View tracker

Det var grått, brunt och mörkt idag när Mx och jag lämnade stallplanen. Sedan började det komma lite småsmå snöflingor, som blev större och större och tillslut snöade det så mycket att om det hade varit regn hade det spöregnat. När vi var tillbaka på stallplanen var det vitt överallt, på biltaket var det ett 5cm lager snö minst. Sjukt vad snabbt det gick haha. Mx var iallafall rätt lagom tempererad i början av turen men mot slutet när det var snö överallt var han craycray. Det var ju så hårt i backen innan så vi skrittade bara, men mot slutet fick han trava på lite faktiskt för att han var så HSAJAHDHJj.

På hemvägen från stallet åkte jag förbi tre (!!) olyckor. Det är alltså en väg som normal sätt tar typ 13 min att åka. Nu tog den minst 20. En bil hade åkt i diket, sedan var det tre bilar som hade krockat, och så var det en bil som var dumpad längs vägkanten. Alltså hur lyckas folk, blir de förvånade varje gång att oj, det är visst lite halt? Jag är iallafall MEDVETEN om att min bromssträcka förlängs med sisådär 250% haha. Spelar liksom ingen roll om du har fyrhjulsdrift och massa tjohäj sålänge du inte känner din bil och vet hur han reagerar. Jag brukar sladda lite från parkeringen till garaget bara för att känna hur han känns 8-)

Nu går jag på stängningshelg, vilket betyder stall dagtid!! Wii. Imorgon ska vi rida i snön. På lördag ska vi rida i snön. Och på söndag ska vi rida i SNÖN. Hoppashoppashoppas att det får vara såhär nu.

Imorgon måste jag dock få i broddarna. Gick inte idag. Mx skuttade runt, försökte stå på två ben. Broddarna satte sig bara snett och jag slant och slog hål så det blev blod överallt. Var bara kaos, så jag gav upp och tar nya tag imorgon. Tack & lov så är det väldigt torrt och fint under snön så har inte blivit så halt ännu.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

​Om det är någonstans man hittar bra, konstig, djup, gårsönder-musik så är det i serien How to get away with murder. Bästa serien just nu tror jag.

Likes

Comments

View tracker

När hästen biter en i armen helt oprovocerat, är helt oridbar i 40% av ridbanan pga en skräckinjagande hög med bommar och man fladdrar omkring som en vante i vinden där i sadeln när man försöker hålla reda på tyglar som bara glider ur händerna. Jo, ja, just där och just då kanske man undrar lite vad tusan det är man håller på med. Och framförallt varför man utsätter sig för sena kvällar och tidiga mornar. Dagar som börjar 05 och slutar 23. Dyngsura kläder, lera överallt och ett konto som skriker WÄÄHHH. Varför man utsätter sig för det, när man ändå egentligen bara känner sig lost.

Men på något vänster så är det ju ändå där man hämtar energi när det mesta andra känns jobbigt. Hur man nu kan få energi av att spola leriga ben och slå sig blodig av att försöka få ur de där förbannade broddarna.

Även om jag kände mig totalt lost idag när volten var allt annat än rund, formen allt annat än stabil. Armen värkte och skänkeln kämpade med att vara stabil. Så kände jag väl ändå att det här är ju iallafall något som vi kan bygga på. Något som vi kan förbättra, utveckla och stiga uppåt ifrån. Och det är väl det som är hela grejen. När vardagen i övrigt står helt still, känns lite grå och tung, så har vi iallafall något här som faktiskt kan bli något!!

Då känns helt plötsligt leran, bitmärkena, de blöta kläderna och allt hö i bilen rätt motiverande.

Likes

Comments

Idag blev Mx klippt. Har helklippt honom tidigare år men nu när vi flyttat och inte har ridhus, det är kallstall och de är ute mycket mer så kände jag att halvklippning räckte. För ja, vi är faktiskt igång nu skulle jag vilja säga. Jag har tagit bort medicinen och tycker inte det blivit någon förändring utav det. Han flåsar i galoppen och lite ibland i traven, och jag nojar ihjäl mig och tror han plågas men så kollar jag på klipp från när andra rider och hör att det låter likadant för dem.. Men det blir ju så, att man blir extra känslig efter något som detta.

Han är inte lika rinnig i näsan och jag har inte hört honom hosta en enda gång. Han är pigg och glad och börjar se rätt fin ut i kroppen. Så jag försöker tänka på det. Men ska ändå boka in ett besök hos veterinären innan årets slut för en check.

Idag red vi iallafall ut, på våran "vanliga" runda som tar ca 40 min när det är en del trav och galopp vilket det blev idag. Han kändes jättejättejättefin i galoppen verkligen. Lite sådär när man bara sitter och tänker han är min. Fin i traven också absolut, men i galoppen är han lite mer stadig och loss liksom? I traven blir han lite BLAARGHHH ibland, om ni förstår vad jag menar? Haha.

Men min fina prins. Vi tog samma runda i torsdags men tog då en avvikare på "klättringsstigen". Det är kort sagt en stig med en väldigt brant, kort backe. Effektivt för att få upp honom i puls och flås. Men den är väldigt kort så vi tog den två gånger, och tänker ha den stående på schemat en gång i veckan.

Imorgon blir det nog lite jobb på banan med fram- och avskrittning i skogen.

Så PUTTINUTTIGULLIGULL!!! (Ja jag har bruna tyglar till svart utrustning, skämmes. Har till&med brun gjord till den svarta hoppsadeln, orkar inte ens bry mig längre haha)

Likes

Comments

Likes

Comments

Jag hittade ett "nytt" sätt att tänka under ridningen med Mx, för två veckor sedan kanske. Innan när vi har ridit ut har det alltid varit rakriktning, lika stöd på bägge tyglarna osvosv. Men eftersom att han varit så otroligt tittig och spänd ute, så gav jag tillslut upp den tidigare taktiken och började med plan B. Vilket är; alltid ha en ytter och en inner och variera dessa kontinuerligt. Ställa höger, rakrikta, ställa vänster. Böja lite mer åt vänster, rakrikta, ställa höger. I oändlighet. Och vet jag då att där framme till höger är det en brevlåda han brukar skygga för, ja då ställer jag över honom till vänster i god tid och tänker lite öppna.

Så vi hade två uteritter som verkligen gick skitbra, med det nya tänket. Han spände till, men han stannade inte och vägrade att gå. Han kändes loss och rätt nöjd.

Men så, någon dag senare, så trampar han sig i hagen på insidan av ena bakbenet - precis på kronranden. Rätt stort jack dessutom. Inget hål in tack och lov, utan "bara" som ett stort skrapsår. Ringde min veterinär dagen efter och fick recept på en salva jag skulle ha på och så skulle jag köra med den över helgen, och så skulle vi köra uppföljning efter helgen. På fredagen var han inte svullen, men såret var rätt fult. Under helgen blev han svullen från kotan och neråt. Måndagen såg såret bättre ut men fortfarande svullen. Idag såg såret ännu bättre ut och han var dessutom inget svullen. Yeeey!

Så idag fick han jogga lite på linan. Han har ju aldrig varit halt, men tar alltid det säkra före det osäkra. Han ska få gå på linan och promenera i skogen resten av veckan så hoppas jag på att köra igång igen nästa vecka!

Så ligger det till på hästfronten. Nu till lite andra hästkrafter. Vita faran är besiktad och klar, men har kostat mig strax under 8000:- än så länge den här månaden. Byte av bromsgrejer, besiktning, ombesiktning, ny startmotor. Har nog bytt det mesta nu. Och så många gånger jag tänker att nä nu får det vara, nu tar jag ett lån och köper en XC60, som jag vet är min nästa bil haha.. Kan sitta på Volvos hemsida och designa min framtida bil hur länge som helst, skitkul!! Haha. Men iallafall så ÄR HAN JU BRA, min 940. När han funkar som han ska är han ju skitbra. Stark, stabil, säker. Utom på vintern då han blir lite slirig.. Och så är han dyr, för turbo och bensin och automat är egentligen ingen bra kombo har jag lärt mig.

Men annars trivs jag som tusan med honom. Och det är lite extra kul vid rödljusen, för han drar ju ifrån alla andra med hästlängder 8-)

​Det är ju bara frågan när man ska gå vidare i livet. Första egna bilen kommer nog alltid vara speciell <3 <3 <3


Likes

Comments

Blev ju lite video sist också, här kommer det. Tänk här nu på att han är fem år men ligger utbildningsmässigt som en fyraåring, jag har inte ridit ordentlig dressyr på något år och inte hunnit träna så mycket annars heller så bålstabiliteten är ju åt helskotta. Men blir så glad ändå för ibland skiner vi till och jag tror vi kommer kunna bli väldigt bra, om vi bara får chansen.

Likes

Comments

​Blev stubbåkern idag och hade med mig fotograf. Det var väldigt varmt och han gick kondition igår så han var lite matt men kämpade på så himla bra och är så himla fin och bäst och allt.

Likes

Comments

Igår red vi vår första träning för tränare på nästan ett år. Sist var hösten/vintern -15. Det var minst sagt roligt, men även väldigt väldigt jobbigt haha. Vår energi tog slut någonstans halvvägs. Men vi kämpade på ytterligare lite längre än så för att tänja lite på den där gränsen. Det var väldigt basic det vi tränade på, och det kommer det nog fortsätta vara x antal träningar till.

Vi började med att jogga på lite mer än halva ridbanan och bytte varv ofta, och sedan la vi in lite skrittövergångar. Och efter att vi joggat igång körde vi lite skrittarbete, minska och öka volten. Vi gjorde det kanske två gånger i skritt (alltså öka & minska x 2) och sedan en gång i trav i vardera varv. Detta var sjukt jobbigt för mister X som verkligen fick använda både hjärna och kropp, vilket gjorde att han inte riktigt var så aktiv i skritten/traven som vi egentligen vill. Men såhär i början får det vara helt okej att det tar lite tid.

Sedan tog vi lite galopp. Två fattningar i varje, från trav. Bara tänka stora runda språng, och behålla lite böjning och ställning så han inte blir för rak. Här är det lite svårt tycker jag. Vänstergaloppen är han stadigare i formen, men högergaloppen känns egentligen rundare - men då blir han istället väldigt av & på i kontakten. Antagligen just för att den är bättre, så det blir jobbigare för honom att hålla den.

Efter skrittpaus avslutade vi med några serpentiner innan vi travade av i lägre form på volten.

Det genomgående fokuset ligger på en lång, bra överlinje med bra böjning genom hela kroppen. Stänga till yttersidan och sedan ställa över.

M tyckte att han var väldigt harmonisk och såg nöjd ut, vilket kändes väldigt bra att höra för det är trots allt prio ett. Hon tyckte även att han upplevdes stadigare än för ett år sedan, och att galoppen ändå utvecklats till det bättre. Han flåsade ändå en del men vi tyckte inte att det var något onormalt flås utan "inte varit igång"-flås. Men vi måste hålla koll på det ändå så att det blir bättre allt eftersom.

Idag ska han ut i skogen på en lugnare tur och på tisdag ska vi repetera lite från igår, men på stubbåkern. Vilket blir väldigt spännande då jag aldrig ridit honom på det förut. Har ridit runt fält, men aldrig på dem liksom. Har vi tur får han en extra energikick ;-)

Likes

Comments

Igår och i förrgår öste regnet ner rätt konstant. I förrgår fick han därav vila, men det verkade inte som att det direkt skulle bli bättre så igår gav vi oss ut ändå. Han har ju börjat med lite dumheter när vi rider ut, han tvärnitar och vägrar röra sig en millimeter framåt. Kan vara för någon läskig traktor som står ute på fältet, eller en brevlåda, men ibland kan det vara för ingenting. Det jag får göra då är att vända, och backa. Tack&lov är han väldigt duktig på att backa. När han blir lite irriterad dock så småstegrar han samtidigt så han typ hoppar bakåt, känns jättekul haha. Iallafall när vi backat en bit brukar jag kunna vända honom och fortsätta åt rätt håll, stannar han igen är det bara att backa en bit till..

Iallafall så gjorde han så igår vid en T-korsning där vi skulle vänster och där det dessutom är lite uppförsbacke. Så att backa och styra vänster samtidigt som det blev backe, Mx var irriterad och småhoppade bakåt.. Gick några längre bort, de måste trott att vi var dumma i huvudet haha. Men tillslut kom vi förbi de läskiga brevlådorna och efter den lilla incidenten så gick det strålande resten av turen. Eftersom det regnat rätt mycket var grusvägarna alldeles lagom mjuka, så vi höll oss till dem och körde en del övergångar till trav. Han hade regntäcket på sig, över sadeln, men ej fastknäppt över bogen - så för att det skulle ligga kvar krävdes det att jag satt still. Så det blev superbra träning, travövergångar där jag fick sitta stilla på rumpan och hålla om med benen >:) Funkar jättebra att sitta ner första fem meterna men sedan blir han för rörlig över ryggen och piloten vet inte vad hon gör. Måste träna stabiliteten i bålen.

Ikväll har jag insläppet så blir att rida innan det, får se om det blir skogen och sen lite i banan kanske eller tvärtom.

På torsdag kl 09 är vi på återbesök hos Antagon. Åsa ska kolla hjärtat igen, och så ska vi gå ner i halsen och kolla om slemmet är borta. Upplever honom fortfarande lite flåsig nämligen, och han har lite genomskinligt snor. Men försöker att inte tänka så mycket på det när jag rider, utan väntar och ser vad vi hittar på torsdag. Förhoppningsvis inget. Förhoppningsvis har han bara taskig kondis. Han känns väldigt fräsch för övrigt nämligen.

Har inga roliga bilder på Mx att bjuda på så här är lite bilder på Anna & hennes fina fina Beauti som jag tog nyligen. Tog dem från FB, som tyvärr förstör kvalitén rätt rejält så ska ta över bilderna från kameran också och se om jag hittar lite fler guldkorn :-) Himla fin är hon iallafall.


Likes

Comments