Header

Igår tvingade Jannica med mig till campus för att plugga. Jag fick inte så mycket gjort ändå, fastnade på min uppgift och kom inte en centimeter framåt. Vid 14.30-hugget gav vi upp och gick ner på stan för att leta kläder till helgen när vi ska på Disney-maskeradfest på Trappan. Hur kul?! Jag hittade såklart ingenting som passade men jag tror att jag kan hitta saker hemma och DIY:a mig fram till det mesta.

På kvällen kom Sara till mig och vi satt och pratade och grät (okej det var bara jag som grät) i timmar. Har gjort en minskning till på medicinerna nu (växlar mellan 15/10mg varannan dag) så mitt mående har varit lite kaos igen. Kände likadant när jag minskade från 20 till 20/15, men sen stabiliserade det sig och jag kände ingen skillnad när jag gick ner på bara 15. Så jag försöker hålla ut och hoppas att det känns som vanligt snart.

Just nu sitter jag i köket i min ensamhet och pluggar lite mera. Det lossnade lite så jag har skrivit en del på min VFU-uppgift nu. Det går framåt iallafall. Sen skickade Jannica, som sitter med övningsfrågorna inför tentan, ett sms om att ett "kort svar" på tentan ska vara en sida långt, och så fick jag panik igen. Tack Jannica.. haha.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Nu i veckan hade jag VFU - verksamhetsförlagd utbildning. Praktik med andra ord. Fick vara på ett superbra ställe där det märktes att personalen var framåt och ville göra verksamheten så bra som möjligt för barnen. Min handledare var tack och lov också otroligt duktig och gav mig en massa tips inför framtiden och beröm för det jag gjorde. Hon verkade väldigt nöjd med min insats och det är jag också!

I fredags efter att ha slutat åkte jag direkt hem till Jannica för att fira att vi hade klarat vår första VFU med pizza och rosé (som hon försökte lära mig att dricka, gick sådär). Vi satte på en film som vi fick spola tillbaka tusen gången för att vi satt och babblade så mycket haha. Alltid roligt med den tjejen.

Åkte hem från Jannica lite efter midnatt och mötte upp Jocke på tåget, så åkte vi hem till mig. Sov hos honom igår till idag. Idag fick jag hjälpa till att städa uppe på magasinet hemma hos honom, och sen sköt vi luftgevär. Det var första gången för mig, så det gick väl som väntat ungefär haha.

Mys med mina små vovvar nu på kvällen.

Vill även tacka alla underbara för det otroliga gensvaret jag fick på mitt förra inlägg. Det enda jag ville med det var att öppna upp det ämnet då det trots allt fortfarande är väldigt tabubelagt. Det var inte menat som någon snyfthistoria eller "tyck synd om mig"-situation, utan enbart mina egna erfarenheter och känslor. Hoppas att det iallafall kunde hjälpa någon. 

Nu ska jag gå en promenad med mina små hjärtan och sen krypa ner i sängen inför ännu en vecka på universitetet. Bara två veckor kvar inför tentan nu och jag har sån otrolig tentaångest, usch. 

Likes

Comments

Idag är det den 10 oktober, vilket betyder att det är World Mental Health Day, en dag som jag tycker är superviktig! Syftet med dagen är att lyfta ämnet och öka medvetenheten om psykisk ohälsa. Eftersom jag själv har lidit och fortfarande till viss del lider av psykisk ohälsa tänkte jag att jag skulle skriva ett inlägg här på bloggen om det.

Innan har jag skämts lite för att jag har mått dåligt, men det gör jag inte längre. Jag vet i dagsläget att mental ohälsa inte är samma sak som att vara svag, utan ett tecken på att någonting inte står rätt till. I mitt fall var det min USA-resa som drog igång allting. Jag har skrivit ett inlägg om allting här ifall ni vill läsa om det (tänk dock på att när jag skrev det inlägget så var jag i förnekelse, jag mådde mycket sämre än vad jag gav sken av och att jag var "nära depression" i USA är nog en underdrift). Jag fick gång på gång höra att jag borde vara tacksam över att jag fick möjlighet att åka (vilket jag självklart var/är) och att jag bara var en bortskämd snorunge som valde att åka hem tidigt. Framför allt fick jag såna kommentarer från folk som inte har en aning om vad som egentligen hände där eller vad jag har fått utstå efter att jag kom hem. Det tog ca 9 månader efter att jag hade kommit hem fram tills dess att jag sökte hjälp. Alldeles för lång tid egentligen och jag hade grävt ner mig ordentligt. Jag fick diagnoserna depression, ångest och PTSD. Jag äter som jag redan har skrivit antidepressiv medicin nu sen december 2014 och har gått hos både kuratorer och psykolog. Fick även ångestmedicin samt sömntabletter utskrivet.

Av lite inspiration av Charlie från Aldrig Ensam tänkte jag punkta ner en liten lista av hur jag upplevde min sjukdomstid när den var som värst:

Jag vägrade till en början söka vård, kände mig svag och att jag ville klara detta själv - något som hade varit omöjligt

Man var aldrig utvilad

Enkla sysslor som att duscha kändes som att bestiga berg

Jag kände mig orättvist behandlad av vänner och familj

Jag bråkade med folk konstant, vilket gjorde att jag kände mig otroligt ensam även fast jag hade folk runt omkring mig, mest för att jag kände att dom inte förstod

Jag grät mig själv till sömns nästan varje natt

Jag bad till gud (som jag inte ens tror på) varje kväll att jag skulle få dö i sömnen så att min familj inte skulle behöva leva med att jag hade tagit livet av mig

Jag fick grova skuldkänslor för att jag inte klarade av att vara alla till lags

Att umgås med människor i grupp var väldigt svårt

Jag var "tom" inuti tidvis, och saker som jag normalt älskar hade ingen mening längre

Jag fick höra "jag vet inte hur mycket längre jag orkar det här" av en person - och fick ännu mer ångest över att bli lämnad

Jag har en skrivbok där jag skrev mycket och fick utlopp för mina känslor när jag mådde dåligt. Det kunde vara om bråk eller bara allmänt om hur jag kände mig den dagen. En sak som normalt sett bara hade varit en besvikelse blev världens undergång. Det är svårt att sätta ord på men dom som har gått igenom psykisk ohälsa vet exakt vad jag pratar om. Jag har sagt att jag en dag ska skriva en bok om hela min historia, men när det sker återstår att se. Ett citat ur min skrivbok: "Vissa dagar klarar jag inte av att gå upp ur sängen. Det handlar inte om lathet, det känns som att musklerna inte funkar. Jag KAN inte."

Anledningarna till psykisk ohälsa kan vara många - eller inga alls. Och det är viktigt att veta att man aldrig är ensam. Det finns hjälp att få, även om det är jävligt svårt ibland. Man måste vända sig till rätt personer och för mig var det en kamp att få hjälp, det var min mamma som orkade kämpa för mig när jag själv inte gjorde det. Det var hon som såg till att jag fick hjälp och det var hennes ord som ekade i mitt huvud när jag inte ville något annat än att avsluta mitt liv: "det är nog det värsta man kan vara med om, att behöva begrava sitt eget barn". Utan henne hade jag inte funnits idag, och jag är otroligt tacksam över att jag fortfarande är i livet.

​Ett par bilder jag tog på fina Sara till en bilduppgift på gymnasiet som jag tyckte passade in på detta ämne. 

Likes

Comments

I torsdags hängde Jannica med mig hem efter sista föreläsningen, vi gjorde dipp med grönsaker, satt och pratade, skrattade och hade kul som vanligt. Hon fick träffa hundarna också för första gången och det var uppskattat!

På kvällen åkte jag till Sara och sov där. Vi snackade skit och myste. I fredags var jag "ledig" (=inget schemalagt på campus) så passade på att uträtta några ärenden innan Jocke kom hem på sin första permission. Vi gick på bio och såg The Magnificent Seven, som var bra! Sen sov vi hos mig.

Igår åkte vi till Ikano för att fixa lite grejer och sen åkte vi hem till honom och träffade hans familj och fikade. På kvällen åt vi och gjorde av med alldeles för mycket pengar på Pinchos, så gott! Sen sov vi hos honom.

​ Idag har jag mest pluggat medan Jocke möblerade om. Så jag låg där mitt i kaoset haha, men det funkade. På det sättet kunde jag iallafall hålla mig vaken och få något gjort. Jocke och hans bror släppte av mig hemma på väg tillbaka ner till Eksjö nu för en-två timmar sen, så nu ska jag gå ner och mysa lite med min egen familj innan det är dags att lägga sig och ladda om för en ny (tvådagars) vecka på universitetet. Har inget schemalagt varken tisdag, torsdag eller fredag så då ska jag passa på att plugga hemma. Imorgon börjar vi dagen med seminarium, och slutar inte förrän 17, yay. 

Likes

Comments

Sen sist? I fredags hängde jag med Agneta och Alceste ut på krogen i brist på annat. Agneta hörde av sig sådär typ halv-kvart i elva på kvällen och frågade om jag skulle med. Blev en bättre kväll än vad den var innan iallafall. I lördags firade jag först min bror som hade fyllt. Efter det var det förfest hos Jannica med sushi, drickspel, shots, sång, poledance och mycket skratt innan vi gick till Trappan som fyllde 10 år och festade. Hon har seriöst en poledance-stång mitt i sin studentkorridor, och hur angeläget var det inte att hennes syster (som var här och hälsade på) går i poledance hahah? Så jävla kul seriöst. Tyvärr har jag i princip bara videos och inga bilder från kvällen.

I söndags skulle jag upp bakis och dan och jobba på bion klockan 10. WOHO, haha. Det var barnens biodag så jag fick välkomna alla barn till halva priset på biljetterna.

I tisdags var jag på agility med Ozzy och gud vad han är duktig! Kommer bli världens champion bara jag kan ha honom lös sen. Han är så jävla trotsig asså, testar verkligen så fort han får vara lös, himla irriterande. Annars har jag gått i skolan den här veckan, haft en miljon sidor att läsa hittills och lika många kvar tills måndagens seminarium. Alltid lika kul..

Min läkare ringde idag för en liten follow-up på min nedtrappning. Alltså älskar min läkare, känns verkligen som att hon bryr sig. Berättade om att jag hade växlat 20/15 mg varannan dag och att det hade funkat bra. Nu ska jag gå ner på 15mg i två veckor innan jag börjar växla 15/10 mg varannan dag, osv. Sen frågade jag också om mina leder, eftersom jag fick hem ett brev på posten om att alla värden såg bra ut. Frågade om det kunde tänkas vara nåt annat, så hon gick in i min journal och kollade, så såg hon att jag låg precis på gränsen till inflammation i kroppen. Hon sa att man ska ligga under 7 och jag låg precis på 7, och att det var möjligt att inflammationen var inaktiv när vi tog proverna, i och med att reumatism (och min smärta) går i skov och inte alltid är lika illa. Så hon tyckte det var värt att kolla upp under en längre period och att vi skulle "gå vidare" med det, så den 3 november har jag fått en tid hos en reumatolog. Så skönt att bli tagen på allvar och att det faktiskt händer någonting. Man hoppas ju aldrig på att man ska ha en sjukdom, MEN ärligt talat skulle det vara skönt att få en diagnos så jag får en förklaring på varför jag har ont hela tiden och kunna börja behandla det.

Likes

Comments

Idag hade vi seminarium igen och det var första gången denna kurs. Upplägget såg ganska annorlunda ut idag. Vi blev först indelade i tre grupper och sen blev vi tilldelade varsitt kapitel av de tre vi skulle ha läst, sen fick vi ungefär 30 min på oss att förbereda en presentation av det viktigast i kapitlet. Tidigare seminarium har vi suttit och diskuterat, först i smågrupper och sen i hela seminariegruppen. Vet inte vilket jag tyckte bäst om ärligt talat.

Efter det åkte jag hem för att sedan åka in till Linköping med pappa och hundarna. Pappa lämnade in min kamera på lagning och jag gick till Arken Zoo för att köpa lite saker. Med mig hem fick jag bland annat halsband, sele och valpgodis till Elvis, och en clicker till båda två. Så nu ska vi se hur bra Pavlovs teori, som vi precis läst om, fungerar.

Likes

Comments

Idag hade vi föreläsning från 10.15 till 12.00, det gick så himla fort att man inte hann med att anteckna. Så dom sista 40 minuterna satt jag och fotade av skärmen istället.

Nu sitter jag och Jannica i strömparken och äter lunch.

Likes

Comments

Efter att ha varit hos läkaren i onsdags fick jag alltså börja trappa ner på min antidepressiva medicin. Efter att ha ätit 15 mg/dag istället för 20 har mitt mående varit kaos. Missade dessutom att ta medicinen helt i fredags så det var väl pricken över i:et. Har varit jättekänslig för allting, började nästan gråta för att det kokade över på spisen till exempel. Funderar på om det går för fort eller om det är någonting man får räkna med under minskningarna, så det bara är att bita ihop? Tog 20 mg igårkväll igen för jag var verkligen jätteledsen utan speciell anledning. Fick mig en liten tillbakablick över hur det var att må så pass dåligt som jag faktiskt gjorde förut, usch. Tror jag ska växla 20 mg/15 mg varannan dag i en eller ett par veckor och sen gå ner på 15 för att se om det hjälper. Hatar verkligen att må dåligt men vill inte känna att jag har behovet av att äta medicin för att må bra. Vill vara frisk nu!

You can make it to the sunrise. 

Min fina tatuering som symboliserar min depression. 

Likes

Comments

Tog faktiskt helg redan i torsdags vid 12, väldigt skönt. Hade en föreläsning om utvecklingspsykologi vid 9.30 som var väldigt intressant. Andra föreläsningen om det är imorgon, ska bli kul!

I fredags åkte jag och pappa ner till Malmö för att kolla på en valp. Och en valp fick även hänga med hem. Så nu har Elvis flyttat in hos oss och verkar stortrivas! Vi hade Ozzy med oss ner till Malmö för att se att han inte reagerade aggressivt mot valpen men han vågade sig inte ens fram haha. Nu däremot så busar dom med varandra hela tiden, så det är skönt att se.

Igår åkte vi till farmor och farfar för att äta frukost och visa upp lillvovven. Lite senare åkte jag till Jocke. På kvällen kom det ett gäng till honom för att äta middag och snacka skit, eftersom han åker iväg för GMU imorgon. Han hade gjort världens godaste pannacotta, mums! På natten när alla hade åkt badade vi i badtunnan innan vi gick och la oss.

Just nu är Jocke i garaget och jag ligger i hans säng och kollar på youtube. Senare sen ska vi antagligen åka hem till mig.

Likes

Comments

Igår var jag på agility med Ozzy, och han var superduktig! På kvällen åkte jag hem till Jocke och sov där tills idag eftersom jag ändå började tidigt i Norrköping. Vi hade kursintroduktion inför UK2 - utveckling och lärande, och han som håller i kursen verkade ärligt talat lite läskig haha, så vi får se vad jag tycker om det här sen.

När vi hade slutat så satt jag kvar i skolan ett tag och pluggade med Matilda innan jag tog tåget hem till Mjölby för att gå till läkaren. Där fick jag ett schema för utsättningen av min antidepressiva medicin (äntligen!). I nästan två år har jag käkat skiten och nu är det förhoppningsvis slut på det!! Inte för att vara sån, för den medicinen räddade faktiskt livet på mig, men det ska bli väldigt skönt att slippa. Det är bara att hoppas att allting går bra och att jag inte börjar må dåligt igen. Jag har legat på maxdos (20mg) nu ett tag så jag börjar med att gå ner på 15mg i en månad, sen 10, sen 5 och sen sluta helt. Dessutom tog jag blodprov för att kolla om jag har reumatism då jag har haft ont i mina leder till och från i över ett halvår plus att jag har varit så otroligt trött. Dock kan man ju ha reumatism utan att det syns i blodvärdena, men det är väl en början iallafall!

Efter läkaren träffade jag Sara, soooom jag har längtat efter den människan. Har inte träffat henne ordentligt alls sen jag började universitetet. Tror aldrig det har gått så lång tid utan att vi har setts, haha.

Likes

Comments