Header

Åh, gårdagskvällen var ljuvlig.
Framförallt miljön och sällskapet var fantastiskt. Maten var god men har nog blivit lite för bortskämd på tidigare julbord (säger bara Brygghuset i Fiskebäckskil)

Men ändå, att få sitta ned kring ett stort bord med de finaste av människor, äta fyra !) tallrikar julmat och skratta tillsammans är ändå bland det finaste man kan önska. Och i en vacker slottsmiljö dessutom.
Kunde inte önskat en mysigare lördagkväll.

Idag vaknade vi faktiskt till lite snö. Så himla mysigt på 2:a advent.
Så efter frukost tog vi bilen och åkte mot Ulricehamn. Hem till Christoffer, Lina och deras lille Noah.
Och tillsammans bakade vi pepparkakor, tog ikapp allt som hänt sedan sist, gick ned på stan och åt jultallrik på ett supermysigt hak och sedan hjälpte vi dem med julgranen innan vi åkte hem igen.
Tog en skön promenad innan vi slog oss ned med glögg och skrev årets julkort

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Lördag den 9:e december och Anna-dagen.
Min systers namnsdag och också den dag man ska lägga lutfisken i blöt har jag lärt mig,

Anyway, idag vaknade vi tidigt. Åt gröt till nyhetsmorgon och sen körde vi ett pass på gymmet.
Sen for vi ut på stan i jakten på årets julgran. Och vi fann den ganska snabbt. En knubbig, tät kungsgran. Precis i min smak.

Kom hem och klädde julgranen till tonerna av julmusik. Så himla mysigt. Sen passade jag på att baka två sorters julkakor att ha vid framtida glöggkvällar. Saffransskorpor (recept - HÄR ) och Kanelkakor (recept - HÄR ). Väldigt goda.

Och nu har vi duschat och jag ska piffa mig med klänning, röda klackskor och tingeltangel. För ikväll väntar årets första julbord. Jag är SÅ pepp! Tillsammans med Mikael, Erik, Martina, Emelie, Anna, Fredrik och Emilie. Längtar efter årets första julmat och att umgås med de bästa som finns.

Hoppas du har en trevlig lördag i mitten av december.

Likes

Comments

Contains affiliate links

Klänning - HÄR / Skor - HÄR / Väska - HÄR / Armband - HÄR / Ring - HÄR

Lite inspiration inför julens alla julfester, julbord, glöggmingel med mera.
Denna outfit andas verkligen jul och fest med en vackert vinröd klänning och guldiga detaljer och är den första av tre som jag tipsar om innan jul. Finns väldigt många snygga röda klänningar i butikerna just nu och denna ovan är en favorit från Zalando.


Likes

Comments

December månad är ändå julgodisets månad.
Brukar inte göra så vansinnigt mycket julgodis (tycker det är för sött egentligen)
Men två sorter som jag gör varje år är Smörkola & Vaniljfugde. Så himla gott och uppskattat att bjuda på eller ge bort i julklapp.
Så ska ni bara göra något julgodis i år så prova gärna dessa recept

Smörkola med havssalt

3 dl socker
1 dl glykos
2 dl grädde
80g smör
1 vaniljstång alt. 1 krm vaniljpulver
1 tsk havssalt + extra att strö över

Koka upp socker och glykos i en tjockbottnad kastrull till 175 grader.
Hetta samtidigt upp grädde, smör, salt och halverad vaniljstång i en annan kastrull.
Ta av kastrullen med sockret och häll försiktigt ned smör- och gräddblandningen. Akta så du inte bränner dig.
Ställ sedan tillbaka plattan på värmen och koka kolan till 124 grader (använd termometer)
Häll sedan upp kolan i en klädd form och låt stelna i rumstemperatur några timmar innan den skärs i bitar och slås in.

Vaniljfudge

3 dl vispgrädde
2,5 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
50g smör
3 msk glykos
100g vit choklad

Börja med att klä en form med bakplåtspapper. Storlek på formen bestämmer du själv beroende på hur hög du vill ja fudgen (lagom mått är ca. 20x20 cm)
Häll grädde, socker, sirap och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull. Koka upp till 120 grader (använd termometer) Undvik att röra för ofta då sockret kan kristalliseras.
Tillsätt sedan smör, glykos och den finhackade chokladen. Rör ihop till en jämn smet.
Häll sedan upp i formen och ställ in i kylskåp för att stelna.
Skär sedan fudgen i lagom stora bitar.

Likes

Comments

Vad är det bästa med vintern?
Julen, helt klar. Älskade högtid.
Men tycker nog hela december är underbar med glöggkvällar, vänner, förhoppningsvis skidåkning (om det nu kommer någon snö) samt lite ledighet.

Vad kommer du äta i vinter?
Kål i alla former, bästa säsongen just nu.
Men även allt som hör julen till givetvis. Julmat tröttnar jag aldrig på.

Hur kommer du fira jul?
Vi kommer att börja julafton hemma hos min farmor & farfar med släkten på pappas sida.
Där bjuds det alltid på glögg, julbord, julklappslekar och gröt. Och så ser vi på Kalle Anka.
Sedan åker vi hem till mamma och hennes sambo, där väntar mer mat, julklappar (är löjligt förtjust i att både ge och få) samt kolla på Svensson Svensson firar jul. Haha, tröttnar aldrig.
Sen försöker vi oftast gå iväg på Midnattsmässan i kyrkan. Himla fin avslutning på Julafton.

Vilket är ditt bästa jultips?
Att (om det går) ta ledigt någon/några dagar i december innan jul. Så man hinner baka, pyssla och ta skogspromenader i dagsljus och utan stress. På helgerna är det oftast så mycket annat som ska hinnas med.

Vad kommer du dricka i vinter?
Glögg, kaffe med smak av kardemumma/kanel med skummad mjölk, och chai-te.

Vad tittar du på?
Julkalendern - även om jag personligen tycker det är mysigare när den handlar om julen.
Förra årets julkalender var magisk, svårt att toppa den!
Utöver det så ÄLSKAR jag Jul med Ernst, alla mat/bakprogram som hör julen till. Och så blev jag väldigt glad när jag såg att Mandelmanns ska ha ett eget julprogram - det måste jag se

Nämn fyra saker du vill göra i vinter?
Åka längdskidor, eller ta långpromenad i skogen och sedan dricka varm choklad utomhus.
Titta på julfilmer, Love Actually och The Holiday är två måsten.
Umgås med familj och vänner över middagar eller glöggkvällar.
Gå på julmarknader, julbord, hinna vara ledig och baka massa julgodis och saffransbullar

Vad ser du mest fram emot?
Just nu längtar jag till mycket; julbordet med vänner på lördagskväll, att baka pepparkakor, få vara lite ledig, glöggmingel med arbetskollegorna, att få ge fina julklappar till de jag tycker om, skogspromenader i krispigt vinterlandskap.


Likes

Comments

Igår var det som bekant 1:a Advent och startskottet på årets mysigaste månad.
Och vad passar då bättre än att besöka en traditionell julmarknad och komma i rätt stämning.
Så det gjorde vi.
Eftersom vi var i Karlstad över helgen så passade vi på att besöka julmarknaden på Alsters Herrgård, ett par kilometer söder om Karlstad, som passande nog inföll just det datumet.
I klarblå himmel och två minusgrader besökte vi herrgården som var full av människor som likt oss ville få en stämningsfull första advent.
Tomten var där och samlade in önskelistor från barnen, det var eldstäder överallt, och ponnyhästar att rida på. Marknadsstånd fyllda med brända mandlar, korv, ull, kransar, ostar och mycket mer.
En underbar julmarknad i härlig miljö.

När vi sedan blev kalla om händer och fötter värmde vi oss inne i Herrgården där det serverades julig tallrik med hemkokt risgrynsgröt, skinksmörgås, pepparkaka och julmust.
En himla mysig första advent minsann.

Likes

Comments

Tänk att för en vecka sedan låg man i solen i Marrakech och längtade inte alls efter julen.
Men nu på hemma plan där snön faktiskt virvlar ner från himlen så tycker jag återigen att julen och december är bland det mysigaste på hela året.

Och igår smygstartade vi lite med att mamma kom över till oss och vi griljerade årets julskinka.
Till tonerna av julmusik åt vi sedan en kvällsmat beståendes av risgrynsgröt och skinksmörgås med massa stark senap. Så himla, himla mysigt och julstämningen infann sig direkt om vi säger så.

Ser nu fram emot allt gott jag vill hinna laga/baka men det får vänta till nästa vecka för nu i helgen ska jag och M upp till Karlstad för en helg på tumanhand.
Bara att få gå hand i hand längs shoppinggatan, dricka varm choklad på något mysigt ställe, köpta lite julklappar till de man tycker om och sedan få gå ut och äta gott tillsammans med vänner vi inte träffat på länge.
En helg att längta till minst sagt.

Likes

Comments

Vaknade upp till solens strålar idag. Ljuvligt!
Så efter god frukost (sojayoghurt, hemgjort äppelmos, sharonfrukt och granola) är vi nu redo för dagen.
Ska börja med att göra ett par ärenden på stan och sen i eftermiddag ska vi hem till älskade mamma.
Hon fyllde år i torsdags och idag kommer Anna och Fredrik från Uddevalla och det vankas som sagt kalas för världens bästa mamma.

Så det gör vi idag, umgås med de vi tycker mest om och äter gott och fikar.
Önskar dig en skön lördag

Likes

Comments

Som jag nämnde tidigare går det sista hotellet vi bor på inte av för hackor direkt.
Har nog aldrig upplevt sådan service som här. Världsklass! Personalen är så genuint varma och gör verkligen det där lilla extra för att du ska känna dig speciell. Som att bli serverad små tilltugg vid poolen, eller att få framlagt vatten och tofflor vid sängen innan du ska sova. Så himla fint!

Och frukosten, alltså vi trodde vi dörr och kommit till mathimlen.
Så efter vi provat hotellets gym på morgonen slog vi oss ned ute i solen och avnjöt färskpressad apelsinjuice, krämig äggröra, nygjorda crepes, kaffe med skummad mjölk och frukt som smakar så där gott som det bara gör utomlands.

Hann även spendera ett par härliga timmar vid poolen där vi som sagt blev serverade nyttiga drinkar, glass, vatten och mat.

Vi som varit inne i Medinan igår kände att vi nog inte var riktigt helt klara så när solen började gå ner tog vi taxi in och avhandlade någon timma till. Slog oss sedan ner på Nomads takbar och avnjöt lammburgare och lammracks i solnedgången.
Ett fantastiskt sätt av avrunda denna resa på.

Och idag ska vi alltså åka hemåt. Men först en god långfrukost och några timmars sol

Likes

Comments

Idag har vi verkligen utforskat Marrakech och Medinan som inte ligger långt alls ifrån vårt hotell.
Efter typ den mest fantastiska frukostbuffé du kan tänka dig (Four Seasons alltså, grymt!) så bestämde sig nästan hela gänget för att klä oss traditionsenligt och bege oss mot gamla stan och den enorma marknad som finns här.

Och vi möttes av ett stort torg som på morgonen ännu var ganska tomt. Senare på dagen skulle detta komma att fyllas med diverse marknadsstånd för att senare på kvällen övergå till den typ största matmarknad du sett!
Men vi letade oss istället in till den souk som består av tusen och åter tusen små gränder innanför detta torg.
Där finns alltifrån keramik, marockanska lampor, tyger, kryddor, väskor till smycken.
Och allt var så galet vackert så ni anar inte.
Så vi gick först i någon timme och bara brast ut i förtjusning vart vi än kom. Och sen började vi shoppa. Och herregud som vi shoppade. Och prutade, ska ni hit så betala inte mer än typ 30% av vad försäljarna först föreslår. Då går det att göra riktigt bra affärer!

Vi avnjöt även en urgod lunch på Nomad, en underbar restaurang med takterass över marknaden.
Sen gav hälften av gänget upp och åkte tillbaka till hotellet. Men jag, Anna och Åsa fortsatte vår galna shoppingrunda. Kunde knappt bära kassarna vi köpt med bland annat tolv par skor och sex läderväskor, haha!

Var till sist tvungna att vila benen på café Atay med varsin juice innan vi tog taxin tillbaka i solnedgången. Lyckliga och nästan berusade över denna fantastiska upplevelse med alla intryck.

Väl på hotellet duschade vi av oss dammet, mötte upp de andra i teamet och njöt av marockansk mat.
Blev även en drink för de som ville ute på hotellets vackra terass.

Men Medinan alltså, missa för guds skull inte den om ni kommer till Marrakech.

Likes

Comments