Header

ÖVRIGT

Är det någon mer än jag som älskar gifflar!? Jag tycker att gifflar känns som en lyxig variant av klassiska bullar då de ofta är fyllda med något smarrigt. Gifflar går att variera i det oändliga och så här till jul passade jag på att ha i en påse saffran i degen! Fyllningen i dessa består av riven vit choklad vilket är en favorit här hemma. Den söta chokladen passar utmärkt till den i övrig inte så söta degen. Faktum är att degen till skillnad mot en klassisk bulldeg bara innehåller ett par matskedar socker.

SAFFRANSGIFFLAR MED VIT CHOKLAD

INGREDRIENSER (16 st gifflar):

  • 0,25 g jäst för söta degar
  • 1,5 dl kall röd mjölk
  • 125 g smör (rumsvarmt)
  • 1 ägg
  • 3 msk socker
  • 0,5 g saffran
  • 5 1/2 dl mjöl
  • 100 g vit choklad

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp tillsammans med den kalla mjölken.
  2. Mortla saffran  tillsammans med socker.
  3. Tillsätt socker, ägg & smör till jästblandningen och rör om väl.
  4. Tillsätt sedan mjölet lite i taget och arbeta degen tills den är smidig och släpper från kanten.
  5. Dela degen i två delar.
  6. Forma varje del till en cirkel med diametern 27cm.
  7. Skär varje cirkel i 8 tårtbitar.
  8. Lägg en bit choklad på den bredaste delen av varje tårtbit.
  9. Rulla varje bit mot mitten så då får små gifflar.
  10. Lägg gifflarna på en plåt med bakplåtspapper med spetsen i botten och låt jäsa under bakduk i ca 1h.
  11. Värm ungen till 250 grader.
  12. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ungen i ca 8 minuter.
  13. Låt svala under duk.
  14. Pudra dina gifflar med florsocker innan servering.
  15. Njut!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments