Header

ÖVRIGT

Här kommer ett recept på en kaka som min mormor har bakat varje jul sedan jag var liten. Ett recept som hon berättat att hon själv fått ärva av min farmor en gång i tiden. Julen är den högtid som jag tycker till stor del ska bestå av just traditioner. Vissa saker ska bara finnas där, år efter år. Denna kaka är en sådan! Hemligheten för att få den så där extra god är att aldrig fuska med smöret. Det ska vara äkta svenskt smör och ingenting annat. Hoppas ni får en mysig 3:e advent! 

ADVENTSKAKA

INGREDIENSER:

  • 0,5 g saffran
  • 200 g smält smör
  • 1 ½ dl röd mjölk
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft).
  2. Smöra och bröa valfri bakform.
  3. Smält smöret tillsammans med saffran och rör i mjölken.
  4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  5. Häll försiktigt i smörblandningen i äggsmeten och rör till en jämn smet.
  6. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål.
  7. Sikta i mjölet i smeten och rör försiktigt till en jämn smet.
  8. Häll smeten i den bröade formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40–50 minuter.
  9. Känn med en sticka så att kakan är helt torr innan du tar ut den.
  10. Servera din kaka tillsammans med en klick lingongrädde eller njut den som det är!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

ÖVRIGT

Gillar ni havrebollar kommer ni att älska dessa små godingar! Jag kallar dem snöbollar då de har samma bas som havrebollar men är smaksatta med saffran vilket ger dem en julig smak och härligt gul färg! Min sambo som är tokig i chokladbollar gav en stor tumme upp för dessa. Bra att ha i kylen när sötsuget smyger sig på :)

SNÖBOLLAR MED SMAK AV SAFFRAN

INGREDIENSER (Ca 15 medelstora bollar):

  • 150 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 dl socker
  • 2 msk vatten
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 g saffran
  • 6 dl havregryn
  • 1 dl kokos
  • + 1 dl kokos (att rulla i)


GÖR SÅ HÄR:

  1. Mixa alla ingredienser förutom havregryn och kokos till en jämn massa i en matberedare.
  2. När allt är mixat tillsätter du havregryn och kokos och kör försiktigt tills du får en bra konsistens på din smet.
  3. Ställ i kylen i ca 15 minuter.
  4. Rullar bollar i valfri storlek.
  5. Rulla bollarna i kokos.
  6. Förvara i kylen tills det är dags att äta.

Likes

Comments

ÖVRIGT

Här kommer receptet på den tårta jag bakade till tidningsrepotaget! En adventstårta gjord på pepparkaksbottnar, spacklad med glöggfrosting och med ett litet pepparkakshus som kronan på verket! En riktig jultårta som passar utmärkt att servera till glöggen eller en god kopp kaffe. Då jag tycker att det är snyggt att få lite höjd på en tårta har jag i gjort dubbel sats av allt, dvs. totalt 4 bottnar. Men självklart går det lika bra att göra en lägre tårta på enkel sats!

FOTO: Anna Klintasp DT-Pralin

INGREDIENSER tårtbotten:

  • 50 g smör
  • 1 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 ½ dl filmjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • ½ tsk mald kryddnejlika
  • ½ dl lingonsylt

INGREDIENSER frosting:

  • 200 g smör
  • 200 g Philadelphiaost
  • 10 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk valfri glögg

(OBS! Tårtan på bilen är gjord på dubbel sats för att få höjd)

TÅRTBOTTEN: Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft).

  1. TÅRTBOTTEN: Smöra och bröa en form med löstagbar kant (jag använder en 20cm form för att få mindre men högre bottnar)
  2. Smält smöret och ställ åt sidan.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  4. Rör i filmjölken i äggsmeten.
  5. Blanda vetemjöl, bikarbonat & alla kryddor i en separat skål.
  6. Sikta i mjölblandningen i smeten och rör försiktigt till en jämn smet.
  7. Häll försiktigt i smöret och rör till en jämn smet.
  8. Rör sist i lingonsylten.
  9. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ungen i 45-60 minuter beroende på storleken på din form. En liten form ger en hög kaka och tar därför längre tid i ungen. Håll koll!
  10. Känn med en sticka. Kakan ska vara torr i mitten när du tar ut den.
  11. Låt kakan svalna och dela den sedan på mitten så att du får två stycken tårtbottnar. (Tårtan på bilden är gjord på dubbel sats och har därav 4 bottnar).
  12. Medan kakan svalnar kan du förbereda frostingen.
  13. FROSTING: Tärna smöret i mindre bitar.
  14. Vispa samman samtliga ingredienser till frostingen till en jämn och fin smet.
  15. Är smeten för rinnig kan du låta den stelna något i kylen.
  16. MONTERING: Lägg den första tårtbotten på ett fat. (Ett tips är att alltid använda den nedersta delen på kakan till den övre
  17. botten. På så sätt får du en rak och fin topp på tårtan.)
  18. Bred rikligt med frosting på den första botten och lägg sedan på den andra botten.
  19. Om du vill ha en hög tårta upprepar du föregående steg med resterande bottnar.
  20. Avsluta med att spackla ett tunt lager frosting runt hela tårtan.
  21. Ställ tårtan i kylen så den hinner sätta sig innan servering.
  22. Dekorera din tårta med valfri topping. Jag valde att baka ett litet pepparkakshus för att toppa min tårta

FOTO: Anna Klintasp DT-Pralin

Likes

Comments

ÖVRIGT

Hej! Här kommer ett av recepten från julrepotaget jag gjorde åt Dalarnas tidning! Mini pepparkakscupcakes med lingongrädde! Då de bakas i små muffinsformar och är perfekta att ha på fikabordet då de är tillräckligt små för att du ska orka med alla julens godsaker. Toppingen består av lingongrädde vilket är en perfekt smakkombination till pepparkakan! Kul variation av den klassiska mjuka pepparkakan.

Alla foton: Anna Klintasp - DT (För att läsa hela julrepotaget klicka HÄR !)

INGREDIENSER muffins:

  • 50 g smör
  • 1 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 ½ dl filmjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • ½ tsk mald kryddnejlika
  • ½ dl lingonsylt

INGREDIENSER topping:

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl lingonsylt
  • ½ dl frysta lingon

GÖR SÅ HÄR:

  1. MUFFINS: Sätt ugnen på 200 grader (ej varmluft).
  2. Smält smöret och ställ åt sidan.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  4. Rör i filmjölken i äggsmeten.
  5. Blanda vetemjöl, bikarbonat & alla kryddor i en separat skål.
  6. Sikta i mjölblandningen i smeten och rör försiktigt till en jämn smet.
  7. Häll försiktigt i smöret och rör till en jämn smet.
  8. Rör sist i lingonsylten.
  9. Fördela smeten i små muffinsformar placerade i en muffinsplåt.
  10. Grädda i mitten av ungen i ca 10 minuter.
  11. Ta ut muffinsen och låt svalna medan du förbereder toppingen.
  12. TOPPING: Vispa grädden. När den går att forma till toppar är den lagom hård.
  13. Rör försiktigt i lingonsylten.
  14. Fyll en spritspåse med lingongrädden och spritsa dina cupcakes.
  15. Garnera varje cupcake med ett fryst lingon innan servering.

FOTO: Anna Klintasp

Likes

Comments

För ungefär en månad sedan var tidningen Pralin hemma hos oss och fotade ett julreportage till dagens helgbilaga! Och Så roligt att få möjlighet att inspirera även i tidningsform! Så mysigt att få tjuvstarta med både julbak och julpynt redan i november! Temat var adventsfika och jag tog tillfälle att blanda några riktiga julklassiker som jag alltid bakar på jul med några nya godsaker. Så konstigt att se sig själv på första sidan, men såklart otroligt roligt och ärofyllt! Gör ett försök att lägga upp reportaget i detta inlägg men kommer även att göra separata poster för alla recept då texten blir väldigt liten🙂.

Likes

Comments

ÖVRIGT

Hjälp vad veckorna går fort! Imorgon är det redan fredag igen och andra advent står inför dörren! Om ni ska baka något till helgens adventsfika tycker jag absolut att ni ska baka dessa! Saffranskladdkaka i mini cupcake-format, så söta och så otroligt goda! Dessa är även perfekta att baka till alla julens fikabord då de är så små att de tillåter att man äter några fler godsaker. Toppingen består av härligt syrlig lingengrädde som blir en perfekt kombo till den söta kladdkakan. Förutom att de blir otroligt söta att titta på gillar jag att man enkelt kan äta sin lilla cupcake i en tugga eller två och på så sätt slippa kladdet vid servering.

Mini saffranscupcakes

INGREDIENSER:

SAFFRANSKLADDKAKA:

  • 200 g vit choklad
  • 200 g smör
  • 0,5 g saffran (1 påse)
  • 3 st ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl

TOPPING:

  • 3 dl grädde
  • 1 msk socker
  • 1 dl rårörda lingon
  • Frysta lingon för garnering

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ungen på 175 grader
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt den vita chokladen och låt smälta under omrörning (var försiktig så att inte chokladen bränner i botten!)
  4. Tillsätt saffran.
  5. Blanda mjöl och socker i en separat skål och tillsätt sedan till chokladsmeten.
  6. Rör sist i äggen och rör till en jämn och fin smet.
  7. Fördela smeten i små cupcakeformar placerade i en muffinsplåt om du vill göra mini cupcakes. (Jag valde att smöra och bröa min plåt och gräddade helt utan muffinsformar.)
  8. Grädde dina cupcakce i ca 10 minuter beroende på ugn. De ska fortfarande vara lite lösa i mitten när du tar ut dem, de stelnar i kylen!
  9. Låt svalna helt, gärna i kylen över natten.
  10. TOPPING: Vispa grädde och socker tills du kan göra fina toppar i grädden med vispen.
  11. Tillsätt försiktigt rårörda lingon.
  12. Spritsa dina cupcakes och garnera med ett fryst lingon på toppen innan servering!

Likes

Comments

ÖVRIGT

Hej på er!

La ut en bild på dessa godingar på min Instagram imorse och har fått flera frågor om receptet så här kommer det! Ledsen att det dröjde lite! Dessa små godingar bakar jag alltid i December. De går snabbt att baka och räcker länge! Biscotti är även den perfekta kakan att ha hemma när du får oväntat besök då de håller längre än en vanlig kaka. Gör gärna dubbelsats och förvara i en fin burk på köksbänken så har du både gott fika och en fin juldekoration! I detta recept kan du enkelt byta ut sötmandeln mot exempelvis mörk choklad eller varför inte pistagenötter för att få dina biscotti så som du gillar dem bäst!

Saffransbiscotti:

INGREDIENSER (ca 30st biscotti):

  • 1g saffran
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 7 ½ dl vetemjöl
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl sötmandel eller bitar av mörkchoklad

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft).
  2. Smält smöret tillsammans med saffran.
  3. Rör i ägg och sockret i det smälta smöret.
  4. Blanda övriga ingredienser i en separat skål och tillsätt sedan till resten av smeten under omrörning.
  5. Forma/rulla degen till 3 längder på ett bakplåtspapper.
  6. Grädda i ca 20 minuter.
  7. Ta ut plåten och skär längderna med diagonala snitt så du får ca 1 cm breda biscotti.
  8. Stäng av ugnen och ställ tillbaka plåten och låt dina biscotti torka på eftervärme.
  9. Förvara i en fin glasburk!

Likes

Comments

ÖVRIGT

Här kommer ett gott alternativ på klassisk mjuk pepparkaka! Dessa små pepparkaksrutor toppade med apelsinfrosting är perfekta tillbehör till glöggen eller till adventskaffet. Genom att baka kakan i långpanna kan man enkelt anpassa storleken på rutorna efter behov och tillfälle! Jag bakade mina till en fikabuffé vilket resulterade i små men många rutor.

PEPPARKAKSRUTOR MED APELSINFROSTING

INGREDIENSER:

  • 200 gram smör
  • 4 dl socker
  • 4 ägg
  • 3 dl gräddfil
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 påse pepparkaskryddor
  • 2 tsk bikarbonat

FROSTING

  • 100 g smör
  • 100 g philadelphia ost
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 dl florsocker
  • Saft från 1 apelsin (efter tycke och smak)
  • Apelsinzest från 1 apelsin till garnityr

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Vispa samman smör och socker.
  3. Vispa ner äggen ett i taget och tillsätt sedan gräddfilen.
  4. Blanda mjöl, pepparkakskrydda och bikarbonat i en separat skål.
  5. Rör i mjölblandningen i smeten och blanda väl.
  6. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
  7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minture.
  8. Ta ut kakan och låt svalna helt.
  9. Medan kakan svalnar kan du vispa ihop alla ingredienserna till frostingen.
  10. Bred försiktigt frostingen över den kalla kakan och toppa kakan med apelsinzest.
  11. Skär kakan i lagom stora rutor beroende på tycke och tillfälle! Jag fick ca 40 små rutor.
  12. Förvara i kylen.

Likes

Comments

ÖVRIGT

Här kommer en smarrig variant av det klassiska julgodiset Rocky Road. Tillskillnad från originalet innehåller detta recept salta mandlar istället för jordnötter vilket gör att även vi nötallergiker kan äta dessa godingar! För att få till en krämig konsistens tillsatte jag en burk kondenserad mjölk samt lite smör i chokladen vilket skapar en härlig fudgekänsla. Förutom salta mandlar innehåller dessa små godbitar även mini marshmallows & dumle samt är toppade med gojibär och vit choklad.Tror det är kombinationen av sött, salt & syrligt tillsammans med alla de olika texturerna som gör Rocky Road så otroligt gott. Ett perfekt julgodis helt enkelt!

ROCKY ROAD FUDGE

INGREDIENSER

  • 400 g valfri choklad av bra kvalité (jag använde 70% choklad)
  • 1 burk sötad kondenserad mjölk
  • 50 g smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 påse dumle
  • 1/2 påse mini marshmallows
  • 120 g salta mandlar
  • Vit choklad & gojibär till topping

GÖR SÅ HÄR:
  1. Smält chokladen tillsammans med den kondenserade mjölken och smöret.
  2. Blanda i vaniljsockret och rör försiktigt i mandlar, Dumle och mini marshmallows.
  3. Fördela smeten i en form klädd med bakplåtspapper.
  4. Strö över gojibär och ringla över smält vit choklad.
  5. Låt stelna i kylen i minst 3 timmar.
  6. Skär bitar i valfri storlek och förvara i kylen.

Likes

Comments

ÖVRIGT

Idag är det inget mindre är kladdkakans dag! Det finns få bakverk som jag tror så många älskar som just kladdkaka. Det blir aldrig fel! En av de bästa sakerna med kladdkaka är att man dessutom kan toppa den med nästan vad som helst och det blir alltid gott! Gott + gott = gott!

För att få din kladdkaka så där extra god har jag två enkla knep: 1) tillsätt en nya salt i smeten. Saltet höjer chokladsmaken och det blir supergott! 2) Våga ta ut kakan innan den stannat helt i formen. Så länge du har möjlighet att kyla kakan över natten är det inte värt att riskera en torr kaka. Mitt ledord när det kommer till gräddning av kladdkakor är därav hellre en minut för lite än en för mycket.

En av mina absoluta favoriter när det kommer till kladdkaka är toscakladdkakan ni ser på bild lite längre ner. Den mörka chokladbotten tillsammans med den söta toscan är en riktig drömkombo! Ni hittar receptet via länken över bilden.

Mörk chokladkladdkaka med mockaglasyr 

Kärleksmumskladdkaka

Likes

Comments