I samband med Coldplay-konserten i Göteborg var vi uppe i Marstrand några dagar. Där bodde vi på ett hotell som var inuti en fästning. Kändes lite speciellt och vi fick gå igenom den stora porten till fästningen och in på borggården för att komma till vårt rum. En kväll var det ett gäng tjejer som hade missat när fästningen (som också är ett museum) stängde och därför blivit inlåsta bakom porten och när vi kom med våra nycklar och förklarade att vi bodde där trodde de att vi menade att vi bodde där permanent haha... det hade ju varit något.

Marstrand var verkligen supermysigt, hade god mat, fina stigar runt ön och bjöd också på fint väder när vi var där!

Utsidan av vårt boende


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

I torsdags kväll åkte jag och familjen till Domsten för att äta. Har blivit lite av en tradition på senare år - att äta rökt fisk på Christians fiskebod vid hamnen. Det är ett ganska simpelt ställe, en liten bod precis som namnet säger, sittplatserna är träbänkar på en liten gräsmatta och maten serveras på små plastbrickor. Men gott är det! De fångar och röker fisken själva och det känns som ett riktigt somrigt ställe. Traditionen innebär även glass till efterrätt och sen en liten promenad längs havet!

Likes

Comments

För 2 veckor sen kom Coldplay till Ullevi och spelade och jag var där tillsammans med Alice. Kom ösregn till och från hela dagen så vi var lite oroliga och stod och köade iklädda regncapar och blev extremt blöta. Men när Coldplay väl klev på scenen skingrade sig molnen lite och det blev en helt fantastisk kväll. Konserten var helt magisk, speciellt favoritlåtarna Hymn for the Weekend och Something Just Like This men bästa stämningen var nog ändå Viva La Vida och Sky Full of Stars. Vi hade sittplats men alla stod ändå upp och sjöng och dansade. Var så himla fint med ljusen från armbanden vi fick också när det väl blev lite mörkt ute! Chris Martin var dessutom riktigt rolig och sjöng bland annat en påhittad låt om Göteborg. Hade helt klart gått på konserten igen om jag hade kunnat!

Video från YouTube, bästa låten haha

Likes

Comments

Oj, vad längesen det var jag skrev här nu!

Har kommit igång ordentligt med jobbet nu och eftersom det är mitt i sommaren nu blir det ibland långa dagar och när jag väl är ledig är det skönt att bara ta det lugnt. Därför blir det inte att jag har så mycket att skriva om heller. Men igår påminde min vän Antonija mig om det, och jag har ändå en del bilder att visa nu!

För nästan exakt en månad sen åkte jag och familjen på en liten utflykt till Österlen. Vi hade picknick vid havet, tog en tur in till Kivik, fikade på Kaffestugan Annorlunda och vandrade på stranden vid Knäbäckshusen. En solig och mysig dag i början på sommaren helt enkelt!

Hur söta är inte de här husen?

Likes

Comments

Idag är det exakt en månad sen jag lämnade Australien. Känns som att det var mycket längre sen än så. Livet är tillbaka i det vanliga igen - jag har börjat jobba men längtar till sommaren eftersom jag kommer jobba mer då. Just nu är det bara helgerna och ibland fredagar så jag blir lite uttråkad under veckorna haha. Dessutom håller de på och bygga om fasaden på vårt hus nu så på vardagarna väcks jag vid 7, ganska ofta av att någon borrar eller hamrar i väggen precis bakom mitt huvud. Finns ju skönare sätt att vakna... Av någon anledning lyckas byggarbetarna och jag också vara vid precis samma fönster väldigt ofta. Är jag i mitt rum håller de på där, lagar jag mat är de utanför köket, hänger jag upp tvätt är de utanför tvättrummet. Såklart.

Jag har börjat träna igen och spelar man hög musik hörs inte oljuden så mycket. Har också börjat dansa igen, fast lär mig koreografier från YouTube istället för på dansskolan. Hade dansat i elva år och sen fick jag sluta för att jag skulle till Australien och nu lär jag väl aldrig komma tillbaka eftersom jag ska flytta. Saknar det ganska mycket så det är ju tur att internet finns!

Idag skjutsade jag mamma till jobbet (har vant mig vid högertrafik igen, efter Australien ville jag ibland nästan ta vänster runt rondeller efter alla bussresor i vänstertrafik jag gjort) och på vägen hem stannade jag till i vår nya Ica-butik. Vi har aldrig haft någon bra butik i området där jag bor men nu så!


Vår vackra utsikt från huset för tillfället.... byggnadsställningar :)

Likes

Comments

I söndags kom släkten hit för att fira mig och pappa eftersom jag fyllt 20 och han 50. Känns som att jag börjar bli gammal nu haha - tredje gången jag fick tårta för att jag fyllt år. Den här gången var den blå och superfina blommor fick vi också! Dessutom skrev jag och min faster på en ansökan för att jag ska kunna hyra hennes lägenhet i Stockholm när jag flyttar upp och jag har fått nycklar till den också. Börjar kännas på riktigt nu!

Likes

Comments

Från förra veckan. Vad vore livet utan te?

Likes

Comments

Det har gått ett par veckor sen jag kom hem från Australien nu men på något sätt känns det som att det var väldigt mycket längre sen. Jag har så mycket upplevelser och minnen därifrån och när jag skulle börja rensa ut bland alla bilder insåg jag att det var 1600 stycken... Har lyckats få ner det till lite mer än 500 nu men det kommer vara svårt att sammanfatta allt jag varit med om. Jag ska ändå försöka och plocka ut de allra bästa stunderna!

Jag kan ju börja med att säga att åka på den här resan har varit det bästa jag har gjort i hela mitt liv. Först var jag lite tveksam till att åka helt själv till andra sidan jorden men i efterhand är jag så glad att jag gjorde det. Hade jag åkt tillsammans med någon annan hade jag definitivt inte träffat och pratat med ens hälften så många som jag faktiskt gjorde. Jag skrev någon gång om att det var väldigt många svenskar som reste längs Australiens östkust men att jag inte umgicks med en enda av dem. Efter ett tag kom jag fram till att det berodde på att alla svenskar jag träffade (utom en) reste i par eller grupper om 3-4 personer. Ofta upplevde jag att folk som reste tillsammans med kompisar/syskon/pojkvänner/flickvänner gärna höll sig mer för sig själva och var på så sätt mycket svårare att som ensam resenär gå fram till och börja prata med. Det fanns undantag såklart, bland annat några tyska tjejer jag träffade i Noosa och ett engelskt par som jag umgicks med både i Noosa och Rainbow Beach. Men generellt var det oftast andra ensamma resenärer jag fick kontakt med. Och angående att resa ensam och känna sig ensam - visst fanns det gånger jag kände mig ensam, som när jag inte klickade med någon jag bodde i samma rum med eller när det kändes som att de flesta omkring mig på olika hostel redan kände andra, men det var kortvariga perioder som snabbt följdes av upplevelser tillsammans med människor från alla olika delar av världen. Jag tänkte på det under min sista vecka i Cairns - hur det hade blivit standard att på varje nytt ställe eller på varje utflykt jag åkte på notera vilka andra som också var ensamma. För oftast är alla andra som också reser ensamma väldigt öppna för att lära känna en och även om alla inte är den som börjar en konversation med vem som helst krävs det oftast bara en första fråga för att de ska komma igång. Alla backpackers har olika bakgrund och är i olika stadier i livet (det var förvånansvärt många som var äldre än 18-20, innan jag åkte trodde jag att majoriteten skulle vara som mig och resa mellan "high school" och universitetet men det stämde faktiskt inte) men alla reser av samma anledning och därför är det lätt att på något sätt ändå relatera till varandra.

Nu såhär efter resan känner mig lite smått uttråkad, eftersom jag är tillbaka i den vanliga livet igen medan jag där gjorde saker och fick nya intryck verkligen varenda dag. Det känns lite tomt liksom. Å andra sidan började jag bli lite trött på att bo på hostel hela tiden - är imponerad av de som reser och bor så i 5-6 månader för jag tror inte jag hade orkat, haha. Att bo på hostel innebär att man inte har något privatliv överhuvudtaget, eftersom alla utrymmen delas med andra. Man kan hålla sig för sig själv om man känner för det men man kan aldrig förvänta sig att få vara helt ensam. Vilket förstås också är en fördel när man reser ensam eftersom det känns naturligt att träffa folk där man bor. Definitionen av lyx var att komma in i rummet och få se lampa och eluttag precis vid sängen, eller att bara vara 4 personer i rummet istället för 8 eller 10. När alla kokplattor i köket fungerade, någon hade lämnat kvar ett paket pasta eller nudlar på hyllorna för gratismat , när jag lyckades duscha precis när det var nystädat eller bara när jag kom in i ett nytt rum och såg att en nedre säng i våningssängarna var ledig - då var livet också bra. Man får vara glad för det lilla, haha. Kan ju säga att det fick mig att uppskatta mitt egna rum och egna säng extra mycket när jag kom hem.

Jag brukar vara en person som vill ha koll på det mesta och gillar att planera. När jag först åkte hade jag ett par veckors boende bokat och visste var jag skulle befinna mig den tiden men efter det väntade jag med att boka bussar och boenden tills bara någon dag innan jag skulle till nästa ställe. I början kändes det lite konstigt att göra så men efterhand märkte jag ju att det inte var några problem och eftersom mina planer ibland förändrades längs vägen var jag bara glad att jag inte redan bundit upp mig genom att boka långt i förväg (och med långt menar jag bara en vecka haha). Jag slutade planera mina dagar speciellt mycket och tog de som de kom istället, följde spontant med andra på deras små dagsäventyr och när jag väl bokade alla boenden jag hade kvar för att jag visste att jag var tvungen att komma till Cairns innan flyget hem fick jag de planerna totalt förstörda av cyklonen Debbie. Då visste jag inte ens vart jag skulle befinna mig några timmar senare på dagen. Men det gick ju bra ändå. Så jag tror att jag har blivit mer avslappnad med sådant, kan rycka på axlarna och och tänka att... det löser sig.

Om jag ska prata lite mer om mina upplevelser och intryck av Australien som land... Tja, det är extreeeeemt stort och otroligt vackert men bokstavligt talat allt i naturen vill döda dig. Har väl alltid vetat att Sverige är ett ganska säkert land men aldrig reflekterat över det på samma sätt som jag gör nu. I Australien får du hålla dig mellan två flaggor som står ca 10 m ifrån varandra om du vill bada i havet för att livvakterna ska kunna hålla koll på att inga strömmar drar med dig ut. Du behöver inte simma för att känna svalkan från havsvattnet för bara du går ett par meter ner blir du ofrivilligt (eller frivilligt haha) översköljd av höga vågor. Åker du på vägarna utanför de stora städerna kommer du garanterat se skyltar som visar dagens "fire danger rate". I floderna i norr finns krokodiler som även om de inte är hungriga dödar dig bara du kommer in på deras territorium och i havet finns farliga maneter. På land finns spindlar och av de fem mest giftiga ormarna i världen hittas 4 i Australien. I Sydney patrullerar helikoptrar över stränderna för att kunna varna ifall hajarna som simmar där ute kommer för nära land och i regnskogen finns växter som kan ge dig smärtor och utslag i upp till ett år om du rör dem. Jag fick uppleva både 40 graders värme och vara med om en cyklon med vindstyrkor som räknades till kategori 4 av 5. Och vad kan hända i Sverige...? Absolut ingenting.

Trots allt detta älskar jag landet för där finns så många fascinerande platser och eftersom det är så stort skiljer sig naturen åt så extremt mycket på olika ställen. Jag har upplevt allt ifrån berg, regnskogar och sand så långt ögat kan nå till korallrev, fantastiska kustlinjer och äkta storstadspuls. Jag har sett platser som man inte tror är riktiga när man ser de på bild men som är precis lika fina i verkligheten.

Innan jag åkte bestämde jag mig för att jag i höst ska börja plugga i Stockholm. Då tyckte jag att de 50-60 milen mellan Stockholm och Helsingborg var en lång sträcka och att bo 5 timmar hemifrån var ganska mycket. I Australien reste jag totalt ca 460 mil med buss. Jag har ett flertal gånger suttit på en buss i 12-14 timmar bara för att ta mig till nästa ställe och det har varit en liten, liten del av resan. Så 5 timmar mellan Stockholm och Helsingborg? Pfft, det är ju nära.

Känner att jag skulle kunna skriva om detta i evigheter, men stannar där eftersom det redan är en mindre roman och avslutar med en sammanfattning av de bästa minnena jag har från resan

Jag flög in till Adelaide och där rivstartade jag med 40 graders värme, hittade blommor tagna ur en Disney-film, besökte Kangaroo Island och försökte att inte blåsa iväg på stranden en dag när temperaturen plötsligt sjönk till strax över 20.


Jag åkte på roadtrip och fick vada i en rosa sjö, se Grampians storslagna utsikter, ha picknick med koalor i träden och strutsar bakom ryggen, gå runt på en fotbollsplan full med kängurur, ha en papegoja på huvudet och se Great Ocean Roads vackra kust.


I Melbourne fick jag vandra längs graffitimålande små gränder, se pingviner komma upp på piren i St Kilda, se skyskraporna både från marken och från 88:e våningen och oväntat nog fick jag även uppleva ljusfestivalen White Night.


I Sydney besökte jag de kända stränderna, såg operahuset och Sydney Harbour Bridge från alla möjliga håll och åt middag i Darling Harbour med nyfunna vänner.


Jag åkte till Blue Mountains med en förväntan om fina utsikter men såg istället bara en vit molnmassa. Träffade dock Line, som det senare visade sig att jag var på samma flyg hem som, och Helena, som jag fortfarande har kontakt med.


Jag utforskade Byron Bay, såg hippies dansa i en drum circle i solnedgången, levde strandliv och gick upp till Cape Byron Lighthouse och Australiens mest östliga punkt.


I Surfers Paradise blev det mer badliv, Dreamworld och glasskvällar


I Brisbane låg jag på stranden mitt i stan, åkte båt på floden och såg solnedgången från klipporna.


Jag var på Australia Zoo och såg alla möjliga konstiga, läskiga och söta djur


I Noosa vandrade jag i nationalparken, badade i naturliga klipp-pooler och promenerade 20 min i hällregn klädd i endast bikini. Jag menar, varför inte?


Jag skumpade runt i en buss på Fraser Island, världens största sandö, med stranden som motorväg, badade i den blåaste sjön jag någonsin sett, såg ormar, spindlar och vilda dingos, flöt nerför en bäck i en stor uppblåsbar ring och provade paddle boarding..


Jag seglade Whitsundays med New Horizon, träffade ett gäng härliga människor, snorklade, åkte rutschkana ner i havet från båten, klafsade rundor i regnets vattenpölar på Whitsunday Island i våtdräkt och flipflops men lyckades trots detta få lite solsken på Whitehaven Beach.


Fyllde 20 - började dagen på segelbåten med fint väder och avslutade den med tårta, partyhattar och efterfest


Blev evakuerad från Airlie Beach på grund av cyklonen, kom med i australiensisk tv (1 sekund haha) och satt fast i ett familjerum i Mackay tillsammans med fem andra i fyra dagar, varav två utan ström.


Blev tvungen att boka ett flyg för att komma norrut igen eftersom alla bussar var inställda


Badade i vattenfall och såg fin natur i Atherton Tablelands


Snorklade i stora barriärrevet tillsammans med Nemo, Doris, enorma fiskar och stora havssköldpaddor


Bodde en natt i världens äldsta regnskog, såg ödlor, vilda krokodiler, fler spindlar och åt glass gjord på lokala ingredienser


Avslutade med forsränning och blev blöt av både regn och flodvatten på samma gång


Jaa.... Man hinner med ganska mycket på två månader! Ler stort när jag tänker på allt jag fått vara med om, även om det inte hela tiden gick enligt planerna. Jag kommer aldrig glömma den här resan, det är ett som är säkert!

Likes

Comments

I onsdags fyllde pappa 50 och det firades med att köpa hem mat från Åliven, en grekisk och italiensk restaurang här i Helsingborg. Supergod mat var det och vårvädret gjorde att vi kunde sitta i vårt uterum!

Likes

Comments

Andra och sista dagen i Holland åkte vi in till Amsterdam och utforskade staden och kanalerna. Vi åkte kanalbåt, såg tusentals cyklar och kände lukten av cannabis utanför "coffee shops". En speciell stad kan man säga, men väldigt mysig och fin längs kanalgatorna.

Nu är vi tillbaka i Sverige igen och för mig innebär det tillbaka till det verkliga livet haha - inga mer resor nu på ett tag! Men jag har som tur är annat att se fram emot och tänkte fortsätta blogga eftersom det är kul att se tillbaka på sen. Ska sätta mig och skriva ett längre inlägg om Australien som jag har sagt - en liten sammanfattning och om en del saker jag tänkte på när jag var där, men har så mycket bilder så det lär ta ett litet tag innan det kommer upp!

Likes

Comments