Kod för att importera min blogg till Nouw: 6697431834

Likes

Comments

OBS! Inlägget innehåller affiliate-länkar till www.nelly.com.

 

Hur fantastisk är inte Awas kollektion för NLY Beach?! Klicka på länkarna under bilden för att komma till produkterna!

Graceful topp (HÄR) och kjol (HÄR) // Trés chic bandeau (HÄR) // Trés chis trosa (HÄR) // Lurex baddräkt (HÄR

Rebel bikini topp (HÄR) och trosa (HÄR) // LBB topp (HÄR) och trosa (HÄR) // Sasha Fierce baddräkt (HÄR)

Likes

Comments

Sedan jag publicerade inlägget om juristprogrammet igår har det bara gått nerför, och därför tänkte jag nu skriva ett till inlägg om hur juristprogrammet är. Jag vill dela med mig av både de bra och dåliga dagarna för att kunna visa er en mer rättvis bild. Igår var en bra dag, jag kände att jag hade helt ok koll och såg fram emot att plugga hela kvällen och lära mig så mycket jag bara kunde. Idag är en dålig dag. Idag hade vi flervalstentamen - och jag har ingen aning om hur det gick. Jag kände mig någorlunda säker  på 5-6 uppgifter av 20, resten hade jag knappt en magkänsla för. Men hur kunde det bli så, efter en så bra gårdag?

Jo, igår råkade jag ta sönder ett glas här hemma och då bröt jag ihop. Stressen, ångesten och alla studierelaterade osäkerheter vällde över mig och efter det fick jag inte ner ett enda vettigt resonemang. Samma sak har hänt idag - så nu har jag inte bara två färre glas utan också ett enormt tryck över bröstet. Och jag är trött på det. Jag är så less på att varje liten motgång slår så hårt och gör så ont. Det enkla alternativet skulle vara att hoppa av juristprogrammet och kanske välja att bara läsa civilekonom eller varför inte skippa universitetet helt och hållet när man ändå håller på att låta ens drömmar rinna iväg. Det svårare alternativet däremot, är att fortsätta kämpa och pressa sig själv, vilket nog dessutom ger mer utdelning i slutändan. Att fortsätta kämpa och pressa sig själv till sin yttersta gräns är tufft, mycket tuffare än jag någonsin kunnat tänka mig. Juristprogrammet är en utmaning, speciellt när det går hand i hand med Fru Prestationsångest. 

Jag skrev lite med några gamla vänner från gymnasiet när jag satt på bussen på väg hem från tentan idag. Jag berättade om hur jobbigt det hela känns och hur ett avhopp från juristprogrammet inte längre känns som en avlägsen omöjlighet. Svaren jag fick var på något sätt så självklara att jag nästan kände mig dum. Att man inte alltid kan ligga på topp, att ett misslyckande inte betyder att det är över och att jag inte alltid behöver vara perfekt var några av de svar jag fick. Allt det är ju sant, så varför är det så svårt att ta in? Kanske beror det på min egen självkänsla, samtidigt som jag ibland kan balansera på en tunn tråd på gränsen till narcissism - hur går det ihop?

Juristprogrammet är ofta tufft - men ibland är det enkelt. Kanske är det just det som är det korrekta sättet att beskriva programmet på, snarare än tvärtom som det nästan lät på mitt inlägg igår. Men det finns en anledning till varför så många utsätter sig själva för de här nio terminerna, och det är för att det är värt det. Framför väntar ett intressant, roligt och i många, men inte i alla, fall omväxlande arbete. Ett arbete för mänskliga rättigheter, rättvisa och demokrati. En del blir åklagare, andra försvarare. En del vill jobba för stora organisationer som FN och andra trivs bättre som bolagsjurister - vad vi än i slutändan väljer kommer vi att göra skillnad, och för mig är allt det arbete vi får lägga ner nu värt det. Det är lätt att glömma bort varför man på en vecka ska läsa alldeles för många rättsfall eller varför ryggsäcken med tentamaterialet väger så mycket. Min motivation är att jag om lite mer än tre och ett halvt år  kommer kunna jobba med det jag drömt om i flera år. Fram tills dess behöver jag inte ligga på topp hela tiden, jag behöver inte vara perfekt och det är okej att misslyckas.

Det här inlägget beskriver den andra sidan av juristprogrammet, åtminstone som jag upplevt det hittills. Nu tar jag en liten paus från bloggen och återkommer på tisdag när den här jävla tentan är över. Det kan hända att det inte ploppar upp ett nytt inlägg förrän på onsdag eller torsdag, för oj vad vi ska fira när fanskapet är över!

Likes

Comments

Jag fick en fråga ang. juristprogrammet på SU så tänkte svara på det i ett inlägg då jag fått ganska så många frågor om just juristprogrammet och hur det är att plugga på SU.

Jag har planer på att börja juristprogrammet på Stockholms universitet och undrar hur du upplever programmet?
Jag älskar det! Ibland kan det brista lite när det kommer till informationsflöde och administration, men överlag är jag väldigt nöjd. Jag har varit nöjd med en övervägande majoritet av alla de som undervisar och jag har känt att jag vetat vad som förväntas och vad som krävs för att klara av kurserna. Ibland blir det självklart väldigt tufft då det kan vara en hel del på en gång, men det är lite sånt man får räkna med på universitet rent allmänt. Man får ha is i magen och komma ihåg att det kommer veckor då man får pusta ut! :)

Är det svårt/medelsvårt eller lätt?
Jag skulle vilja säga att det helt beror på. Hittills har utmaningarna till stor del handlat om att ha orken att läsa det som ska läsas och att förstå juridiken, och sedan beror det väldigt mycket på vilket rättsområde som behandlas. Introduktionskursen skulle jag personligen klassa som hyfsat enkel och statsrätten som svår då jag helt enkelt inte intresserar mig för statsrätt, andra tycker tvärtom. Allmänt sett är juristprogrammet svårt, men det är långt ifrån omöjligt att prestera på hög nivå trots att man kanske inte hållit uppe plugget under kursens gång. Just nu läser jag kursen Civilrätt A - och herregud vad den svår den här kursen kan vara stundtals. CA:n brukar kallas för "väggen" - tar man sig över den klarar man resten haha. Det är en lång kurs med 100+ föreläsningstimmar, alldeles för mycket litteratur och många olika examinationsmoment (3 rättsfallskoncentrat, en PM, rättegångsspel, avtalsförhandlingsspel, flervalstentamen och salstentamen). Vad jag vill komma fram till är väl att ja, det är svårt, men att det inte är det hela tiden. Har man disciplinen som krävs för att ta sig in på programmet tvivlar jag inte en sekund på att man även har förmågan att ta sig igenom hela programmet.

I detta inlägg (kan läsas HÄR) skriver du även att du samtidigt vill läsa till civilekonom och jag tänker hur i hela friden orkar man det? Innebär det att juristprogrammet känns någorlunda "lätt" för dig eller har du även intresse för ekonomi?
Juristprogrammet känns inte lätt, det kan jag inte säga, men jag känner mig understimulerad helt enkelt. Jag vill kunna skifta mellan olika ämnen, inte bara rättsområden! Sedan har jag alltid haft ett intresse för ekonomi och ser en dubbel-/trippelexamen som ett smart karriärsdrag. Jag har alltid haft väldigt stora ambitioner och vill helst inte spendera alltför många år på frescatibiblioteket haha, varför jag vill läsa in examen i ämnena parallellt! :)

 

Så här ser det ut framför mig just nu. Imorgon är det dags för flervalstentamen och den "riktiga" tentan är om en vecka.

Likes

Comments

Gårdagens händelser är helt obeskrivligt hemska. Det finns ingenting som kan förbereda en stad, ett samhälle, för sådana hemskheter. Polisen, sjukvårdspersonalen och andra inblandade har gjort en helt fantastisk insats och hela Stockholm tackar er innerligt.

Jag var själv inte på plats när det hände och kan heller inte påstå att jag svävade i någon fara, även om det tiden efteråt kändes som det. Under tiden för attentatet och en tid efteråt befann jag mig inne i en butik en bit bort. Många rykten cirkulerade, allt från att en galning körde omkring på vägarna till att någon sprang runt och sköt folk. Sedan kom ryktet om Fridhemsplan och en stund efteråt pratades det om skjutningar på Hötorget. Ett par personer greps av panik och fick hjälp av butikspersonalen. Plötsligt springer en hel hop människor in i butiken och skriker att någonting hänt utanför - något som inte bekräftats. Personer med stora jackor visiterades och sedan kom beskedet att butiken stänger och att de öppnat en bakväg ut mot en liten sidogata. Väl ute sprang folk åt olika håll, polisbilar susade förbi med blåljusen igång och helikoptrar cirkulerade ovanför. Kompisar skrev att de har en kompis på Regeringsgatan, ett ragg på Östermalm och en moster i närheten av Stureplan. Personer på twitter öppnade sina hem och bjöd in till fika och erbjöd skjuts ut ur city. Det är helt fantastiskt hur Stockholm samlade ihop sig och stöttade varandra. Stockholm är världens vackraste stad.

Jag tog mig till Hedvig Eleonora kyrka där det egentligen skulle vara en konsert och spelas Mozart. Programmet ändrades snabbt och istället pratades det om situationen, det tröstades, ljus tändes och vi sjöng. Vi bad en bön till de skadade och hedrade de som så brutalt mist sitt liv. Jag är inte religiös, men den kärlek och den värme som spred sig i den vackra kyrkan fick mig nästan att känna mig frälst. Människor är så fina.

Mitt i allt det fina som spreds efter den fruktansvärda händelsen fanns även ett mörker. En rädsla för de som inte är som alla andra, ett förakt för den med mörka drag. Vi stod tre tjejer vid en korsning. Två med mörkare drag, en med ljusa. En äldre dam kommer fram och frågar den ljusa om hon ville ha hjälp att ta sig hem eller låna en telefon för att ringa någon. Vi två andra fick inte en blick.

Det som hänt har ingenting med invandring eller religion att göra. Det som hänt grundar sig i hat, ignorans och en vägran att acceptera. Det här hände inte för att någon är muslim, för att någon inte är svensk. Det här hände för att någon är en idiot.

Likes

Comments

Hallå på er! Idag är första dagen sedan i fredags som jag känt mig tillräckligt frisk för att ta mig till universitetet och plugga. Jag kom hem vid 16.30-tiden och sedan dess har jag mestadels varit i tvättstugan. Jag har nu två maskiner kvar där och sedan ska jag även diska och plocka undan lite sånt som ligger framme på fel plats i lägenheten. Mitt nummer 1 tips för pluggro så här i tentatider är att göra bort allt det runt omkring en som ska tas hand om! Tvätt, disk, dammsugning etc, så att man sedan kan slappna av och ägna all sin fokus åt plugget.

 

Tidigare idag mötte jag upp min storasyster Ida som bor i Västerås på Centralstation för att låna hennes grafräknare/miniräknare över sommaren. I juli ska jag nämligen läsa matematik 3b som jag inte läste under gymnasiet för att till nästa vår alt. hösten 2018 börja civilekonom. Just nu är planen att åtminstone ta en dubbelexamen i ekonomi och juridik, men jag ska redan till hösten även läsa finska. Vi får se hur långt jag tar finskan, målet är att ta en kandidat även där men det hela beror på hur jag kan få ihop mitt schema. Jag läser helst inte på universitetet mer än 9 terminer (dvs så länge som juristprogrammet är), så det kan hända att jag prioriterar en examen i ekonomi framför finskan och bara läser några kurser. Mer update ang. detta när det närmar sig! Om någon av mina läsare dubblar examen just nu tar jag tacksamt emot tankar, tips och så!

 

Nu ska jag tillbaka till tvättstugan en sväng  och ikväll blir det att tända ljus, koka te och läsa lite skadeståndsrätt.

Likes

Comments