Header

Dom flesta (bra) bilderna som jag har tagit på Ozzy som valp går att finna här på bloggen och därför känns det inte lika roligt att dela med sig av gamla valpbilder, men videos är något helt annat. Har inte så många men några gamla videos på Ozzy när han var riktigt liten som jag tänker lägga med in här, mest för att vara den där jobbiga som ska komma med mina valpvideos till du som läser detta och är valpsugen ;) men också för att det är kul att kolla tillbaka på sen när jag förmodligen har tappat mobilen i sjön och aldrig skulle hittat dom här korta filmsnuttarna annars. Titta och njut på världens klumpigaste tjockis valp från 8 till 10 Veckor! (är ljud på några få av klippen men mestadels utan ljud)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Igår var det andra av tredje tillfället på våran Koppelkurs som vi går på just nu på Hundens Hus i Göteborg. Förra gången gick vi igenom en jättebra övning som vi har tränat nu under denna veckan, minst en gång om dagen har det blivit men oftast flera gånger under våra promenader på kvällarna. Jag har inte sett överdrivet mycket framsteg men såklart lite, man ser tex att han snabbare vänder sig efter att han har dragit och att han oftare söker ögonkontakt när vi går.

Denna gången gick vi igenom en del saker som vi redan har övat på eller gått igenom på våran valpkurs men det var också lite nytt. Det var lite mindre teori denna gången och mera övningar vilket var roligt och tröttande för Ozzy, vilket jag bara ser som något positivt. Han sov till och med i bilen hem och då, då är det verkligen lyckat! Han skötte sig faktiskt jättebra idag, skällde bara EN enda gång, det är jag så sjukt stolt över och den gången var när en annan hund triggade igång honom. Resten av gångerna någon annan hund skällde var han tyst och det är verkligen guldvärt. På övningarna hade han också mycket bättre fokus än förra gången och även passiviteten var bra, faktiskt ville jag inte gå därifrån efter timmen för allt bara klaffade träningsmässigt.

Övningarna som vi gjorde var att vi började med lite kontakt, pendeln där man ska ha några godisbitar i varje hand och hålla ut händerna åt sidorna, när man får ögonkontakt droppa ner en godis och fortsätta så tills godisarna är slut i händerna. Sedan kontakt vid sidan, alltså att han skulle sitta bredvid och när han gav kontakt gav man godis och efter 3-4 bitar så rörde man lite på sig, bytte sida eller något liknande. Båda dom här övningarna har vi övat på innan så det gick hur bra som helst, kontakten var klockren och fanns inget att klaga på.

Sedan fortsatte vi med lite repetition av koppelövningarna från förra veckan och skulle därefter komma på ett smackljud som vi "smackade in", smackljudet ska då vara som ett uppmärksamhets ljud ute på promenaderna. Efter skulle vi testa att kombinera övningen när han drog med smackljudet, alltså när han drog smacka och backa, belöna. Gick jättebra och var inga problem här heller. Till sist fick vi en till koppelövning som jag redan har kört en hel del med Ozzy så var tyvärr inget nytt för oss, det är den där man lägger några godisar i en skål och går mot skålen, när han drar stannar man och när kopplet blir slakt fortsätter man.

Innan vi gick hem för dagen blev det lite teori om dom plötsliga rycken och hundars stressnivå, hon använde sig av ett stoppljus och visade att grönt är när hunden är lugn och trygg, gul när hunden är på kanske mellansvår eller ny miljö och en aning stressad, man får hjälpa till i träningen och sist det röda, då hunden knappt är kontaktbar och man inte kan få någon träning gjord alls. Som ni nog förstår var det inte mycket nytt alls för oss men teorin om dom plötsliga rycken tar vi med oss och nu ska vi fortsätta med övningarna till nästa vecka då vi har vårat sista tillfälle, hoppas på en lika koncentrerad hund då!

Glömde helt bort att ta bilder så bjuder på denna bilden från September

Likes

Comments

Tidigare har Ozzy bara spårat godisspår och vanliga bruksspår men aldrig Viltspår fast att jag har velat under några månader nu. Dock har ju allergiutredningen ställt till det för oss så jag tänkte att varför inte passa på nu när han faktiskt får vara i kontakt med kött under 2 veckor nu. Så det var vad vi gjorde, jag sprang snabbt förbi Huveröds för att köpa blodpulver och en klöv, tinade upp den och sedan drog jag med både Ozzy och pappa ut till skogen för att lägga ett spår.

Då det var hans första gång ville jag göra det väldigt enkelt, det var runt 40m långt med en liggtid på 30 min och blod i vartannat steg ungefär. Jag hade väl inte så höga förväntningar då det var första gången men han klarade det riktigt fint, mycket bättre än bruksspåren vi gjorde förra gången. Såklart en del virr men nere med nosen i spårkärnan mycket mer och efter ca 2 "blodhögar" förstod han var det var han skulle göra om man säger så. Han kom tillslut fram till klöven och var till en början lite skygg mot den och undrade vad det var som låg där, men när jag lekte upp den lite så bar han den med stolthet till bilen. Var faktiskt mycket roligare med Viltspår än bruksspår och ska försöka hinna med ett till innan dessa 2 veckor är slut men får se om tiden räcker till, det blir ju mörkt så snabbt nu och då ska jag hinna både lägga det och sedan ska det ha en liggtid på minst 40 min innan man går det, nu det suger att inte ha varken körkort eller bil.

Hemma igen var vi runt 3 och då städade jag snabbt, tog en dusch och åt innan jag begav mig ut med unghunden igen för att testa att jogga med midjebältet som jag köpte för 3 månader sen... hehe. Får väl skylla på att han var enligt mig för liten för att följa med och jogga då jag köpte det. Men nu är han om bara 2-3 veckor 1 år och då tycker jag att vi kan prova att jogga lite, vill egentligen köpa en dragsele och börja köra drag också men pengarna räcker inte till just nu så vi får vänta lite med det. Midjebältet jag har kommer förövrigt från Hööks och är väl inte det bästa men det duger för nu tills jag har råd att uppgradera till något skönare, jag är inte den smalaste men får ändå ha det indraget till max och ändå glider det runt lite så storleken är ganska stor i säg.

Joggade gjorde vi inte långt alls då jag mest ville testa lite snabbt med honom, innan när man springer med honom så kan han ibland hoppa upp och hålla i kopplet för att inte bli så överexalterad som han lätt blir. Jag var även rädd att han skulle dra iväg både åt höger och vänster och dra med mig men inget av detta hände, han skötte sig så jävla bra trots att vi mötte människor. Sprang bredvid mig eller framför och försökte i början att hoppa efter kopplet men när jag sa till så slutade han och sprang på hela vägen hem, vi kanske joggade utan stopp i 10 min så det var ingen lång runda alls, mer än så klarar inte min kondis just nu som är sämst.

Är iaf jättenöjd med dagen, både fått testat Viltspår och att jogga med honom i midjebältet. Till våren när det är lite varmare och han har blivit lite äldre ska vi nog komma igång med detta att jogga på riktigt och tanken är även att jag vill springa i något lätt lopp nästa år så ska försöka jobba mot det samtidigt som min hund får ut något av det. Imorgon väntas Koppelkurs igen och jag är så taggad, har tränat nu minst en gång om dagen denna veckan och jag ser små framsteg.

Likes

Comments

Idag hade vi inbokat ännu ett återbesök hos Veterinären men jag hade lite extra tid att döda när jag kom hem från skolan innan vi skulle åka så jag drog med mig Ozzy och kameran ut till parkskogen som ligger bara några minuter bort för att fota lite. Var väldigt dåligt ljus på dom flesta platserna men hittade en liten miniplätt med vass av något slag och satte ner honom där för att ta lite bilder. Jag hann inte ta många alls innan min kameras batteri började blinka därför blev det bara några få bra. Tog faktiskt med ett annat objektiv som jag inte brukar använda idag, mitt Tamron 70-300mm f4-5.6. Köpte det i somras för en billig peng och har knappt använd det alls då jag bara några veckor senare köpte mitt 50mm och blev kär. Objektivet i säg är väl inte det bästa men heller inte det sämsta är lite klumpigt att ha med det bara då det är såpass långt. Ska nog testa att använda detta nästa gång jag ska ta bilder när vi tränar eller något liknande, kanske blir lite bättre fokus än 50mm. Jaja, nog med kamerasnack, Veterinären var det.

Hos Veterinären så var det faktiskt bara positiva besked, hans svamp är nästintill borta men det är en sådan rimlig mängd så nu blir det inga mer mediciner på ett tag, så jävla skönt! Vi är även klara med första momentet i en eliminationsdiet och ska nu göra en provokation i 2 veckor där man ska ge han av allt möjligt för att försöka få fram en reaktion. Han har fortfarande allergifodret som en bas men ska varje dag utsättas för olika matprodukter i en måttlig mängd, tex en dag får han köttbullar och morot och nästa dag ska man helst försöka ge något annat så att han får i sig just det som han kan vara allergisk mot. Detta är det som faktiskt avgör om han är foderallergisk eller inte, visar han inte symptom under dessa två veckor så har han inte foder allergi, visar han dock symptom så vet man säkerligen att han är allergisk mot något i matväg och man fortsätter då på en annan diet där man testar sig fram vad han är allergisk mot. Så nu blir det verkligen frossa i 2 veckor och det ser jag så framemot, att kunna erbjuda något godare på träningarna och att han förhoppningsvis då har lite mer fokus på mig.

Likes

Comments

Satt häromdan och redigerade lite gamla bilder när jag hade tid, ville främst testa så många olika saker som möjligt gällande ljuset då jag ofta klagar på hur dåligt ljuset blir så lika bra att försöka lära sig redigera bort en liten del av det, eller iaf få det att se lite finare ut och rädda upp bilden. Hann med 3 bilder innan jag var tvungen att stänga av för annat, delar med mig av dom här nedan och även original bilden till alla tre.

Skriv gärna vad ni tycker, lämna kritik och tips! Vill så gärna bli bättre på att redigera och för att bli det gäller det ju att testa sig fram och våga redigera olikt och inte fastna i Auto knappen som man så gärna gör.

Likes

Comments

Igår var första tillfället på våran Koppelkurs som vi kommer att gå på nu under sammanlagt tre tillfällen. Kursen är helt enkelt en Koppelkurs inriktat på Unghundar och vi går på Hundens Hus med Emma Maria Krantz som instruktör. Vi var sammanlagt 5 hundar, Vi, en blandis mellan pudel och flatte, en curly coated retriever, en storpudel och en mops, alla hundarna var mellan 7 till 11 månader gamla så bara jobbiga unghundar hela bunten.

Det var mest teori nu första tillfället där alla fick en lapp med några bra övningar och lite annat som är bra att tänka på, hon pratade mycket om vilka redskap som kan passa en bäst och så hann vi även gå igenom 3 av dom övningarna på pappret. Den första var en kontaktövning som vi tidigare har gjort på våran valpkurs, här skulle man kasta godisen en bit framför och hålla kvar hunden, så fort han gav en ögonkontakt så sa man varsågod och lät honom gå fram till godisen. Denna övningen gick jättebra då vi har övat en hel del på kontakt det senaste.

Dom andra två övningarna var dom som jag kommer ta med mig hem mest, den ena hur man kan träna in att kopplet ska vara slakt och den andra hur man tränar bort draget. Den första gick till så att man skulle placera hunden på vänster sida och snabbt visa att man har godis i en stängd hand (viktigt att man har godiset i vänster hand) sedan ta 2-3 steg och går han bredvid och kopplet är slakt så ger man godis och belönar. Alltså är inte just ögonkontakt ett krav utan bara att han håller sig nära och inte drar iväg under dessa få steg, desto enklare störningen är och ju längre i träningen man kommer så ökar man såklart stegen. Den sista övningen gick till så att man helt enkelt stannade och väntade ut honom när han började dra. Så fort han gav mig minsta blick eller gick tillbaka så att kopplet blev mer slakt så backar man snabbt så att hunden följer med och belönar högt och länge när han är hos dig.

Under dessa två övningar var det mer störning och lite jobbigare för honom så man fick stå och vänta ett tag innan man fick med honom när han väl drog. Men när vi hade kommit in i det och han började fatta mer vad som krävdes så gick det snabbare och smidigare och mot slutet fick vi till några riktigt bra med även toppen ögonkontakt.

Nu till nästa gång ska vi öva på dom här två övningarna på promenaderna efter att han har fått rastats helt så att han har fokus, och bara göra det i korta pass för att förhoppningsvis alltid få ett bra resultat. Hoppas nu att detta ska funka och att vi kan få ännu mer bra övningar dom två kommande tillfällena så att han inte tröttnar totalt på denna övningen som han så enkelt kan göra när vi tränar.

Likes

Comments

...men inte rallykursen som jag har pratat om.

Utan en koppelkurs. Och nej, min hund kan inte riktigt gå bra i koppel än, eller om jag ska förklara detta rätt. När det bara är jag och han på promenad och vi går i området där vi bor där vi har gått flera, flera gånger så går han jättebra, kan såklart få något ryck då och då men inget som stör mig överdrivet mycket. Annat är det när vi går på helt nya ställen, med en ny person eller det värsta, med en annan hund i närheten. Det är främst därför jag går denna kurs, jag vill få tips och tillfällen att öva på att gå i koppel med andra hundar och ägare närvarande, med hjälp av tipsen ska vi förmodligen sedan kunna jobba vidare på det hemma. För ska det funka att bo på ett ställe där vi kommer gå promenader med andra hundar närvarande varje dag så måste kopplet funka, speciellt när han väger såpass mycket som han gör och kan dra med mig om han verkligen försöker allt han kan.

Sedan är det också som jag har nämnt innan bra att bara vara i kursmiljö för oss och även om det blir mycket kurs nu för honom så vet jag att det kommer ge så mycket i slutändan. Denna kursen börjar som sagt imorgon, måndag och är hela 3 tillfällen. Alltså den 9/10, 16/10 och 23/10. Rallykursen börjar 25/10 så vi hinner precis bli klar med koppelkursen innan och det känns ändå bra, ville inte mixa ihop och gå två olika kurser samtidigt.

Vet faktiskt inte om jag ska skriva om varje tillfälle, tror jag kommer göra ett längre inlägg om alla tillfällen istället när hela kursen är färdig då det inte känns lika ingående som en kurs som istället fokuserar på tex rallylydnad eller lydnad. Men får se hur jag känner imorgon och om det är "värt" att skriva om varje tillfälle eller bara koka ihop ett längre, vad skulle ni vilja läsa? 3 Korta eller 1 långt som sammanfattar allt?

Likes

Comments

Och så var ännu en kväll spenderad i skogen med spår på schemat. Jag drog nämligen med Sara ut i skogen när det duggade lite och la 3 st spår till killen. Det blir bara bättre för varje gång och nu börjar han fatta mer, problemet är bara att han är så hysterisk så jag får hålla emot så att han inte drar iväg och det känns som att han mer söker än spårar. (Är nybörjare på detta med bruksspår men har ni några tips på hur jag kan få han att sakta ner lite i spåret och inte söka) Alla spår var förövrigt rakt fram.

SPÅR 1
Längd: ca 50m
Liggtid: 20 min
Apporter: 1 Träapport i slutet
Spåret: På första spåret visade sig verkligen detta som jag nämnde ovan, att han mer söker efter apporten än att spåra, han hade för mycket fart och jag fick verkligen hålla i linan för att han inte skulle rusa iväg. Men samtidigt fanns det fina bitar då han hade nere nosen i spårkärnan några få meter. Efter detta spåret känner jag även att det är dags att göra dom lite längre och med mer apporter i så att vi inte fastnar.

SPÅR 2
Längd: ca 40m
Liggtid: 30 min
Apporter: 1 Träapport i slutet
Spåret: På andra spåret så var det mindre dragkamp helt klart, men han var även mer virrig och hade inte nosen nere i spårkärnan lika mycket. Han flämtade mycket innan spåret så kan nog ha varit därför han var lite seg.

SPÅR 3
Längd:
ca 65m
Liggtid: 25 min
Apporter: 1 burk med gotta i mitten + 1 träapport i slutet
Spåret: I detta spår märkte man mest att han verkligen drog på och mer sökte efter apporten som jag tidigare nämnt, trodde inte det då jag gjorde det lite svårare för honom genom ett längre spår med en minivinkel + att jag introducerade en "burkapport". Burk apporten tog han inte alls så jag fick stanna upp honom och visa han den, säga ligg och öppna för honom att ta, ska testa att köra lite mer med andra saker än bara en träapport i spåret så att vi varierar. Efter att han hade tagit godiset så fortsatte han på bra några sek innan det blev för mycket drag i linan igen. Mot slutet gick han jättefint och hade nere nosen bra i spårkärnan, han har fortfarande galet stort intresse för apporterna vilket är så positivt. Efter bar han glatt med apporten till stället där han var uppbunden.

Sedan hann vi även med att gå en liten runda innan det blev för mörkt ute för att stanna kvar, riktigt tråkigt att det ska bli mörkt så tidigt nu. Imorgon ska vi mest ta det lugnt, ska väga honom vilket jag inte hann orkade göra idag. Nästa vecka har vi några roliga grejer som händer, mer om det kommer faktiskt i ett blogginlägg imorgon.

Likes

Comments