I måndags var det dags. Nova blev kollad och det var dags att beställa semin. Så på tisdagen fick hon son dos och det kollades igen på onsdag. Det såg bra ut så nu är det bara att vänta och vänta. Om 15 dygn ska det kollas igen flr att se om det har hänt något. Spännande! 

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Att välja hingst är inte det lättaste. Jag trodde att jag skulle hitta hur många som helst och att jag aldrig skulle kunna välja. Där hade jag fel. Visst har det varit svårt att välja hingst men inte flr att det finns så extremt många fina utan för att jag aldrig hittade den med extra allt. Jag brukar sällan vela, jag blir kär å så äre med det. Då kan jag inte försöka få mig på andra tankar. Jag fastnar. Men som sagt, mannen med stort M har jag inte hittat men förhoppningsvis är det kanske ändå mannen i mitt liv jag har bestämt mig för.

Eller okejdå, jag hittade mannen med stort M men dels så var det en tysk hingst med fai och dessutom hade jag nog skapat ett monster om generna hade mötts så jag fick vackert lägga honom åt sidan. Kanske någongång,

Nu till mannen det blev. Torsdag kväll bestämde jag mig. Hade ju 12 timmar tillgodo. Det var tillslut magkänslan som fick bestämma. Hoppas de blir bra. Contant q heter han. En brun ganska ädel herre med god hoppteknik. Förhoppningsvis ger han lite teknik och ridbarhet och att Nova ger lite vilja och hoppglädje. Men det är bara önskemål. Det återstår att se om det blir någonting alls.


Likes

Comments

I fredags var det dags för att starta upp äventyret på riktigt. Nova åkte iväg till seminstationen. Z skulle till Luleå och tävla under helgen så de fick samåka. Nova var på G direkt jag plockade fram transportpåsen. Hon är alltid på G när den kommer fram men denna gång var det lite mer. Förmodligen kände hon att jag inte uttryckte att det var dags för tävling eller veterinär, det här var någonting nytt.

Väl på plats gjorde hon entré som vanligt. Ut ur transporten å sen var vi på G. Jag hängde som en vante bakom henne men man börjar ju bli van. Vi fick oss en rundvandring hos Monica och en snabbtitt på hennes två dygns gamla föl. Hjälp, tänkte ta med det hem! Z fick åka vidare själv på tävling. Lite orolig hur han ska klara sig helt själv hemma. Nova är ju hans soulmate. Risken finns att han kommer gnägga varje gång stalldörren öppnas tills hon kommer tillbaka. Jag gav idén om en sällskapskanin till mamma men hon gick inte med på det. Tänkte då har han lite sällskap iaf.

Det var en mycket konstig känsla att lämna av henne och inte veta när hon kommer hem. 3veckor, 5 eller 10? Ingen aning. Att lämna iväg på bete är en helt annan känsla, då vet man att de bara ska äta mat och när de kommer hem. Jag vet att hon är på ett superbra stället med väldigt kunniga människor som jag litar på men känns ändå konstigt. Kontrollbehovet får sig en törn.

Tanken är iaf att hon ska insemineras när det är dags och sen tar det 17dygn innan man ser om det har fungerat så åtminstone den tiden är hon borta. Har det tagit då så kollas hon igen dygn 30 och har det inte tagit görs det om några dagar senare. Vi får se om hon får komma hem mellan dygn 17 och 30 eller hur det blir. Efter dag 30, om hon fortfarande är dräktig, får hon komma hem.

Hon är kollad igår och det fanns två ägg men de är fortfarande lite små så det blir en koll till på onsdag flr att se hur söder ser ut då. Kanske det blir semin i veckan redan.

Det hör är bara så spännande och nytt för mig. Jag med mina kontrollbehov håller på med någonting helt nytt som jag inte vet någonting om och dessutom är det väldigt mycket som är om och hur. Det finns inga exakta planeringar osv.. Mycket jobbigt.

Likes

Comments

Ett sto- jag ska inte ha ett sto. Ston är sura och tjuriga. Det var dags att skaffa storhäst. Annonser efter annonser kollades igenom av både mig och mamma. Jag kollade på allt som inte var skimmel och ston. varför ska man ha ett tjurigt sto när det finns massor av söta pojkar? Mamma kollade inte heller på skimmlar men däremot ston och när det var dags att provrida mer eller mindre tvingade jag mig själv att titta på några ston. Kollade på ett tiotal hästar och fastnade för tre. Tre ston! En lång historia kort, Nova fick flytta hem till oss.

Nova, ett sto på 8 år, skulle bli min framtida stjärna. Visst var det lite jobb på henne men det kändes som ett bra köp. Åtminstone i någon dag... Nova visade ganska fort att den häst jag provridit inte var densamma som jag hade fått hem. Inom några dagar hade hon visat att hon kunde stå på bakbenen. riktigt duktig var hon till och med. Oriden visste vi att hon var men det här var kanske lite mer än vad vi förväntade oss. Jag hade kunnat skriva romaner om denna dam men vi spolar lite.

Skåne var inget för mig. Eller inget fel på Skåne men skolan var inget för mig. Det blev för mycket. Att inte riktigt komma in i det annorlunda sättet att bli undervisad på och att inte gå ihop med tränaren när man hade fått ett problem runt halsen, det var för mycket på okänd mark. Jag ville hem! Tur som jag har är min mamma alltid med mig. På alla tokiga upptåg så ställer hon upp. Kort och gott, vi packade ihop huset, stallet, två hästar i Volvon och flyttade hem!

Hemma har vi kämpat med mitt projekt jag kom hem med. Här fanns det en superengagerad tränare som ville att vi skulle lösa det här. Vi har haft utvecklingssamtal, vi har gråtit, bråkat, skrattat och allt där emellan. Nova var inte lätt men en fantastisk vilja att alltid vara felfri. Att alltid ta sin ryttare över alla sorters hinder ( till och med när inte ryttaren tror att hon vill) även om hon gjorde det på sitt sätt. Vi har tränat på allt som heter ridbarhet, lydnad, ledarskap och allt däremellan.

Idag är Nova 15 år gammal. Hon har gått 120 hoppningar med bra resultat. Hon har blivit social i boxen ( på hennes villkor myser vi tom). Hon går att leda utan att hon går över en. Hon är ganska ridbar (för att vara fröken Nova alltså), har kvar den fantastiska viljan att hoppa allt och att göra rätt. Hon har lärt mig att det inte går att vara snygg när man rider på henne. Hon har visat mig att det finns såna hästar som alltid vill hoppa. Oavsett om man kommer lite dåligt eller att det är ett fult hinder. Tanken har alltid funnits att har man ett sto kan man ta föl och när man har träffat en fantastisk häst som har gett en så mycket varför inte försöka att föra vidare det...

Självklart kan inte jag skaffa mig ett föl. Eller... Jag kan absolut ingenting om föl, jag bor på fel ställe för ett föl. Jag kan håla på i evigheter om varför jag inte kan ha ett föl men samtidigt har jag bestämt mig. Jag ska ha ett föl!

Det går att läsa massor, det finns folk som sitter på massor med kunskap och som gärna delar med sig. Det går att prova sig fram. Jag bestämde mig förra våren att nästa år blir det ett föl. Jag trodde ändå inte att det skulle hända men nu, ett år senare är det dags. Hon ska betäckas. Jag har funderat på mycket om allt och jag tror att jag måste skriva ner det..

Likes

Comments