Sommarvärme och shorts, t-shirt och sandaler är inte något man brukar ha i december. För här håller det just nu på att bli sommar och det känns helt fel, har fortfarande svårt att vänja mig vid det. Dessutom älskar jag tiden före jul, med alla förberedelser och all julstämning. Kan ju i alla fall lugnt säga att min julstämning i år ligger på noll, den finns inte alls. Har försökt lyssna på mycket julmusik och det har hjälpt lite, tittar även julkalendern på svtplay är så glad att den går att titta på här och den är så bra i år, så ska en riktig julkalender vara, med mycket julstämning. Har även bakat en hel del för att det ska kännas mer som jul hemma, pepparkakor, mjuk pepparkaka, pepparkakshus och lussebullar. Första gången jag har gjort allt från grunden och allt blev faktiskt lyckat. Har tidigare köpt färdiga delar till pepparkakshuset och det brukar vara pappa som sätter ihop det, men nu gjorde jag delarna själv och satte ihop det. Delarna blev lite snea och vinna och fick lite problem när jag skulle sätta ihop det, men tillslut gick det och dränkte det dessutom i färgglad kristyr för att dölja alla skavanker. Var även nära att förstöra huset bara någon timme efter det var ihopsatt. Vi ställde det i skafferiet och på kvällen när jag skulle ställa upp en stor plastbunke på översta hyllan över pepparkakshuset, tänkte jag får inte tappa något nu. Självklart rasar något ner och det första jag tänker är nej inte pepparkakshuset. Men huset fick bara en liten skråma och så for en liten glasskål i golvet men huset höll i alla fall.

Hade svårt att hitta ett recept på lussebullar då det varken finns vanlig jäst eller kesella här och hittade jag ett recept utan det ena så hade det ändå det andra. Men hittade tillslut ett recept med torrjäst och utan kesella. Men var lite nervös då jag aldrig har bakat med jäst innan och då första gången skulle jag baka med torrjäst vilket är svårare. Men de blev perfekta. Pepparkakorna blev också bra, brukar inte gilla hemmagjorda pepparkakor då alla jämt ska göra dem så tunna, men gjorde de lite tjockare och de blev också perfekta. Var nöjd med bakningen och det uppskattades av värdfamiljen också.

Har gjort julkalendrar till tjejerna. Jag köpte färdiga blanka pussel med 24 bitar. Vi gjorde handavtryck och fotavtryck och så skrev jag deras namn och så får de en pusselbit varje dag. Bestämde mig de sista dagarna i november för att göra en kalender. Min planering är ju lika bra som vanligt gjorde klart den den förste.

Vad har hänt annars i December då. Har som sagt försökt få upp julkänslorna lite. Var på Christmas in the park som är en gratis utomhus julkonsert. Det var roligt, men kändes också konstigt att sjunga julsånger när det är sommar. Det finns några gator i och runt om Auckland där det är mycket julbelysning, var och tittade på en igår och det var väldigt häftigt då en hel gata gått in för det så mycket. Men det kändes också konstigt för eftersom det är sommar mörknar det ju inte förrän efter 9 så man måste ju vänta så långe innan de tänds och de gör ju inte så mycket nytta. I söndagskväll åkte jag och min värdfamilj till ett ställe här där vi bor där de sjöng julsånger och när det börjat mörkna fick vi tända ljus och det var ganska mysigt.


Annars har jag spelat minigolf, förlorade igen, haft picknik på stranden och varit vid Hunua Ranges igen. Så det har hänt en hel del. Har gjort mycket juliga saker men det är svårt att få julkänslor det är tvärtemot vad man är van vid. Men jag är ändå glad över att få fira en sommarjul, det ska bli en kul upplevelse. Inser att det blev ett väldigt rörigt inlägg. Men har varit så dålig på att uppdatera och får så mycket att ta igen. För jag ska åka iväg över jul och nyår och kommer då få mycket att skriva om det så ville få av mig allt gammalt innan jag åker. Kan ju försöka ha som nyårslöfte att jag ska bli bättre på att uppdatera bloggen nästa år haha. Jag önskar nu alla en God Jul och Gott Nytt År, så hörs vi nästa år!

Avslutar med en bild på våran fina julgran!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Den 12 november gjorde jag nog det häftigaste jag gjort, jag hoppade ifrån Skytower som är Nya Zeelands högsta byggnad. Jag hade tänkt på detta ett tag och jag ville väldigt gärna göra det den 12 november då det var mammas 50-årsdag då de skulle ha släktkalas och jag skulle skypea med dem då vilket blir söndag morgon dagen efter hoppet. Jag tyckte det skulle vara så kul att berätta det för alla på skype och se deras reaktioner. Jag har också kallat det för min 50-års present till mamma haha, vilket hon nog blev väldigt glad för. Man kunde göra en combo då först gjorde en Skywalk då man går omkring på en smal platå utan staket högst upp på tornet och sen tar en skyjump och hoppar ner. Jag skulle göra detta tillsammans med den tyska Zumbakompis. Planen var att vi skulle göra gången tillsammans och sen skulle jag hoppa. Men när vi kom dit fick vi reda på att det var för blåsigt så gången var inställd, jag fick då frågan om jag ville göra hoppet ändå. Bestämde mig för att göra det då ja gått och taggat inför detta hela dagen. Vi var tre som skulle hoppa tillsammans, det var jag, en kille några år äldre än mig och en 70-årig tant. Hon var störtskön och det var något av det bästa med hela dagen att få hoppa med henne. Det blev också väldigt roligt, då de sa åt oss att ta av alla lösa saker innan vi hoppade, som hårspännen och smycken. Då tog hon ut sina löständer, det blev lite komiskt för personalen var inte riktigt med på det och deras miner var oslagbara. En annan rolig sak var att en av de som jobbade där hade en tatuering på vristen där det stod "utforska" väldigt smått på svenska. Tydligen var det en väldigt spontan tatuering och anledningen är att hon tycker det låter roligt när folk pratar svenska. Innan hoppet fick vi ta på oss snygga superhjältedräkter. Var inte så nervös innan men när vi tog hissen upp började det kännas i magen. Då man samlades på bottenplan förstår ni ju hur många våningar man måste åka hissen upp, dessutom var det fönster i hissen så att man kunde se ner och gud vad högt det var. Dum man är så hoppade jag sist, och de andra två hoppade direkt så då var ju också tvungen att göra det. Man stod längst ut på plattformen och höll i två stänger medans en höll bak på harnessen och sa 3 2 1 hoppa och då var det bara att ta ett stort steg. Att ta det steget var det värsta och man hängde i luften nån millesekund innan man föll och det var typ det värsta. Själva hoppet var hur kul som helst, log hela vägen ner och bara njöt av utsikten och det första jag tänkte när jag kom ner var att ag måste göra det igen.

Här kommer lite fakta om hoppet: Man hoppar 192 meter och man är fastkopplad med två vajrar så att man faller i 85 km/h hela vägen, faktiskt en väldigt lagom fart, då det inte var för fort utan man kunde titta sig omkring. Det tar 15 sekunder att komma ner till marken.

Likes

Comments

Här kommer en uppdatering om vad jag har gjort i November.

Detta är en månad då jag har träffat flera andra svenskar vilket är roligt. Första veckan i November så träffade jag en gammal klasskompis från Bäckäng. Hon är Au Pair i Australien nu och var med sin värdfamilj i Auckland under veckan. Våra värdbarn är i samma åldrar så vi möttes upp för en playdate, vi gick ut åt middag och så möttes vi upp i city på söndagen innan hon åkte tillbaka igen. Måste bara säga att det känns så konstigt att möta folk hemifrån härnere. Vi tog studenten i Juni förra året och har nog setts 1- 2 gånger seden dess och nu har vi setts 3 gånger under en vecka i Nya Zeeland på andra sedan jorden. Det är så komiskt vi har knappt setts i Sverige under ett år och nu möts vi på andra sidan jorden. Något annat som hänt denna veckan är att vi hade treårskalas på söndagen då mitt yngsta värdbarn fyllde 3 år i oktober. Hon har blivit så stor sedan jag kom hit och så mycket har hänt. Det är så kul att se när hon lär sig nya saker och det känns så roligt att få vara en del a det.

12-13 Denna helgen gjorde jag en av de häftigaste sakerna jag gjort i mitt liv. För på lördagen hoppade jag ifrån Skytower, Nya Zeelands högsta byggnad. Så häftigt, men kommer skriva mer om detta i ett eget inlägg, med video men här får ni två bilder så länge. På söndagen skyepade jag med alla där hemma och det var så kul att få se alla igen och att se deras miner när ja berättat vad jag gjort.

Jag skrev i början av inlägget att detta var en månad då ja träffat flera andra svenskar och Matilda min klasskompis från Bäckäng är inte den enda jag har träffat hemifrån. Amy som jag konfirmerades tillsammans med för fem år sedan är också Au Pair här på Nya Zeeland. Hon bor ganska när Auckland city ca 1 timme från mig vilket är helt okej då vi kunde bott mycket längre ifrån eller på varsin ö. Det känns så konstigt att träffa folk hemifrån som man inte träffar så ofta här på andra sidan jorden. Men det är också väldigt kul att träffa någon man känner sedan innan då det redan är så mycket nytt.

19-20 Det finns flera Au pair grupper på Facebook och WhatsUp, som gör det enkelt att träffa nya Au Pairer. Man skriver typ bara Hej jag är ledig på fredag vill nån träffas eller vill nån åka dit eller dit med mig i helgen. Jag är med i en WhatsUp grupp för Au Pairer i och runt om Auckland. I gruppen hade en annan Au Pair skrivit och frågat om nån ville hitta på något på lördagen, hennes namn såg ut som ett svenskt namn så tänkte att jag skriver till henne, då det skulle va kul att träffa nån mer svensk. Jag tycker det är väldigt kul att träffa Au Pairer från andra länder och för mig spelar det inte någon roll vilket land de kommer ifrån. Men ibland kan det va skönt att få prata lite svenska och inte behöva tänka så mycket, då jag inte har träffat så många svenskar här. Det visade sig att hon var svensk och att hon bara bor ca 25 minuter från mig vilket är perfekt. Så det slutade med att det blev jag, den andra svenskan och två tyskar. Vi åkte till stränderna Karekare och Piha, andra gången jag var där, dock var vädret mycket sämre denna gången och när vi kom till Piha gav vi upp ganska fort och åkte in till Auckland city och tog en fika istället. Men förutom vädret var det en lyckad dag, då de andra tjejerna var väldigt trevliga.

26-27 På lördagen åkte jag och Emilia, den svenska Au Pairen jag träffat som inte bor så långt ifrån mig till Hunua Ranges. Det är en regionalpark med vandringsleder och ett vattenfall ca 40 min från mig vilket är helt okej. Vi började med att kolla på vattenfallet, sen gick vi kort vandringsled på ca 20 minuter, där vi kom väldigt högt upp och fick en fin utsikt över vattenfallet. Efter detta valde vi en vandringsled som skulle ta ca 3 timmar och gud va jobbigt det var. I början gick det bara uppför och så en massa trappsteg, tycker verkligen inte om trappor. Var så trött i början och tänkte att hur sjutton ska jag ta mig runt. Men när vi gått ett tag och det inte gick så mycket uppför längre, då man kommit in i det gick det mycket bättre. Det är väldigt rofyllt, men jobbigt att gå omkring i bushen här då naturen är så fin, men det kändes i kroppen efteråt. Hade sett på bilder att en av ramarna som finns på regionalparker runt om i Auckland skulle finnas här. Men efter att ha gått till vattenfallet och gått de två vandringslederna hade vi inte sett ramen. Blev lite besviken och undrade var den kunde vara. Men då såg vi att man kunde gå en annan väg till vattenfallet än den vi tagit innan och där fanns som tur var ramen.

På söndagen mötte jag upp Amy, Emilia och de tre tyskarna jag var i Rotorua tillsammans med inne i Auckland city för att titta på Santa parade. Det är en stor parad som Farmers (en stor affär som har i princip det mesta, som finns lite här och var) anordnar varje år på Queenstreat (huvudgatan i Auckland). Jag hade blivit varnad av mina värdföräldrar innan att det skulle vara väldigt mycket folk och det kan verkligen säga att det var. Vi var där ca 1 och en halv timme innan själva paraden och det var redan fullt med folk på båda sidor som satt på trottoarkanten. De var väl där tidigt för att kunna sitta ner. Blev lite besviken då jag trodde att det skulle vara mer juligt, för det var vagnar med allt möjligt, spelkaraktärer, filmer mm. En del julvagnar med pepparkakshus, snögubbar och i sista vagnen kom tomten, det spelades även en hel del julmusik på vagnarna.

Likes

Comments

Min första långa roadtrip tillsammans med tre tyska Au Pairer. Vi började fredag morgon efter att jag släppt av tjejerna på dagis, skulle egentligen ha hämtat tjejerna också och tagit bussen på fredag kväll och mött up de andra i Rotorua. Men fick ledigt på eftermiddagen så kunde och åka med från början och det var jag som körde. Vi bodde på ett helt okej hostel och det var en händelserik helg, det regnade en del, men får ändå säga att vi hade hyffsad tur då höll upp för det mesta när vi gjorde saker. Det Rotorua är mest känd för är att det luktar väldigt illa då det finns naturliga sulphurkällor, man kan kolla på bubblande lera och vulkaniska områden med kratrar och gejsrar. Det finns även flera Maoribyar som är Nya Zeelands urbefolkning.

Fredag: På kvällen hade vi bokat en aktivitet på en av Maoribyarna, men vi hade ganska mycket tid innan, så vi tog tog en gondola upp till en utsiktsplats med ett café och lite andra saker. Var lite nervös för gillar egentligen inte gondolor då jag inte gillar att känna mig instängd, men var faktiskt helt okej. Men det var regnigt och molnigt så det var ingen vidare utsikt vilket var lite tråkigt. Vi tog en fika och gick runt och kollade lite. Det fanns en Jellybean affär och det fanns hur många smaker som helst och så hade de gjort konst av dem, bland annat tavlor av Harry Potter och Mona Lisa. På kvällen blev vi upphämtade av en buss för att åka till Tamaki Maori Village.. Genom en guidad turgenom deras by som var små kojor i skogen fick vi en inblick i deras kultur. Vi fick se deras krigs dans. lekar/spel, kläder, sånger och tatueringar. De uppträde även för oss med sång och dans och kvällen avslutades med en Hangi. Hangi är en Maori måltid och det var så mycket mat att välja på och det var väldigt gott och åt alldeles för mycket. Prövade även musslor, det gick och äta men är nog inget jag äter igen, var alldeles för slemmigt. Hangi är kött och potatis och grönsaker som tillagas i en grop man grävt i marken och sen läggs det på heta stenar och så ligger det däri i flera timmar.

Lördag: På morgonen åkte vi till Waiotapu Thermal Wonderland, som är ett område skapat av vulkanisk aktivitet med mycket färger och bubblande vatten och lera. Där finns också Lady Knox som är en gejser som de sätter i gång varje dag 10-15 de vet aldrig hur stort det kommer att bli varje dag men vi hade tur. Efter det gick vi runt och tuttade runt på alla kratrar och pölar. Det var väldigt fint och häftigt.

Efter detta åkte vi och köpte nya bikinis för vi ville inte förstöra våra gamla, då en av tjejerna hört att de kan bli förstörda av lerspaet och när vi fixat det åkte vi till Hells Gate som är ler och sulphur spa. När vi hör de lerspa trodde vi att vi skulle sitta i lera, men det var mer lerblandat vatten och sen i poolen så fanns det baljor med lera som man fick klena in sig i. Det var inte riktigt som vi trott men det var ändå ganska coolt, men man fick bara sitta däri i 20 min och man fick inte kleta lera i pannan så att man kunde få det i ögonen. Sen fik vi duscha av leran och gå och sitta i sulphurpoolerna här var det också viktigt att inte få något i ögonen. Det fanns flera olika någon var iskall och sen fans det nån som var väldigt varmt, och så regnade lite samtidigt också och då var det ganska skönt att sitta i en varm pool.

Det var full fart hela dagen för en av de andra tjejerna behövde åka hem tidigare och skulle ta bussen hem på eftermiddagen. På kvällen lagade vi kvällsmat på hostellet och sen åkte vi till en bar/restaurang där vi spenderade kvällen.

På söndagen åkte vill ett ställe som en av de andra Au Pairernas värdföräldrar hade pratat om. Det var en vattenström i skogen med ett vattenfall med varmt vatten. Vi svängde av den stora vägen och kom in på en grusväg, men det var typ inte ens grus, utan stora stenar, vågade inte riktigt köra där för var rädd att få punka. Så vi parkerade vid kanten och gick resten och då kom vi fram till en "parkering" och det var flera människor där. Trodde ett tag att vi kommit fel, men det var väldigt häftigt att hitta en sån plats mitt ute i skogen med varmt vatten.

Efter detta åkte vi för att titta på några sjöar vi hört om och det blev lite roligt. Det skulle vara en blå och en grön sjö jämte varandra så att man kunde se skillnaden. Vi åkte på vägen mot sjöarna och så såg vi en skyllt med lookout point, men missade att svänga in så vi tänkte att vi tar det på tillbaka vägen. Så vi åker vidare och hittar en annan sjö, kommer inte ihåg om det var "den blåa" sjön eller bara en annan sjö. Men i alla fall vi trodde det var den blåa och så fanns det en karta som visade var den gröna sjön var, så vi fortsatte på vägen. Men efter ett tag tog vägen slut och vi insåg att vi åkt åt fel håll och måste vända om. Sen när vi kom tillbaka till skylten med lookout som vi sett från början stannade vi där och insåg att det var stället där man kunde se båda sjöarna. Så hade vi stannat där från början hade vi inte behövt åka den långa vägen, fast hade vi inte åkt där hade vi aldrig sett den andra sjön vi hittade och det var även väldigt fin utsikt när vi åkte omkring. Så det blev bra ändå.

Är nöjd med helgen, vi gjorde och såg mycket så det var lyckat.

Likes

Comments

Här kommer en uppdatering om mina äventyr och resor från Oktober.

1-2. Denna helgen var huset fullt av människor då flera av min värdmammas släktingar bodde här. Anledningen till att huset var överbefolkat var för att på lördagen hade en av min värdmammas systrar sin möhippa här. Det var en väldigt snäll och avslappnad möhippa här i huset med lekar och spel och det var kul. Inte en sådan där man går runt på stan och skämmer ut den blivande bruden. På söndagen åkte jag ner till Hamilton för att möta upp med min Holländske rumskompis från Orientation. Det var kul att se henne igen då vi inte hade setts sen Orientation i Juli. VI åt lunch på ett ställe där tro där eller ej jag åt svensk pyttipanna fast mycket flashigare än påsvarianten man värmer upp. Det var ganska dyrt och kan ju aldrig säga att jag trott att jag skulle lägga så mycket pengar på en pyttipanna som är i princip det billigaste man kan äta i Sverige. Dock så fort jag ser något svenskt och särskilt när det står Swedish i menyn blir man nyfiken och det är alltid kul att se hur andra tolkar typiskt svenska saker. Det var ändå väldigt gott. Sen åkte vi vidare till Hamilton Gardens och gick omkring där ett tag och det var väldigt fint. Vi bestämde också att vi skulle mötas upp igen några helger senare.

29-3o I Nya Zeeland åker man inte bara till stränder för att bada, utan man kan åka dit för att bara gå omkring och titta, det finns dessutom vandringsleder vid flera av de större stränderna. Piha är en av de mest kända stränderna här och något av det första som jag hört att många Au Pairer åker och tittar på och nu äntligen har jag också varit där. På söndagen bestämde jag och den tyska Au Pairen som jag träffat på Zumban jag går till varje vecka

8-9 När jag var på min första Coffee Group någon gång I augusti mötte jag två tyska Au Pairer som jag gillade och vi bytte nummer men vi hördes aldrig av igen. Sen när jag kom hem igen från sydön bestämde jag mig för att försöka bli bättre på att träffa andra Au Pairer, så jag skickade iväg ett meddelande till dem och vi bestämde att vi skulle träffas igen. Så jag mötte upp dem och en kompis till en av dem i stadsdelen Glendowie i Auckland som ligger väldigt nära havet. Så vi tog en promenad till stranden åt lunch och gick omkring. Kan säga att jag är lite avundsjuk på dem som bor så nära havet. Sen spelade vi minigolf, det var kul då det var ett tag sen men det gick inte så bra och jag förlorade. Vi bestämde också att vi skulle åka på en roadtrip tillsammans nästa helg.

14-16 Denna helgen åkte jag på min första roadtrip tillsammans med tre tyska Au Pairer till Rotorua. Kommer skriva mer om detta i ett eget inlägg.

22-24 Denna helgen var det Labour Weekend som är en långhelg här då de flesta är lediga på måndagen som är labourday. På lördagen började dagen med att utforska Patumahoe lite, byn där jag bor i här. Jag gick en runda som tog cirka 1 o en halv timme och det var backigt och riktigt jobbigt men bra träning. Jag upptäckte också en liten vandringsstig på vägen och bara några minuter in i skogen fanns ett vattenfall inte lika maffigt som många andra vattenfall här i Nya Zeeland men ändå kul att ha ett så nära, kul bara att det tog nästan fyra månader för mig att upptäcka det.

På eftermiddagen kom min kompis från Hamilton hit och stannade till måndag. På söndagen åkte vi upp till Puhoi river som ligger en bit utanför Auckland på den norra sidan och paddlade kajak. Jag har bara paddlat kanot innan och vi har alltid vart 2 i kanoten och det har aldrig gått så bra. Har alltid haft problem med att paddla rakt. Men denna gången hade vi varsin kajak och det var så mycket enklare att paddla själv. Det var så fint med den Nya Zeeländska naturen och det var så rofyllt, kommer definitivt att paddla kajak på fler ställen i Nya Zeeland. På vägen hem stannade vi på ett fik i Auckland och åt lunch på ett fik. Resten av helgen var vi ganska trötta så det slutade med att vi hade ett maraton med Gilmore Girls. Ingen av oss hade sett serien innan, men vi tyckte båda två att det var väldigt bra.


29-30 Vet inte om jag skrivit om det här innan, men varje onsdag går jag på Zumba och där har jag träffat en annan Au Pair från Tyskland. I Nya Zeeland behöver man inte bara åka till stranden för att bada utan här åker många dit bara för att gå omkring och titta, det finns dessutom vandringsleder vid de större stränderna. En av de mest kända är Piha, något av det första många Au Pairer besöker och det tog mig nästan 4 månader men nu har jag vart här. Så denna söndagen bestämde jag och den andra Au Pairen för att göra en dagsutflykt och kolla på lite stränder. Vi började med Waitakere Ranges där det fanns en jättebra utsiktsplats och så gick vi en av vandringslederna. På många regionalparker i och runt om Auckland finns det även stora ramar och då var vi ju självklart tvungna att ta kort med ramen.

Sen åkte vi till Karekare där vi gick omkring på stranden, sen gick vi en kortare vandringsled för att komma till ett vattenfall.

Efter detta åkte vi till Piha, vi gick omkring på stranden gick upp Lionrock en stor klippa och så gick ännu en vandringsled för att komma till ett vattenfall. Båda stränderna ligger på västkusten och något speciellt med dessa stränderna är att sanden är svart. Det var lite blåsigt och kallt, men får ändå säga att det var helt okej väder och en sak med den svarta sanden är att när det är soligt bli sanden skållhet.

Likes

Comments

16 september Färja tillbaka till Wellington och Nordön

Denna gången gick det mycket bättre och jag blev inte lika sjösjuk, satt nästan hela tiden uppe på däck och tittade på utsikten.

16 - 18 september Wellington

Vi kom iland med färjan ganska sent och då stannade vi inne i centrum över natten. På kvällen gick jag ut på stan själv för att kolla runt. Det var första gången jag vart i en storstad på kvällen och det var så mycket folk överallt, en torsdagkväll. Dagen efter tänkte jag utforska Wellington på egen hand och precis som i Christchurch gick jag runt. Men kunde inte göra allt som jag tänkt för vädret var bedrövligt och det blåste och det regnade. Det började inte så bra, då mitt paraply blåste sönder och mina byxor blev dyngsura, så smsade föräldrarna och frågade om de fortfarande var i stan för behövde nya byxor, så det var lite småroligt. Gick omkring och tittade på några gamla byggnader, några kyrkor och parlament byggnaden. Annars gick jag från ett museum till ett annat, då det inte regnade inne på museerna, besökte 3 stycken. Först Wellington Cuty Gallery, sen Te Papa Tongarewa som är Nya Zeelands nationella museum och sen Wellington museum. Det var helt okej och ibland tycker jag det är kul att bara gå runt och titta på saker, så det var en helt okej dag. Sen tog jag tåget till ett ställe utanför Wellington där vi skulle bo hos släktingar till mina värdföräldrar inne vi skulle åka tillbaka hem. Det var andra gången i mitt liv som jag åkt tåg. Sen väntade den längsta bilresan hittills från Wellington till Patumahoe. Tror vi lämnade runt 8 på morgonen och var runt 4 -5 på eftermiddagen så i stort sett hela dagen spenderades i bilen. Det gick bra, men det var skönt att va hemma igen. Men måste säga att jag var glad att jag fick följa med familjen och det var roligt att få se sydön, så det var två lyckad veckor.

Likes

Comments

13 - 15 september Akaroa

Nästa stopp på resan var Akaroa där vi stannade i 2 nätter. Det låg jättefint precis vid havet och med alla kullar i bakgrunden. Från verandan där vi stannade kunde vi se havet och utsikten var jättefin. En av dagarna åkte vi på sightseeing på bedrövliga, slingriga grusvägar till en gammal fyr. Det var även en fin utsikt med öppet hav. Det var även där som jag såg min första säl i det fria. Gick på lite äventyrliga stigar och kommer inte ihåg om det var en eller flera, men i alla fall så såg vi en.

J ag tog en vandringsled upp på en kulle och fick en jättefin utsikt över havet och alla båtar.

I Akaroa ligger även The Giants House, som är ett stort hus med en trädgård full med mosaik skulpturer, det var ganska häftigt att se.

15 - 16 september Kaikora

Nu var det återigen dags för en lång bilresa upp till Kaikora. Det finns en sak som Kaikora är riktigt känt för och det är att åka ut med en båt och titta på valar, typ valsafari. Jag och min värdmamma åkte med på en sån båt. Var lite nervös då jag blev sjösjuk på färjan, men nu var det inga problem som tur var. Vi såg några delfiner på avstånd och tre valar. Det är mycket väntan när man ska titta på valar, så det ibland är lättare och ibland svårare att hitta dem. När besättningen spårat valen, fick vi vänta på att den skulle komma upp till ytan, olika arter är uppe olika länge och andas. Det var som att titta på en stock som sprutade ut vatten. Men det var häftigt när den dök och vi fick se fenan. Det var ändå coolt att ha fått se valar.

Medan jag och mamman var på valbåten, hade pappan tagit med barnen för att titta på något annat. Så när vi kom i land sa de att de hade något att visa oss. De hade hittat en strand full med stora sälar. De var helt i de fria och vi kunde gå så nära att vi kunde nudda dem, vilket man inte gör då de kan bli aggressiva. Men det var ändå coolt att de var så nära.

Utsikten var ganska bra från stället där vi bodde.

På vägen tillbaka till Picton stannade vi utmed vägen vid ett ställe och om man gick ca 10 minuter in i skogen fanns det ett vattenfall med babysälar. De hoppade omkring i vattnet och detta var lätt en av höjdpunkterna under resan.

Likes

Comments

8 - 10 september Hanmer Springs

Nu var det dags för ännu en lång ca 5 timmars bilresa till Hanmer springs där vi skulle stanna i två nätter. På vägen dit så snöade det en bit och vi stannade även på ett ställe för att ta foton för att det var så vackert med berg.

Men när vi kom fram till Hanmer Springs var det bättre väder och ingen snö. När vi gick omkring såg jag påskliljor och reagerade direkt på att det är inte normalt att se påskliljor i september då det är en vårblomma. Men då september är vår här så är det ju inget konstigt. I alla fall så ville jag ta ett kort på dem, men orkade inte just då utan tänkte att det kan jag göra imorgon, men då sabbades mina planer, för när vi vaknade dagen efter såg det ut så här när vi tittade ut genom fönstret.

Det hade snöat under natten och vi fick nu vårt andra möte med snö under resan. Vi vaknade ganska tidigt och sen gick vi runt på stan och väntade på att affärerna skulle öppna, så vi kunde köpa vintervantar. För planen var att bygga en snögubbe, efter många om och män blev det tillslut en snögubbe och pappan byggde ett snöfort. När vi gick runt på stan såg jag någon stå och filma men tänkte inte så mycket på det då. Men på kvällen när vi såg på nyheterna visade de vad de hade filmat i Hamner Springs och den yngsta tjejen var med på nyheterna och hon tyckte det var väldigt kul att se sig själv på TV. Min värdmamma sa att det är vad som händer när det snöar på Nya Zeeland, det hamnar på nyheterna för att det inte är så vanligt, speciellt inte i september då det är så kallad vår här.

I Hanmer Springs finns det hot pools som vi badade i. Det är typ naturligt tempererade utomhusbassänger. Det snöade när vi var där och det var väldigt coolt och sitta poolen och få snö i håret, men det var svinkallt och gå barfota i bara bikini när man skulle byta pool. För det fanns flera olika med olika temperaturer, var mest i en av de svalare tillsammans med barnen, men när barnen och föräldrarna gick hem så stannade jag kvar en stund i de varmare poolerna.

Vi besökte också en form av gård, med lite olika djur som hästar, lamor och höns. De hade även Wallbys som ser ut som kängurur, det var ganska coolt, fast kändes lite konstigt att se dem tillsammans med snö. En annan cool sak var att se palmer täckta i snö.

10 - 13 september Christchurch

Nästa stopp var Christchurch där vi stannade i 3 nätter. Här bodde vi i ett vanligt bostadshus som ägarna hyrde ut. Eftersom det var en jordbävning där för några ås sedan så blev många hus skadade och det märktes i detta huset, då de hade två toaletter och ingen av dörrarna gick att stänga helt, så det kändes alltid lite riskabelt att gå på toa eller duscha haha. En av dagarna mötte vi upp några vänner till familjen som nyss flyttat hit och vi gick till Christchurch Botanical gardens, växthus med blommor och kaktusar, ett museum och så åt vi lunch ihop på ett mysigt ställe vid vattnet. Senare när den andra familjen åkt hem så tog vi the Tram, en typ av spårvagn på en guidad tur runt i stan. Den andra dagen åkte familjen och besökte släktingar, medan jag valde att gå omkring och utforska Christchurch på egen hand. Familjen erbjöd sig att släppa av mig i stan på vägen, men dum som man är sa jag att det är inte så långt så jag kan gå, dock var det längre än vad jag trodde, men tillslut kom jag fram. Gick till Botanical Gardens igen och så gick jag omkring en bra stund och tittade på Street Art då det finns väldigt mycket sånt i Christchurch och jag gillar det. Såg då även en hel del av de byggnader som blivit förstörda i jordbävningen för några år sen. Såg även Bridge of remembrance och Restart mal som är ett köpcenter byggt av containrar som de byggde efter jordbävningen. Nu fick jag även se påskliljor igen och denna gången tog jag även kort på dem. Jag ville passa på att se så mycket som möjligt nu när jag ändå var i Christchurch och gick nästan konstant i 7 timmar, i slutet kunde jag knappt gå för hade fått blåsor på fötterna, men får ändå säga att det var en lyckad dag. Dessutom så var jag gammalmodig, började med att använda Google maps i mobilen, men det slutade med att jag använde en papperskarta istället för tyckte att det var enklare.

Likes

Comments

Ohakune 4 - 5 september

I dag började vi ganska tidigt, då vi skulle packa bilen och städa huset då några vänner till familjen skulle bo här medan vi var borta. Sen var det en lång bilresa ca 5 timmar ner till Ohakune som ligger där vi stannade en natt på ett skidloft, på området där vi bodde hade de en stor konstgjord snögubbe. Ohakune har skidanläggningar och snöiga berg, tanken var att tjejerna skulle få se snö för första gången. Så på morgonen tog vi på oss det varmaste vi hade och åkte till en av skidanläggningarna. Men vädret var bedrövligt och det regnade. När jag packade för denna resan, visste jag inte att vi skulle få snö så tog inte med mina regnbyxor. Så hade på mig joggingskor, tunna byxor och regnjacka. Vantar hade jag inte, men i alla fall en mössa. Men kan ju säga att det var sista gången jag gick omkring i joggingskor i snö, var glashalt. Tjejerna var väl inte så glada då det var blött och kallt, men de testade i alla fall att åka pulka. Efter detta blöta äventyret åkte vi tillbaka till skidloftet för att torka innan vi skulle fortsätta vår semester. Innan vi lämnade Ohakune åkte vi för att titta på det som stället är mest känt för och i stort sett det enda som kommer upp om du googlar Ohakune... en jättestor morot och eftersom jag är en turist var jag självklart tvungen att ta en bild med moroten.

5 - 6 september Wellington

Efter jättemoroten väntade ännu en lång bilresa ner till Wellington som ligger i botten av Nordön dör vi skulle ta färjan över till sydön där största delen av vår semester skulle äga rum. Vi skulle ta färjan tidigt på morgonen den 6:e så vi stannade över natten hos släktingar till min värdpappa som bor ca en halvtimme utanför Wellington. Sen på morgonen var det återigen dags att gå upp tidigt och lämnade redan 7 för att komma i tid till färjan.


Här stannade vi på vägen till släktingarna vi bodde hos, en av många ställen med fin utsikt som vi stannade vid på vägen.

6 september Färja Wellington (nordön) - Picton (sydön)

Har åkt färja tidigare mellan Sverige - Danmark och Danmark - Tyskland men det var ju väldigt korta färjor jämfört med denna, tog en bit över 3 timmar närmare 4. Men det var väldigt fint när vi såg alla kullar och allt grönt, dock var det ett litet minus och det var att jag var sjösjuk. Det var hemskt, har inte haft problem med det tidigare så trodde inte att ja skulle ha några problem nu heller, men men det var skönt när vi var framme. Men upptäckte en väldigt rolig sak. Vi hade en hytt på färjan och på insidan av dörren satt det en sån där stor grön lapp med instruktioner om vad man ska göra om något händer och när jag läste på den så blev jag väldigt chockad för det stod på svenska. Det var tre språk, engelska, svenska och ett språk jag inte såg vad det var. Brukar ju stå på tyska och franska men aldrig svenska så det var coolt.

6 september Picton - Anakiwa

Nu äntligen var vi framme på sydön. På vägen från Picton där färjan gick i land till Anakiwa som var nästa stället vi skulle stanna på, stannade vi än en gång på ett ställe med en fantastisk utsikt. Men anledningen till att vi stannade denna gången var för att en av tjejerna behövde gå på toa. Då är det så bra för vi har en bärbar potta med lock som är perfekt att ha om man ska åka långt och inte vet om det finns toaletter på vägen. Kanske låter lite äckligt men har räddat flera situationer så jag är glad att ha den. När vi stannade här sa mamman "potty with a view" o båda två var tvungna att ta kort på det och måste säga att det ser så häftigt ut, den utsikten skulle man ha varje gång man satt på toa. Dessutom låter det mycket bättre att säga det på engelska, potty with a view låter mycket bättre än potta med utsikt.

6 - 8 september Anakiwa

Anakiwa ligger inte så långt ifrån Picton där färjan kom till så i toppen av sydön. Här stannade vi i två nätter hos min värdmammas bror. De bodde jättefint i en liten by omringade av kullar, bara några få minuters gångväg i från havet. De hade ett loft som jag fick sova på och det var så coolt för jag har alltid velat ha ett loft.


Vandringsleder med fin natur finns typ överallt på Nya Zeeland och inte så långt ifrån Anakiwa ligger Suspension bridge och Pelorus bridge, så en dag åkte vi det med mammans bror och gick omkring och tittade. Såg även platsen där dvärgarna flyr i tunnor från en av Hobbitfilmerna.

Likes

Comments

Nu ska ni få höra allt om min resa till sydön. Vill bara börja med att säga till er som inte vet, så består Nya Zeeland av två öar, nordön och sydön, jag bor en bit norr om mitten av nordön, ca 50 min söder om Auckland city i Patumahoe. Typ alla pratar om hur fint det är på sydön och kan hålla med om det, ni kommer att få se det på bilderna, även om de inte ens är i närheten av hur vackert det är på riktigt.. Vi var borta i ca 2 veckor och vi körde härifrån, så vi körde även igenom mer än halva nordön, sen tog vi färjan över till sydön och körde runt till olika platser. Det tyckte jag var så bra för vi fick se så många olika platser och det är mycket bättre att köra runt än att flyga. För om du kör runt kan du se saker på vägen och många gånger ser du mer på vägen till en plats än själva platsen, för du ser så mycket av det typiska Nya Zeeländska landskapet med gröna kullar och dalar. Enda nackdelen är att i Nya Zeeland finns det i stort sett inte en enda rak väg, de är så fruktansvärt kurviga och vissa är som serpentiner, för brukar inte bli åksjuk, bara ibland, men under dessa två veckorna var jag det nästan hela tiden, så det var ett minus. Men vilken utsikt det var på vissa platser.

Så här såg våran reseplan ut: Nordön: Patumahoe - Ohakune - Wellington Färja: Nordön(Wellington) till Sydön(Picton) Sydön: Anakiva - Hanmer Springs - Christchurch - Akaroa- Kaikoura Färja: Sydön(Picton) till Nordön(Wellington) Nordön: Wellington - Patumahoe

Likes

Comments