Header

Postad i: tankar

Tänkte dela med mig lite av dagens tankar eftersom de till stor del bestått av en och samma sak och för att det kanske finns någon där ute som känner likadant, och vill dela med sig av egna tips och tankar(?)

I morse steg jag upp tidigt för att jag hade en presentation att ännu "läsa in" lite och gå igenom. Och det är just det som jag tänker prata om, att presentera och nervositeten som kommer på köpet. Denna presentationsnervositet har varit i mig och mina tankar ungefär hela dagen, tills den äntligen blivit överstökad och jag insett ännu en gång att "men det var väl inte så farligt ändå?!". Jag tycker att det börjar bli lite tröttsamt, när ska jag för f*n sluta av med att vara så nervös inför att prata framför en folkmassa? Försökte hålla mig lugn så länge som möjligt och jag blev nog inte nervös förrän jag anlänt till klassrummet, men inte bara lite nervös utan verkligen svett nervös. Som vanligt.

Jag blir så imponerad av människor som tar det med en nypa salt, stiger upp utan anteckningar, pratar fritt om sitt ämne och även skämtar lite. Jag vill också komma dit någon gång, jag hoppas så innerligt att jag ska kunna presentera på det sättet någon gång. Det känns som att jag inte kommer någonvart heller, jag blir inte mindre nervös hur många gånger jag än övat. Ofta har jag så mycket att säga men så glömmer jag hälften när jag väl står där, benen skakar så tygbyxorna fladdrar, anteckningarna (som jag förövrigt inte borde ha för att jag lämnar med blicken i dem) skakar. Inte okej. Jag vill så gärna bli bra på att presentera och jag tycker om att vi får presentera eftersom jag ser det som en övning. För öva, det behöver jag ännu, klart och tydligt. Men det hela grundar nog i att jag inte känner mig bekväm i att vara i centrum, ha allas uppmärksamhet på bara mig. Hur blir man av med det, går det ens?

Skulle gärna höra era tankar och tips kring att presentera/ stå på scen, vad som fungerar bra för er när ni ställer er framför en folkmassa.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Postad i: inredning

Välkommen in i mitt rum! Jag bor alltså med två vänner i en 88kvm stor lägenhet i centrala Helsingfors. Måste nog säga att jag aldrig bott i ett finare rum. Älskar hur rymligt och ljust det är. Har inte så jätte mycket möbler och prylar eftersom jag gillar att ha det "clean" och prydligt, det blir lätt stökigt med mycket prylar. Här spenderar jag mycket tid för här trivs jag.

Ni kommer få se mer av resten av rummet en annan dag.

Likes

Comments

Sevendays kommer alltid med roliga blogglistor. Tycker själv om att läsa när andra fyllt i blogglistor så tänkte att jag skulle göra det nu också. Veckans blogglista berör ämnena "rutiner och ovanor"

Det här året vill jag bryta denna ovana:

Jag vill bryta ovanan att sova mitt på dagen. Planen är ju alltid att bara ta en kort powernap, men alltid alltid sover jag längre. Inte bra alls. Dessa naps är något jag inbillar mig att jag behöver fast det egentligen handlar om att jag är rastlös och inte hittar på något annat att göra.

Mina frukostvanor ser ut så här:

Frukost har blivit dagens viktigaste måltid för mig. Jag klarar inte av att tänka klart om jag inte får i mig frukost. Ofta består den av turkisk yoghurt med färsk frukt och müsli eller gröt. Denna vecka har jag faktiskt ätit chiapudding bestående av turkisk yoghurt. Mums!

Min träningsrutin är:

Jag har alltid som mål att få in någon slags träning/motion varje dag. Är medlem på fitness24seven här i Rödbergen och har varit det sedan i höstas. Tycker det är bra med medlemskap för då känner man sig lite tvingad att gå också dem dagar man inte riktigt orkar, eftersom man betalar för tiden som går. Jag försöker gymma 4-5 dagar i veckan.

En ovana jag har blivit av med:

Oj, denna är svår. Jag kommer nog inte på något nu.


Den här rutinen vill jag få in i mitt liv:

Dricka mer vatten! Jag är den som nästan aldrig är törstig, vilket leder till att jag helt enkelt glömmer att dricka. Även fast jag oftast bär runt på vattenflaska i min väska så fungerar det inte.

Min rutin när jag läser bloggar:

Jag har nog ingen rutin gällande det, annat än att jag läser de bloggar jag följer här på nouw dagligen.

En ovana jag inte gillar hos andra:

Smaskande. Även om jag tydligen gör det själv ibland.

Mina matrutiner är:

Att äta 3 måltider per dag och ha nått litet om jag blir hungrig där emellan. Försöker också att inte äta så sen middag.

Så kommer jag ur en ovana:

Bestämmer mig för det och kämpar. Men, först och främst kanske bli medveten om ovanan.

En rutin alla borde ha:

Sätta undan telefonen när någon pratar med dig och när man umgås med vänner.

Den här vanan vill jag fortsätta med i år:

Ironiskt nog med tanke på "denna ovana vill jag bryta" tänker jag säga att jag vill behålla mina sovvanor, haha, på nätterna då alltså! Jag tycker att det är viktigt med en god natts sömn, så jag försöker att inte stanna uppe för länge på kvällarna.

Likes

Comments

Jag vet inte hur många gånger jag nämnt detta, men hjälp vilken inverkan solen och vädret har på mig. Igår var det sådär halv mulet men ändå soligt. Gick ut på prommis och kände mig glad. ​Varje dag det är soligt ute är mitt humör och känsla så mycket bättre. Synd i för sig, eftersom dessa dagar inte kommer så ofta. Jag borde lära mig att hålla humöret uppe på mula, tråkiga dagar också. 

Likes

Comments

Postad i: Inspiration

Här om dan fick jag inspiration till att testa göra egna färska vårrullar. Kommer inte riktigt ihåg varifrån jag såg det. Men, idag letade jag upp recept på hur man gör! Dessa går ju att göra på så många olika sätt beroende på om man äter kött eller ej och om man vill ha nudlar/ris inuti eller inte. Sen kan man i princip plocka ihop grönsaker enligt eget tycke.

Jag valde att göra enligt recept eftersom det är säkrast med smakkombinationer o.s.v. Som jag nämnde i förra inlägget är jag ingen mästare i köket. Dessa var dock busenkla att göra!

Vårrullar:

1/2 gurka

1 morot

1 avocado

135 g tofu

en näve mungbönor

2 vårlökar

7 ark rispapper

(koriander) - nej tack för min del.

Sås:

1/2 dl majonäs

1 msk soja

Hacka alla grönsaker smalt och smått. Stek tofun. Blanda såsen. Fyll en bunke eller stekpanna som jag gjorde, med ljummet vatten och doppa rispappren en i taget för ca 15-20 sekunder. Efter att man doppat ett papper ska man lägga ut det på en tallrik. Sen är det bara att börja fylla på med grönsaker och tofu, samt lite sås. Sen viker man ihop så att de blir till rullar (instruktioner till hur man viker finns på förpackningen till rispapperna). Sen är det bara att upprepa detta tills allt innehåll har tagit slut. För mig räckte det till 7 ark, men det beror helt på hur stora man vill ha dem.

Sen tyckte jag det var gott att ha sweet chili sås som dipp vid sidan om.

Hur enkelt och så gott! Det här tänker jag definitivt göra om.


Likes

Comments

Jag skulle inte direkt kalla mig en blogg läsare, just för att jag inte läser så mycket bloggar längre. Det var en tid som jag läste en drös med bloggar, tiden när nästan alla vänner bloggade och det fanns många storbloggare. Ca. 3 år sedan? Själv har jag bloggat sedan 2009, d.v.s. sedan jag var 11-12? Sjukt.

Att blogga är ju ännu väldigt populärt men skulle nog säga att det avtagit lite, att ha Youtube kanal och Instagram har tagit över ganska mycket vilket har lett till att vi blivit latare och kollar hellre på något än att läsa. Själv bloggar jag inte för att få läsare och bli sedd utan mer som en rolig grej. Jag älskar att skriva av mig nu och då och få utlopp av idéer och inspiration. Tänkte iallafall lista några inlägg som jag själv gillar att läsa och som drar min uppmärksamhet.

- För det första föredrar jag bloggar där personen är personlig, äkta och har humor. Tycker det är så mycket roligare att läsa bloggar där man faktiskt känner av personens personlighet och att personen känns "äkta". Med äkta menar jag att man verkligen får ta del av verkligheten och ingen förfinad version.

-Jag gillar blogginlägg om djupare tankar och åsikter, också där bloggaren öppnar upp diskussioner.

-Jag föredrar planerade inlägg om specifika saker eller annars diskuterande inlägg om olika ting istället för inlägg där bloggaren skriver om sin vardag och rabblar upp vad hen gjort under dagen.

-Matinlägg! Speciellt något som intresserat mig sen jag flyttat till Helsingfors. Är inte speciellt bra på att koka och greja i köket men det kommer väl med lite övning?!

-Tips inlägg. Tips på olika caféer, butiker, restauranger, filmer, böcker och så vidare.

Likes

Comments

Jag tror att det är viktigt att sätta upp mål och rutiner i livet. Detta är något jag själv har varit rätt dålig på. Speciellt att ha disciplinen för att kämpa till att nå mål. Tänkte dela med mig av nya "mål" som jag satt upp för mig själv. Har kommit underfund med att det är rätt mycket i mitt liv jag gör som jag egentligen inte tycker om eller som ger mer negativitet än positivitet.

ett: hitta saker som gör dig odisciplinerad och försöka gör dig av med det. För mig kan jag klart säga att min telefon gör mig odisciplinerad. Mer om det i nästa punkt.

två: Utbyt sociala medier mot böcker och podcasts. Jag pratar väl främst om instagram. Det här är en app som jag nog använder mest. Har på senaste tid rensat igenom vem jag följer och försöker skapa en så "hälsosamt" plattform som möjligt. D.v.s. jag följer främst konton som fokuserar på fotografi t.ex. natur och städer och också konton som ger matinspiration. Men, också vänner osv eftersom jag känner att det är ett måste och för att jag såklart är nyfiken att se deras bilder. I min hjärna trodde jag att detta var bra. Ja, jag blir inspirerad av dessa konton, till en viss del! Men ärligt talat tror jag att det för med sig mer stress och avund än inspiration. Man är inspirerad för stunden, direkt man sätter undan telefonen känner man sig lat. Förstår ni vad jag säger nu eller råddar jag mest. Jag tror att motivation borde komma in från så mycket som möjligt för att hållas stabil, inte från konsumtion av bilder. Därför tänker jag dra ner på min användning av instagram, testa radera appen för en vecka och se hur jag känner. Jag tror motiverande podcasts och böcker ger dig mycket mycket mer än instagram. Stort pluss är ju att man får saker gjorda medan man lyssnar på en podcast.

Ett tips som verkligen får dig att tänka till är att ladda ner appen "quality time" som visar hur mycket tid du spenderar på olika appar. Skrämmande!

tre: skriva anteckningar om dagens känslor, tankar och händelser. Jag tror detta är en nyttig grej att göra på kvällen. För att varva ner, tänka igenom de saker som fått dig att känna olika saker och fundera på hur du kunde ha gjort annorlunda eller komma ihåg vad som gjort dig glad.

fyra: Uppgradera livet. Inte som i att unna mig själv med saker och ting, leva lyxigare. Nej, uppgradera som i att trycka på den imaginära "upgrade button". Ändra på saker som jag tidigare bara levt med, nöjt mig med för att jag trott att jag måste. Det finns saker i livet som såklart inte går att ha kontroll över, inte går att ändra på. Men, det finns också saker som det definitivt går att förändra. Till exempel om man känner att ens dagar ser likadana ut, tråkiga - hitta på saker som förgyller din dag lite. Spendera tid med vänner som du känner gör dig glad, ger bra energi, gör tid för saker som intresserar dig och som du tycker om att göra. Det finns många saker man kan göra för att göra en dag bättre.

fem: Utmana mig själv. Detta tror jag är viktigt. Våga stiga ut ur sin trygga cirkel, pröva på nya saker, göra saker som skrämmer en. Gör saker som känns svåra. Det är bra att utmana hjärnan med sådana saker. Detta tror jag också är en stor källa till motivation. När man klarar av något som man inte trott sig klara av, känner man sig starkare och mer motiverad än någonsin.

sex: Sluta bry dig om vad andra tycker och tänker om dig och dina val.

Likes

Comments

I juni jobbade jag mest. Försökte spendera ledig tid ute i naturen och med vänner. Kusinerna från Norge var också på besök i juni-juli.


I juli var det den årliga Tomatkarnevalen i Närpes som oftast är en toppenhelg, även detta år. Kommer inte riktigt ihåg vad jag gjort denna månad, har inte mycket bilder iallafall. Detta är varför jag älskar att fotografera och dokumentera, för att sedan kunna minnas.


I augusti hade jag besök av min Aussie kompis. Vi roadtrippade längs västkusten och njöt av vacker natur. Felicia kom hem denna månad och vi hade girlsnight med utgång, toppen kväll! Vi spelade också mycket Yatzy, haha. I slutet av månaden flyttade jag ner till Helsingfors.


I september flyttade jag in i en lägenhet med Anna och Daniella. Lärde känna nya människor och utforskade Helsingfors gator. Åkte också hem ett varv för att min vän Ida hade kommit hem från ett år i USA. Gulis intagning var det också!


Ärligt talat har jag väldigt svårt att komma ihåg mindre händelser. Men detta är iallafall vad jag har dokumenterat. Största händelserna i oktober var nog x3ms 20 års jubileum och Stockholmsresan.

Från november har jag inte mycket bilder. Mina fina vänner kom på besök över min födelsedag, så himla mysigt. Sen hade jag även besök av Konner en helg. Vi också förfest på Fredriksgatan, tydligen.

​Sen nu, december. Firade Finland 100 år. Men mest tagit det lugnt. Jobbat en del via folkhälsan på dagis/eftis, haft skolarbeten och julshopping. Nu är jag hemma och ska fira jul med nära och kära. Sen bär det av till Stockholm för att fira jul med Konner.

Likes

Comments

Senaste åren har julen blivit en högtid som irriterar mig mer och mer. Så mycket stress, så mycket hets och hysteri. Stress över att hitta julklappar, press att hitta något åt alla som de förhoppningsvis tycker om. Sen att se alla andra i precis samma situation. Butiker fyllda med yrande människor som också är ute på jakt efter presenter. Så mycket hets, galet mycket konsumtion. Jag tycker det blir nästan värre för varje år, eller så är det bara jag som stör mig på det mer och mer.

Jag har alltid tyckt om julen. Det är jätte mysigt att i mörka tider som dessa tända ljus, julpynta med traditionellt julpynt, hänga ljusslingor som lyser upp mörkret och för att inte glömma; se andras julpyntade gårdar och husfasader. Jätte mysigt ju. Sen visst är det kul att få köpa julklappar åt andra, till en viss del. Men med det kommer allt för mycket stress. Jag tycker att det känns så fel. Vi kämpar och stressar så hårt med julklappar att vi glömmer det goda i det, syftet med julklappen. I många fall skulle jag mycket hellre skippa julklapparna och bara umgås och njuta av den mysiga (oftast lediga) tiden.

Pratade med mamma om detta idag, hur julen är ett enda stressmoment. Hur mycket har man inte sett henne stressa inför julen. Julstädning, julmatsfix, julklappar åt alla, jobb osv. Även jag själv har börjat slungas in i det samma mönstret. Här i vår familj/släkt ska det bli förändring tills nästa år, bestämde vi idag. Den här onödiga julhysterin skall förbättras tills nästa år.

Likes

Comments

Detta år har verkligen varit ett år fyllt av äventyr och förändring. Årets början spenderades ännu i Australien med en massa resande och äventyr. Sen flyttade jag hem till Närpes igen. Bodde där över sommaren och sen bar flyttlasset ner till Helsingfors för studier. Tänkte göra en liten tillbaka blick på det fina året.


Året inleddes i Sydney med några vänner. Vi firade nyåret där och såg dom välkända fyrverkerierna. Sen drog jag och Ally iväg på roadtrip längs östkusten. Det må nog lätt vara höjdpunkten i januari. Sen var det också Australian open och många utflykter med barnen på deras sommarlov.

I Februari åkte jag tillsammans med vänner ut på korta utflykter och hikes, besökte White night i Melbourne, gick på Kinky Boots med Ally och denna månad var det också många av vännerna vars resa tog slut.

Marsmånad har jag inte mycket bilder från. Men jag åkte bland annat till Grampians nationalpark, gick på en footy match med min värdpappa och hängde med vänner. På bilden ser ni min tyska vän Marie.

I april kom syrran på besök. Eftersom det här var min sista tid här så ville jag ju resa, så vi gjorde det tillsammans. Så kul!!

​Majmånad, jobbade mina sista dagar, umgicks med vänner in i det sista tills det var dags att säga adjö. Här tog mitt nästan ettåriga äventyr i Australien slut. Hoppade på flyget till London utan att berätta till mina vänner som också var på väg dit, så kul att få överraska! Kände så bra att avsluta resan så. Några dagar hos min vän Felicia i London där jag aldrig varit förut. Inte så illa månad trots att jag inte ville återvända hem.

Likes

Comments