ÖVRIGT

I helgen fick jag i utmaning att slänga ihop något smarrigt glutenfritt till fikat. Resultatet blev en riktigt smarrig morotskaka! Utgick ifrån ett recept jag hittade på MittKök med en bas på en blandning av mandelmjöl och rismjöl och förfinade det med lite extra ingredienser som jag brukar använda i mitt vanliga recept för morotskaka. Detta resulterade i en riktigt saftig och kryddig kaka som jag definitivt kommer att baka fler gånger!

Lindas godaste Glutenfria Morotskaka

INGREDIENSER

  • 4 dl mandelmjöl
  • 1,5 dl rismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1,5 msk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 ⁄2 tsk ingefära
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 nypor salt
  • 3 dl rivna morötter
  • 3 ägg
  • 1 dl rapsolja
  • 1/2 dl råsocker
  • 3 msk flytande honung
  • 1/2 pressad citron

Frosting

  • 150 g Philadelphiaost
  • 50 g smör, mjukt
  • 5 dl florsocker
  • 1 ⁄2 tsk vaniljpulver
  • 1/2 pressad lime

GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Bröa en form med mandelmjöl eller kokos
  3. Blanda alla torra ingredienser förutom råsockret i en stor skål.
  4. Vispa råsocker tillsammans med ägg, olja, honung & rivna morötter i en separat skål.
  5. Häll äggblandningen över de torra ingredienserna och blanda om väl.
  6. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ungen i ca 40-50 minuter.
  7. Låt kakan svalna på gallen under en bakhandduk och förbered under tiden frostingen,
  8. FROSTING: Vispa smör och Philadelphia fluffigt med elvisp.
  9. Tillsätt övriga ingredienser och vispa till en jämn och fluffig konsistens. Ställ kallt tills kakan svalnat helt.
  10. Bred frostingen över kakan och dekorera med rivet limezest.
  11. NJUT!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

ÖVRIGT

Kunde inte bestämma mig för om jag var sugen på en smulpaj eller en farmor-ankapaj så det fick helt enkelt bli en kombo av dem båda! Knaprig botten, smörstekta äpplen och crunchy topping, allt en paj ska ha om ni frågar mig!

Lindas godaste Äppelpaj

INGREDIENSER

PAJBOTTEN

100 g smält smör
2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 tsk bakpulver

ÄPPELFYLLNING

3 st äpplen
2 msk smör
2 msk kanel
1/2 tsk kardemumma
1 nypa salt
1 msk råsocker

SMULDEGSTOPPING

150 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl råsocker
1 dl kokosflingor
2 nypor salt
2 dl havregryn

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 200 grader

  1. PAJBOTTEN:
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål.
  4. Rör ner smöret i mjölblandningen och rör tills det blir en smidig deg.
  5. Tryck ut pajdegen i valfri pajform.

  6. ÄPPELFYLLNING:
  7. Tärna & smörstek äpplena tillsammans med kanel, kardemumma, salt & råsocker tills de mjuknat något.
  8. För dela öppelfyllningen i pajskalet.

  9. TOPPING:
  10. Kör smör, vetemjöl, råsocker och salt till en fin massa i en matberedare eller bakmaskin.
  11. Tillsätt kokos och havregryn och blanda försiktigt så att havregrynen behåller sin konsistens.
  12. Toppa pajen med smuldegen.
  13. Grädda i nederdelen av ungen i ca 20-25 minuter.
  14. Servera pajen ljummen tillsammans med en god glass eller vaniljsås!
    TIPS! Vi åt pajen tillsammans med min Dulce de Leche glass , supergod kobo!

Likes

Comments

ÖVRIGT

Här kommer ett recept på en riktigt god glass! Glass på kondenserad mjölk kan vara en av mina absoluta favorit desserter, så gott och så oförskämt enkelt att göra. Basen består av endast 2 ingredienser och sedan kan du smaksätta med i stort sett vad du vill. Denna gången blev det en Dulce de Leche glass ripplad med salt kolasås. Den kommer definitivt att göras fler gånger...

Lindas godaste kolaglass med havssalt

INGREDIENSER

5 dl grädde
1/2 burk kondenserad mjölk
2 burkar Dulce de Leche
Ett par nypor havssalt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Vispa grädden hårt
  2. Blanda i 1/2 burk kondenserad mjölk
  3. Rör i 1 burk Dulce de Leche i gräddblandningen
  4. Blanda i havssaltet i den andra burken Dulce de Leche
  5. Varva gräddblandning och kolasås i valfri form
  6. Frys i minst 6h
  7. Vi serverade glassen som dessert tillsammans med hackade kanderade mandlar och färska bär, kan varmt rekommenderas!

Likes

Comments

ÖVRIGT

Sommartid = rabarbertid. Har ni svårt att veta vad ni ska göra med all rabarber så kan jag tipsa om denna supergoda marmelad! Den är perfekt att servera till scones tillsammans med en god hårdost då den förutom rabarber är smaksatt med vanilj, citron och kardemumma. Smaker som enligt mig gifter sig fin fint tillsammans med en lite smakrikare ost. Att den dessutom bara tar 10 minuter att koka ihop är bara bonus!

Lindas godaste Rabarbermarmelad

INGREDIENSER

250 g rabarber
200 g syltsocker
1/2 citron (saften)
1 krm kardemumma
1 tsk vaniljsocker


GÖR SÅ HÄR:

  1. Skölj och rensa rabarbern vid behov
  2. Skär rabarbern i mindre bitar
  3. Lägg samtliga ingredienser i en kastrull och rör försiktigt till sockret löst sig
  4. Koka på svag värme i ca 10 minuter
  5. Häll upp marmeladen i varma glasburkar
  6. Förslut väl och förvara i kylskåp
  7. Njut din marmelad till ett nybakat scones och en god hårdost

Likes

Comments

ÖVRIGT

Här kommer ett recept på en riktigt god och smarrig blåbärspaj! Grunden är samma som till min ananaspaj vilket betyder att även denna paj är superenkel att slänga ihop när man snabbt behöver något gott till kaffet! Orkar man dock vänta lite är pajen ännu godare efter en natt i kylskåp.

Lindas godaste blåbärpaj

PAJSKAL
150 g smält smör
3 dl vetemjöl
3/4 dl socker
1 tsk bakpulver

FYLLNING
2 dl crème fraiche
1 ägg
1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker

5 dl blåbär


GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Smält smöret i en kastrull
  3. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål
  4. Rör ner smöret i mjölblandningen tills det blir en smidig deg
  5. Tryck ut pajdegen i valfri pajform
  6. Fördela blåbären i pajskalet
  7. Rör ihop samtliga ingredienser till fyllningen
  8. Häll fyllningen över blåbären
  9. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter (ej varmluft)
  10. Låt pajen svalna och förvara sedan i kylskåp till det är dags att servera
  11. Toppa gärna pajen med färska blåbär innan servering och njut den tillsammans med en god vaniljglass!

Likes

Comments

ÖVRIGT

Här kommer ett recept på en riktigt god granola! Kombinationen av äpple, kanel & rostad mandel är enligt mig oslagbar. Rosta ikväll och njut till frukostfilen imorgonbitti!

Något av det viktigaste för en riktigt bra granola är enligt mig konsistensen. Jag vill ha min granola crunchy och gärna med lite större bitar. Granola receptet nedan innehåller rivet äpple vilket förutom den goda smaken hjälper till att göra den extra krispig och god. För att ytterligare förstärka äppelsmaken är det jättegott att toppa den avsvalnade granolan med bitar av torkat äpple.

Lindas godaste Äpple & Kanel Granola

INGREDIENSER:

7 dl havregryn
2 dl solrosfrön
2 dl pumpakärnor
1 dl kokosflingor
2 nypor salt
2 nypor vaniljpulver
3 msk kanel (mer eller mindre efter tycke och smak)
2 st äpplen
2 msk kokosolja
2 msk flytande honung

TOPPING:

Torkat äpple
Russin / Tranbär
Extra kanel vid behov

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ungen på 125 grader (Ej varmluft)
  2. Blanda havregryn, solrosfrön, pumpakärnor, kokosflingor, salt & vaniljpulver i en stor bunke
  3. Riv äpplena grovt
  4. Blanda det rivet äpple med kokosolja, honung och kanel till en krämig massa
  5. Häll äppelblandningen över de torra ingredienserna och blanda om väl
  6. Fördela granolan på en bakplåtsklädd plåt
  7. Rosta granolan i nedre delen av ungen i ca 1h (OBS! Rör om var 10:e minut då den annars lätt bränns)
  8. Låt gärna granolan stå kvar på eftervärme i 1h och sedan svalna helt på plåten
  9. Toppa din granola med torkade äppelbitar samt russin eller tranbär
  10. Njut! 

Likes

Comments

ÖVRIGT

Nybakade kanelbullar och iskall mjölk... Finns det något godare? Nej inte om ni frågar mig.

I väntan på att semestersolen ska kika fram passade jag på att fylla upp frysen med ett gänga av mina godaste kanelsnurror. Fika kan man ju tack och lov göra i alla sorters väder!

Receptet nedan ger ca 30 st saftiga och goda kanelbullar. Tricket är att inte snåla med fyllningen! Jag gillar att göra knutar då det går både snabbt och blir snyggt, men självklart går det lika bra att baka ut bullarna på klassiskt "rulltårtevis".

Lindas godaste kanelbullar

INGREDIENSER ca 30 bullar:

1/2 paket jäst för söta degar
100 g smör
3 dl mjölk (röd / lantmjölk)
1 ägg
1 dl socker
1 tsk salt
1 tsk nystötta kardemummakärnor
12 dl vetemjöl

FYLLNING:

200 g smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Kanel och kardemumma efter tycke och smak (jag använde ca 2 msk kanel och 1 tsk kardemumma)

+ Ägg och pärlsocker till garnering

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken.
  2. Värm vätskan fingervarm.
  3. Lös jästen tillsammans med vätskan i din bakmaskin.
  4. Tillsätt övriga ingredienser (mjölet sist lite i taget) och arbete till en fin deg.
  5. Låt degen jäsa under duk i ca 30 minuter.
  6. Medan degen jäser kan du passa på att förberedda fyllningen.
  7. Rör smör och socker poröst, tillsätt kanel och vaniljsocker.
  8. Baka ut bullarna till valfri form och låt sedan åter jästa under duk i ca 45 minuter.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker.
  10. Grädda bullarna i 225 grader i ca 8 minuter (ej varmluft).
  11. Njut av dina nybakat bullar tillsammans med ett glas iskall mjölk! Mums!

Likes

Comments

ÖVRIGT

I år tjuvstartade vi semester redan i juni med 4 dagar i Toscana. Det var första gången vi båda besökte Toscana men vi kommer definitivt att komma tillbaka. Vi bodde i en liten by i Chianti distriktet tillsammans med två lika mattokiga vänner. Kan verkligen rekommendera en resa hit! Ska skriva ett längre inlägg om vår resa men här kommer en liten glimt från fotoarkivet.

Sol, värme, vin & italienska delikatesser toppat av Toscanas vackra vyer. Vad mer kan man begära?

Likes

Comments

ÖVRIGT

Här kommer ett recept på en perfekt sommarlunch som vi blev bjudna på av Moa & Fredrik när vi besökte dem i deras sommarhus. Galtter påminner om pannkakor men är mer matiga och passar därav perfekt med tillbehör som lax, chevré, parmaskinka m.m.

Vi åt nedanstående två varianter:

Kallrökt lax med gräddfil och gräslök samt Chevré med honung, timjan och kokta rödbetor. Så gott!!

INGREDIENSER MOAS GALETTER 4 PERONSER:

4 dl bovetemjöl
2 ägg
4 dl mjölk
4dl kallt vatten
4 msk filmjölk
1 tsk salt
smör till stekning

TIPS PÅ TILLBEHÖR:

Kallrökt lax + Gräddfil + Gräslök + Citron + Stenbitsrom + Picklad rödlök

Chevré + Kokta rödbetor + Honung + Timjan + Rostade valnötter / pumpakärnor


GÖR SÅHÄR:

  1. Blanda samman alla ingredienser, förutom mjölet. Tillsätt sedan mjölet underbar vispning – lite i taget.  Stek galetterna i smör ett par minuter/sida.

Likes

Comments

ÖVRIGT

Finns det något bättre till frukost än nygräddade pannkakor? Här kommer receptet på ett par riktigt lyxiga bananpannkakor. Tillskillnad mot vanliga bananpannkakor innehåller dessa även mjöl och bakpulver vilket gör dem lite extra fluffiga.

Jag serverar mina pannkakor tillsammans med färska bär, honung och en klick turkisk yoghurt. Mums!

AMERIKANSKA BANANPANNKAKOR

INGREDIENSER 2 PERSONER:

1 banan
1 dl mjölk
1 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1,25 dl mjöl

TIPS PÅ GODA TILLBEHÖR:

Jordgubbar / Hallon / Blåbär
Honung / Lönnsirap
Skivad banan
Turkisk yoghurt / kvarg 

GÖR SÅHÄR:

  1. Mosa bananen med en stavmixer i en bunke
  2. Tillsätt mjölk och ägg och mixa till en jämn smet
  3. Blanda övriga ingredienser i en separat skål och tillsätt sedan till banansmeten
  4. Smält en klick smör i en stekpanna
  5. Stek dina pannkakor i valfri storlek tills de är härligt gyllenbruna
  6. Servera direkt med ex. färska bär och turkisk yoghurt
  7. NJUT!

Likes

Comments