Header

Lady har fått en microvila i veckan på två dagar, därefter en mysig uteritt och igår kände jag lite på henne i paddocken. Hennes hosta har klart blivit bättre och hon snorar i princip inget alls! Så det känns skönt att det går åt rätt håll, är ändå väldigt nojjig över det men jag vet att hon visar tydligt om hon inte är nöjd med tillvaron. Vill hon busa och hoppa runt, då mår hon bra.

Vilan har iallafall gjort henne otroligt pigg och het, igår hittade jag aldrig bromsen.. Lite styv i kroppen också, men det förväntades självklart. Annars är hon fin och trevlig, haha! Glad på livet och arg på insekterna. Tog några språng på 1m för att känna dagsformen och det kändes busenkelt för båda, vi är verkligen tillbaka i hoppningen igen efter dippen. Nu är det finliret i markarbete som måste sitta, så i veckan ska jag bygga fram någon övning om vädret tillåter. Kan som sagt inte rida i paddocken om det är torrt och dammar för hennes bronkit..

Likes

Comments

Fick några timmars sömn inatt och har äntligen hälsat på Lady! Jobbigt att skippa stallet för en hel dag 😉 Fast jag saknar Filip mest, får inte träffa honom förens imorgon..

Lady mådde då finfint i hagen med sina kompisar. Tror hon saknade mig lite också för hon var väldigt gosig och ville klia på mig. Inte lät hon mig lämna hagen sen heller, utan hon går tätt intill och vänder in precis framför en hela tiden, haha!

Jag har inte hunnit rida varken igår eller idag, men jag tror en microvila kommer göra henne gott. Alla behöver det ibland och även jag. Imorgon är vi igång igen och som jag längtar! Jobbar dock imorgon med såklart, när jobbar jag inte liksom?

Likes

Comments

Igår var det en lång och jobbig dag. Jag var på jobbet klockan nio och då åkte vi arbetsledare till Gävle för en försäljningskurs, jättekul men lite långdraget att åka bil.. Vi var på restaurangen klockan fyra igen och då började mitt skift! Det var himla mycket på jobbet och ingen av oss två som jobbade var direkt pigga efter kursen osv.. Så klockan halv fyra på morgonen började vi rulla hemåt! Hela 19 timmar spenderade jag på jobbet alltså. Jag var helt död när jag kom hem och är det fortfarande.. Men bara att börja tagga om för jag jobbar 15.45-01 idag igen!

Så igår hann jag inte ens åka ut till stallet (hemskt), istället fick jag hjälp av en i stallet. Bästa att folk ställer upp för en när man har tajt med tid!

Likes

Comments

Att hon alltid ska ha uppmärksamme oavsett vad!

Likes

Comments

Gårdsgens hoppträningen var verkligen en boost för både Lady och mig! Min inställning var att finna en rytm och att allt kändes enkelt, vilket även var den känslan vi hade när vi åkte därifrån.

Hoppträningen bestod av banhoppning på 11 språng, det var blandade linjer, kombination och titthinder. Först hoppade vi ett varv på lägre höjder och sedan höjde vi upp till va 90-100cm. Lady var så himla fin redan från start, herregud vilken hästen hon är alltså! Hon drog alldeles lagomt mot hindren och kunde till och med taxorna själv. Jag fick en grym känsla även om det gick lite för fort ibland 😉 Det bästa var att hon int tvekade på något hinder alls, utan istället sökte efter dom.

Red även med nosnätet från hööks och jag tror det blev bättre faktiskt! Lite svårt att säga sådär direkt, men ska fortsätta rida med det och hoppas på det bästa.

Tyvärr inge bilder eller video från träningen.. Men jag kan lova att det såg bättre ut än i vintras, haha!

Likes

Comments

Igår när man kom hem var jag alldeles för trött för att skriva om hoppträningen, sedan blev det varken bilder eller någon video för den delen heller.. Oavsett det så gick det jättebra, tänkte skriva om det ikväll när jag kommer hem från jobbet.

Däremot har det kommit en så underbart söt och mysig hundvalp till stallet! Man vill bara kidnappa och ta med sig den hem 😉

Likes

Comments

Denna morgon hade jag fodring och utsläpp! Det får fort när man är två, så vi var klara på en timme och just nu fixar jag allt åt Lady.

Ikväll ska vi iväg till Lurbo Ridklubb för hoppträning utomhus, ska bli himla kul och Lady hoppar ändå bättre ute 😉 Resterande av dagen har jag inga större planer, ska ut på en powerwalk och åka iväg till hööks för att kolla efter ett nosnät. Hoppashoppas de har ett hemma i hennes storlek..

Likes

Comments

Det är som sagt dammet som främst påverkar Ladys bronkit. Det värsta är att man inte ger någon medicin mot det osv, utan det är stallmiljön man måste ändra/förbättra. Min plan är därför att införskaffa ett nosnät, skydd mot damm för mulen.

Jag är inte speciellt insatt i just nosnät. Men jag känner att det är värt en försök! Hööks har detta för 49kr, väldigt enkelt nät som går att fästa båda i grimman och på tränset. Det är något jag kan börja med, känner jag att det blir bättre kan jag fortsätta spåna på nosnät och kanske hitta något som är anpassat för just damm. Men det är lättare, samt snabbare, att bara besöka hööks, än att hålla på att beställa 😉

Likes

Comments

Kronisk bronkit beror på allergi mot damm och mögel i dåligt foder, eller dålig stallmiljö. Dammet eller möglet som hästen är allergisk mot, leder till en inflammation av luftvägarna, de små luftrören i lungorna drar ihop sig och det bildas slem. Följden blir att hästen får svårare att andas och svårare att ta upp syre. Det leder till att hästen kommer att prestera sämre. För att kompensera den minskade förmågan att ta upp syre, ökar hästen andningsfrekvensen. Ansamlingen av slem, gör att hästen måste hosta.

Det tidigaste tecknet på sjukdomen är nedsatt prestationsförmåga. Senare kommer hosta, andningsbesvär och näsflöde. Om orsaken till allergin inte avlägsnas, riskerar hästen att få bestående men i form av skadad lungvävnad. Lungornas nedsatta funktion, kompenseras med ökad andningsfrekvens, ofta med pipande biljud.

Lady har kronisk bronkit och har haft det sedan hon var ung. Det är inget jag har märkt av påverka henne när jag har ridit henne, förens nu.. Hon började hosta lite under ridning när värmen kom (+20 grader i en vecka). Troligen blev det en chock för henne eftersom pollen och damm exploderade! Både grusvägarna och paddockarna dammade, det blev torrt i stallet och när det blåste kom allt damm in. Även hösilaget var torrt under samma period osv, det är nog mycket som har spelat in för att det ska ha blossat upp igen.

Nu gör jag allt för att det ska bli bättre. Ser till att hon får vara ute så mycket som möjligt, blötlägger all kraft- och grovfoder, absolut ingen sopning etc i stallet när hon är inne, jag mockar innan hon kommer in, nytt och fräscht vatten varje dag både i boxen och hagen. Hon ska nog även få byta box till en annan stallgångarna sedan. Allt för att det inte ska förvärras och så att hon blir bra igen ❤️

Likes

Comments

​Vad jag älskar just detta! Lady och hennes tre hagkompisar lugnt betande i deras gigantiska gräshage. De ser så lugna och nöjda ut, blir helt varm i hjärtat ❤ Lady fick nämligen byta hage vid årsskiften på grund utav massa sparkskador hon fick från en av hennes "hagkompisar". Usch, värsta var att man såg så tydligt att hon var ledsen när skadorna skedde.. Varje gång stod hon och tryckte i hörnet, vägrade att hälsa och ville inte ens titta på en. Jag är så blödig och blev precis lika ledsen, hjärtat mitt..

Likes

Comments