Finns det någon mall för hur man ska vara? Vad man får göra? Hur man måste säga saker?

Kan jag säga detta eller låter det fel?

Kan jag göra det här eller kommer folk då tro att jag är konstig?

Vad händer om jag gör såhär?

Vågar jag vara mig själv, tänk om folk inte gillar mig?

Vad ska jag säga om folk frågar detta?

Frågor som jag tror snurrar runt i mångas huvuden, inte bara mitt.


I hela mitt liv sedan jag började förskoleklass tills nu har jag måste försvarat mig och argumenterat för att jag 1, stått upp för mig själv, 2, och bara försökt att vara mig själv. Som alltid och speciellt i grundskolan har jag fått tagit mycket skit av både lärare och elever för att jag vågat stå upp för mig själv och säga vad jag tycker, tänker och öppnat upp mig. Jag har alltid varit en sådan person som säger vad jag tycker och är ärlig mot folk. Tycker jag att någon blir behandlad fel så berättar jag det. Tycker jag att jag blir fel behandlad så säger jag det. Jag tänker inte bara sitta och titta på när allt går fel till.

När jag gick i 6an så var det dags att välja språk i skolan. Superkul tyckte jag och mina kompisar. Spanska blev mitt val men hade jag vetat då det jag vet idag så hade jag aldrig gjort det valet jag gjorde.

Den första tiden på våra spanska lektioner var både lärorika och roliga. Det gick bra för mig, jag var en av de som var duktigast i min grupp. Våran lärare var gullig och snäll, hon hjälpte och förklarade så man förstod. Allt var så bra och det var roligt att gå till dessa lektoner. Sen hände något. Under en senare tid så märket framförallt jag att våran lärare favoriserade vissa elever, behandlade alla olika, kunde himla med ögonen och säga dumma saker. Vi såg det allihopa i gruppen, men ingen sa något. Alla satt där på sin stol och bara tittade på. Ingen vågade säga något, ingen förutom jag. Jag kunde inte sitta och titta på när det var som det var. Jag började säga att jag tyckte att det var fel och jag började ifrågasätta varför hon gjorde som hon gjorde. Allt detta resulterade i 4 års mobbning av min lärare. Hon började hoppa på mig mer och mer för varje dag som gick och jag gick till lektionerna med en klump i magen. Inte för att jag var den utsatta och jag var ledsen över det utan för att jag var rädd, rädd för att det skulle fortsätta. Tillslut började även mina klasskompisar att säga vad de tyckte och att det kändes fel det hon sa och gjorde. Hon började då hoppa på mina kompisar. Det brann inom mig. Jag kunde ta när hon gick på mig men när hon gick på dem andra så sa jag ifrån. Jag vet inte hur många gånger jag har gått ut från lektionen och smällt igen dörren.

Detta hände under ca 4 års tid, två dagar i veckan. Jag kan tänka tillbaka och undra, var det värt det? Var det värt att säga vad jag tyckte var fel, var det verkligen värt 4 år av mobbning? Ja! Ja, det var det för vet ni vad, jag stod upp för mig själv, jag stod upp för mina kompisar och det viktigaste, jag vågade säga ifrån och även fast jag har fått så mycket skit för det så har det stärkt mig som människa och det är erfarenheter som jag tar med mig.


Att vara sig själv. Det låter ju ganska enkelt, eller hur?

"Va bara dig själv så går det bra"

men är det verkligen så enkelt? Det är ju bara att vara sig själv lite, den du är. Jag tror snarare det handlar mer om att våga än att vara. Att våga vara sig själv, våga visa upp att "såhär är jag, och det är okej".

Att våga visa vem man är för en person tycker jag är bland det finaste man kan göra.

Det är så mycket svårare än det låter. Det kanske är en självklarhet för många men ibland kan bara vara sig själv vara det svåraste att visa. Man kan vara rädd för vad folk tycker och tänker om en, att folk skrattar eller himlar med ögonen, glor och pekar, men vet du låt dom peka, låt dom glo och prata om dig för det är just dom människorna som är avundsjuka för att dom aldrig vågat vara dig själv, men du vågar och det sticks i mångas ögon.

Detta får mig att tänka på en händelse som min storebror berättade för mig. Det här var väl kanske 3-4 år sedan i en by utanför Umeå där jag bodde innan jag flyttade hit till Stockholm. Det är ett ganska litet samhälle så alla känner eller vet vilka alla är typ. Iallafall, min storebror är homosexuell och hade under denna period långt hår, hade "tjejkläder", smink och klackar. En av alla dagar var han ute på samhället och gick och som vanligt får han blickar, hån, skratt, och hör viskningar från alla hörn. Folk verkligen stirrar ut honom, allt detta pågrund av att han vågar vara sig själv och vågar se ut som han vill. Han är som sagt van vid att detta men nu märken han verkligen att folk viskar, glor och pekar. Vet ni vad han gör? Han går hem och lägger sig och gråter. Nej, det gör han inte. Han går hem, lockar håret, sminkar sig, byter om till snyggare kläder och tar på så de högsta klackarna och går ut igen. Tar en promenad ut på byn, in på affären, tar en sväng där inne, vickar lite extra på höfterna, ler, går ut och hem igen.

Kom ihåg att de människorna som beter sig så är bara avundsjuka på att just du vågar vara dig själv och de gör allt för att du ska känna dig obekväm och gå in i ditt skal igen, det skal som de är i dagligen. Men vet du, håll huvudet högt, våga mer, gör allt större och bara släpp loss.

För vet du, att våga vara sig själv är den absolut finaste egenskapen man kan ha, och jag vet att alla har den någonstans inom sig, även du.Likes

Comments

Att känna sig stolt!

Ska det vara så fruktansvärt svårt? Känna att man gjort någonting bra, som man är nöjd och stolt över. Just den känslan har jag aldrig upplevt.

Det är så mycket man kan vara stolt över hos sig själv. Stolt över sin prestation, stolt över hur man ser ut och sin personlighet, stolt över att man har klarat av något eller bara stolt över att man vågar vara sig själv.

Jag tycker att det är svårt att vara stolt över mig själv. Jag vet inte om det är för att jag ständigt och dagligen får höra hur jag ska vara och hur jag inte ska vara. Vad jag ska göra och vad jag inte ska göra, men jag vill ju bara vara mig själv och göra det jag vill, räcker inte det?

Jag har hela min uppväxt fått höra av vänner, familj, familjevänner, släkt, utomstående och okända, hur jag ska vara och vad jag ska göra. Jag har blivit hånad, retad och utanför. När jag som 9-åring berättade mina högsta drömmar för mina klasskompisar fick jag ofta höra saker som 

"Du kommer aldrig bli det du vill"  

"Sluta drömma, för det kommer aldrig hända" 

"Du är så konstig som ens tänker sådär" 

och ibland fick jag bara ett stort gapskratt rakt i mitt ansikte. När man är 9 år och får höra såna saker av sina klasskompisar var det jobbigt att höra och även om jag inte alltid tog åt mig så det syntes utåt så innerst inne i 9 åriga lilla jag var det någonting som gjorde så ont och det kändes så fel. Jag har sedan jag var 2 år vetat att jag vill bli skådespelerska. Det har varit en självklarhet för mig, jag är född in i det. Alltid när folk har frågat mig vad jag vill jobba med har jag svarat glatt och stolt att "jag vill jobba som skådespelerska" som att det är det självklaraste i denna värld och att man nästan borde se det på mig, så självklart är det.

Under sista terminen i 9an var det dags att söka till gymnasiet. Jag bodde i Umeå då och var helt bestämd på att jag aldrig skulle gå ett gymnasium där, aldrig. Så jag började kolla in gymnasium här i Stocholm och hittade snabbt resultat. Både jag och min mamma åkte ner hit för att göra både teater och dans audition på en av Sveriges bästa estetskolor, Kulturama Gymnasium. Jag sökte bara två linjer, så skulle jag inte komma in så visste jag inte vad jag skulle göra. Dans hade jag hållit på med flera år men jag hade aldrig stått på en teaterscen. Dagen hade kommit och det var dagen för audition på skolan. Både improvisation i grupp, monolog och en intervju väntade och jag var nästa sist ut. Jag var inte så nervös konstigt nog men när dörren öppnades och mitt namn ropades (äntligen?) upp började hjärtat smått bulta lite snabbare. Gick in in i salen och ställde mig rakt upp och ner på golvet och började min monolog. Efter en mening så tappade jag texten. Det som absolut inte fick hända. Jag började om och tappade text ytterligare en gång. Hjärtat gick nu i 180 och inte nog med det, mitt där på det svarta golvet med flera strålkastare på mig så började jag blöda näsblod. Jag sprang ut med gråten i halsen och blod längst hela halsen. Jag grät. Jag grät så jäkla mycket. Mamma kom och tröstade mig och jag kommer ihåg hennes ord så väl. "Du behöver inte göra det här, vi kan åka hem om du vill". Jag torkade tårarna, snöt mig, tog några djupa andetag och sa till mamma att jag måste gå in igen. Sagt och gjort gick jag in i salen med huvudet högt, körde min monolog och min intervju, sen åkte jag hem.

Några veckor senare kom beskeden för antagningarna till gymnasiet. Det kändes som min framtid stod på spel och jag loggade fort in för att se mitt resultat. "Kulturama Gymnasium, teater/skådespelare, första valet, antagen". ANTAGEN. Jag hade alltså kommit in på mitt förstahandsval, och jag hade aldrig stått på en teaterscen förut. Tårarna sprutade och jag kunde inte andas. Jag kände att detta, det var början på allting.

Om vi återgå till alla åsikter och diskussioner jag haft och har även idag när jag pratar om det jobb jag vill ha. Att prata om jobb är ett väldigt känsligt ämne för mig men jag känner att jag vill dela med mig av detta. Jag har som jag skrev lite längre upp alltid blivit hånad av mitt val av yrke, enda sen jag var liten plutt. Jag kan inte komma ihåg hur många gånger folk har frågat mig vad jag vill jobba med och jag svarat och att dom sedan säger "men gumman, ska du inte ha något riktigt jobb så du tjänar bra". Den där meningen har ekat i mitt huvud sedan föralltid och även nu. Att jag fortfarande blir hånad och nu av vuxna för mitt val av jobb gör mig så arg och besviken. Tillslut när man fått höra så mycket skit och fördomar så tänker jag "varför vill jag inte bli advokat eller mäklare, så folk kan vara stolta och inte ifrågasätta mina val". Det blir nästan så jag skäms lite över att ens nämna mina val av jobb och vad jag vill göra.

Här kommer vi tillbaka till, att vara stolt. Varför kan jag inte bara ha huvudet högt och vara stolt över att jag vill jobba med skådespeleri, berätta med ett leende på läpparna och känna mig stolt. Är jag rädd? Rädd för att jag måste försvara mig som alltid behövt göra?, rädd för att bli förminskad och satt på plats? Jag vet inte....

Nu när jag bort här i Stockholm så har jag fått så mycket erfarenheter och möjligheter angående det jag vill göra. Jag har medverkat i kortfilmer, tv serier, sketcher i tv program, dansare på sommarkrysset, hårmodell etc. Jag har gjort en del men känner mig inte det minsta stolt över mig själv och min prestation. Redan när jag var liten sa jag till mamma att "någon gång så ska jag stå på Gröna Lund scenen" nu har jag stått där, dansat bakom kända artister i direktsänd tv och jag känner.....inget. Visst det var något av de roligaste jobben jag har gjort men att jag skulle känna mig stolt finns inte. Någonting i mig säger bara att "äsch ingen big deal, det var kul men inget att vara exalterad över". Nej det är ingen big deal men det har ändå varit en liten dröm sedan jag var liten, borde jag inte vara stolt då?

Som sagt ska det vara så fruktansvärt svårt.....att någon gång få vara lite stolt?

Likes

Comments