Jag har nu avslutat min fyra veckors praktik på HVC i Paimio och kan i efterhand konstatera att jag trivdes superbra! Att få åka till ett litet ställe på praktik är något helt annat än vistas i TYKS sjukhusmiljö, vilket jag återgått till igår. Har alltså nu inlett min fyra veckors barnsjukvårds praktik och är både nervös och ångestfylld. Ta mig inte fel, jag älskar barn, men vill tyvärr inte ha ansvar för medicinering samt andra undersökningar som bör göras på de små, jag vill liksom inte göra dem "illa" även om det är för deras eget bästa i slutändan.

Som planerna ser ut just nu iallafall, kommer jag högst antagligen jobba inom missbrukar- /mentalvården eller HVC i framtiden. Jag har tyvärr inte fastnat för sjukhusmiljön som är allt för stressig för mina nerver och en relativt lugn miljö och regelbundna arbetstider är något som passar mig bäst.

Som avslut på mina praktikveckor på HVC firade jag med att gå på Kemistklubbens årsfest samt silliz. Lärde känna många nya ansikten och hade verkligen jätteroligt hela helgen! Efter årsfestshelgen hämtade vi sedan hem vår bebis, lilla Alfons. I sammanlagt en vecka har vi alltså fått kalla oss själva hundägare åt vår lilla Yorkshire terrier/Chihuahua mix bebbe. Världens underbaraste, lilla filur som stulit mitt hjärta!

Annat jag hunnit med är såklart skolarbeten och deadlines samt att träffa saknade Ellen, Felicia och Amanda. Verkligen varit välbehövligt att catcha up samtidigt som jag fått ösa ur mig alla världens tankar och funderingar som ibland kan bli för mycket att bära på själv.Likes

Comments

Alltså vet ni hur otroligt trött jag är på att vara sjuk? Jag har alltid haft bra immunförsvar, men enda sedan jag flyttade hemifrån, till en ny stad och började studera inom vård, så har jag drabbats av en och annan förkylning. Jag får iallafall hoppas att immunförsvaret stärks efter alla eviga förkylningar jag drar på mig och att jag i framtiden inte sedan blir lika lätt sjuk. Önsketänkande?

Just nu är jag mest irriterad på att jag ständigt är trött. Min kropp vill inte orka med fastän jag inte längre har någon feber. Min ögoninflammation har förflyttats från en ögat till det andra och det har därför också resulterat i att jag gått omkring utan smink över en vecka vecka. Och när jag känner mig krasslig och sjuk så vill jag gärna ha smink för att pigga upp mig själv, psykiskt, eftersom jag direkt känner mig fräschare med lite smink på. Istället har jag nu gått runt som en likblek zombie med röda, svullna, rinnande ögon och tagit hand om sjuklingar på praktiken samtidigt som jag själv inte varit "on top" så att säga. Undrar verkligen ibland vad alla patienter tänker om en när man går runt sjuk och ska försöka ta hand om dom... Äh, vårdare är väl också bara människor, eller?

Likes

Comments

Dessa snygga muminmuggar + skål fick följa med mig hem från iittala outlet affären här i Åbo. Gick in där efter en tent och var bara tvungen att passa på när de hade en hel drös med saker på nedsatt pris. Och eftersom jag, även som så många andra, samlar på muminmuggar (+ andra prylar med mumin motiv), så ansåg jag detta som ett bra tillfälle att slå till. Visst är dom fina?

Likes

Comments

Känner verkligen att jag varit lite off under den senaste tiden, vad det beror på är jag inte helt 100 på... kan iofs vara att jag drabbades av en ordentlig förkylning förra veckan, vilket inte verkar ge med sig. Har alltså varit några veckor på praktik nu, men blev hemskickad förra veckans onsdag när febern steg. Nu har jag inte längre feber, men har istället drabbats av ögoninflammation och torr-kliande hosta som håller både mig och (stackars) Albin vaken om nätterna. Nå väl, så där annars trivs jag hur bra som helst på min praktik. Att jobba på HVC i framtiden är verkligen något jag kan tänka mig, så hittills har jag endast blivit positivt överraskad av allt som jobbet innebär.

Nu är vi snart inne i november månad och det innebär att Kemistklubbens årsfest närmar sig med stormsteg. Har precis klickat hem två klänningar som jag kommer ha på årsfesten + efterfesten (dvs. bara båda passar...) Annars drar jag på mig samma klänning jag hade förra året, men det blir nog helt okej det med. Denna vecka gäller det dock att boka frissatid färdigt, eftersom jag inte klarar av att fixa ihop en snygg frisyr under press...

Annat roligt som är på kommande är ju förståss årets glöggrunda, lillajul och min inbokade tatueringstid i december!!! (Äntligen, har jag tagit tag i det!)

Likes

Comments

Överallt ser jag Facebook- och blogginlägg, instagram-posts med hashtaggen me too. Jag själv är en av de flera som också delat inlägget på Facebook. Tänkte nu därför dela med mig av de erfarenheter när jag blivit sexuellt trakasserad och känt ångest över att någon tagit åt sig friheten att kommentera eller ta på min kropp när jag själv inte velat.

Mitt första starka minne är från när jag var 16 år gammal och hade skaffat mitt första sommarjobb på ett café i stan. Eftersom jag redan i 11-12 års ålder fått större bröst och kurvigare höfter, så var jag rätt "färdig" utvecklad i puberteten som 16 åring. Vi hade arbetsskjorta och kjol/byxor på jobbet, beroende på årstid. Under min första arbetsdag sa jag åt min chef att jag nog behöver en större skjortstorlek i fortsättningen, eftersom jag inte kunde knäppa den översta knappen och att skjortan var för åtspänd runt bysten. Min dåvarande chef fick då för sig att det på något konstigt, tvistat sätt var okej att säga att jag, som 16-årig tjej "lockar till oss fler kunder..." genom att ha skjortan lite mer öppet med mina stora bröst.

Alltså... nu i efterhand förstår jag hur otroligt sjukt det är? Men vad gör en 16-åring första dagen på det nya jobbet? Jo, jag skrattade bort det och försökte ta det som en komplimang, även om jag mest blev äcklad av tanken att en (i stort sätt främmande) gubbe (som likväl kunde varit min pappa...) gav mig denna kommentar. Nej fy då. Det är så långt ifrån en komplimang en kan komma.

Mitt andra minne är från en av de där kvällarna på ungdomsdans i Åminne, när jag för kanske 5:e gången i mitt liv dricker alkoholhaltiga drycker och plötsligt ligger i gräset och grovhånglar med en 2 år äldre kille. Vid den tiden kände jag mig cool som kunde berätta åt mina vänner att jag hånglat med en gymnasiekille, medan jag själv ännu gick i högstadiet. Men under tiden jag hånglade med den här killen, griper han ett tu tre tag i min hand, hårt, motstridigt, och trycker sedan ner min hand i hans byxor, innanför kalsongerna. Jag känner mig plötsligt nykter, kallsvettig och orolig. "Vad vill han? Vad ska jag göra? Vad händer?!!"

Mitt tredje minne är från två utekvällar. Den ena gången var det en man, troligtvis äldre än min egen pappa som också trodde sig ha rätten att ställa sig bredvid mig vid bardisken och utan lov plötsligt sätta sin hand runt min midja och flåsa mig i nacken. När jag sedan drog mig ur greppet och flyttade mig åt sidan, står han och ler mot mig som om det vore mer än okej att närma sig en kvinna på det sättet?! Den andra gången hände i sommar, vid samma bar (O'malleys) där jag var nykter ute som chaffis, och hörde klart och tydligt hur ett killgäng bakom min rygg står och slår vad om vem som vågar ta tag i min röv först?! ALLTSÅ WHAT THE ACTUAL FUCK?! Jag svängde mig argt om och stirrade på dom, med en blick "inte okej!", medan jag sedan får tre fula flin i ansiktet på mig. Fy fan för er.

... Och mitt fjärde minne är från två olika gånger under mitt studieliv. Som en kille halvtvingat ner sin tunga i halsen på mig, medan jag panikslaget dragit mig undan och sprungit därifrån. Och den andra gången är från en utekväll där jag var tvungen att ta mig förbi ett gäng killar i en korridor, medan jag på en gång känner en hand ta tag i min rumpa. Förvånat och irriterat svänger jag mig om hastigt och ser hur killarna allt annat än kollar mot mitt håll medan de försöker kväva sina skrattanfall FRAMFÖR MITT FACE! Jag rycker i den "skyldige" killens axel och ropar "HEJ!!", samtidigt som jag trycker upp ett långfinger i ansiktet på honom och går iväg. Att jag efteråt får höra massa skratt och provocerande rop efter mig är fan inte okej!

Respektera mig, min kropp och mina rättigheter! Tro aldrig att ni har rätten att röra, se, eller prata med mig hur ni än tycker, utan mitt lov. Tack.


Likes

Comments

Vi är redan inne i oktober månad och hittills har vädret endast bjudit på regn och rusk. Denna helg befann jag mig i Vasa och helgen innan njöt jag av Evelina och Claras sällskap i huvudstaden. Jag har under den senaste tiden fyndat en hel del nya grejer, bl.a. nytt smink, några klädesplagg på rea, ett par birkenstock sandaler till ett lite förmånligare pris, som praktik/arbetsskor och idag hittade jag även ett par snygga höstskor. Under Vasa-helgen agerade vi hundvakt, for ut på halarkalas och så hann jag även med ett frissabesök, vilket var otroligt välbehövligt och resultatet ser ni nedan! Vad tycks? Jag är supernöjd!

Vår sista ordentliga skolvecka har även dragit igång för i höst med en del deadlines, därefter drar vi ut på praktik i sammanlagt 8 veckor, vilket kommer bli tufft men lärorikt!

Likes

Comments

Sitter som bäst i skolan och läser in mig (läs: försöker...) på epidemiologitenten inför imorgon. Har precis skrivit undan läkemedelsmatematiken och fått veta att jag blivit godkänd, vilket verkligen är så skönt! Matten har aldrig varit min starka sida, men som future nurse är det viktigt att verkligen ha spädningar, dropptakten och annan läkemedsbehandling på koll för att inte göra misstag med patienter. Därför kräver även skolan att man ska ha 100% rätt i tenten, vilket verkligen sätter press på en, men jag är nu GK på andra försöket och så glad!

Som plus på det så meddelade även vår lärare att alla föreläsningar för dagen blivit avbokade, vilket passar perfekt för mig eftersom jag nu hinner satsa 100% på tentläsning! Wish me luck!

Likes

Comments