View tracker

Hej på er! Det har gått mer än en månad sedan jag skrev här senast eftersom att jag har varit hemma i Sverige. Jag skrev i början av min resa att jag skulle vara hos min värdfamilj till mitten av december och sedan därefter se vart jag hamnade. Men eftersom att värdfamiljen ville ha mig längre och jag trivs så himla bra med dem så tackade jag ja till att stanna hos dem fram till april. Och i mitten av december flög vi hem till Sverige för att flytta in i deras nya hus och fira jul.

Nu är vi i varje fall tillbaka i Shenzhen (och värmen!!) igen. Vi ska vara hemma här i några dagar nu och sedan kommer vi att ta tåget till Wuhan för att fira det kinesiska nyåret, även kallat Spring festival. Är spänd på att få uppleva hur det är här i Kina då jag endast firat det kinesiska nyåret hemma. Är säker på att det är en lite annorlunda stämning när hela landet firar jämfört med hemma i Sverige med släkten.

Här är fyra bilder på Viola från när vi var hemma i Sverige.

Likes

Comments

Anledningen till att vi åkte till Shanghai bara jag och Mattias var för att Mattias skulle dit för att jobba. Detta betydde att jag fick hela dagen för mig själv i Shanghai medan Mattias åkte runt för att göra något med jobbet. Eftersom att jag aldrig varit i Shanghai innan samt att jag var själv höll jag mig runt Nanjing Road och The Bund. Jag gick mest runt och tittade i affärer och i området.

Första stoppet blev M&M World. Dock blev det titta men inte köpa denna gången.

Därefter gick jag förbi Shanghais första foodhall enligt skyltningen, så kunde inte låta bli och gå in en sväng. Kan tycka att det är ganska intressant att gå runt och kolla på mat här för de har så mycket annorlunda jämfört med Sverige.

Efter någon timmes promenad gick jag av en slump in ett varuhus och hittade detta lilla mysiga ställe där man byggde sin egna speldosa. Man fick välja sin figur, musik och lite annat som jag förstår det och sedan bygga sin speldosa steg för steg. De hade verkligen jättefina figurer i trä och det fanns hur många som helst att välja bland!

Och julfint hade de också. Tycker nästan att de är värre här i Kina än i Sverige med julpynt och dekorationer. De börjar pynta hur tidigt som helst och hur mycket som helst. Det finns verkligen julpynt i varenda vrå och i de flesta shoppingcentran har de byggt upp stora "vinterland" eller vad man ska kalla det.

Efter att ha gått hela Nanjing Road kom jag då fram till The Bund och passade på att ta lite foton även under dagstid.

Sedan var det dags för lunch och tråkig men framför allt hungrig som jag var så tog jag första bästa och smidigaste nämligen Subway.

Sedan strosade jag mest runt på smågatorna runt området och passade även på att handla lite presenter till folket där hemma. På kvällen tog jag en taxi till kontoret Mattias var på och vi gick sedan ut med hans arbetskamrater och åt på en ganska populär kinesisk restaurang som jag inte minns namnet på. Därefter förflyttade vi oss till en spansk bar några gator bort och sedan var den dagen över. Nästa morgon tog jag och Mattias tåget tillbaka till Wuhan och de andra.

Jag tyckte verkligen om Shanghai och det är troligtvis en stad jag kommer att besöka igen om jag får bestämma! Jag kan verkligen rekommendera er att resa hit om ni någonsin bestämmer er för att åka till Kina. Eftersom att jag endast var där lite mer i en dag dock kan jag inte säga riktigt än om jag föredrar Shanghai eller Beijing men jag vet att Shanghai är Mattias favoritstad. De flesta pratar hyfsad engelska här, i alla fall runt de typiska turistställena, så det är inget man behöver oroa sig över. Dock är priserna just runt turistställena ganska höga, så som det brukar vara. Jag skulle nog säg att priserna ligger runt samma som i Sverige om du väljer att hålla dig runt Nanjing Road. Klimatet i Shanghai under vintertid skulle jag nog jämföra med en svensk höst. Det du dock bör tänka på om du vill resa hit är att luften är väldigt dåligt. Jag kände av det ganska snabbt då jag började hosta mycket och fick ont i bröstkorgen. Annars är Shanghai en stad jag kan rekommendera av det jag sett!

Likes

Comments

I en vecka har jag försökt logga in här på bloggen utan att lyckas. Har alltså inte kommit in på mitt konto och där med inga inlägg. Men nu verkar det fungera så ni kan vänta er ytterligare ett Shanghai inlägg snarast.

Tanken bakom detta inlägg är att uppdatera er med lite bilder från denna vecka som varit och vad som har hänt här borta hos mig.

Jag har självklart passat Viola en hel del och både hon och jag har varit ganska så trötta denna veckan. Inte lika vilt som vanligt alltså och hon har föredragit att bli buren runt istället för att springa runt vilket hon annars alltid gör.

I lördags hade jag culture class med Rena och Sabrina och vi fick prova på att dreja, första gången någonsin för mig. Inte riktigt min grej kanske men det var kul att få prova på. På bilden nedan ser ni min vas, haha.

Det har börjat bli ganska "kallt" här borta, runt 20 grader, eftersom att det är vinter även här. Så långbyxorna och vårjackan har åkt på samt tog även en kopp värmande vaniljlatte under en av mina mandarinlektioner.

Vi har även varit och hängt i Sea World med några vänner och då blev det middag på en tysk restaurang. Skönt att slippa kinesisk mat men föredrar utan tvekan schnitzlarna i Tyskland framför den här.

Igår tog vi med Viola till en fotograf för att fotografera lite bilder på henne. Och det var inte lätt kan jag tala om för er! Främsta orsaken till att vi var där var för att ta lite fina julbilder som värdfamiljen vill skicka som julkort.

När min jobbdag var över klockan 14 mötte jag upp Sabrina och vi åkte till Luohu för att shoppa och kvällsmaten fick sedan bli på Pizza Hut i Mix Center.

Ikväll ska vi ha en typisk svensk fredagskväll här. Det blir tacos (äntligen!!!) och film, så nu får även vi lite "svenskt fredagsmys" här borta som Mattias säger. Så vi ska alldeles strax ner till mataffären, det vill säga bara ta hissen ner till nedersta våningen.

Likes

Comments

Först och främst ber jag om ursäkt för att jag inte har tittat in och uppdaterat här men eftersom att jag varit här i sju veckor redan så är min vardag inte lika intressant längre tyvärr, haha. Dagarna har i princip sett likadana ut. I fredags däremot tog vi tåget till Wuhan där vi även denna gång träffade släkt och vänner.

På söndagen tog jag och Mattias sedan tåget vidare till Shanghai. Den staden jag faktiskt helst ville besöka i Kina. Tågresan tog 6 timmar och med taxiresor och trafikstockning tog hela färden sammanlagt 9 timmar från lägenheten i Wuhan till hotellet i Shanghai. Vi lämnade snabbt av väskorna och började med att gå på en av dem populäraste gatorna i Shanghai nämligen Nanjing Road. Här finner du en massa stora butiker och detta är en av dem större turistfällorna. Vi gick hela gatan ner och kom då fram till The Bund. Vyn som är med i många filmer och här kan du även se det kända tv-tornet. Även här var det fullt med turister, men fint var det!

Vi hoppade sedan in i en taxi för att ta oss till ett kvarter bestående av främst västerländska restauranger då vi båda kom överens om att vi var ganska trötta på kinesisk mat. Jag åt en lasagne som var okej och en chokladfondant till efterrätt som var magiskt god!

Likes

Comments

Idag vill jag även passa på att gratulera min kära farmor på födelsedagen. Jag hoppas att du får en fin dag!

Ska även hälsa från Viola att gosedjuren är väldigt omtyckta. Speciellt grisen som jag har på mitt rum men även hunden som är döpt till Gogo (vilket betyder "söt hund" på kinesiska) som hon har i sängen och sover med varenda natt.

Många kramar till dig farmor, jag saknar dig och dina köttbullar, men mest dig såklart! Och jag vet att även du läser detta farfar, saknar dig också förstås ♥

Likes

Comments

Igår, den 19 november, blev Naiqi väckt med frukost på sängen. Därefter tog hon och jag bilen ut i regnet för att köra till the Wet market här i Shenzhen. Wet market är en stor matmarknad där de säljer massor med färska matvaror så som frukt och grönt, seafood, kött, ägg med mera. Vi köpte med oss hela 4 kassar med färska grönsaker och 3 kassar med räkor, musslor och krabba inför Naiqis födelsedagslunch och middag.

Väl hemma kom Sabrina och Rena över för att ha så kallad Culture Class som vi har en gång i månaden där vi gör typiskt traditionella kinesiska saker. Så vi tre ställde oss i köket för att laga en kinesisk lunch till Naiqi.

På kvällen kom sedan en kock över för att laga middagen. Och jag ställde mig i köket tillsammans med honom fast jag stod för själva födelsedagskakan.

När all mat var uppäten satte vi på en film och avnjöt min kladdkaka med kokostosca som var väldigt uppskattad. Bilden till vänster är dock tagen innan middagen då Viola gjorde sig bekväm i mitt knä framför tvn och med händerna fulla med jordgubbar.

Jag och Naiqi med sin fina födelsedagshatt på bilden till vänster samt jag, Elva, Naiqi och Rena har girlstalk på bilden till höger.

Likes

Comments

På bröllopsmiddagen som ägde rum framåt kvällen närvarade det ca 700 gäster. Så maten serverades i en stor lokal där det även fanns en scen och liknande en "catwalk".

Vi serverades desserten först. En massa småkakor, nötter och papptårtan ni ser på bilderna ovan. Varje tårtbit innehöll lite godis. Till detta serverades då även te.

Sedan var det dags för brudgummen och bruden att träda fram. Längst ut på catwalken hade de satt upp ljus som ni ser på bilderna och här stod bruden och väntade på brudgummen som gick catwalken fram för att hämta sin brud. Brudgummen höll tal samt sjöng för bruden och därefter gick de tillsammans catwalken fram till scenen. På scenen visades en jättefin film som klippts ihop på brudparet och deras brudtärnor och marskalkar . Därefter var det dags för bruden att kasta blombuketten. Under denna tid bar bruden en traditionell västerländsk klänning eftersom att själva bröllopsmiddagen påminner mer om ett västerländskt bröllop.

ät Sedan, dags för mat! I Kina beställer man aldrig in en rätt var för sig utan istället en massa olika smårätter som alla tar från. Det serverades allt från kyckling, fisk, musslor, nudlar, kött, grönsaker och olika soppor samt såser. Så fort en tallrik är tömd tas den bort och en ny rätt kommer in. Och under middagen går även burparet och dess familj runt och skålar med varje bord och tacka gästerna.

På dessa två bilder här nedan ser ni bröllopstårtan och bruden. Här har hon bytat till sin tredje klänning som hon bar under middagen.

Likes

Comments

Själva bröllopsceremonin hålls enligt tradition hemma hos brudens föräldrar och dit ska brudgummen komma för att hämta sin blivande brud. Denna ceremoni hölls dock hemma i brudparets hem då de redan bor ihop och har en dotter tillsammans.

Efter bröllopslunchen som vi närvarade på men där inga bilder togs anlände brudparet i denna bil till deras hem där alla gäster som ville närvara väntade. Och när brudparet anlände smälldes även massor med smällare med rött konfetti för att skrämma bort alla onda andar.

Så här såg det ut när man kom innanför dörren och det var även framför detta bord som själva ceremonin hölls. På bordet står det mat, frukt och även tända rökelser. Den lilla bunten guldiga kuvert som ligger i högra bordsänden innehåller pengar och dessa bränns sedan upp under själva ceremonin.

Innan brudparet anländer så ordnas också brudbädden. Sängen bäddas med röda sängkläder då rött symboliserar lycka. Även dem guldiga brodyrerna och draken antar jag ska föra med lycka och skrämma bort onda andar.

På den vänstra bilden är det dekorationerna utanför ytterdörren, en röd lyckobaner som man pyntar boendet/lokalen med och även en bild på brudparet.

På bilden till höger är ceremonin i full gång eller även kallad teceremonin.

Teceremonin går ut på att brudparet ska servera brudgummens föräldrar samt släktingar te. Brudparet ska även buga och gå ner på knä ett tjugotal gånger för att hedra familj, släktingar, förfäder, gudar med mera. Under ceremonin ska bruden bära den traditionella klänningen som ska smyckas med guld. Även smyckena ska bestå av guld och ju mer guld desto bättre. Även brudgummen bar guldringar och guldhalsband.

En av brudparets gåvor från brudgummens släktingar.

Likes

Comments

I onsdags den 9 november fick jag uppleva något helt fantastiskt! Jag blev nämligen inbjuden till ett kinesiskt bröllop. Inte nog med det så var detta mitt allra första bröllop jag någonsin varit på. Jag känner inte brudparet men de var super snälla och bjöd in mig ändå vilket jag är så glad över! Bröllopet hölls i staden Zhongshan, ca 2 timmars bilfärd från Shenzhen beroende på trafiken.

Själva bröllopet hölls på kantonesiska och inte på mandarin. Bröllopsmiddagens så kallad "host", människan som talar på bröllopet, (ja man har tydligen en sådan) pratade kantonesiska och det gjorde även paret, personalen samt majoriteten av gästerna vilket underlättade så mycket för mig eftersom att jag har växt upp med det kantonesiska språket. På så sätt kändes det ännu mer som att jag fick uppleva och ta del av mina rötter. Och så det blev ju ombytta roller för mig och Mattias, det vill säga att jag förstod men inte han som endast talar mandarin.

Jag är så tacksam över att jag blev inbjuden och att mina värdföräldrar tog med mig på detta. Än så länge så har denna dagen varit den bästa på min Kina-upplevelse!

Min inbjudan

Det kommer att komma upp ytterligare två separata inlägg med bilder från själva bröllopet så var inte oroliga. Det är självklart att jag ska visa er också hur ett kinesiskt bröllop går till!

Likes

Comments

Förutom att besöka Luohu i helgen så har vi ätit en del middagar ute och även varit på bio.

På lördagskvällen mötte vi upp ett stort sällskap på Sea World på en brasiliansk restaurang. Hälften kineser och hälften svenskar så det var kul att för en gång skull kunna kommunicera med middagssällskapet. Maten var jättegod och det var som en buffé bara det att servitörerna kom med olika sorters kött, kyckling , anka och fisk på stora grillspett så fick man säga ja eller nej. Vi firade två vänner som nyligen gift sig där kvinnan är kines och mannen är svensk så alla fick varsitt litet paket och i paketet låg det svenskt godis, wiho!

Söndagens lunch åt vi på O`Plaza, och enligt Mattias serverar de den godaste Pekingankan här. Det serverades även efterrätt som lagades vid bordet. Såg ut som små frysta maränger och när man åt dem så rök det ur näsan och munnen. Smakade i princip ingenting men det var en rolig grej.

Ankan doppas i sås (oftast ostronsås) och viks sedan in i ett tunt bröd med lite blandade grönsaker.

Efter lunchen gick vi till en imax biograf för att se filmen Doctor Strange i 3D format. Inte alls min typ av film men bara själva upplevelsen av att vara på biografen räckte för mig. Vi hade VIP så vi satt i stora fåtöljer som gick att fälla ut i halvliggande position. Alla fick varsin filt och ett par tofflor och vi blev även serverade dryck, fruktfat och popcorn. Och fick mig nästan en liten chock när jag smakade popcornen. I Kina äter man nämligen inte salta popcorn utan söta. Jag tog faktiskt upp detta med min mandarinlärare och för henne lät saltade popcorn alldeles fel i hennes öron. Jag personligen föredrar faktiskt saltade popcorn så tackar Sverige för det.

Likes

Comments