Header

Farfars begravning var fin och allt det där. Det är fint att samlas och finnas för varandra. Gråta hos och trösta släkt och vänner. Pappa och faster hade gjort det fint och valt de perfekta låtarna i kyrkan. Det känns bra med ett "hejdå" fast jag vet att farfar är med oss hela tiden. Jag vet också att han inte är där, i kyrkan. Det är lite konstigt det där med kropp och själ. Vi ägnar hela livet åt att fundera över eller observera kopplingen mellan kropp och själ. Jag försöker sätta ord på det också. Vi studerar andra och vi försöker kartlägga. Vi känner, men ser inte och kan inte ta på det. Vi känner inte heller en gräns mellan det. Sen blir det så förvirrande och konstigt i samband med döden. Gränsen blir extremt tydlig. Den existerar också inte alls. Jag är glad att begravningar finns. Det får oss att stanna upp ett litet tag, minnas, se tillbaka, uppskatta farfar och uppskatta familjen lite extra. Som alltid tror jag det är viktigt att vara ledsen och att låta sig själv vara ledsen. Acceptera tankar när de kommer. Acceptera känslor.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

De senaste veckorna har jag och min partner in crime Sigrid haft ganska djupa samtal. Inget nytt, men ibland blir det lite extra. Det blir lite extra när vi båda är stressade och har mycket att grubbla på. Jag ville skriva ner lite grubbel och strukturera mitt lilla huvud. Jag och Sigrid har alltid sett fram emot saker. Vi har sett fram emot att göra saker ihop. Ibland har det varit en längtan och saknad efter något, men vi vet inte riktigt vad. Vi vet inte ens att vi längtar. Jag ser det nu. Jag har alltid haft svårt för att längta. Jag vill inte längta förbi livet och råka missa någonting. Jag tror att vi (människor) väntar på ett tåg och då!: händer det grejer. Då ska vi göra saker och då ska vi vara lyckliga. Jag kan själv måla upp bilder ibland om hur jag ser mig själv vara konstant glad och allt det där. Fast tåget vi väntar på kommer inte att dyka upp eftersom vi åker redan. Vi är tåget. Livet är tåget och det har redan börjat. Vi sätter livet på paus och tar inte chanser, vågar inte och lever inte. Vi blundar för det faktum att livet går inte att pausa. Tiden går ändå.

Jag och Sigrid har sagt "sen när.." då kommer allt bli bra. Då kommer livet vara fett. Det ser jag ju nu att det blir det inte, om vi inte gör det fett. Det går inte att luta sig tillbaka och hoppas på att livet ska servera allt på ett fat. Jag känner att nu och jag ser att jag behöver acceptera att jag inte kan vänta på något tåg eller längta efter det. Då kommer jag ångra en massa saker som jag inte gjorde. Jag och Sigrid pratar mycket känslor, livsgnista och längtan. Längtan får vi försöka vända till mål, vilja och strävan istället. Så länge vi har varandra så kommer allt att bli bra och allt kommer att lösa sig.

Efter sjukdom, stress och jobbiga dagar pratade jag med en fin lärare. Hon sade inte klyschan: du måste ta hand om dig (utan mening eller djup). Hon frågade: har du vänner att prata med? Jag skrattade nästan först eftersom det är så självklart för mig. Klart att jag har. Så självklart att jag nästan glömmer ibland hur viktiga mina vänner är. Så självklart att jag nästan glömmer att det inte alls är självklart för alla att ha människor runt sig som jag har. Ännu en gång blir jag påmind om hur mycket det ligger bakom "så länge vi har varandra".

Två gamla och fina bilder från fina stunder.

Likes

Comments

Tänk att få känna sig hemma. Det är kanske inte så lätt alltid. Jag vet att det sitter i huvudet och det sitter i tankarna främst, men jag har verkligen försökt. När jag lyckas så varar det inte så länge. Kanske behöver jag träna på att landa och slappna av. Jag tror absolut att om jag söker det i materiella ting, hus, byggnader eller mellan väggar så kommer jag absolut inte att hitta det. Jag tror inte att jag har känt mig riktigt hemma på flera flera år. När mamma och pappa skildes kände jag mig hemma hos dem ändå, för vid den åldern ligger det nog mest hos föräldrarna. Efter det har jag flängt så mycket och har säkert efter 10-årsåldern och efter första flytten försökt känna mig hemma på 11 olika ställen.

Min bror hade en vän som barn och hen hade flyttat flera gånger. Jag kommer ihåg hur jag tyckte att det var konstigt och jag tyckte synd om hen som inte hade den mamma-pappa-barn-känslan som jag hade. Hen hade såklart sina föräldrar med sig men något jag kände att jag önskade, var att bo kvar med mina föräldrar. Jag kände hur lyckligt lottad jag var som kunde växa upp på samma ställe och ha mina föräldrar nära. Eftersom jag ändå hade reflekterat över detta kom det såklart som en chock och stor förlust vid skilsmässan och flytt. Idag har jag fått höra ungefär "jag beklagar" när folk har satt titeln skilsmässobarn på mig. Tack, men det gör inte jag för jag och mina föräldrar är lyckliga. Jag är där jag är idag tack vare alla jobbiga flyttar.

Nu har jag hittat Kristianstad som jag trivs i och jag känner hur jag kan landa ännu mer när mamma har flyttat lite närmare. När jag också har landat i hur omgivningen alltid kommer flytta och hamna ännu längre bort känns det lättare att försöka känna sig hemma. Utan press.

Fina Karlskrona. Det värmer verkligen att se Ellen flytta, landa och känna sig hemma som om det alltid har varit hennes hem. Ser upp till henne som vågar släppa taget utan att tveka. Det är något av det finaste tycker jag, se och lära från sina nära. Se andra att släppa ut vingarna och ta chanser. Våga. Chansa. Då tror jag oavsett resultatet att det blir en vinst.

Likes

Comments

Prioriteringar är kanske lösningen på mycket just nu. Jag känner mig fortfarande som en berg och dalbana ibland. Jag kan koncentrera mig i skolan igen. Jag kan se fram emot och jag kan glädjas åt det lilla i vardagen. Även om det är mycket och jag inte hinner med ibland, så är jag glad. Jag lever här och nu samtidigt som jag inte flyr från det jobbiga eller svåra. Jag tror att vi måste möta det svåra, alltid. Däremot om vi tar det nu när vi är mitt i det eller skjuter upp det, är upp till oss själva. Men det är inte roligt alls att skjuta upp det då det kommer hand i hand med nästa svåra period som du måste brottas med.

Ibland strävar jag efter en enkel vardag. En vardag som jag vet inte finns, men det är enklare än att stanna upp, gå igenom och möta det som händer och finns här och nu. Jag vet att när jag accepterar att livet inte alltid tar den väg jag vill eller hoppas på, så kommer det känns enklare. Mycket sitter i våra huvudet. Psyket och tankarna styr oss. Livet är egentligen bara precis som det ska vara: upp och ner. Egentligen är det våra krav, förväntningar, viljor, önskningar och press på livet som gör det svårt för oss. Vi har också krav och detta på oss själva, men vi är ju en del av livet. Medmänniskor är också en del av livet. Om vi accepterar att livet och allt där i att det är precis som det ska vara, så kommer det kännas bättre. Vi kan fokusera på oss själva och jobba med oss själva för ännu mer livsgnista och välfärd.

Idag, imorgon och igår. Det som händer just nu. Den enkla vägen hade varit att ge upp det som kräver mest planering, timmar på tåg och prestationsångest: innebandyn. Däremot är den enkla vägen (nästan) alltid fel för mig. Jag har bestämt mig för att innebandyn bara ska ge. Ge mig. Det ska inte ta den lilla energi som jag måste försöka hålla mig nära just nu. Den rätta och mest hållbara vägen just nu är att ha tankarna på plats. Innebandyn är faktiskt det som ger mig mest och som kräver mest, men det beror ju på mig och mina tankar. Om jag har psyket med mig och släpper det som tynger mig kring innebandyn så tror jag att jag kan lyckas med detta. Jag vet att jag kan om jag vågar. Vågar att prova. Det känns dessutom extra skönt efter vinst i premiären idag. Vi är ett bra gäng. Vi är bra.

Likes

Comments

Ibland fångas jag upp av en bubbla när livet kommer med många motgångar och svåra tider. (Är det svåra tider egentligen? Jag kan inte såklart rå för alla känslor men jag kan kanske själv välja att jobba med att kunna tackla och stå emot. Min självmedvetenhet svider nästan mer än alla käftsmällar från livet. Min självmedvetenhet där jag ser hur jag peppar, bryr mig och vill hjälpa andra. Jag har svar på så många frågor eftersom jag är säker på mina värderingar och vad jag tror på. Däremot när det handlar om mig själv står det tomt i huvudet och jag kommer på mig själv att: inte uppmuntra mig. Kanske kommer det efter acceptansen att livet ÄR. Livet är som det är och det är nu. Det pågår här och nu).

Den största strävan jag har just nu är att fortsätta gräva och fortsätta att leta efter de banor min hjärna har när jag är som gladast, piggast och starkast. De banorna vill jag hitta och hålla fast i så mycket jag bara kan. Jag tror att det bli enklare då att hitta tillbaka. Att liksom "ramla ner" igen fast upp.

Bilder från Karlskrona när jag hälsade på min fina kusin.

Likes

Comments

I samband med mitt körkort fick jag höra en riktigt konstig sak. Egentligen är jag inte alls förvånad eftersom jag har levt i denna värld ett tag. Däremot trodde jag inte att jag skulle få höra generaliserade och olämpliga saker i samband med min utbildning.

I utbildningen sades det att det finns statistik på att män är den gruppen människor som är störst, när det handlar om vilka som dör i trafiken. De kör oftare vårdslöst och blir därför utsatta. Sen fick jag höra något i stil med: ”Det är ju däremot kvinnors fel. Hade inte ni kvinnor gått sminkade, med håret bakåt och lättklätt hade ju männen inte stirrat. Om ni hade gått i pösiga mjukiskläder och inte fixat till er hade statistiken ändrats”. Det kom aldrig ett”skojar bara” eller "förlåt, det var dumt sagt". Är inte det fullt korkat att säga detta till elever, tjejer som killar? Det finns människor som lever på att vara fräcka i munnen, men det är inte OK att varken kränka eller att lära andra att i sin tur kränka.

Var drar vi gränsen då? Var när hur är det OK att skämta? Vad är det OK att skämt aom? ”Var inte så bitter” eller ”Det var ju bara ett skämt” får jag höra och läsa mer än vad jag önskar. Är det konstigt då att bli bitter när en annan individ slänger ur sig ord och handlingar som får en att bli arg, upprörd, ledsen, sårad, kränkt eller liknande? Varför ska jag ta skit och samtidigt sittaner tyst, söt och se glad ut? Det är ganska konstigt egentligen att jag förväntas att vara andra till lags. Att jag förväntas att ta emot skitsnack utan problem och jag förväntas också att ha förståelse för att andra inte kan hålla sig till respekt och medmänsklighet. För vet ni vad? Ingen människa på jorden har rätt att ha krav och förväntningar på mig, särskilt inte de som redan har förlorat min respekt genom att skämta på min bekostnad.

”Det var väl inte en så stor grej?”. Nej det var det kanske eftersom jag kunde ha varit med om större saker, helt klart, men vem bestämmer när det är nog då? Svälj din stolthet som du redan har förlorat och var en medmänniska istället. Det är inte jag, som är ärlig om mina känslor som du stampar på, som gör detta till en stor sak. Det är du. Du som tror att du har rätt att först säga olämpliga saker, pga. kön i detta fallet, och sedan har rätt till att bli bemött med respekt tillbaka.

Likes

Comments

"Livet kommer att vara komplett efter vi har fyllt år och tagit körkort". Kanske är det sant eftersom jag har ett behov av att göra precis vad jag vill. Att få. Att få göra saker som hela min kropp vill, men pappret säger stopp. Jag och Sigrid har sagt denna fras länge och nu har vi våra körkort i handen. Jag har varit lycklig i veckan och känner hur saker från mina axlar släpper taget.

Jag kanske tagit en målstolpe och hållit hårt hårt i den för att hålla riktning och fokus. Körkortet har nog fått mig att stämpla ut från vissa saker i livet. Det märker jag nu. Efter jobbiga situationer sen jag började plugga har jag tagit det, svalt och fått vidare, mot körkortet. Jag har inte levt i någon bubbla utan jag har känt ärligt och äkta. Jag har varit levande och inte bara gått igenom allt "sen".

Nu efter farfar kommer allt som ett brev på posten och sorgen som jag hade planerat att klara av bra utan problem har bara vuxit och vuxit. Sorgen som jag tacklade bra och fann mig i har blivit som en käftsmäll och jag bara påminns om saker som jag trodde jag hade bearbetat färdigt. Saker som jag har kunnat skratta bort och vifta bort innan för att det "tillhör livet" kan göra mig så liten och så ledsen. Jag kan känna mig så hjälplös och tänker hela tiden på hur mina medmänniskor mår runt mig just nu. Mina nära som går igenom samma saker som jag kan jag få ångest över, eftersom jag kan inte hjälpa dom. Jag kan stötta, finnas och ge kärlek men det känns inte tillräckligt. Jag har ångest över att de mår lika dåligt som jag trots att det är livet som händer oss. Det är bara så det är just nu. Nu är jag tom och på samma gång full av tankar, känslor och värderingar som jag inte känner igen mig i. Jag är inte jag. Eller så är jag bara levande.

Detta är några anteckningar som jag skrev i somras när jag kände mig nere. Jag har både tagit körkort, sovit och planerat gymnasiearbetet. Går det ens att ta tag i livet? Det är bara att acceptera att livet är. Livet är här och nu och även om jag ibland känner "och nu då?" så slutar inte livet att vara. Det händer nu och vissa saker måste hända och vissa saker måste vi gå igenom. Resten av tiden är det upp till oss att skapa det liv som vi vill leva, följa magkänslan och leva i nuet.

Likes

Comments

Ibland när det är mycket prioriterar jag annat före bloggen. Jag tänker att när det är tufft så behöver jag sortera livet just för stunden och göra det som är viktigt. Bearbeta är viktigt och jag glömmer ibland hur skönt det är att skriva av och öppna upp mig.

Just nu tänker jag mycket på hur vi gömmer känslor, tankar, handlingar och oss själva. Vi gömmer och försöker undanhålla det från andra. Varför gör vi det? Varför ska jag hålla mig hemma från skolan om jag vill vara där? Varför ska jag mekaniskt svara JA när någon frågar om jag mår bra? Varför ska jag gömma mig på toan när jag gråter? Något av det mänskligaste som vi alla delar är att vi känner. Vi känner en massa hela tiden vilket vi ibland har kontroll på och ibland inte. Ibland pendlar det och håller det i sig i dagar, veckor och ibland pendlar det från timme till timme. Just nu pendlar det från dag till dag och från timme till timme.

I fredags förmiddag ringde pappa och berättade att farfar inte lever längre. I den sekunden glömmer jag alla mina egna ord som jag använt för att stötta och lugna mig själv och nära. Jag reflekterar själv över detta och tänker att jag måste vara stark. Jag måste vara Linnea som alltid har svar på allt och som är trygg i allt, och då glömmer jag att det handlar inte alls om mig. Jag kan känna och tänka vad som helst i världen och fortfarande vara jag. Det är svårt att släppa taget och bara låta alla känslor komma fram. Det är svårt att sluta grubbla och framförallt att sluta försöka så himla mycket. Det är svårt att hitta en balans mellan tänkandet. Av en sak som att förlora en närstående kommer tidigare saker som ska bearbetas/bearbetats som ett brev på posten. Det är lätt att ramla tillbaka i gamla vägar men det är inget som ska gömmas eller ursäktas.

Ena sekunden är jag tacksam och lättad eftersom farfar har det bra och slipper smärta, andra sekunden kan jag bara tänka på att han är egentligen bara ett minne nu. Ena sekunden tänker jag på att döden är lika naturlig som födseln, andra sekunden glömmer jag hur lika naturligt det är med sorgen. 

Likes

Comments

Instagram: @babe_ebba

Som ni kanske har sett innan här så är denna tjejen en favorit hos mig på Instagram. Jag fick ett ryck för ett tag sen och köpte ett block, vilket jag fick lite nytta av nu när jag var sjuk och inte kunde koncentrera mig. Jag är mer förvånad än någon över mina skills att rita eftersom jag aldrig har ritat. Detta är det första porträtt jag sitter i lugn och ro hemma och ritar med blyerts. Visst är det coolt??

Likes

Comments

Tre veckor in i skolan har passerat och stressen som kombörjar lägga sig nu. Förra veckan var inte rolig när jag kom tillbaka och insåghur mycket jag hade missat. Om det hade varit jag för ett år sedan hade jagstressat upp mig ännu mer istället för att försöka göra det bästa avsituationen. Jag har aldrig vad jag kan minnas lämnat in en inlämningsuppgiftsent och har alltid hängt med lika bra som alla andra trots höga förväntningar,prestationsångest och krav. Jag har en uppgift kvar som jag måste ta och görahemma då vi börjar på nytt i skolan. Jag tänker lite på när människor brukarsäga till mig: ”Det är bara ett betyg och spelar ingen roll i framtiden.”.Grejen är att det spelar roll för mig. Jag vet att jag är bra och jag vill nåmina mål nu och jag vill göra mig själv en tjänst nu så att jag kan nå mina måli framtiden. Detta försöker jag vända nu till: ”Det är bara eninlämningsuppgift och jag har tid.”. Just nu har jag körkort, innebandy ochandra saker i livet att tänka på, vilket så småningom kommer att lägga sig.

Något annat som börjar lägga sig nu är mina eksem somblommade upp lägligt till skolan började. Det började likna de eksem jag hadeför två år sedan som vi trodde var ringorm. Ångest, kontrollbehov och sånttrevligt som kommer i samband med mina krav börjar också lägga sig. Jag trordet var bra att jag var sjuk i början av skolan för att vakna upp och hanterastress och ångest redan nu. Avklarat, nu kan jag fokusera igen. Vi prioriterar olika saker olika högt i livet och det är precis så det ska vara. Jag prioriterar skolan och jag kan klara av skolan på min nivå om jag lär mig att hantera eventuell stress, ångest och koncentrationssvårigheter.

Likes

Comments