Header

ÖVRIGT

Här kommer receptet på den tårta jag bakade till tidningsrepotaget! En adventstårta gjord på pepparkaksbottnar, spacklad med glöggfrosting och med ett litet pepparkakshus som kronan på verket! En riktig jultårta som passar utmärkt att servera till glöggen eller en god kopp kaffe. Då jag tycker att det är snyggt att få lite höjd på en tårta har jag i gjort dubbel sats av allt, dvs. totalt 4 bottnar. Men självklart går det lika bra att göra en lägre tårta på enkel sats!

FOTO: Anna Klintasp DT-Pralin

INGREDIENSER tårtbotten:

  • 50 g smör
  • 1 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 ½ dl filmjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • ½ tsk mald kryddnejlika
  • ½ dl lingonsylt

INGREDIENSER frosting:

  • 200 g smör
  • 200 g Philadelphiaost
  • 10 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk valfri glögg

(OBS! Tårtan på bilen är gjord på dubbel sats för att få höjd)

TÅRTBOTTEN: Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft).

  1. TÅRTBOTTEN: Smöra och bröa en form med löstagbar kant (jag använder en 20cm form för att få mindre men högre bottnar)
  2. Smält smöret och ställ åt sidan.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  4. Rör i filmjölken i äggsmeten.
  5. Blanda vetemjöl, bikarbonat & alla kryddor i en separat skål.
  6. Sikta i mjölblandningen i smeten och rör försiktigt till en jämn smet.
  7. Häll försiktigt i smöret och rör till en jämn smet.
  8. Rör sist i lingonsylten.
  9. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ungen i 45-60 minuter beroende på storleken på din form. En liten form ger en hög kaka och tar därför längre tid i ungen. Håll koll!
  10. Känn med en sticka. Kakan ska vara torr i mitten när du tar ut den.
  11. Låt kakan svalna och dela den sedan på mitten så att du får två stycken tårtbottnar. (Tårtan på bilden är gjord på dubbel sats och har därav 4 bottnar).
  12. Medan kakan svalnar kan du förbereda frostingen.
  13. FROSTING: Tärna smöret i mindre bitar.
  14. Vispa samman samtliga ingredienser till frostingen till en jämn och fin smet.
  15. Är smeten för rinnig kan du låta den stelna något i kylen.
  16. MONTERING: Lägg den första tårtbotten på ett fat. (Ett tips är att alltid använda den nedersta delen på kakan till den övre
  17. botten. På så sätt får du en rak och fin topp på tårtan.)
  18. Bred rikligt med frosting på den första botten och lägg sedan på den andra botten.
  19. Om du vill ha en hög tårta upprepar du föregående steg med resterande bottnar.
  20. Avsluta med att spackla ett tunt lager frosting runt hela tårtan.
  21. Ställ tårtan i kylen så den hinner sätta sig innan servering.
  22. Dekorera din tårta med valfri topping. Jag valde att baka ett litet pepparkakshus för att toppa min tårta

FOTO: Anna Klintasp DT-Pralin

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments