Att tävla i discodans är väldigt påfrestande för kroppen.

Det är många rörelser som sker i ett snabbt tempo och många explosiva hopp och kickar, är man inte vältränad från grunden eller bär på en gammal skada så är risken stor att man drar på sig ytterligare skador då man kan belasta kroppen fel eller överkompenserar bara ena sidan för att undvika smärta.

Alla hopp kräver inte bara bra sats med spänst och explosivitet utan även en schysst landning för knä och rygg. Det gäller att landa mjukt på tårna och i en plié. Alla hopp till landningar (hårda stötar) påfrestar kroppen med flerdubbelt så mycket mer tyngd än om man bara skulle studsa runt lite.

Det kan vara bra att lägga upp sin träning med 1-2 hoppfria dagar, där man istället tränar upp muskelaturen i ben och core.

Vad göra på sina hoppfria dagar förutom styrketräning?
Ja det kan t.ex vara intervallträning eller Tabata.

Intervallträning
”Känner man bara av sina knän” kan man testa att springa kortare sträckor, men i olika intervaller. Det är snällare mot knäna – och det gör lika mycket för konditionen som att springa långt men långsamt.
Tänk även på hur du springer; lyft upp dina knän så pass högt att du hinner sträcka på vristen (som en häst) och landa på trampdynan. Landa inte på hälarna då det ger högre belastning. När du skjuter ifrån så är även det ifrån trampdynan, (det märker du om du springer i en uppförsbacke ;-) )

Jag brukar tipsa mina dansare om att måtta upp hur många lycktstolpar de ska springa förbi men man kan lika gärna ta hjälp av en klocka. Spring snabbt i 15 sekunder och sedan långsamt i 15. Eller spring snabbt i 70 sekunder och sedan långsamt i 20. Spring på detta sätt i femton minuter.

Annan flåsträning som skonar knäna från stötar är skid- och skridsåkning, spinning och olika varianter av crosstraingmaskiner. Det finns vissa crosstrainingmaskiner som är liknande med att springa som på moln.. haha, inte för att jag vet hur det är att springa på moln men jag kan tänka mig att så är känslan då det inte finns någon tillstymmelse till stötar eller tung belastning. De hade iallfall sådana maskiner på Fitness24/7 :-D
Man kan även göra kontrollerade övningar med skivstång för att stärka upp samt få igång flåset.

En annan bra träning att göra på hoppfria dagen är Tabata
D.v.s man gör en övning i 20 sek, vilar 10 sek sen på övningen igen i 20 sek, vilar 10…8 varv totalt sedan 1 minuts vila för att byta övning.
Exempel på övningar är;
1. Benböj eller benböj med kick, alternativt thrusters.
2. Mountainclimber
3. Rygglyft, ligg gärna på en bänk med höften emot kanten o lyft upp benen
4. Ligg på rygg o pendla ben, pressa ner svanken hela tiden.
5. Höftlyft med ett ben på en bänk/pall det andra benet upplyft, en sida i 20 sek
6. Stående armhävning, slå på motsatt axel, armhävning, slå på axel
7. Fällkniven

Vill man få mer puls så byter man ut nr 4 till Burpees och nr 5 till tricepsplanka alternativt handstående push ups, nr 6 till lätta jumping jacks på tårna eller hopprep och nr 7 till chins.Ja, boxning ger även bra med flås... speciellt om man slår på en säck i 3 minuter... x 10

Likes

Comments

Ibland blir set inte som man har tänkt sig... men jag kunde kanske ha räknat ut det...
Sebbe har hostat hela helgen o vi båda har somnat tidigt under helgen..

Något var på gång..
Ont i öronen och svullna körtlar igår.
O i natt trilskades halsen med mig.
Inte kul, bara en vecka kvar sen lov... ville ju boxas ikväll oxå...

Man måste inse sina begränsningar..

Det blir en dag i sängen, dricka te, vila, dricka vatten.

Likes

Comments

Det här med magen...

Den kan verkligen se ut på olika sätt.


Kul att köra "isbrytaren" Ni vet rulla på magen..., spänna den, dra in den , förvara bebisar i den, lägga den i veck, fota den, prutta på den, dansa magdans, ställa kaffekoppen på den, ja man kan göra mycket med den men framför allt så har den ju en viktig funktion.


Man ska dock ha koll på om magen är tung av muskler eller om det är av fett, (även kallat bukfetma), är det så att du har som kvinna ett midjemått över 85 cm och har en fet mage så är det direkt farligt. Det finns en stor risk för att utveckla diabetes... hjärt- o kärlsjukdomar, depressioner, led- o muskelsjukdomar m.m.
SItter fettet på rumpa o lår så är det inte lika farligt som det lättrörliga fettet på magen.

Det är dock väldigt vanligt.
Det kan vara ärftligt, biverkningar av skador eller medicinering samt en osund livsstil.


Förändring tar tid, ork, beslut och motivation. Vill du? Vill du förändra?
Har du viljan?


TA fram måttbandet och börja planera!

Likes

Comments

Jag var en sväng till Bombardier Arena och kollade in discotävlingen, det känns viktigt att se eleverna "live in action", vilka de möter samt hur de presterar när de är fyllda med tävlingsnerver.
Jag höll mig i bakgrunden för att ha allt fokus på tävlingsgolvet,
och jag kunde i lugn o ro observera.

Dansarna blev coachade av bästa Dessie och hennes sidekick Madde, vi pratade lite om deras SM guld i pardisco... om hur dansen har utvecklats från när de dansade, samt vad det är som får domarnas penna att rita kryss.

Vi var ganska överens om vilka dansare som var bra, vilka som skulle stå på pallen samt att själva dansen är bara en liten del i allt detta tävlande.
Dessie hade coachat/varit på 85% av våra dansare om att utstrålning var viktigt. "Använd ansiktet" sa hon till dem.

Och visst är det så..
tyvärr..
Jag tänker tyvärr för jag tycker att alla dansare borde ha lika kläder, en påse på huvudet (inte ordagrant) för att kunna se o jämföra vem som är den bästa dansaren. Nu blir man blända av den ena galna kostymen och den andra blingande kreationen.


När jag tävlade så blev jag så trött på allt som var fake.
När det väl var tävlingsdag så kändes allt så plastigt och det gick emot min livsfilosofi vilket gjorde att när jag väl var privat eller var i skolan så var jag allt tvärtom. Jag ville göra lumpen, springa i lera, gå på gym, boxas, svettas o svära.. Jag fick alltid höra att gick som en rugbyspelare, hade ett tufft utseende.

Vid närmare eftertanke så tror jag att lite av detta har följt mig än idag

Nåja....
Men väl på dansgolvet så levererade jag.
Alltid nya dräkter,
varje tävling chockade och stressade jag mina medtävlande med en ny kreation (mamma satt uppe på nätterna), det fick mig att känna mig speciell, snygg och jag älskade att dansa.
Att få dansa gjorde att mina känslor kom fram, jag glittrade, jag hade utstrålning.

En del har utstrålning naturligt, andra måste jobba på det.

SÅ, nu till min poäng.
Har du valt att tävlingsdansa i discodans så räcker det inte med att vara en tekniskt duktig dansare, nej.. du behöver hela paketet. Det går sååååå emot mina egna värderingar.... men jag vet att så är fallet.. och jag kan även hjälpa till..... trots att magen vänder sig ut o in på mig.....

OM du har tröttnat på att läsa så kan du kolla på detta klipp för en snabbare uppfattning...


Införskaffa:
Brun utan sol
Smink, smink, smink, hårspray och hårnålar
Löshår
Lösnaglar
Lösfransar
Löstuttar
Blekmedel till tänderna
En spektakulär dräkt med färg. Vill du ha stark utstrålning så behöver du dra blickarna till dig. gärna med 10 000 swarowski stenar fastklistrade på också.


Träna på:
Att var avslappnad men samtidigt rak i ryggen. Bra hållning är A o O
Våga ta ögonkontakt.
Träna på att flörta,
Le ofta o jämt så kommer det naturligt.
Öppna upp ansiktet genom att höja ögonbrynen.
Skapa en egen personlig stil

Bekämpa den inre rösten som säger ”jag duger inte, jag kan inte hoppa splitt, jag kanske ramlar eller de andra är så mycket bättre”. Om det är vad du utstrålar kommer ingen att vilja titta på din dans.
Den inre dialogen som ekar runt i huvudet eller affirmationer är jätteviktiga, säg emot rösten som vill trycka ner dig, se dig själv som en superbra och snygg dansare som är en naturlig vinnare, då utstrålar du det och gör andra övertygade om att du har allt som krävs. .Domare och publik omkring dig börjar le och dras till dig eftersom du utstrålar glädje och energi.


Det går att fejka, tills det faller sig naturligt

När du kan dansa och samtidigt beröra, förmedla känslor, passion och energi så har domarens kryss.

Att skapa verklig ögonkontakt med kompisar, andra människor och le mot dem är grundknepet. Dvs, alltid öva, alltid le, alltid känna sig som en vinnare. I skolan, på jobbet, i bussen, på träning, på toa.

Lycka till i denna ding ding bling värld!
Snart SM


Likes

Comments

Jag har lite ord och citat sitter utplacerade här o där för att påminna mig om t.ex att leva i nuet, njuta eller att peppa upp en trist dag, stärka och bara ge lite eftertänksamhet.

Ja menar, man kan ju inte komma ihåg allt, hjärnan är ju full med information
😄

Ja som ett pannkaksrecept...
Hahaha, hur svårt kan det vara att komma ihåg måtten liksom?

Ibland ska man inte höftmåtta
😁Likes

Comments

Som PT så är det viktigt för mig att se till helheten hos min kund.
Ibland är det kanske inte träningen som är det viktigaste, men det är kanske där man brukar börja när man känner att man vill ha en förändring.

Viktigast för mig är att hitta en livsstil som man känner att man vill och kan hålla samt leva i, den måste innehålla mer än bara träning, såsom, kost, tankar, egen tid, motion, sömn, relationer, stresshantering, känslor.
Allt blir inte bra med bara träning MEN det gör livet lättare.Även om du motionerar på en lägre nivå (1-2 zumbapass i veckan) så har denna träning en förebyggande effekt mot hjärtsjukdomar, risken för blodproppar, högt blodtryck och kanske t.o.m får dig att tappa lite vikt. Du får mer rörlighet i muskler och leder. Sover bättre, blir gladare, mer social och en viss del motion stärker även immunförsvaret, trycker du på för hårt med träningen så kan immunförsvaret sänkas.. så det gäller att ta det i rätt takt. Just ja, hjärnan blir glad också!!

Som ni ser så ger promenader, simning, att cykla, att dansa kroppen så mycket mer än bara starkare muskler, bättre flås.

Så ja, träningen är en bra start.
Men en livsstil innehåller så mycket mer.
Fundera igenom vad du behöver fokusera mer på för att bli den perfekta du.


Likes

Comments

Att gå in på Lidl och handla när Sebbe väljer att sitta kvar i bilen kan vara värsta fällan.

Och man upptäcker det inte på en gång heller..
utan det kan gå minutrar o t.o.m timmar innan man inser hans PRANK.


Denna gång tog det mig bara 30 minuter o inse att han hade smsat med min mobil utan att meddela om att det var han bakom allt textandet samt inviter om att få komma..


"SEBBE HAR DU SMSAT MED MIN MOBIL NU IGEN?!!!"
jag går in på hans rum o ser hur han gömmer sig bakom kudden o fnissar så hela sängen skakar

"JA, jag måste ju ragga år dig!" svarade han o fortsatte skratta..

😂😉Likes

Comments

Hade ett underbart zumbapass vid lunch, efter passet kollade jag diverse mail..

Hade fått ett mail från Sebbes skola...

De varnade för löss...

😱


Jag åkte i ilfart till apoteketet och inhandlade Prevent


Sprayade håret i alla dess riktningar och åkte sedan till skolan för att medverka på ett utvecklingssamtal med Sebbe och hans lärare, (lyfte försiktigt upp sprayflaska o sprutade Sebbes kalufs full med Prevent innan samtal utan upptäckt)


NU blir det till att spraya varje dag.

Vill liksom inte raka av mig hårt..

😜

Likes

Comments

Har under en längre tid bortprioriterat mig själv.

Det går ett tag... men sen börjar kroppen och själen protestera.

Har skrivit det tidigare... Man måste ge syrgas till sig själv innan man kan hjälpa andra. Så jag tog mig tiden att skriva en lista med 30 saker som jag gillade i helgen. Det blev lite mer än 30 saker och det blev många saker som faktiskt var samma sak, de bara upprepade sig i olika form/meningar.

Jag summerade listan med hjälp av min mor som är mästare på staplar och statistik och tog ut de 5 viktigaste punkterna.

Nu tar jag mig tid att ge mig dessa 5 punkter minst 1 gång i veckan.

Ett annat sätt att få livet att flyta på är att kolla på livshjulet.
Är det jämvikt?


Livshjulet är ett verktyg inom personlig utveckling, som kan användas om man vill skaffa överblick över sitt liv.

För att vi ska må bra och ha balans är det viktigt att vi värderar alla tårtbitarna i vårt livshjul ungefär lika stort, desto högre betyg vi ger de olika tårtbitarna desto mer nöjda känner vi oss med tillvaron och oss själva.


och nu lite musik!
😄


Likes

Comments