Header

Hej peeps!
Känns som att det är dags att dra igång det här med bloggandet igen. Höstens första inlägg kommer handla om något jag tror de flesta veganer fått höra någon gång.

"Man får näringsbrist av att vara vegan"
"Får du verkligen i dig alla näringsämnen?"
"Men proteinerna då?"

Okej, för det första. Vilka näringsämnen är det folk oroar sig mest för? B12, kalcium och järn brukar vara populärt att prata om. Dessa ämnen finns i både animaliska livsmedel och vegetabilier, men folk förknippar oftast b12 med kött och ägg, kalcium med mejeriprodukter och järn med rött kött. Och det är sant att dessa livsmedel innehåller högre halter av ovan nämnda näringsämnen, men de innehåller även en del ämnen som är skadliga för kroppen så som kolesterol och mättat fett.

Med det sagt bestämde jag mig för att under gårdagen skriva in allt jag åt i en app som heter Cronometer. Där får man en bra översikt över hur mycket man får i sig av alla näringsämnen.
Det ska tilläggas att jag igår åt lite i underkant kalorimässigt och på grund av det inte nådde upp till 100% i vissa näringsämnen.


En färgglad och näringsrik start på dagen.


Såhär såg fördelningen av makronäringsämnena igår. Som sagt åt jag lite för lite igår, jag vill helst sikta på runt 1800-2000kcal om dagen.


VITAMINER

Vitaminerna då? Ja, nedan är gårdagens intag, och som ni ser så nådde jag inte målen med b12 och d-vitamin. Men frukta ej! Jag tar dagligen b12-tillskott och d-vitamin får man som bekant av solen. Nu när hösten och vintern närmar sig (och därmed brist på solljus) kommer jag även börja ta d-vitamintillskott.

MINERALER

Och mineralerna? Här nådde jag inte kalciummålet, men hade jag ätit mina 1800-2000kcal hade jag fått i mig tillräckligt av detta också.. Selen är inga problem att få i sig egentligen, en enda paranöt innehåller tillräckligt med selen för att tillgodose dagsbehovet. Dock hade jag inga paranötter hemma igår.


PROTEINER

Och nu till det mest omtvistade - proteinerna. Om man äter tillräckligt med kalorier så är det i princip omöjligt att få proteinbrist eftersom nästan alla livsmedel (ja, även frukt) innehåller protein. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO)behöver en genomsnittlig person ca 0,8 g protein per kilo kroppsvikt och dag. För mig skulle det innebära ca 54 gram protein per dag. Jag tränar flera gånger i veckan så jag försöker ligga lite högre i proteinintag och just igår blev det ett genomsnitt på 1,3 gram per kilo kroppsvikt. En vanlig myt är att man inte får i sig alla viktiga aminosyror på en vegansk kost. Nio av de 20 aminosyrorna är essentiella, vilket innebär att vi behöver få i oss dem från kosten. Som ni ser här nedan är det inga problem att få i sig aminosyrorna genom att bara äta växter. Case closed.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Vegansk mat

Jag vet att två veckor redan har passerat sedan midsommar, så dessa bilder är inte dagsfärska direkt. Men jag vill ändå dela med mig av dem. Det var en fantastisk kväll med god mat och trevligt sällskap.

Vi grillade marinerade sojafiléer, det blev över förväntan.

Som tillbehör grillade vi grönsaksspett.


Vegansk midsommartallrik bestående av
- Grillade sojafiléer
- Fransk potatissallad
- Grillade grönsaksspett
- Vegansk senapssill
- Bearnaisesås
- Soltorkad tomatsås
- Bröd

Till efterrätt blev det vegansk jordgubbstårta som jag knåpat ihop. Mycket uppskattat


Det blev även ett dopp för vissa i den närliggande sjön

Likes

Comments

Contains affiliate links Personlig stil

Idag gick jag på en shoppingrunda inne i stan och uppdaterade mina hårvårdsprodukter. Självklart köpte jag bara produkter som är veganska och cruelty free. Jag behöver verkligen skaffa mig en bra hårvårdsrutin och slänga alla billiga schampon från mataffären i papperskorgen och istället satsa på hög kvalitet.

Kommentera gärna om ni har tips på liknande hårvård eller smink!

Kevin Murphy har många veganskt hårvårdsprodukter. Jag köpte ett schampo och balsam som heter Young.Again som ska ge fukt och lyster till torrt och skadat hår Dessa är paraben- och sulfatfritt och dessutom certifierade av PETA. Bra för ditt hår, bra för djuren!



Den här hårmasken från Maria Nila har jag hört mycket bra om, därför ville jag testa den själv. Som ni ser är även detta en sulfat- och parabenfri produkt som dessutom är producerad i Sverige. Hur bra?!



Sist men inte minst köpte jag en dipbrow från Anastasia Bevery Hills samt en tillhörande angle brush. Snygga bryn, here I come!

Likes

Comments

Vegansk mat

Den här färgbomben till wrap är perfekt att ta med som lunch till skolan eller jobbet. Eller varför inte packa ner som matsäck på utflykten? Rödbetshummusen ger en härligt rosa färg och lite sötare smak än traditionell hummus. Du kan fylla din wrap med valfria grönsaker och varierande proteinkällor som t ex tofu, sojafärs eller bönor.



Rödbetshummus
1 paket kikärtor (ca. 400g)
2 kokta rödbetor
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk citronjuice
3 msk olivolja eller rapsolja
1 msk tahini
1 tsk spiskummin
Salt

Börja med att koka rödbetorna (om du inte köpt färdigkokta). Tärna rödbetorna och lägg i en matberedare eller mixer tillsammans med övriga ingredienser. Mixa till en slät röra och smaka av med salt.



Wrap
1 portion kokt quinoa
1 libabröd
1 morot
3 rädisor
En näve mixsallad
0,5st zucchini
Groddar
Rödbetshummus

Skala moroten och hyvla tunna skivor med potatisskalare. Skölj och skiva rädisorna tunt. Hyvla zucchinin i skivor med hjälp av en osthyvel. Fyll ett libabröd med sallad, kokt quinoa, morot, rädisor och zucchini. Toppa med rödbetshummus och groddar.

Likes

Comments

Vegansk mat

Förra helgen var jag, pojkvännen, mamma och mammas man ut och åt på Miss Sophie Grill här i Göteborg. Jag valde restaurang utifrån vilka som hade vegansk mat på menyn, och valet föll på denna charmiga restaurang mitt på Avenyn. På menyn fanns något för alla och för min del provade jag deras veganska förrätt, huvudrätt och efterrätt.

Maten var av hög kvalitet och min favorit blev förrätten med rökt kronärtskocka. Fruktansvärt gott!


Förrätt: Rökt kronärtskocka med äpplechutney och pistaschnötter.



Huvudrätt: Bön- och svampburgare, svampdashi, saturerade rotfrukter och sesam- och jordnötsemulsion.



Efterrätt: Grillad ananas med kokosmouss, kikärtsmaränger och mangosorbet.




Vi stannade på Miss Sophie Grill i fyra timmar och njöt av goda drinkar efter maten.

Mumsiga drinkar.

Likes

Comments

Vegansk mat

Alltså hörrni! Kan vi prata om att jag svängde ihop grymmaste veganska skärgårdssillen?! Jag använde mig av detta recept, dock gjorde jag min egna majonnäs (se recept nedan). Alltså tack ICA för att jag kan njuta av påskmat i år!



Majonnäs av kikärtor

3 msk kikärtsspad
½ tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
½ tsk salt och peppar
2 dl rapsolja

Gör såhär:
Vispa ihop kikärtsspad, vinäger, senap och salt och peppar i en behållare med höga kanter (jag använde en shaker för proteinpulver). Häll sakta i rapsoljan i en jämn stråle och mixa med stavmixer tills du fått den konsistensen du vill ha på majonnäsen. Förvara i en glasburk i kylen.

Likes

Comments