Header

ÖVRIGT

Hej på er! Jag fortsätter på Äpple-temat här och som jag skrev i det förra inlägget så blev det även ett gäng bullar bakade förra helgen. Enda målet med bullarna var att de skulle innehålla äpple. Förutom att smörsteka äppelbitar i rikliga mängder kanel till fyllningen valde jag att även riva över rikligt med mandelmassa innan jag rullade ihop bullarna. Jag älskar att baka med mandelmassa då den förutom den otroligt goda smaken även bidrar med en härligt saftighet! Så gillar ni också mandelmassa måste ni testa att baka dessa bullar som blev en ny favorit här hemma! Enda problemet just nu är att de redan är slut...

Jag testade även en ny jäsmetod på dessa bullar. Istället för att låta bullarna jäsa både en gång innan utbak och en gång efter utbak så fick de endast jäsa lite längre tid efter utbaket. Så mycket smidigare! Och absolut ingen försämring på bullarna. Tycker nog bara att de blev extra saftiga! Testa!

Lindas godaste äppelbullar:

INGREDIENSER 15 bullar:

BULLDEG:

  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 tsk nystötta kardemummakärnor
  • 1/2 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2. nypor salt
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 6 - 8 dl vetemjöl

FYLLNING:

  • 4 st äpplen
  • 1 dl socker
  • 100g smör
  • Några nypor kardemumma efter tycke och smak
  • En nya salt
  • 200 g riven mandelmassa
  • TOPPING:
  • Sockerlag (1 del vatten + 1 del socker)
  • Rostad flagad mandel

GÖR SÅ HÄR:

  1. Börja med att förbereda fyllningen. Skär äpplena i mindre bitar som stek i smör, socker och riktigt med kanel. Tillsätt eventuellt en nypa salt och kardemumma för extra god smak! Riv mandelmassan. Ställ åt sidan till steg 7.
  2. Rör ut jästen tillsammans med mjölken. (Jag använder en Kitchen Aid med degkrok till min bulldeg)
  3. Tillsätt socker, ägg och kardemumma. Blanda väl.
  4. Tillsätt smöret i små bitar. Blanda väl.
  5. Arbeta till sist in vetemjölet i degen. Lite i taget tills du får en jämn och fin deg som släpper från kanten på din bunke.
  6. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och kavla ut degen till önstad form. Jag valde att göra klassiska bullar då jag tyckte det passade bäst till den tänka fyllningen.
  7. Bred på äppelfyllningen och strö över den rivna mandelmassan.
  8. Rulla ihop och skär bullarna i valfri storlek.
  9. Placera i formar och lått jäsa under plast folie i ca 1,5 h. (Obs. lägg plastfoliet löst runt bullarna så de har plats att jäsa)
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Grädda bullarna mitt i ungen i ca 8-10 minuter.
  12. Rör under tiden ihop socker lagen på spisen.
  13. Pensla dina nygräddade bullar med socker lag och toppa med rostad mandel eller pärlsocker.
  14. Njut dina bullar med ett glas iskall mjölk!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments