Hela den här dagen, för att inte säga hela veckan, kan beskrivas med ett enda ord: Å-n-g-e-s-t. För helt ärligt har det inte känts så här jobbigt på väldigt länge. Går runt med en klump i magen och ett tryck över bröstet 24/7. Och jag måste bara stå ut med det, men det gör jag nästan inte för hur gör man ens det?

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Vet inte vad som är bäst. Att förlita mig på mina tankar och känslor, men fokusera på att hitta den friska delen i mig själv, som faktiskt finns där någonstans, om än kanske i skuggan av ätstörningen. Går det, eller är det för tidigt? Jag är tveksam till att jag skulle klara av det i nuläget. Så ska jag istället försöka stänga av och gå in i något slags robotliknande läge där jag bara gör utan att tänka efter? Tills dess att den friskare delen har vuxit sig starkare än den sjuka. 

​(Oskarpa bilder, jag vet. Men det får duga för idag.)

Likes

Comments

Hur gammal är du?

Nitton år än så länge, men fyller tjugo om lite mer än två veckor!


Hur gammal känner du dig?

Till viss del yngre, till viss del äldre. I och för sig har jag inte reflekterat så mycket över detta, känner mig väl egentligen bara lika gammal som jag är.


Var bor du?

I Luleå.


Vad ska du göra idag?

Vara hemma. Som alla andra fredagskvällar nu för tiden. Mitt liv är inte särskilt spännande just nu, och fredagar är inga undantag. Är ångestfylld idag så jag ska försöka ta det lugnt och hoppas att det släpper så småningom.


Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför?

Spontant skulle jag nog svara sommar. Men jag tycker om hösten också, allting är så himla vackert och luften är så friskt och yada yada. Vintern tycker jag däremot INTE om, och därför är våren en enda stor lättnad efter allt det kalla, mörka. Så egentligen går alla årstider förutom vintern ganska bra!


Är du beroende av någonting?

Inte direkt. Eller ja, har väl svårt att vara utan saker som telefon, osv. Och på senaste tiden: kaffe! Fast kaffet klarar jag mig nog utan, men det gör det där lilla extra liksom. Ha ha!


Nämn tre saker som man kanske inte vet om dig?

Jag har både ridit, dansat, spelat fotboll och basket när jag var yngre, jag är rent ut sagt usel på att ta beslut och jag kommer försent betydligt oftare än jag är i tid. Tyvärr.


Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?

Jag vet inte om jag vill vara där jag är, men samtidigt kan jag inte säga att jag vill vara någon annanstans heller? Men det är väl alltid trevligt att befinna sig i ett land med lite högre medeltemperatur och solsken.


Vad är du på för humör just nu?

Lite smått stressad, känner mig olustig. Har även ont i magen min. Men annars så.


Vilket är ditt favoritgodis?

Äter inte direkt godis, och har inte heller gjort på ett bra tag så jag vet inte vad jag ska svara här.


Vilken är din favoritaffär?

Hm. Tycker om Monki, Zara, & Other Stories och H&M kanske. Weekday också. I Luleå finns dock numera bara H&M. Men det går ju alltid att beställa, bara det att jag är ganska dålig på det.


Är du morgon- eller kvällsmänniska?

Morgon, alla gånger!


Har du blivit sydd någon gång?

Nope.


Vem gjorde senast något extra speciellt för dig?

Vet inte? Men måste väl ge en guldstjärna till min familj som står ut med mig varje dag, och hjälper mig så mycket. Är nog inte så bra på att visa uppskattning för det.


Är du blyg?

Ja, fast ändå nej. Inte direkt blyg, skulle mer säga att jag är lite tillbakadragen och ganska osäker i mig själv. Som mindre var jag väldigt blyg, så det sitter kvar till viss del så klart.


Vad heter du i andranamn?

Maria!


Vill du gifta dig?

Jag antar det. Har verkligen inte alls funderat över detta men jag tänker att det vill man väl, eller?


Har du något smeknamn?

Nja, tror inte det! Folk brukar bara kalla mig Linnea.


Likes

Comments

​Vissa dagar är ätstörningen mer närvarande än andra. Eller tja, de dagarna den inte skriker är nog relativt icke-existerande än så länge. Men denna måndag har verkligen varit plågsam, rent ut sagt. I och för sig, med vägning inbokad på morgonen kanske dagen var dömd att misslyckas. För trots att jag har kämpat på, ätit enligt matschemat och vet att det är meningen att jag ska gå upp i vikt, trots att jag försöker förbereda mig mentalt och peppa mig själv genom att läsa igenom motivationslistan jag har skrivit ned som anteckning på telefonen lyckas jag aldrig hålla ihop. Så jag låter mig själv överösas av sjukdomens glåpord och slag. Resultatet av det blir att jag känner mig som världens mest misslyckade människa. Jag försöker samla ihop mig själv, andas djupt och tänka att det jag gör nu kommer att leda mig till ett bättre liv, att det måste kännas såhär ett tag. Men alltså, det gör så himla ont i mig nu. Och det gör mig ledsen, för jag blir bara rädd att det ska kännas såhär i mig för alltid och att den enda skillnaden kommer vara att jag väger mer. Att jag ska vara lika trasig ändå.

Dagar som denna, när varken kropp eller knopp är med är det nog bäst att bara försöka ta sig igenom. Bara försöka genomlida dagen med minsta möjliga skada skedd. Jag lyckades inte särskilt bra med det men allt som inte dödar en gör en starkare, visst?

Funderar mycket på hur man lär sig att handskas med ångesten, lär sig stå ut med den. Går det att komma till ett läge där man kan stå emot impulser och inte agerar i panik, utan kan resonera logiskt och faktiskt hinner tänka efter innan man typ, slänger en tallrik i golvet eller kastar maten åt alla håll? Ha ha...

Ska inte skriva mer här i kväll. Är alldeles matt i huvudet. Har börjat sticka en halsduk så det tänkte jag sysselsätta mig med nu. Jag tycker det är skönt att ha någonting att pyssla med som tar upp ens fokus, som fungerar lite som en distraktion.

Hejdå, antar jag.

Likes

Comments

Ibland får jag små motivationskickar. Vet inte riktigt hur jag ska förklara det. Känner bara ibland att åh, vad jag önskar att jag vore frisk och kunde leva ett vanligt liv. Jag vill ju egentligen bara må bra och känna mig fri. Kan inte förstå hur det kan ta emot så mycket att göra det som jag vet är nödvändigt för att komma dit? Varför är jag så rädd för att bli frisk? Varför känns det på samma gång som att en del av mig vill raka motsatsen?

Likes

Comments

Hej hallå. Jag tänkte att jag kanske borde skriva ett inlägg med en liten kort presentation av mig själv, eller snarare den här bloggen. Det känns ju logiskt.

Linnea heter jag, är 19 - snart 20 år. Har bloggat en del tidigare, inte så flitigt men under ganska många år åtminstone - så helt ny på detta är jag inte. Kollade igenom min senaste blogg för några dagar sedan, den jag startade i augusti 2012. Då var jag 15 och skulle precis börja gymnasiet. Jag hade också ganska nyligen blivit utskriven från slutenvården efter några månaders inläggning. Mådde lite bättre fysiskt och psykiskt, försökte lämna ätstörningen bakom mig och kämpade för att bli frisk. Tog små steg framåt.

Det är fyra år sedan nu. Fyra år har gått, som till stor del kantats av sjukdom även om jag haft bättre perioder - absolut. Fyra år senare sitter jag här i samma situation. Man kan tycka att jag borde ha lärt mig något under alla dessa år, att jag borde ha tagit mig ur ätstörningen och lämnat den delen bakom mig men så fungerar det ju inte riktigt. Anorexi är förjävlig sjukdom som förgiftar så mycket, och som är så förbannat svår att ta sig ur. Jag har trott mig vara frisk inte en, men två gånger. Och lik förbannat har jag snubblat och fallit tillbaka, djupare ner för varje gång.

Den här gången tror jag det får vara nog. Aldrig mer vill jag befinna mig i samma situation igen. Den senaste tiden har bestått av att åka in och ut på sjukhus varvat med ständiga besök på ätstörningsenheten och hot om tvångsvård. Den skiten orkar jag bara inte med igen. Det räcker nu! Jag ska försöka hitta motivationen för jag tror inte att kroppen orkar mer. Nu har jag kommit en liten bit på vägen i alla fall, jag kämpar på varje dag. Tar ett steg i taget. Blundar ibland och hoppas att jag inte snubblar. Ska bli stark igen. Ska bli mig själv igen.

Det får räcka som inledning. Jag tycker ju om att blogga, och läser många bloggar som går igenom/har gått igenom samma sak som mig. Hur bra det är kan man fråga sig själv, men jag tycker ändå att det kan ge en inspiration och motivation till att kämpa mot friskheten. Har själv fått många kloka insikter av att läsa andras reflektioner och tankar. Sedan tycker jag å andra sidan att det kan bli FÖR mycket också, och upplever att jag lätt kan fastna i "recovery-världen". Man ska nog inte glömma bort livet utanför Instagram och bloggvärlden. Dit vi alla vill komma tillbaka till.

Jaja, slutbabblat! Vi hörs. Kram

Likes

Comments

Mina tankar far åt alla olika håll. Förvirrade. Försöker febrilt ta reda på hur mycket matvete som är lagom till en portion. Det står olika överallt. Jag blir så himla osäker. Och jag hatar det här. Hatar att jag inte har det minsta koll på hur mycket som är normalt, hur mycket jag ska lägga upp. Det tar så enormt mycket tid, detta ständiga sökande efter det EXAKTA, rätta svaret på hur allting är och ska vara. Jag vet ju att det inte fungerar så, att allting inte behöver vara så extremt noga, att det inte finns någon perfekt mall och att kroppen kan hantera att det varierar lite ibland. Att det inte spelar någon roll om det är några riskorn mer eller mindre(!). Men trots att jag vet det i teorin lyckas jag inte tillämpa det i praktiken. Å andra sidan, just nu behöver jag ha ganska mycket koll för att det överhuvudtaget ska fungera, nu när allting är så skört. Försöker fokusera på att ha en sund kontroll, som min behandlare brukar säga. Använda behovet av kontroll på ett bra sätt.

Jag började skriva det här inlägget innan middagen, därav inledningen. Nu är middagen i magen och det känns väl si sådär. Jag vet inte hur det blev. Om det blev tillräckligt, för lite eller för mycket. Dessa känslor kommer efter mer eller mindre varje måltid - lunch och middag. Mellanmålen är enklare, där har jag ett fåtal varianter som jag vet är likvärdiga. Brukar ofta köra på samma dock, det är tryggt och blir enklast just nu. Frukosten är samma, och lika så kvällsmålet. Men återigen, luncherna och middagarna är desto mer ångestframkallande. Jag vill att allting ska vara perfekt men det är så svårt när jag är så osäker och obeslutsam. Har dessutom en massa säkerhetsbeteenden som drar ut på tiden samt leder till ökad ångest och stress. Och så blir jag irriterad för att måltiden blir för sen tidsmässigt. Suck.

Nä, den här dagen var ingen höjdare direkt. Vill bara att den ska ta slut så att jag får sova och förhoppningsvis vakna till en bättre dag i morgon. Dumt nog så är det vägning i morgon. Är nervös och vet inte vad jag ska tänka. Försöker bara förbereda mig och ställa in mig mentalt. Jag vet ju att jag måste gå upp i vikt men lik förbannat känns det lika skrämmande och jobbigt varje gång. Men jag biter ihop, försöker ta mig samman och tänka att det är vad som krävs för att livet ska bli bättre. Nu har jag ju ändå bestämt mig för att försöka göra det här. Kämpa för att bli frisk och fri, en gång för alla. På riktigt den här gången. Tror jag.

Likes

Comments

Fått knytnävsslag i magen denna dag, från flera olika håll. Som om inte ett vore nog för att slå omkull mig. Ja, idag vill jag mest säga upp mig från livet och vänta på bättre tider. Men det fungerar inte så, bara att kämpa vidare. Jag vet ju det. 

Min kropp vägrar samarbeta med mig och jag blir inte klok på den. Så frustrerande för mitt kontrollbehov att behöva inse att jag inte har den minsta kontroll över hur kroppen beter sig. Lär bli en hel del överraskningar den närmaste tiden. 

Har så otroligt mycket tankar som gnager inuti mig, som trots mina halvhjärtade försök att distrahera mig från, hotar att ta över helt. Detta äckel, denna avsky. Känner mig så jäkla vidrig och det är så ledsamt när jag försöker göra bra, göra rätt. Men jag gör ju ändå, vilket bidrar med ännu ett lass självhat och ångest. Tack för den.

Jag vill bara gå och lägga mig och vakna till en ny dag. Det brukar kännas bättre då. Har i alla fall planer för dagen och därmed någonting mer att göra än att tycka synd om mig själv, ha ha. Men först väntar kvällsmål.  Fastän jag har ont i magen och har mått illa konstant under hela dagen. :(

Likes

Comments

​Jag vill bli bra men jag vill inte bli bättre. Jag vill bli frisk men jag förmår inte ta steg i den riktningen. Jag vill bli fri men jag vågar inte släppa taget. Jag önskar att ätstörningen försvann ur mitt liv men jag är inte stark nog att skjuta den ifrån mig. Jag är rädd för att jag ska dö men kanske ännu räddare för att leva? Så jag tycks låta tiden springa iväg från mig och balanserar på en skör tråd mellan liv och död. Med alldeles för få hjärtslag per minut och en kropp som säger ifrån. Vägrar att lyssna. Försöker ta tag i mig själv. Blir rädd och tvekar, och så hamnar jag här igen. Ett steg fram, två steg bakåt. Och så fortsätter det. En ständig kamp mellan mig och mina hjärnspöken. 

Kan inte säga det säkert, att det är jag som går segrande ur det här. 

Likes

Comments