Jag har blivit en sådan kaffetunna sedan min första praktik på skola för några år sedan. Innan kunde jag dricka kaffe någon gång ibland för att vara trevlig. Nu kan jag nästan inte plugga utan kaffe. Jag har gjort det till ett belöningssystem. När jag har pluggat lite grann, då får jag ta en paus och gå och koka en kopp.

Här i Norrköping har jag hittat ett jättemysigt café. Kafé Kuriosa. De har massor av gamla fina koppar och möbler. Sån mysig miljö att sitta och dricka kaffe i! Jag gillar de äldre och tunna kopparna. Det går lite snabbare för kaffet att bli lagom varmt i dem.

Likes

Comments

Jag kommer från Örnsköldsvik och Höga kusten. Landskapet där är så vackert och risken är nog stor att man blir lite hemmablind. 9/10-2016, för exakt ett år sedan, följde jag med en vän till Slåtterdalsskrevan. Det var några kilometer vandring i utmanande terräng. Vi skulle ju ändå vandra i landskapet med världens största landhöjning. Men utsikten från Slåttdalsberget och att få titta ut över skrevan var så värt den jobbiga vandringen. Skuleskogen är magisk.

Det här skev jag på instagram, efter att vi tagit vår promenad till förtrollande Slåtterdalsskrevan:
"Tack jorden för att jag som människa får dela allt detta underbara med dig"

Likes

Comments

I våras hjälpte min farmor mig att sätta paprika, solros, petunior och nemesia. Många klarade sig till sommaren, men eftersom vi flyttade kunde jag inte ta med mig dem. Ändå ska jag prata om paprikorna, som jag har haft mest jobb med.

När jag skulle skola om paprikan så passade jag på att ta bort de plantor som inte blivit någon paprika. Sedan ställde jag dem på kaffefat i olika fönster. Dagen efter ser jag att ett kaffefat är utan planta. "Jag har nog strulat till det igen", tänkte jag. Det vore ju inte så konstigt att jag skulle råkat ställa dit en planta som inte blivit något. Det går fler dagar och fler plantor försvinner mystiskt från deras platser i fönstren. Kvar är bara jord. Då börjar jag misstänka min ena katt, att det är hon som varit och ätit upp dem. För att visa att jag inte uppskattade hennes nya mellanmål var jag sur på henne en dag och klappade henne inget extra, eller gav henne någon kattgodis. Men sen insåg jag att jag inte hade några bevis för att det var hon, det hade ju faktiskt kunnat vara den andra katten. Jag fick dåligt samvete över att ha varit sur på henne så jag klappade henne extra mycket. Men då, mitt framför mina ögon, tog hon en! Hon bara ryckte upp den ur jorden och slukade den.

Det var bara tre stackare som överlevde min katt. De växte och i början av september fick jag smaka min första paprika. De var de enda plantorna, av de jag satte i våras, som jag tog med mig i flytten. Jag hade planer på att övervintra dem, men för en vecka sedan när jag har flera små paprikor på g, så ser jag något som liknar spindelnät på dem och tittar ännu närmre. Då inser jag att alla tre har fått spinnkvalster... Jag googlar så jag är säker på att det är det, sedan ringer jag farmor för att höra vad jag ska göra. Istället för att köra en såp- och vattenblandning så valde jag att slänga mina paprikor. Under behandlingen skulle jag kunna riskera att alla mina andra växter drabbas. Då kände jag att jag fick offra paprikorna istället. De som jag vattnat i princip varje dag sedan mars. De som stått ut med rädslan över att bli uppäten av en katt hela våren och sommaren, att just de skulle få spinnkvalster.

Jag sprayade såp- och vattenblandningen på de andra växterna jag hade i samma fönster. En fredskalla och en aloe vera. Sedan har jag även torkat fönster, fönsterbräda och gardin med blandningen. Jag hoppas nu att jag inte får spinnkvalster igen.

Likes

Comments

Jag har haft en murgröna tidigare som jag fått av min farmor. När jag fick den placerade jag den i en ampel och vattnade den en gång i veckan. Det var tydligen för lite, eller så var det en kombination av mycket sol och lite för lite vatten. Den torkade dessvärre ihop.

När jag och min sambo flyttade ner hit köpte min mamma den här till mig på Ica så jag skulle ha något somrigt och fint på uteplatsen. De blommor jag hade ute, där vi bodde innan, fick inte följa med i flytten eftersom de fick inte plats. I september tog jag in murgrönan och sprayar nu vatten på den nästan varje dag för att den inte ska torka ihop som den förra. Jag har även placerat den en bit in i ett ljust rum.

Den verkar trivas med placeringen och vattningen. Jag hoppas att den ska få leva längre än min förra murgröna.

Likes

Comments

Jag hade nog aldrig sett en ek innan jag flyttade till Norrköping. Av någon konstig anledning hade jag fått för mig att ek är ett barrträd. Tänk så fel jag hade!

Eftersom jag aldrig sett en ek hade jag heller inte sett ekollon på riktigt. Så fruktansvärt söta! Jag fick ett tips av en studiekamrat att jag kan odla egna ekar av ekollonen. I den här artikeln på Aftonbladet kan du läsa dig till hur man kan göra för att odla en egen ekplanta.

http://www.aftonbladet.se/hushem/a/KwwRG/sa-far-du-ditt-ekollon-till-en-ekplanta

Likes

Comments

Denna blogg kom till för att jag i perioder är en mästare på att prokrastinera. Just nu skjuter jag på att skriva min uppgift om näringskedjor, men förhoppningsvis finner jag lite inspiration till att göra det nu när jag gör något roligt innan.

~

Jag är en nybörjare på växter men vill utvecklas. Drömmen är att en dag bo i ett hus men många fina växter, både inomhus och i en trädgård. Anledningen till att detta intresse växt fram är nog för att min farmor har ett brinnande intresse för växter. 

Genom att skriva och dokumentera i den här bloggen får jag se både min och mina växters utveckling.


Likes

Comments