Har:

- Köpt svenskt lösgodis, vilket man kan göra på Herr Nilsson i Prenzlauer berg eller Freidrichshain

- Gått till Urban Nation med Eila och Eila, det är ett jättefint gratis streetart museum i Schöneberg! Nyöppnat och sevärt

- Hängt med tyskar. Bland annat på julmarknaden vid Charlottenburgslottet. Orimligt fin!

- Gått på meetup med Eila och talat ännu mer tyska

- Ätit sushi (alltså åh hur kan man aldrig tröttna på denna maträtt?) På Mikoto i Pberg kan man äta orimligt billig och god sushi (betalade under två euro för sex bitar?!)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Kolla så vackra bilder mamma skickade till mig igår - i princip tagna rakt ut från fönstret hemma i Finland. I Berlin kom det nästan snö igår, men kommer nog dröja länge än innan det blir lika vitt och vackert här.


Och nämnde jag någonsin att jag, Eila och Linnéa köpte biljetter till Vance Joy här i mars? Åh, är så glad!

För tydlighetens skull, i och med att majoriteten av mina läsare kommer från Sverige, är 6:e december Finlands självständighetsdag, vilken i år innebar att landet fyllde 100 år. Blivit lite chockad av att alla jag känner verkade ha ett behov av att uppmärksamma detta på sociala medier. Å ena sidan har jag visst sett lite charm i Finland sedan jag flyttade därifrån, och visst är mycket fantastiskt där. Men finns även massvis med grejer som inte är det. Hur som helst är jag inte helt övertygad om det här med nationaldagar.

I Tyskland däremot firar man ingen självständighetsdag den 6e december, utan St. Nikolaus! Igårkväll putsade vi skor, och på natten kom Nikolaus och hämtade massa lyxiga presenter (har världens bästa hostmamma). 

Ville skriva ett långt och välformulerat, tankeväckande inlägg, men nu är klockan plötsligt elva och jag måste sova för att orka upp till skolan imorgon trots förkylning, så nu blev det tyvärr inget sådant.

Likes

Comments

Se så vacker min stad plötsligt blir i december!

Otålig som jag är tänkte jag att det var en bra idé att besöka så många julmarknader som möjligt på en gång, så på lördagen hängde jag med Eila och Ireleigh på sex olika marknader! Litet av en överdos men vad gör väl det. Gillade den vid Holtzmarkt 25 och Luciamarknaden i Kulturbrauerei mest. På söndagen hamnde jag också en sväng förbi Markthalle neun; ingen julmarknad där per se, men väldigt fina juldekorationer och massa juliga sötsaker och kakor. De stora och kanske turistvis mest kända marknaderna vid Alexanderplatz och Potsdamer platz hade mer karnevalkänsla över sig, och var inte riktigt lika mysiga.

Likes

Comments

Tips! O.A.K. i Neukölln; landade där då det var fullt på Roamers (som jag oftast hänger i) men faktiskt precis lika mysigt och typ ännu godare mat!

Åh, ibland är distans lite extra jobbigt vet ni. Bridget lämnade Berlin idag, vilket är speciellt jobbigt med tanke på att hon ska tillbaka hela vägen till Australien, som rent bokstavligen ligger i andra ändan av världen... Känns som att så fort jag blir riktigt nära vän med någon här så flyttar de iväg.
Och morgon ska jag fika med Montse, som också sticker hem nästa vecka. Och på lördagen tar Madde studenten hemma, vilket jag också missar. Jävla distans, jävla flygpriser.

Likes

Comments

​Ni vet hur man tror att något är jättejobbigt att utföra, så man skjuter upp det och skjuter upp det - tills man äntligen bestämmer sig för att ta tag i saken, och märker att det absolut inte var så jobbigt som man inbillat sig? På det sättet har jag inte kommit iväg till Teufelsberg förens nu, även om jag redan traskat omkring i Berlin i mer än ett halvår. Igår tog jag, Eila och Ashley iallafall tag i saken och åkte dit.
Teufelsberg (=djävulsberget) ligger cirka en halvtimme utanför Berlin, och består i konstgjort berg, som utgör den högsta toppen i Berlin, samt ett övergivet spiontorn som användes under andra världskriget och kalla kriget. Därifrån kan man se hela staden, spana på massa fin graffiti, samt njuta av charmen som följer övergivna ställen. Rekommenderar 100% att man åker dit. (Och då ni gör det, bry er inte om att betala något för att komma in, leta istället reda på något passligt stort hål i staketet och klättra in!)

Idag orkade jag inte med min tyskakurs, så träffade istället Leonie på en kaffe och talade bort hela dagen. Mycket mysigt. I veckan ska jag försöka hänga massvis med Bridget (som åker hem på torsdagen?! Orkar inte) och försöka utveckla någon slags överlevnadsstrategi i detta vintermörker. 

Tchüss

Likes

Comments

Jättecool gratisutställning på Sprüth Magers på oranienburger straße. Barbara Krueger (ovan) och Jon Rafman (min snapchatstory - gud vad många som absolut inte fattade att jag var på utställning och nu istället tror att jag är lite sjuk i huvudet. Hehe) utställda där tills Januari iallafall!

Likes

Comments

​Har glömt alla mina svenskkunskaper, så har inte kunnat skriva några inlägg här. Livet har varit upp och ner och vågrät och härligt. Kan knappt ens erinra mig om allt jag gjort sedan jag skrev ett inlägg sist. Förmodligen allt för mycket alkohol och kalorier och en passlig mängd gråt och skratt inblandat. 
Ikväll ska jag träffa Eila och en tysk tjej, och imorgon är det fredag igen - har en massa roligt inplanerat för veckoslutet, ska försöka komma ihåg att blogga om det sen.

Likes

Comments

Hey guys. Nu ska jag börja hänga i Neukölln, för har börjat på min nya skola där. Började tillsammans med Paulette så nu får jag dessutom se henne varje dag, lyx. Läraren verkar också bra, och klassen kul - fast även här skrattar alla när jag säger att jag är 19... Problemet med att läsa C1 antar jag.

Igår hängde jag också i Neukölln, med Britanny, Ashley och Elisabeth på flohmarkt - Neukölln flohmark verkar (i rak motsats till alla andra flohmarkts) vara jättebra på vintern! Var supermysigt igår iallafall. Därefter chillade jag med Bridget hemma hos hennes grannar, och kollade på the Voice of Germany. Hatar egentligen att se på TV men det var fan ett roligt program så kan rekommendera ifall ni behöver tyskaträning.

Likes

Comments

Helt utan kontext - men idag precis 28 år sedan Berlinmurens fall. Tänk hur otroligt annorlunda denhär staden såg ut, bara för knappt trettio år sedan. 

Defintivt mycket svårare att ta fina bilder nu, när det bara blir mörkare och mörkare och jag tillbringar mer och mer tid innomhus samt faller mer och mer in i rutiner. Bläddrade tillbaka till inlägg från sommaren och sörjde lite över hur mycke finare dom var. Synd att jag har typ dubbelt så många läsare nu som då, hehe. 

Har hållit på med lite allmöjligt denna vecka. Druckigt kaffe och gått på hundpromenader med vänner. Snackat tyska så in i helvete. På tisdagen var jag på Humboldthain club i Wedding med några nya vänner. Där kan man spela pingis (varför har inte fler klubbar roliga aktiviteter man kan sysselsätta sig med??), gå dit! Har också jobbat och hängt en del på min tyskaskola såklart. Min sista dag på Sprachenatelier imorgon, gud så jag kommer sakna den skolan och min klass! Har träffat så sjukt intressanta och härliga människor där. Älskade att nästan alla andra där var cirka fem år äldre än mig, de var så smarta och kunniga och hade så spännande historier. När annars sitter man liksom casually på lunchpauser med Japanska operasångare, skodesigners, utrikeskorrespondenter och spanskalärare? Och så träffade jag ju Jeanne där, måste verkligen hålla kontakt med henne fast jag byter skola nu.

Tchüss nu ska jag koka pasta

Likes

Comments

I Berlin. Insåg helt nyss att det var nästan tre hela månader sedan jag var i Finland senast, innan den här resan. Så lång tid har jag nog aldrig varit borta hemifrån förr. Jag hade knappt ens hunnit reflektera över det, men en hel del hinner nog förändras på den tiden, även om det man lämnat vid första anblicken kanske inte verkar ha rubbats över överhuvudtaget.
En så konstig känsla följde mig hela resan bara. Kanske var det kölden, mörkret och höstvädret, kanske var det att huset jag vuxit upp i inte fanns längre, kanske var det att alla mina kompisar plötsligt hade helt nya rutiner och liv som jag knappt vet något om, kanske är det mitt tankesätt som förändrats helt för mycket, eller så hade jag en dålig vecka bara.
Inte för att jag inte hade kul också! Älskar människorna där hemma. Och Finland är vackert, det chockerar mig varje gång.
Glad att vara tillbaka i Berlin är jag ändå. Låter knäppt (och ser ännu värre ut nedskrivet) men just nu känner jag mig mer hemma här än där hemma.

Det finns en viss charm i att festa natten innan ett morgonflyg. Igår träffades vi tidigt hos Lina med ett gäng sjukt roliga människor, och senare åkte vi ännu till svenska natten. Mycket bra kväll! I morse hoppade jag på ett tidigt flyg tillbaka till Tyskland, och sedan segade jag några timmar hemma, innan jag träffade upp Elisabeth för te, kaka och välbehövligt prat.
Nu ska jag sova några timmar, imorgon tillbaka till vardagen.
Förlåt för flummigt inlägg.

Likes

Comments