryser det inte. Nästa gång kan man bara ta en söm eller liknande och pilla upp tygremsan, och du har ett färdigrensat broddhål.


Ni har säkert hört detta tidigare, men man vet aldrig

Likes

Comments

Carina Caroline, Allmänt

Ja, jag har ingenting att blogga om, har inte ett så intressant liv heheh
Idag var det i alla fall snöigt. Åkte upp till stallet vid 7.30 och slängde på Carina sitt täcke + bogskydd (som jag har införskaffat eftersom hon fått sånt skav vid manken. Får faktiskt säga att det funkar bra), sen släppte jag ut alla hästar och gav dem frukost, sen åkte jag hem för frukost själv heheh

Skulle ju egentligen klättrat, men det sket ju sig pga snön, så blev en tur ute i skogen med mest skritt och lite galopp. Har ju broddat henne, men spelar ju ingen roll eftersom snön bara klumpar sig så hon ändå går på styltor.. Jaja, mysigt hade vi det iaf, imorgon blir det nog ridbanan och bomarbete.

Vet aldrig hur man avslutar inlägg, så ah

Likes

Comments

Allmänt, Carina Caroline

Well, jag hatar snön hahah, kallt och blött och uschigt
Så idag fick jag ägna kanske en timma att hacka ur snön och isen ur hovarna, och sätta på isbroddarna på henne, bara 8 st som tur var, men ändååå.. Smörjde även in undersidan av hovarna med hovfett, men kom en massa snö i ändå. Skulle ju egentligen klättra men det sket ju sig pga vädret.. Sen blev det mörkt så vi tog en liten runda i skogen, knappt ett pass ens hahah. Får väl se vad som händer i morgon, får kanske gå till ridbanan.

Sen har min sladd till min iphone 4s gått sönder, så har ingen mobil alls nu. Älskar livet.
Därför ingen bild idag heh, kör på en gammal

Likes

Comments

Träning och tävling, Carina Caroline

Hahah, preciiis när jag skulle tränsa carina så började det snöa, uuurgh, så fick slänga på henne ett ländtäcke med i sista minuten.
Sen bar det av till paddocken. Vi tog omvägen så vi red till banan i endast skog och grusvägar, och det funka! Hon hade ju aldrig gått där innan, och hon fortsatte framåt utan att vända hem och/eller stegra sig nånting! För vissa är detta ju en självklarhet, men jag är ändå stolt. ;)
Väl framme orkade jag verkligen inte släpa fram bommar, tänkte ringa pappa men hade inga pengar på mobilen. Så vi red ett pass ändå, bomfritt. I uppvärmningen jobbade vi först på en volt i bägge varven, sedan jobbade vi på serpentiner och gjorde övergångar mellan trav och skritt, och på kortsidorna tog vi galopp, först från trav, sedan även från skritt. Eftersom hon ibland kan bli pigg i galoppen galopperade vi till en början ganska samlat på kortsidorna, och bröt av när kortsidan var över, till skritt eller trav. Sedan la vi in galoppvolter vid C och A, bröt av, och gjorde serpentiner. Mycket övergångar ;)

Sedan la vi oss på en volt vid C i galopp, tog kanske 1-2 varv, sedan snett igenom så vi bytte varv och kom ut på volten vid A i andra varvet, låg där ca 1-2 varv, sen snett igenom tillbaka till C volten, sen började arbetet om. Någonstans på raksträckan bröt jag av till antigen trav eller skritt, sedan bytte jag galopp. Detta för att träna på övergångarna, så hon får arbeta mera med bakbenen. Vi fick även chans att träna på högerfattningarna, då de enligt mig är för rusiga.
Detta låg vi och rullade på ett tag, vi fick med både övergångar, och samtidigt fick hon chans att bara rulla på i galoppen. Efter ett tag la vi in galoppombyten på raksträckorna snett över istället för övergångar. Sen tog vi bort volterna och red egentligen bara kortsidor och snett igenom. Avslutningsvis tryckte jag på henne i galoppen ett varv på fyrkanten i båda varven, sen joggade jag ner henne, lång och låg på halvlånga tyglar på mjuka serpentiner och voter.

Carina blev ordentligt lösgjord idag, lite rusig i traven i början bara, men hon skötte sig sjukt bra. Hon gick ner fint i form i galoppen, men hade önskat henne kanske liite djupare ändå ;)
Sammanfattningsvis, bra pass, duktig häst, nöjd men frysen ryttare, och ett alldeles för långt inlägg, menmen

Asså det snöade och var mys, men syndes inte i kameran tydligen hahah isch

Likes

Comments

Carina Caroline, Allmänt

Dethär med rubriker asså

Vi red ut i skogen idag igen, märks att hon trivs nu. Har ridit en del andra vägar med bra grusvägar att arbeta på, men hon har tröttnat på dem, och säger ifrån när jag svänger vänster ut från gården med en gång. Nu har vi både igår och idag gått rakt fram, ut mot skogen istället, och hon trivs bättre, tror hon ville ha lite mer variation hahah
Hursom, idag gick vi alltså ut i skogen och klampa, nyttigt för henne att få lyfta lite på fötterna ;) Sen kom vi ut på lite grusvägar då och då, då jobbade vi övergångar mellan de tre gångarterna, så hon får arbete mer med bakbenen, och även sidförande i skritten och traven. Hon var sjukt duktig, dock lite för taggad för att gå ner i en djupare form, men hon krökte lite på sin nacke ialla fall

Imorgon går vi till ridbanan igen, antingen kör vi på hoppning, eller så gör vi lite markarbete med bommar. Även fortsatt arbete med övergångar. Ska även ta en annan, längre väg till ridbanan genom skogen, så hon slipper gå den vägen vi brukar gå, då hon alltid krånglar och ska segra och grejsa.. Gillar hon skogen mera tar vi omvägen till paddocken!

Hade

Likes

Comments

Carina Caroline, Allmänt

Hellu
Vet att jag inte bloggade igår, men ingen läser ju ändå så vem bryr sig egenligen
Hursom, vi red ut igår, gick faktiskt mycket bättre när vi var ute och klampa i skogen istället. Hon försökte vända hem och stegra sig kanske 2-3 ggr, men eftersom rundan var så mycket längre än den korta sträckan till paddocken, så är jag nöjd över henne. Efteråt tog jag en sväng med skumpan med, min älskling typ hahah

Idag kommer jag nog ta ytterligare en uteritt, sen imorgon provar vi på att hoppa ett par skutt.

Byebye

Likes

Comments

Carina Caroline, Träning och tävling

Jag tänker inte sitta och skriva hur vartenda ridpass går som en dans på rosor, att det aldrig finns motgångar osv. Jag tänker vara ärlig.
Carina Caroline är en utmaning. Hon har sina idéer. När jag precis fått hem henne höll hon på att stegra sig osv de första ridturerna, men vi lärde känna varandra, blev mer avslappnade med varandra och hennes stegringsfasoner försvann.
Nu, efter att ha bott hos oss i ca 2 månader, börjar hon säga emot, och testar mig. Stegringarna har kommit tillbaka. När vi rider ut får hon för sig att vi ska vända om och gå hem igen, och då har jag inget att säga emot. Jag kan inte göra halt, och jag kan inte vända om henne från ryggen. Om jag väl lyckas, så vänder jag henne, trycker fram henne, och hon stegrar. Ibland mindre, ibland mera. Otäckt? Ja, men man vänjer sig ":)". Hästar är stora djur, runt ett halvt ton, och de blir ännu större när de reser sig på bakbenen. Ibland (läs oftast) blir det så att jag får hoppa av henne, vända om henne och promenera en bit innan jag kan hoppa upp igen. Grejen är bara att varje gång jag hoppar upp igen, vänder hon på sig innan jag fått över benet över ryggen, sen är det hemåt för hela slanten. Jag blir så trött. Fick hoppa av henne 3 gånger idag påväg till ridbanan, som tar ca 25-30 min att skritta till. På hela denna vägen red jag totalt kanske 10 minuter, resten fick jag gå med henne för att det funkar inte.
Väl på ridbanan lyssnar hon, oftast. Idag var dock inte en bra dag. Hade någon sett oss hade de aldrig kunnat gissa att vi försökte rida dressyr. Fick inte ner hennes huvud, gick knappt i form alls. Huvudet var högt i skyn och flängde. Hon var trött i galloppen, vilket innebär att hon ökade och orkade inte samla upp sig. Travarbetet ville hon helst hoppa över, galoppera är ju trots allt roligast. Jag tappar tålamodet bara jag här och nu tänker tillbaka på ridpasset, hahah.. Alla ridpass är inte perfekta. Och detta ska fan inte bli en blogg där allt är så jävla perfekt hela tiden. Jag glider inte runt på min 200.000 kronors häst som vinner 130 klasserna med stil. Jag lägger ner blod svett och tårar på en häst som jag älskar, inte för hennes perfekta fysik, utan för att hon är så jävla speciell, men ändå så underbar.

Likes

Comments