ÖVRIGT

Hej på er! Jag fortsätter på Äpple-temat här och som jag skrev i det förra inlägget så blev det även ett gäng bullar bakade förra helgen. Enda målet med bullarna var att de skulle innehålla äpple. Förutom att smörsteka äppelbitar i rikliga mängder kanel till fyllningen valde jag att även riva över rikligt med mandelmassa innan jag rullade ihop bullarna. Jag älskar att baka med mandelmassa då den förutom den otroligt goda smaken även bidrar med en härligt saftighet! Så gillar ni också mandelmassa måste ni testa att baka dessa bullar som blev en ny favorit här hemma! Enda problemet just nu är att de redan är slut...

Jag testade även en ny jäsmetod på dessa bullar. Istället för att låta bullarna jäsa både en gång innan utbak och en gång efter utbak så fick de endast jäsa lite längre tid efter utbaket. Så mycket smidigare! Och absolut ingen försämring på bullarna. Tycker nog bara att de blev extra saftiga! Testa!

Lindas godaste äppelbullar:

INGREDIENSER 15 bullar:

BULLDEG:

  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 tsk nystötta kardemummakärnor
  • 1/2 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2. nypor salt
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 6 - 8 dl vetemjöl

FYLLNING:

  • 4 st äpplen
  • 1 dl socker
  • 100g smör
  • Några nypor kardemumma efter tycke och smak
  • En nya salt
  • TOPPING:
  • Sockerlag (1 del vatten + 1 del socker)
  • Rostad flagad mandel

GÖR SÅ HÄR:

  1. Börja med att förbereda fyllningen. Skär äpplena i mindre bitar som stek i smör, socker och riktigt med kanel. Tillsätt eventuellt en nypa salt och kardemumma för extra god smak! Riv mandelmassan. Ställ åt sidan till steg 7.
  2. Rör ut jästen tillsammans med mjölken. (Jag använder en Kitchen Aid med degkrok till min bulldeg)
  3. Tillsätt socker, ägg och kardemumma. Blanda väl.
  4. Tillsätt smöret i små bitar. Blanda väl.
  5. Arbeta till sist in vetemjölet i degen. Lite i taget tills du får en jämn och fin deg som släpper från kanten på din bunke.
  6. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och kavla ut degen till önstad form. Jag valde att göra klassiska bullar då jag tyckte det passade bäst till den tänka fyllningen.
  7. Bred på äppelfyllningen och strö över den rivna mandelmassan.
  8. Rulla ihop och skär bullarna i valfri storlek.
  9. Placera i formar och lått jäsa under plast folie i ca 1,5 h. (Obs. lägg plastfoliet löst runt bullarna så de har plats att jäsa)
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Grädda bullarna mitt i ungen i ca 8-10 minuter.
  12. Rör under tiden ihop socker lagen på spisen.
  13. Pensla dina nygräddade bullar med socker lag och toppa med rostad mandel eller pärlsocker.
  14. Njut dina bullar med ett glas iskall mjölk!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

ÖVRIGT

I veckan hämtade vi hem en generös hög med äpplen från vår kära Isabelles trädgård. Så sedan dess har det varit full produktion av diverse äppelgodsaker här hemma. Hittills har jag hunnit med att göra en stor sats äppelmos, ett gäng äppelbullar och sist men inte minst dessa äppelrosor! Botten är gjord på smördeg och jag har valt att fylla rosorna med äppelmos, mandelmassa och lite kanel. Tror att det vore jättegott att servera rosorna som dessert, nybakade, tillsammans med en kula vaniljglass. Här hemma får vi dock nöja oss med en kopp kaffe till då storstädning och förrådsrensning står på schemat för dagen! Trevlig helg!

Lindas godaste äppelrosor:

INGREDIENSER 4 rosor:

  • 4 äpplen
  • 200g mandelmassa
  • 1 msk kanel
  • 4 msk äppelmos

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Skiva äpplena i tunna halvmånar
  3. Koka äppelskivorna tills de blir mjuka
  4. Kavla ut smördegen till 4 rektangulära bitar. (ca 6x30 cm)
  5. Fördela äppelmos, mandelmassa & kanel på smördegsplattorna
  6. Lägg de kokta äppelskivor omlott längs ena långsidan på varje smördegsplatta
  7. Rulla ihop varje platta från långsidan
  8. Sätt rosorna i en muffinsform och grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen
  9. Pudra lite florsocker över dina rosor och servera tillsammans med en god vaniljglass
  10. Njut!


Likes

Comments

ÖVRIGT

God morgon! Idag är det ingen vanlig dag för idag är det kanelbullensdag! Det är få saker slår nygräddade kanelbullar tillsammans med ett glas kall mjölk. Har ni inte hunnit baka era bullar redan så hittar ni ett av mina favorit recept via länken nedan! Hoppas att ni får en riktigt fin dag!

RECEPT: Lindas godaste kanelbullar

Likes

Comments

ÖVRIGT

Igår kokade jag för första gången en stor sats med eget äppelmos! Äppelmos är perfekt att toppa frukostgröten med och om man som vi äter gröt varje vardagsmorgon så är det kul att kunna variera sina tillbehör. Då vi bor i lägenhet har jag tyvärr inte lyxen att kunna plocka mina egna äpplen, men som tur är har jag en snäll och givmild chef som i tisdags lämnade en hel hink med äpplen på mitt skrivbord! Lycka! Blev faktiskt förvånad över hur enkelt det var att göra eget äppelmos. Allt som allt att det tog ca 30 minuter och förutom äpplen var det enda som behövdes en skvätt vatten och lite socker.

ÄPPELMOS:

INGREDIENSER:

  • 1 5l hink med äpplen
  • 2 dl vatten
  • 1/2 dl socker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skölj och skär äpplena i stora bitar (jag skar här bort hela kränhuset för att slippa sila moset)
  2. Koka äpplen tillsammans med lite vatten i en stor kastrull i ca 10 mintuer under lock.
  3. Mixa de koka äpplena till ett jämt mot med en stavmixer.
  4. Tillsätt önskad mängd socker och låt koka upp.
  5. Häll moset i glasburkar och förvara i kylen.
  6. Frukosttips! Njut ditt äppelmos tillsammans med nykokt havregrynsgröt, kanel & havremjölk!

Likes

Comments

Finns få saker som jag uppskattar så mycket som när vi får möjlighet att börja helgen med en lång och god frukost i soffan framför Nyhetsmorgon. Att få sitta en timma eller två och dricka lite för många koppar kaffe samtidigt som vi planera resten av helgen. Allra bäst är det såklart om frukosten dessutom innehåller ett nybakat frukostbröd eller en knaprig och god granola. Här kommer tips på två av mina bästa frukostfavoriter. Recept finns via länkarna!

- ÄPPEL & KANEL GRANOLA

- KALLJÄSTA FRUKOSTFRALLOR

Likes

Comments

ÖVRIGT

Ännu en födelsedag och ännu en tårta! Idag firade vi min kära storebror & dagen till ära hade jag bakat en maffig morotstårta med riktigt saftiga bottnar och en söt & god forsling. Jag använde samma grundrecept som jag har när jag bakar vanlig morotskaka men delade kakan i tre bottnar och ökade mängden forsting.

Gillar ni morotskaka kommer ni att älska denna tårta!

Lindas godaste morotstårta:

INGREDIENSER

BOTTEN:
  • 3 st ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl råsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kokos
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 2 nypor salt
  • 1 1/2 dl matolja
  • 5 dl rivna morötter

FROSTING:
  • 100g mjukt smör
  • 1 paket florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 pressad lime
  • 200g philadelphiaost

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smöra och bröa en form med löstagbar kant (jag använde en 20cm form).
  3. Riv ca 3 stora morötter (jag använder den grova delen på rivjärnet).
  4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  5. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  6. Blanda samman de torra ingredienserna med äggsmeten.
  7. Tillsätt sedan olja och rivna morötter och rör till en jämn smet.
  8. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1h. Kakan ska vara torr i mitten.
  9. Medan kakan svalnar kan du förbereda frostingen.
  10. Vispa samtliga ingredienser med elvisp tills du får en jämn och fin forsting, den ska vara helt fri från klumpar!
  11. När kakan svalnat helt delar du den i två eller tre lika tjocka bottnar.
  12. Fördela frostingen mellan bottnarna och avsluta med att spackla hela tårtan med ett tunt lager.
  13. Garnera tårtan med färska bär.
  14. NJUT!

Likes

Comments

ÖVRIGT

Gott + gott = gott! Denna kladdkaka är en av mina absoluta favoriter! En riktigt kladdig chokladbotten täckt av ett härlig lager av knäckig kokostosca, så gott! Har ni inte testat denna kombination måste ni bara baka denna kaka i helgen! Receptet går även bra att göra i långpanna och skära upp i rutor om man hellre vill det. Servera tillsammans med en klick lättvispad grädde så lovar jag att ni kommer att få nöjda fikagäster.

Lindas godaste Kladdkaka med kokostosca

INGREDIENSER:

KLADDKAKA:

  • 150g smör
  • 50g mörk choklad
  • 3dl socker
  • 3 ägg
  • 1dl kakao
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 nypor salt

KOKOSTOSCA:

  • 125g smör
  • 2dl socker
  • 2dl grädde
  • 1dl sirap
  • 200g kokos

GÖR SÅHÄR:

  1. Sätt ungen på 175grader.
  2. Smält smöret i en kastrull tillsammans med den mörka chokladen.
  3. Rör samman ägg och socker.
  4. Blanda i alla torra ingredienser i äggsmeten och tillsätt tillsist smöret.
  5. Häll blandningen i en smord form och grädda i ca 15 - 20 minuter.
  6. Låt svalna.
  7. Smält smöret till kokostoscan.
  8. Tillsätt övriga ingredienser till toscasmeten och koka på svag värme i ca 5 minuter.
  9. Häll smeten över chokladbotten och grädda i ytterligare 5 minuter tills toscan fått fin färg.
  10. Låt kakan svalna och ställ i kylen över natten.
  11. Servera din toscatårta tillsammans med läggvispad grädde.
  12. NJUT!

Likes

Comments

ÖVRIGT

Finns det något godare än varma nygräddade frallor till frukost? Nej inte om ni frågar mig. Problemet är bara att jag oftast är på tok för hungrig för att orka vänta på att en deg ska jäsa innan jag får äta min frukost. Dock har jag nyligen upptäckt den fenomenala idén med att kalljästa frallorna över natten! Man rör snabbt ihop degen kvällen innan, ställer in i kylen över natten och det enda du behöver göra på morgonen är att slå på ungen och medan du väntar på att den ska bli varm formar du ditt bröd till valfri form. Helt perfekt om ni frågar mig!

Nedanstående recept ger ca 10st ljusa frallor med härligt krispig yta. Precis som jag vill ha dem!

Lindas godaste Kalljästa frallor

INGREDIENSER

  • 25g jäst
  • 4dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk honung
  • 2 tsk salt
  • 12 dl mjöl (valfri sort)

GÖR SÅ HÄR:

KVÄLL DAG 1:

  1. Rör ut jästen i kallt vatten
  2. Tillsätt mjölk, honung och salt.
  3. Rör sist i mjölet och blanda till en smidig deg.
  4. Strö lite extra mjöl över degen och täck bunken med plastfolie.
  5. Låt stå framme i ca 30 minuter innan du ställer in den i kylen för att jästa över natten.

MORGON DAG 2:

  1. Sätt ungen på 225 grader.
  2. Ta ut din deg ur kylen och häll ut den på ett mjölat bakbord.
  3. Forma försiktigt till valfria frallor. Degen behöver inte knådas utan endast vikas lätt.
  4. Lägg ditt bröd på en plåt och baka av i ca 10-15 minuter. (Tillför gärna lite vatten i ungen för att skapa ånga och på så vis på en fin yta på ditt bröd).
  5. Servera dina nygräddade frallor med en god ost och en stor kopp kaffe!

Likes

Comments

ÖVRIGT

Detta har varit en riktig kalasvecka med dubbla födelsedagar vilket även inneburit dubbla tårtbak! Till ett av kalasen bakade jag denna smarriga mazarintårta som verkligen blev jättesaftig och god. För att bryta av mot den söta mazarinbotten gjorde jag en mascarponegrädde smaksatt med limesaft som även blev en perfekt kombo till de färska jordgubbarna! Gillar ni mazariner måste ni testa denna!

Lindas godaste Mazarintårta

INGREDIENSER

  • 400 g mandelmassa
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2 ägg
  • 2 äggulor

  • 100 g mascarpone
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 pressad lime
  • färska jordgubbar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ungen på 200 grader.
  2. Smöra och bröa en form med löstagbar kant (obs. tänk på att använda kokos eller mandelmjöl om du vill ha en helt glutenfri kaka).
  3. Riv mandelmassan grovt.
  4. Vispa mandelmassa och smör till en jämn massa.
  5. Blanda i ett ägg + gulor i taget.
  6. Fördela smeten i formen och grädda i ca 20 minuter .
  7. Låt kakan svalna helt.

  8. Vispa samman samtliga ingredienser till mascarponegrädden.
  9. Bred gräddblandningen på den kalla kakan.
  10. Dekorera tårtan med färska bär efter tycke och smak.
  11. Förvara tårtan kyld tills dess att den ska ätas.
  12. NJUT!

Likes

Comments

ÖVRIGT

Idag är ingen vanlig dag för idag är det min Johans födelsedag! Dagen till ära hade jag bakat jag denna smarriga moussetårta med färska jordgubbar och kladdig chokladbotten. Jordgubbar och choklad är enligt mig en svårslagen kombo. Jordgubbsmoussen innehåller en hel del äggulor så passade även på att göra lite små maränger av vitorna som fick agera tårtgarnityr! Detta är en riktigt favorittårta som ni bara måste testa!

Lindas godaste Jordgubbsmoussetårta

INGREDIENSER

CHOKLADBOTTEN

  • 100 g smör
  • 2 dl socker
  • 1 msk sirap
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao

JORDGUBBSMOUSSE

  • 5 gelatinblad
  • 5 dl jordgubbar (mixas)
  • 1 dl jordgubbar (garnering)
  • 3 äggulor
  • 2 dl florsocker
  • 5 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smält smöret.
  3. Rör samman ägg, socker och sirap.
  4. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao i en separat skål.
  5. Rör i mjölblandningen i äggsmeten och tillsätt sist smöret. Rör till en slät smet.
  6. Fördela smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.
  7. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.

  8. Mixa jordgubbarna med stavmixer till en slät puré.
  9. Vispa äggulor och florsocker fluffigt.
  10. Vispa grädden till lös konsistens.
  11. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
  12. Värm lite av jordgubbspurén i en kastrull. Tillsätt gelatinbladen under konstant omrörning och tillsätt sedan resterande puré. Viktigt att det inte finns några klumpar kvar från gelatinbladen!
  13. Blanda samman puré och äggsmeten och tillsätt sist den vispade grädden.
  14. Dekorera formen med halva jordgubbar som trycks mot kanten om du vill.
  15. Häll över jordgubbsmoussen.
  16. Låt stelna i kylskåp över natten.
  17. Dekorera tårtan med färska bär / maränger / grädde

Likes

Comments