Vilda djur på cirkus- Är det verkligen någon som fortfarande upplever någon sorts glädje över att titta på dessa plågade djur, eller får man bara en klump i magen? Vill man verkligen betala och stödja dessa verksamheter som framtvingar dessa onaturliga och orimliga konster dessa djur tvingas utföra, som strider mot hela deras naturliga förhållningssätt? Är detta något vi ens borde tillåta?


För djur att tvingas leva under dessa förhållanden, som det faktiskt innebär att leva på en resande cirkus, är varken psykiskt eller fysiskt hälsosamt. För en elefant, tiger eller björn att leva stora delar av sina liv i en liten transportbur, ständigt på resande fot, är inte ett värdigt liv för ett vilt djur. Dessa djur borde istället få chansen att kunna få springa fria i skogarna de växt upp i, avskymda från oss människor och våra hänsynslösa metoder. Är det inte dags att uppdatera vår lagstiftning angående detta och ansluta oss till alla de länder som redan valt att ta detta beslut, att förbjuda? Som till exempel Italien, Belgien, Grekland, Bulgarien, Colombia, Irland osv, ja, listan kan göras lång...


Min syn på Sverige har alltid varit att det har varit ett väldigt innovativt land, som hela tiden haft rum för nya förändringar, ett land som kan fungera som föredöme för andra men på denna punkt har Sverige svikit.


Så svaret på denna fråga är NEJ, vi borde inte tillåta vilda djur på cirkus då det är helt orimligt att kunna uppfylla alla deras behov som de naturligt hade kunnat tillgodosett själva samtidigt som detta fångenskap och påtvingade livsstil framtvingar ett mycket onaturligt beteende. Så, Sverige, skärp dig! För att fortsättningsvis kunna fungera som detta föredöme och exemplar som andra kan fortsätta läras och handledas utav.


//Linnea


Hela listan på länder som valt att förbjuda vilda djur: https://www.djurensratt.se/cirkus

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Vi intalar oss själva att vi ska ha den där nya mascaran eller foundationen från de moderiktigaste märkena, oavsett vad som ligger bakom produkten. Det spelar ingen roll, bara vi får det vi vill ha. Vi använder oss därför av djur för att förhindra att vi ska få utslag av en foundation eller att vår mascara ska klia. Vi bortser från det faktum att företag behandlar och utsätter djur för orimliga och horribla saker vi endast vågar föreställer oss i våra värsta fantasier. Vi människor har fått för oss att vi är, och bör vara, överlägsna alla andra arter och därför anser vi oss själva ha makten att avgöra hur alla andra arter ska födas, leva och dö.


De djur som testas för dessa olika produkter dör utav försöken eller dödas direkt de är avklarade. De får utsättas för injektioner med sjukdomar vi människor inte kan överleva, de får kroppsdelar amputerade och höga doser utav narkotika inducerat tills de dör utav en överdos. Allt detta sker utan någon som helst smärtlindring eller avlastning. Vi skulle aldrig ens överväga att testa dessa metoder på oss själva eller utsätta våra medmänniskor för något liknande men det jag inte förstår är varför vi då istället väljer att utsätta och ta livet av oskyldiga djur endast för att gynna oss själva, speciellt inom så obetydliga områden som kosmetika. Endast under ett år i Sverige berövas över 700 000 djurs liv genom dessa försök.


Det är idag bevisat att djur kan känna och uppleva olika sorters känslor som vi tidigare endast trott att vi människor varit kapabla till. De känner sorg för varandra, empati och de har en känsla för rättvisa. Men viktigast av allt inom denna fråga, de känner smärta. De upplever precis lika stor smärta som vi själva skulle upplevt men trots denna kunskap så vägrar vi vidta åtgärder. Djuren tvingas lida och plågas samtidigt som det är olagligt för oss att ingripa. Den svenska djurskyddslagen tillämpas endast i vissa fall, allt som sker inom dessa labb, finansierade av företag som i sin tur producerar kosmetika, är helt lagligt och det finns inga gränser för hur långt de får gå.


Visst, jag kan förstå att man tycker om att få känna sig fin med ett nytt läppstift eller en ny mascara men när det finns etiska alternativ till detta så förstår jag inte varför man inte då hellre väljer att konsumera testfria produkter istället. Genom att göra detta så har man fortfarande möjligheten att få känna sig fin och dessutom kunna upprätthålla någon form av moral och rättskänsla över värdet på andra individer.


Håll därför utkik efter dessa symboler på de produkter du konsumerar i fortsättningen för att garanterat veta att du inte är med och bidrar till död och förödelse för tusentals.


Bildresultat för cruelty free

Dela gärna med er om era synpunkter inom detta område!


Kram Linnea 


Siffror och information hämtade från djurensrätt.se och jordbruksverket.

Likes

Comments