Header

Vegansk mat, Resa

Hej alla!
I helgen åkte jag till Stockholm för att gå på Vegovision som hölls på Münchenbryggeriet. Jag kom till hotellet sent i fredags kväll. Tog en lång dusch och åt sushi i sängen framför tvn.


Tidigt på lördag morgon tog jag mig upp till hotellfrukosten (som lämnade mycket att önska för en vegan tyvärr), gjorde mig i ordning och åkte till mässan. Gick runt bland stånden, provsmakade, fotade och inspirerades.



På kvällen
mötte jag upp en gammal gymnasiekompis för middag på Vigårda. Det blev en fin kväll med mycket vin, skratt och långa samtal.



Söndagen ägnades
åt att strosa runt på stan och shoppa i väntan på tåget hem till Göteborg. Handlade inte överdrivet mycket, men detta fick jag med mig hem:
Coconut bowls + skedar
Kaffemugg från Djurens Rätt
Necessär från Djures Rätt
Better than sex mascara från Too Faced
Everlasting liquid lipstick från Kat Von D
Eyeliner från Elf
Choklad från Rawchokladfabriken

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Vegansk mat
Kolla i dom här biffarna! Jag försökte mig på att göra veganska biffar med lite höstigare smak, och det blev över förväntan! Riktigt goda och saftiga biffar med djup smak. Perfekt för en lyxig helgmiddag tillsammans med ett glas rött.


Du behöver till biffarna:
1,5 dl torr quinoa
1,5 dl solrosfrön
400g champinjoner
2 rödbetor
1 tetra förkokta kikärtor
0,5 dl vatten
1 msk schalottenlökfond
1 gul lök
2 tsk flytande rökarom
2 klyftor vitlök
2 msk majsstärkelse
1 msk Santa Marias kryddblandning Scandinavian Forest
½ kruka färsk timjan
Salt och peppar

Gör såhär:
Börja med att ugnsbaka rödbetorna om du köpt okokta. Sätt ugnen på 225 grader, vira in rödbetorna i ugnsfolie och baka dem i ca 1-1½ timme. Lägg dem sedan i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Dra sedan av skalet och riv rödbetorna fint på ett rivjärn.
Koka quinoan enligt anvisning och låt svalna. Rosta solrosfröna i en het stekpanna tills de fått färg. Lägg dem i en mixer eller matberedare och mixa till ett fint mjöl. Finhacka lök och champinjoner och fräs i en het panna, Vänd ner quinoa, rödbetor, mixade solrosfrön och svamp- och lökblandning i en bunke. Tillsätt schalottenlökfond, rökarom, pressad vitlök, färsk timjan och Santa Marias kryddmix.
Skölj kikärtorna i ett durkslag. Lägg dem i en mixer eller matberedare och mixa tillsammans med lite vatten till en tjock puré. Tillsätt kikärtspurén till de andra ingredienserna. Tillsätt majsstärkelse, blanda ihop och smaka av med salt och peppar.
Forma till lika stora biffar och stek ca 5 min på varje sida på medelvärme. Var försiktig när du vänder biffarna så att de inte går sönder. Servera med ugnsrostad mandelpotatis, whiskysås och stekta haricot verts.

Du behöver för whiskysåsen:
2 schalottenlökar
1 msk mjölkfritt smör
1 tsk dijonsenap
1 tsk kokossocker (eller vanligt socker)
1 msk soja
2 msk schalottenlökfond
2 msk whisky
2,5 dl havregrädde
1 msk majsstärkelse
Salt och peppar

Gör såhär:
Hacka löken, smält. Smält smöret i en liten kastrull. Fräs löken tills den blivit mjuk och fått fin färg. Tillsätt fond, senap, socker, soja, whisky och havregrädde. Rör ihop. Red såsen med majsstärkelse till önskad tjocklek. Låt puttra på svag värme i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Likes

Comments

Vegansk mat
November är på ingång och vintern närmar sig. Men än finns det tid att njuta av hösten. Kantarelltoast är enkelt, snabblagat och supergott den här tiden på året. Ska jag vara ärlig så är jag väldigt dålig på att leta svamp. Tur man har fina kollegor på jobbet som delar med sig av sin skörd!


Du behöver:
Kantareller i valfri mängd
Mjölkfritt smör att steka i
Salt och peppar
2 skivor surdegsbröd
Lingon och persilja

Gör såhär:
Rensa svampen och stek den i rikligt med mjölkfritt smör. Smaka av med salt och peppar. Skär brödet i tjocka skivor och rosta dem på bägge sidor i den varma stekpannan. Lägg kantarellerna på brödet, toppa med persilja och lingon.

Likes

Comments

Vegansk mat
Godmorgon söndag!

Jag må vara sist på bollen, men när Ica Maxi i Göteborg nu har tagit in veganska Ben & Jerry's var jag helt enkelt tvungen att åka dit och köpa de tre smaker som finns i Sverige. Och som jag har saknat Ben & Jerry's sen jag blev vegan. Holy shit, det var min favoritglass alla dagar i veckan. Så ingen blev gladare än jag när denna mjölkfria nyheten från glassjätten kom.
De tre smakerna som än så länge finns i Sverige är Chocolate Fudge Brownie, Peanut Butter & Cookies samt Chunky Monkey.


1. Chocolate Fudge Brownie. Det här var den första glassen jag köpte när de veganska sorterna lanserades i Sverige. Om du älskar choklad är det här glassen för dig. En smakrik och len chokladglass med mjuka browniebitar som bara smälter i munnen.

2. Peanut Butter & Cookies. Det här mina vänner, är min favorit långa vägar! OMG. Jordnötssmörsglass med bitar av chokladkakor i. Ja, ni hör ju? Mina smaklökar jublade i varje tugga.

3. Chunky Monkey. Inte min favorit faktiskt, Det är inte äcklig, långt ifrån. Men glass med banansmak är inte riktigt min kopp te. Det som väger upp är att den innehåller bitar av choklad och valnötter som gör smaken lite mer spännande.


Söndagar betyder filmmys och glass i stora lass. Du som bor i Göteborg hittar Ben & Jerry's veganska glassar på Ica Maxi vid Mölndalsvägen. Pris 55,90:- styck.

Likes

Comments

Vegansk mat, Resa
Hej vänner!

Hemkommen i måndags eftermiddag efter en helg i London.

Det var en intensiv men väldigt trevlig vistelse i Englands huvudstad. Anledningen till att jag och min pojkvän åkte dit var för att gå på VegfestUK, en helt vegansk mässa/matfestival. Flera hundra utställare och föreläsare samlades under samma tak för att inspirera, utbilda och sprida vegansk glädje.


Det var svårt att välja bland alla matstånden, men till lunch blev vegansk döner kebab. Sjukt gott!



Dreglade över alla efterrätter och bakelser som fanns. Både en och två godsaker slank ner kan jag säga!



Vi gick även på en del föreläsningar, bland annat fick vi lyssna på Patrik Baboumians, Tysklands starkaste man, resa och hur han slagit två världsrekord i strongman sedan han blev vegan 2011. Här nedan deltog han på mässan, tillsammans med Dave Sheahan, Hench Herbivore och Christine Vardaros, i en panel om träningsprestation på vegansk kost.

Proteinbrist? I think not..


Vi var på ytterligare en panel med veganska atleter, med bland annat Stephen Coote, Jon Venus, Nimai Delgado, Robert Webster, Izzi Von Kohler och Derek Simnett.


På lördagskvällen åt vi middag på 222 Veggie Vegan, en mysig liten restaurang i Kensington. Det var fullt när vi kom dit och de hade endast plats för gäster som reserverat bord. Men personalen var helt underbara och fixade ett litet bord för oss två ändå. Det är service på hög nivå! Maten var värd vartenda pund och efterrätten ska vi inte ens prata om!


Mätta och belåtna tog vi tunnelbanan in till centrum och strosade förbi Big Ben (som var täckt med byggställning pga upprustning) och London Eye. Sedan tog vi tunnelbanan till Camden Town och hamnade på rockklubben World's End , drack en drink och en öl där och sen åkte vi tillbaka till hotellet.


På måndag morgon åkte vi till Gatwick Airport för att åka hem till gråa Sverige kl. 09.50. När vi väl skulle lyfta uppstod något tekniskt fel med planet och vi blev ombedda att gå av igen och återkomma 2 timmar senare. Som "plåster" på såren fick alla passagerare en voucher på 7 pund att spendera på flygplatsen. Valet föll självklart på mat. Veganks pad thai till lunch var inte fy skam!


För att summera hade vi en mycket trevlig weekend i London, vi såg dock inte så mycket av staden då vi mest var på mässan. Men det är en veganvänlig stad med bra shopping, så hit vill jag absolut åka tillbaka inom en snar framtid!
Nästa mässa blir Vegovision i Stockholm nästa helg, den 4-5 november.

Likes

Comments

Vegansk mat

Höst och annalkande Allhelgonadagen är pumpans tid. Njut av en kryddig och söt pumpalatte i höstrusket.


Ingredienser
50g pumpa
3 dl havredryck
1 tsk kanel
1/4 tsk malen ingefära
1/4 tsk kryddnejlika
1/4 tsk svartpeppar
1/4 tsk muskotnöt
1 msk kokossocker eller vanligt socker
1 dl starkt kaffe
Vispad sojagrädde

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skär pumpan i små bitar. Lägg dem i en ugnssäker form och tillaga i ugnen i ca 45-50 min. Gör under tiden pumpakryddan.
Ta ut pumpan ur ugnen och mixa den till pure tillsammans med en skvätt vatten med en stavmixer.

Blanda alla kryddor i en skål. Värm havredryck i en kastrull. Tillsätt pumpakrydda, kokossocker och 2 msk pumpapuré. Vispa ihop.


Fyll botten på en mugg med starkt kaffe. Häll på pumpahavredrycken. Vispa sojagrädden och fyll en sprits. Toppa latten med spritsad grädde och njut av smaken av höst.


Likes

Comments