"Vad kul att läsa om ditt liv i London! Är så nyfiken på hur det är att plugga här då jag funderar att göra det till hösten. Är det jättedyrt? Bor du i studentrum? Trivs du? Vilket Uni pluggar du på? Haha frågorna bara flyger ur mig! Jag har bott i London sedan Aug 2013 och är så kär i denna stad! Ha en fin helg, Kram." - Hanna


Fick den här kommentaren från Hanna nu i veckan och tänkte att det säkert är fler som undrar om samma sak, så tänkte att jag svara på hennes frågor, och andra frågor som trillar in i kommentarsfältet med jämna mellanrum i ett inlägg :)

- Vilket universitet pluggar du på?
Universitetet jag läser vid är London South Bank University

- Vad pluggar du?
Programmet jag läser heter Multimedia Journalism

- Är det jättedyrt?
Jag är inte helt säker på om du syftar på skolavgiften, hyran eller för att leva i London.

Skolavgiften: jämfört med i Sverige så betalar man för samtliga universitetsutbildningar i London (och i större delen av resten av världen) och det är ganska dyrt. Jag betalar £9000/läsår, dvs £4500 per termin, vilket motsvarar ungefär 55000 kr per termin. Vet att master utbildningarna är dyrare, men de flesta kandidatutbildningar ligger på ca £9000 per år. CSN täcker dock skolavgiften, iallafall för mig, vilket är tur, för annars hade det inte gått! Om du funderar på att plugga utomlands, glöm inte att kolla att det är en CSN berättigad utbildning du väljer.
Hyra: Hyror överlag i London är dyr, det är dyrt att bo i London. Jag har kommit ganska billigt undan genom att ordna mitt boende via skolan, men räknar ändå på en månadshyra på ca 6500 kr, inklusive värme, el, vatten etc. Det finns både billiga och dyra boendealternativ i London för studenter, både korridor (så som jag bor), inneboende eller hyra lägenhet/hus med flera andra.
Levnadskostnad: Som jag skrivit tidigare, det är dyrt att bo och leva i London, men man lär sig snabbt hur man enklast kan vända och vrida på pengarna. Att skaffa ett extrajobb vid sidan av studierna är att rekommendera, CSN räcker inte långt, när hyran och skolavgiften är betalda har man (tyvärr) inte mycket pengar kvar. But where there's a will there's a way! Allt går bara man vill :)

- Trivs du?
Alltså, nej. Missförstå mig inte, London är en fantastisk stad och universitetet är toppen, men jag har dessvärre inte blivit kär i staden, eller i mitt program. Jag trodde att programmet jag läser skulle vara bredare och inte ett 100% journalistprogram, vilket det snarare är. Universitetet i sig och programmet är det inget fel på, det är snarare jag som är på fel plats. Och London, en fantastisk stad som jag gillar, men dessvärre inte älskar. Och för mig blir det lite för mycket tid och pengar som läggs ner på något jag inte känner 100% för.

- Bor du i studentrum?

Ja det gör jag, jag delar lägenhet med 7 andra LSBU studenter. Jag har mitt eget sovrum och badrum, men delar kök med de andra, vilket har sina klara för och nackdelar.

Om ni har några frågor om studentlivet här i London, let me know :)

/ Johanna

Likes

Comments

Jag beställde precis världens finaste skor, silvriga och med 3 cm plattåsula. Håller tummarna för att dom är här redan på måndag och att dom passar! Dessa underverk kommer från h&m och kan bli dina här för det fantastiska priset 199kr. Ett litet shoppingtips såhär på fredagskvällen!

/ Johanna

Likes

Comments

Hallå!

Tänkte jag skulle försöka uppdatera er på läget hos mig, vet att det är många hemma i Sverige som läser bloggen. Den har minst sagt gått på sparlåga den senaste tiden, har jag haft lite annat som snurrat i huvudet och valt Netflix framför bloggen. Sorry!
Men, en uppdatering på läget ska ni få iallafall. Vad har hänt sen sist? Sen sist är förra måndagen, när jag skrev detta som fick många att förstå att allt inte är 100% bra här i London. Men, sen sist iallafall..
... jag är duktig och snittar på 12 000 steg per dag (heja aktivitetsarmbandet)
... Jag har fyllt frysen med en ny laddning matlådor
... Jag ligger i fas med allt mitt skolarbete, eller snarare jag ligger före då jag planerat nästan samtliga arbeten jag måste göra redan. (due dates i maj)
... skickat in en anmälan till ett nytt universitet, håller alla tummar jag har!
... spenderat alldeles för många timmar funderandes på vad jag vill göra med mitt liv. Plugga, jobba, resa, flytta? Har många gånger önskat att jag bara velat bli doktor eller något, men icke.
... Missbrukat den här spellistan
.
.. Haft inspektion från cannabisgrabbarna, japp sånt röks det i vårt studenthem (inte i min lägnehet, tror jag), det glamorösa studentlivet. Men de två farbröderna som var här och inspekterade var supertrevliga och höll med mig om att vårt kök är en äcklig röra.
... Besökt Imperial War Museum, ännu ett museum att bocka av från museelistan!
... Snart gått 1 månad utan alkohol, vit månad ftw!

Det var nog allt för just nu, livet rullar på, jag vet bara inte i vilken riktning. Jag vet inte vart jag är påväg eller vart jag vill ta vägen, vilket är lite läskigt. Men jag klurar nog ut något. Tills dess är jag en duktig student och gör mitt skolarbete, går nästan på alla mina lektioner och bråkar lagom mycket med min minst gillade lärare. Livet i London helt enkelt.

/ Johanna

Likes

Comments

Note for my english readers: There's a translate button in the menu, please use it :)

London skyline - Tower Bridge - The Shard - Skyline again - Berlin wall - Imperial War museum - Hyde park x2 - Imperial war museum

Några bilder från de senaste dagarna. Jag är inne i en konstig period just nu, jag vet varken ut eller in och tittar mest på serier på Netflix. Vilket visserligen är trevligt men löser inte många problem tyvärr. Jag försöker sätta ord på vad jag känner och tänker, men det är svårt. Tills jag lyckas med det så kommer jag fortsätta utforska museer här i London, promenera timlånga promenader och fundera, massor. Hoppas ni mår bra!


/ Johanna

Likes

Comments

well, jag sitter i skolan, lektionen är väl sådär halvkul (min minst favoritlärare) så tiden går oändligt långsamt. Roa mig, vilken är er favorithemsida? :) ​

// well, I sit in school, the lesson is well like that not fun at all (my least favorite teacher) as time goes on infinitely slowly. Entertain me, what is your favorite website? :)​ //

/ Johanna

Likes

Comments

Instagram@lindholm90