Sötsaker

På mindre än 15 minuter kan man fixa en god, härlig, tillsatsfri lemonad! Det är inte det minsta svårt.

Börja med att förbereda en flaska som rymmer 1 liter. Decinficera antingen i ugnen eller häll kokande vatten i flaskan.

Häll 6,5 dl vatten i en medelstor kastrull.
Tvätta 4 ekologiska citroner i varmt vatten och dela sen varje citron i 6 bitar. Pressa i citronerna i vattnet under tiden det börjar sjuda och lägg ner bitarna.
Tillsätt sedan 3 dl vitt socker och 0,75 dl rårörsocker och rör om. Låt det stormkoka i 3 minuter och sila sedan av.


Häll upp i den rena flaskan och förslut.
Den koncentrerade lemonaden är nu färdig! Spädes ca 1:4 eller 1:5, beroende på smak och tycke ☀️

Trevlig fredag! 🤗🍋

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Surdegsbröd

Jag tänkte lägga ut en guide till hur jag bakar mitt bröd 😊
Först och främst behöver man ett mjöl av bra kvalitet. Man ska helst se till att allt mjöl man använder är ekologiskt och helt fritt från tillsatser som t.ex. askorbinsyra. Rent mjöl i påsen! Om möjligt gärna stenmalet, men det är inget krav. Använder man ett för sterilt mjöl så finns det inga bakterier som kan jobba åt en. Det behövs ett siktat vetemjöl, ett siktat dinkelmjöl (även kallat spelt) och ett fullkornsdinkelmjöl. Salt behövs också. Jag använder ett oraffinerad havssalt, även där för att få extra bakterier.

För att starta en surdegsgrund, följ instruktionerna här: https://www.koket.se/den-franske-bagaren/sebastien-boudet/starta-en-surdeg/
Det går bra att använda endast vete trots att det står råg.

Recept för två bröd:
700-750 g vatten
25 g salt
150-200 g "pigg" surdegsgrund
200 g fullkornsdinkel
200 g siktat dinkel
600 g vetemjöl

Börja med att blanda vatten och surdegsgrund. Ett kvitto på att grunden är redo att bakas med är att den flyter på vattnet. Det kan gå bra ändå! Men det är ett säkert kort om den flyter.
Fyll på med salt och fullkornsmjölet. Blanda och tillsätt sedan resten av mjölet lite i taget. När det precis har gått ihop så låter du degen vila. Täck bunken med lock eller plastfolie.
Nu ska degen stå orörd i ca 2 timmar, såkallad autolys. Det är ett moment där mjölet suger upp vätskan och bildar ett glutennät.
Efter två timmar kan du testa degens gluten genom att nypa den och se hur elastisk den blivit eller om den bryts av när du drar upp den.

Nu är det dags att börja bearbeta degen. Jag använder metoden "slap and fold". Arbeta degen med lite vatten och olja på bänken, och oljade händer.

Lägg sedan tillbaka degen i bunken och låt vila ca 30 minuter innan "slap and fold" upprepas en gång till.
Efter ytterligare 30 minuter övergår man till en mjukare hantering för att inte slå sönder de jäsbubblor som bildats. Nu ska degen bara vikas:

Vila 30 minuter och vik sedan en gång till.

Vila degen igen, och vänta tills den ser ut att ha jäst en bra bit. Degen ska nu kännas dallrig om man skakar på bunken lite lätt

Sätt in bunken i kylen över natten. Tänk på att jästider varierar otroligt mycket. Väder spelar sin roll, ju varmare desto snabbare. Totaltiden brukar hamna på runt 24-40 timmar. (En överjäst deg är ingen rolig historia, gräddar man en sådan blir den platt, degig och sur)

På morgonen är det dags att forma degen till brödlimpor. Syftet med att forma är att skapa spänning i degens yta och ge brödet den formen man vill. Gör en rundrivning och vänta sedan ca 20 minuter och forma sedan igen. Lägg i jäskorgar med mjölad kökshandduk.

Jäskorgar går att byta ut mot till exempel durkslag. Poängen är att ge degen stöd under jäsningen. Efter det här stadiet åker degarna in i kylen igen i ca 6 timmar (inbäddade i sina mjölade handdukar) De behöver lite tid på sig att återhämta sig efter formningen och återskapa de bubblor som försvann av hanteringen. Vill man så kan man göra detta stadiet innan man lägger in dem i kylen på kvällen. Då är det bra om de ligger inuti en stängd plastpåse eller låda så de inte torkar ut.

Värm ugnen med gryta och lock till 250 grader
Sen när den är varm är det dags att vända ut degen (gärna på ett lätt mjölat bord) och snitta. Detta behövs för att degen ska kunna expandera.

(OBS, snitta inte bröd nr två innan det är dags för det att åka in i ugnen)

Grädda på 250 grader med lock i 7 minuter.
Sänk sedan till 225 grader, behåll locket på och grädda ytterligare 20 minuter.
Sen är det dags att ta av locket så att brödet får färg, grädda i 25 minuter till.
Nu ska brödet vara färdigt! Vill ni vara säkra kan ni tempa brödet, det ska vara minst 96 grader men gärna 98.

Ta ut brödet ur grytan och lägg på galler. Låt svalna minst 1 timme innan det skärs upp.

Japp, det var mitt "recept" på surdegsbröd 😂 mjöl, vatten och salt 👍🏻 kör hårt!

Likes

Comments

Surdegsbröd

Bagarprocent: hur mycket vatten i förhållande till mjölet. Den här gången blev det 75% vatten, alltså 1000 g mjöl och 750 g vatten, precis som förra gången jag bakade bröd. Skillnaden mellan dessa två brödbak är att jag använde mig av flytande surdeg istället för levain, degen upplevdes blötare och var lite svårare att forma bra. Den här typen av snittning ger ett mindre "toppigt" bröd. Jag sparade en liten degbit av den färdigjästa degen så nästa gång blir det levain igen!

Likes

Comments

Sötsaker

Jag har tyvärr ingen egen rabarberplanta i trädgården än, men jag fick lite rabarber från grannen. Jag bestämde mig för att göra en rabarbermarmelad eftersom jag inte riktigt hade något tillfälle att baka något till.

Receptet:

250 g späd rabarber
200 g socker
1/2 tsk nymortlade kardemummakärnor

Skiva rabarbern tunt och sjud tillsammans med kardemumman i 15 minuter.
Tillsätt sockret och koka kraftigare i ca 2 minuter. Häll upp i väl rengjord burk och låt svalna. Förvara i kylskåp.

Likes

Comments

Surdegsbröd

Mitt hittills bästa surdegsrecept:

200 g levaindeg
600 g vetemjöl special
200 g siktat dinkel
200 g fullkornsdinkel
30 g oraffinerat havssalt
750 g vatten

Likes

Comments