Surdegsbröd

Bagarprocent: hur mycket vatten i förhållande till mjölet. Den här gången blev det 75% vatten, alltså 1000 g mjöl och 750 g vatten, precis som förra gången jag bakade bröd. Skillnaden mellan dessa två brödbak är att jag använde mig av flytande surdeg istället för levain, degen upplevdes blötare och var lite svårare att forma bra. Den här typen av snittning ger ett mindre "toppigt" bröd. Jag sparade en liten degbit av den färdigjästa degen så nästa gång blir det levain igen!

Likes

Comments

Sötsaker

Jag har tyvärr ingen egen rabarberplanta i trädgården än, men jag fick lite rabarber från grannen. Jag bestämde mig för att göra en rabarbermarmelad eftersom jag inte riktigt hade något tillfälle att baka något till.

Receptet:

250 g späd rabarber
200 g socker
1/2 tsk nymortlade kardemummakärnor

Skiva rabarbern tunt och sjud tillsammans med kardemumman i 15 minuter.
Tillsätt sockret och koka kraftigare i ca 2 minuter. Häll upp i väl rengjord burk och låt svalna. Förvara i kylskåp.

Likes

Comments

Surdegsbröd

Mitt hittills bästa surdegsrecept:

200 g levaindeg
600 g vetemjöl special
200 g siktat dinkel
200 g fullkornsdinkel
30 g oraffinerat havssalt
750 g vatten

Likes

Comments