Nedräkning till min videometri!

Blir inlagd på Us i fem dagar för en undersökning om lite mer än två veckor, spännande? Ska försöka blogga litegrann när jag är där om dator o mobil inte stör utrustningen, i så fall berättar jag allt om den hemska upplevelsen utan min mobil i fem dygn när jag blivit utskriven💜

Är fortfarande så dålig på att uppdatera bloggen, men mitt liv kretsar utan att överdriva om skolan. Går i skolan kommer hem och kan inte hålla mig vaken så jag sover till 6-8 på kvällen och spenderar resten av tiden med att plugga, sedan somna igen runt 12, sedan börjar allt om igen. Men så här nära studenten får man inte ge upp! även om det är så frustrerande att vara så här trött!

Men jag vill tacka för alla fina kommentarer i mitt förra inlägg, det värmer och det känns så bra att någon kan relatera och känna att mina inlägg hjälpt på något sätt!

Men jag vill tillägga att kommentarer inte syns i mina inlägg då jag främst vill använda det som ett sätt för alla att kunna ställa frågor till mig. Sedan är många kommentarer väldigt personliga även om de är anonyma, så känns fel att lägga upp dem, Detta betyder inte att jag inte uppskattar eller läser dem! Känner mer att jag kan tillägna ett eget inlägg till kommentarerna istället.

Preach 🙌👆💜

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Jag skrev, och måste erkänna att jag var väldigt nära på att publicera ett väldigt frustrerat, ledsamt och argt inlägg. Det är mycket som pågår just nu och jag har så mycket känslor inom mig, blir besviken på sjukvården som sviker om och om igen. Men det är inte det budskap jag vill förmedla här, så jag får bita mig i tungan lite, förklaring till detta kommer i ett annat inlägg längre fram.

Anledningen till att jag inte har bloggat, alls, på 2 månader är för att verkligen ingenting har gått min väg. Mina mediciner funkar inte till 100%. Att må såhär dåligt och samtidigt försöka klara av skolan är den största utmaningen jag utsatts för än så länge. Min ork är icke existerande vilket är fruktansvärt frustrerande, all min energi har i princip gått åt skolan.

Men förutom detta så har jag ganska många biverkningar från min medicin, exempelvis tappar jag tal,minne och har daglig huvudvärk vilket inte riktigt gör vardagen eller skolgången lättare. Dock så mår jag mycket bättre psykiskt! men enligt min läkare så är jag känslig mot för starka doser, vilket gör det hela väldigt komplicerat då mina anfall inte ger sig riktigt när jag har en lägre dos. Så hela denna karusell är ju riktigt spännande, hade ju dock kunnat önskat att den kunde utspela sig efter jag tagit studenten.

Men nog med det negativa! Har gett ett skapligt finger åt min epilepsi och varit dum i huvudet nog att gå på studentkryssningen och åkt till Prag! allt på samma gång haha, vilket var det bästa jag gjort för mig själv!

Prag var en så fantastiskt fin stad, skulle lätt kunna tänka mig att åka tillbaka💓

Likes

Comments

För att uppdatera alla så vill jag skriva om fredagen som för övrigt var en väldigt irriterande dag, fick order av min ep läkare att gå och ta blodprov två veckor efter min ökning av medicinen. Jag kom in till vårdcentralen tog min nummerlapp och väntade (nervöst) på att få komma in och bli stucken. Väl inne hos sjuksköterskan ser hon ingen förfrågan om blodprov från någon av mina läkare(??) Så efter mycket om och men så ringde hon till neuromottagningen och frågade vad som föregår. Det kom då fram att min läkare glömt bort att skicka vidare att hon ville ha prover från mig.

Försökte senare hämta ut en av mina mediciner som håller på att ta slut, dock har hon inte skrivit ut ett nytt recept till mig, så fick inte ta ut något. Min läkare i Norrköping lade till en svagare dos på Levetiracetam (250mg) i slutet av december. Och läkaren på Us dubblade upp dosen så jag äter 500mg morgon och kväll, hon sa till mig att hon då skulle skriva ut ett recept så när mina 250mg tabletter tagit slut ska jag hämta ut 500mg istället. Dessa 500mg finns dock inte att hämta ut, varför? det kan ingen svara på. Jag ringde ner till neuromottagningen men ingen hade något svar. De fixade lite snabbt en telefontid med min läkare på måndag tack gode gud.

Lördagen har varit mycket bättre! Provade allt mitt nya smink som kom igår vilket är över förväntan bra! Köpte Anastasias lip gloss set vilket innehåller åtta olika färger, köpte sedan två av deras liquid lipsticks i färgen Blush och Milk Shake och deras sista Contour cream kit i färgen fair. Är kär i deras läppglans Black Cherry, så himla badass!

Bakade sedan en smulpaj med mamma som jag hoppas ska smaka lika bra som den ser ut♡ senare ska jag försöka mosa ner mig i soffan och kolla på Merlin 

Likes

Comments


Mindre bakslag med den ganska drastiska medicinökningen. Har fått taskiga biverkningar som gjort att jag inte kunnat gå till skolan och mest legat i sängen och tyckt synd om mig själv. Men tog kontakt med specialistsjuksköterskan i Linköping som skulle rådgöra med min läkare om eventuell sänkning på medicinen som lösning på det hela, trots att min nuvarande medicin inte tagit bort alla anfall än (?). Men hoppas i vilket fall att hon hör av sig snart så vi fixar detta!

Men vad har jag gjort? mestadels ätit en onormal mängd glass samt köttat 4 säsonger av Grimm🍦

Har även varit i skolan idag! första gången på ca en vecka, så känner mig stolt att jag kom dit♡ Hjärnan har inte varit med mig alls idag dock, uttrycker mig konstigt och tappat massa ord. så har varit lite socialt efterbliven idag, men det ingår i livet

Elf ears och långt hår, är Legolas borttappade twin

Likes

Comments


Hur går det med alkohol när man har epilepsi?
Det är väldigt beroende från person till person! Själva alkoholen motverkar medicinen och man får större risk att få anfall, själv är jag väldigt lättpåverkad men min medicin fungerar relativt bra fastän jag är påverkad av alkohol. Men många väljer att inte dricka alls då anfallen kan bli värre än vanligt både när du är full och dagen efter.

Vad blir konsekvenserna om du äter o sover dåligt?
Du kommer med största sannolikhet att få ett anfall.

Kan man bli frisk?
Ja, för de flesta barn så kan epilepsin försvinna innan man blir vuxen, om man fått den i en relativt tidig ålder. Annars blir 70% av alla som tar antiepileptisk medicin anfallsfria.

Sedan finns operation och Vagusstimulering som ytterligare åtgärder. En vagusstimulering är en form av pacemaker som opereras in under vänster nyckelben och kopplas till vagusnerven i halsen. När vagusnerven stimuleras med elektriska strömimpulser kan den förhindra att anfallet sprider sig ytterligare, i vissa fall kan man höja kramptröskeln. Både operation och Vagusstimulering är behandling mot svårbehandlad epilepsi men ersätter inte nödvändigtvis tidigare tagna mediciner

Vilken medicin äter du? ska nämligen börja med keppra, har du prövat den? och i så fall fick du nåra biefferkter? Vilken medicin har gett dig värst bieffekt?
Jag äter en blandning av Levetiracetam (gamla Keppra) och Trilleptal. Keppran har varit väldigt snäll mot mig faktiskt, blir alltid trött och får humörsvängningar så fort man ändrar min medicin så tror inte det har någonting med just Keppran att göra😊

Den värsta medicinen jag har ätit är Tegretol, fick minnessvårigheter problem med koordination extrem trötthet och tappade ofta talet.

Är alla känsliga för blinkande lampor osv?
Nej, Epilepsi är en väldigt individuell sjukdom. Allt beror på vart ifrån anfallen startar. Om man är känslig för ljuseffekter upptäcks det ofta vid EEG undersökningar och det är vanligast vid speciella Epilepsiformer.

Hur fick du epilepsi?
Jag föddes med Epilepsi så mitt är genetiskt, man tror att någonting hände under fosterstadiet som skapade ett litet ''ärr'' i min högra hjärnhalva, och sen blev diagnosticerad när jag var 15 månader gammal.

Vad triggar anfall?
Glömd medicin
Sömnbrist
Fysisk eller Psykisk stress
Feber
Fel läkemedel
För snabb avslutning av medicinering
Alkohol
Lågt blodsocker
Hårdbantning
Kraftiga ljuseffekter så som blinkande lampor osv

Vad du vet om Petit mal anfall? hur vet jag om jag får ett? känner igen mig i det du har skrivit om det.
Ett petit mal anfall är ett Fokalt anfall, vilket innebär att anfallet är begränsat till en viss del av hjärnan, man delar in dessa om de är medvetandepåverkande eller ej. Vad man känner av beror ju såklart i vilket område anfallet utspelar sig i. Men det vanligaste är att man känner domningar eller en pirrande känsla i armar eller ben, eller att tiden kan på ett sätt stanna, När jag hade Petit mal anfall kunde jag höra någon prata med mig och sen påbörja något nytt, som tiden hoppat fram 30sek utan att jag märkt något. Det är ett frånvarande anfall. Men Petit mal anfall kan också vara deja vu känslor och för dem med epilepsi kan det vara en aura.

Kan ingenting om Epilepsi men vad är det egentligen? asså vad händer förutom det man ser utifrån?
Hjärnans nervceller (neuroner) skickar ut elektriska och kemiska signaler, dessa signaler aktiverar eller dämpar aktiviteten i andra nervceller i ett visst mönster och samspel. Samspelet måste vara noga reglerat för att vi ska kunna tänka,tala röra oss, se osv.

Vid epileptiska anfall uppkommer obalans i signalerna så för mycket aktivering eller för mycket dämpande signaler skickas ut till hela eller en viss del av hjärnan. Detta startar en okontrollerad aktivitet i nervcellerna så hjärnans normala funktioner upphör. Då uppkommer ofrivilliga muskelryckningar, störning i medvetandet eller i språket.

Vid ett epileptiskt anfall är den normala kontrollen över nervcellernas impulser ur funktion.

Hur gör du för att klara av skolan med anfall? måste själv vara hemma varje gång jag får minsta lilla 😔
Har tur som har världens finaste vänner i skolan som hjälper mig, de är min trygghet! Sedan har jag tur som har det väldigt lugnt efter ett anfall, jag blir bara trött och behöver sova lite extra. Många får migrän och mår riktigt dåligt efter sina anfall så jag ska absolut inte klaga

Likes

Comments


Har inte varit på topp vilket är en stor anledning till varför jag inte haft orken att blogga något 😪 men får skärpa mig!

Men som jag skrev så har jag varit på Us(universitetssjukhuset) i onsdags, läkarna kom fram till att jag ska utredas för ev operation, och nu väntar jag bara på en plats för videokamera undersökning. Där mäter man hjärnvågorna under fem dygn och triggar fram anfall. Dock finns det bara två platser och sjukhuset tar in patienter från hela regionen, så tror inte på att jag kommer komma in inom en snar framtid tyvärr.

Så spenderade välbehövd tid med min kära vän under onsdagskvällen och nu under helgen. Vi hade ett mysigt Harry Potter maraton (nästan) jag somnade 😖 Och följde med och firade en nybliven universitetsstudent på lördagskvällen, var både mysigt och kul!♡ Jag hittade den godaste cidern någonsin! Den hade till och med en rolig ljusblå färg!😍
​Har saknat tanten så himla mycket men vill inte åka ut ensam innan medicinen fungerar som den ska så släpade med min underbara mamma ut i stallet under torsdagen, så himla skönt att få rida, det är verkligen terapi!


Likes

Comments


Första skolveckan är avklarad och nu står vi inför ännu en. Ska till Us på onsdag och få bra besked och bli deras patient eller om jag återigen ska bli besviken, så just nu står jag bara och stampar och hoppas på det bästa! Ska bli så skönt när veckan är över så jag kan få andas ut igen

Har inte så mycket jag kan skriva om just nu så tänkte ha en liten frågestund här snart, ska hålla extra koll på min mail för er som väller att skicka frågor där, annars kan ni komentera under inlägget så ska jag göra mitt bästa för att ge ett bra svar i ett senare inläggPro fotograf 👌

Likes

Comments


På mindre än en vecka har jag blivit påhoppad av 2 fullvuxna människor pga att jag är sjuk. Båda 2 påstår att jag ljuger?

Det första som hände var att jag fick ett mindre anfall på bussen påväg till väster tull, jag tappade min väska som råkade hamna på en passagers fot. Bad så klart om ursäkt och förklarade situationen. Men han hade tydligen mer kunskap än mig inom epilepsi för att han hade en hund med epilepsi (???)så därför såg han att jag ljög. ''så ser inte ett anfall ut'' enligt honom. Blev väldigt chockad att ingen reagerade och sa till mannen, han hade trots allt just jämfört mig med en hund och pratade väldigt nedlåtande och spydigt. Alla som har haft ett fokalt anfall vet att det är väldigt svårt att koncentrera sig på någonting och än mindre ta en diskussion med någon. Mina fokala anfall är inte medvetandepåverkande vilken innebär att jag är kontaktbar och vaken. Men å andra sidan är det extremt obehagligt med sådana anfall då jag inte har känsel i min vänstra sida, stress förvärrar mina anfall och detta ger i sin tur grov ångest när jag sitter på en buss fullt med folk och en aggressiv man. Han blev som tur var avslängd från bussen av chauffören efter att han skällt ut mig ett tag till. 


Andra incidenten var faktiskt i skolan, jag skulle prata med min mentor om de nya ordningsreglerna. Att ha mobilen avstängd är inte ett alternativ för mig nu när min medicin inte fungerar som den ska. Det är den enda trygghet jag har i skolan. En annan lärare la sig i och sa att skolan kan kontakta föräldrarna om något händer, även fast man då missar hela poängen med att ringa. Tack vare mina auror så känner jag innan jag får ett anfall och kan kontakta mina föräldrar och få hjälp ur en väldigt jobbig situation. Alltså att jag blir hämtad från skolan och det behöver inte gå så långt så jag får ett anfall i klassrummet eller i skolan.

Men detta räckte inte för henne utan hon var tvungen att lägga sig i igen, ''jag måste fråga, hur har du då klarat dig utan mobil under din praktik då?''

Detta är en sådan nivå an inkompetens så jag blir ledsen. Min sjukdom är väldigt skiftande, jag hade inte samma problem under praktiken då min medicin låg stadigt och anfallen var under kontroll. Det var i slutet av praktiken när kroppen kände av sömnbristen som det sakta kom tillbaka, kände mig dock väldigt trygg av att vara på ett sjukhus omringad av sjuksköterskor och läkare. Så att ifrågasätta min oro av att bli omhändertagen av en läkare vs samhällsläraren i skolan är något jag inte riktigt kan släppa.

Jag vet inte om man personligen måste må så psykiskt dåligt så man känner att det är rätt att hoppa på en sjuk tjej som inte ens är hälften så gammal som en själv. Hur man nu rättfärdigar detta för sig själv hemma har jag ingen aning om. Själv skulle jag inte kunna sova förens jag bett om ursäkt.

Jag har innan haft stort förtroende för vuxna, att de vet hur man ska bete sig och hantera jobbiga situationer pga sin livserfarenhet. Att de hade mer rätt än mig som barn. Men nu när jag själv håller på att kliva in i vuxenlivet blir jag mörkrädd av vad jag ser. 

SKÄRPNING!

Likes

Comments