Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Jag hittade ett "nytt" sätt att tänka under ridningen med Mx, för två veckor sedan kanske. Innan när vi har ridit ut har det alltid varit rakriktning, lika stöd på bägge tyglarna osvosv. Men eftersom att han varit så otroligt tittig och spänd ute, så gav jag tillslut upp den tidigare taktiken och började med plan B. Vilket är; alltid ha en ytter och en inner och variera dessa kontinuerligt. Ställa höger, rakrikta, ställa vänster. Böja lite mer åt vänster, rakrikta, ställa höger. I oändlighet. Och vet jag då att där framme till höger är det en brevlåda han brukar skygga för, ja då ställer jag över honom till vänster i god tid och tänker lite öppna.

Så vi hade två uteritter som verkligen gick skitbra, med det nya tänket. Han spände till, men han stannade inte och vägrade att gå. Han kändes loss och rätt nöjd.

Men så, någon dag senare, så trampar han sig i hagen på insidan av ena bakbenet - precis på kronranden. Rätt stort jack dessutom. Inget hål in tack och lov, utan "bara" som ett stort skrapsår. Ringde min veterinär dagen efter och fick recept på en salva jag skulle ha på och så skulle jag köra med den över helgen, och så skulle vi köra uppföljning efter helgen. På fredagen var han inte svullen, men såret var rätt fult. Under helgen blev han svullen från kotan och neråt. Måndagen såg såret bättre ut men fortfarande svullen. Idag såg såret ännu bättre ut och han var dessutom inget svullen. Yeeey!

Så idag fick han jogga lite på linan. Han har ju aldrig varit halt, men tar alltid det säkra före det osäkra. Han ska få gå på linan och promenera i skogen resten av veckan så hoppas jag på att köra igång igen nästa vecka!

Så ligger det till på hästfronten. Nu till lite andra hästkrafter. Vita faran är besiktad och klar, men har kostat mig strax under 8000:- än så länge den här månaden. Byte av bromsgrejer, besiktning, ombesiktning, ny startmotor. Har nog bytt det mesta nu. Och så många gånger jag tänker att nä nu får det vara, nu tar jag ett lån och köper en XC60, som jag vet är min nästa bil haha.. Kan sitta på Volvos hemsida och designa min framtida bil hur länge som helst, skitkul!! Haha. Men iallafall så ÄR HAN JU BRA, min 940. När han funkar som han ska är han ju skitbra. Stark, stabil, säker. Utom på vintern då han blir lite slirig.. Och så är han dyr, för turbo och bensin och automat är egentligen ingen bra kombo har jag lärt mig.

Men annars trivs jag som tusan med honom. Och det är lite extra kul vid rödljusen, för han drar ju ifrån alla andra med hästlängder 8-)

​Det är ju bara frågan när man ska gå vidare i livet. Första egna bilen kommer nog alltid vara speciell <3 <3 <3


Likes

Comments

Blev ju lite video sist också, här kommer det. Tänk här nu på att han är fem år men ligger utbildningsmässigt som en fyraåring, jag har inte ridit ordentlig dressyr på något år och inte hunnit träna så mycket annars heller så bålstabiliteten är ju åt helskotta. Men blir så glad ändå för ibland skiner vi till och jag tror vi kommer kunna bli väldigt bra, om vi bara får chansen.

Likes

Comments

​Blev stubbåkern idag och hade med mig fotograf. Det var väldigt varmt och han gick kondition igår så han var lite matt men kämpade på så himla bra och är så himla fin och bäst och allt.

Likes

Comments

Igår red vi vår första träning för tränare på nästan ett år. Sist var hösten/vintern -15. Det var minst sagt roligt, men även väldigt väldigt jobbigt haha. Vår energi tog slut någonstans halvvägs. Men vi kämpade på ytterligare lite längre än så för att tänja lite på den där gränsen. Det var väldigt basic det vi tränade på, och det kommer det nog fortsätta vara x antal träningar till.

Vi började med att jogga på lite mer än halva ridbanan och bytte varv ofta, och sedan la vi in lite skrittövergångar. Och efter att vi joggat igång körde vi lite skrittarbete, minska och öka volten. Vi gjorde det kanske två gånger i skritt (alltså öka & minska x 2) och sedan en gång i trav i vardera varv. Detta var sjukt jobbigt för mister X som verkligen fick använda både hjärna och kropp, vilket gjorde att han inte riktigt var så aktiv i skritten/traven som vi egentligen vill. Men såhär i början får det vara helt okej att det tar lite tid.

Sedan tog vi lite galopp. Två fattningar i varje, från trav. Bara tänka stora runda språng, och behålla lite böjning och ställning så han inte blir för rak. Här är det lite svårt tycker jag. Vänstergaloppen är han stadigare i formen, men högergaloppen känns egentligen rundare - men då blir han istället väldigt av & på i kontakten. Antagligen just för att den är bättre, så det blir jobbigare för honom att hålla den.

Efter skrittpaus avslutade vi med några serpentiner innan vi travade av i lägre form på volten.

Det genomgående fokuset ligger på en lång, bra överlinje med bra böjning genom hela kroppen. Stänga till yttersidan och sedan ställa över.

M tyckte att han var väldigt harmonisk och såg nöjd ut, vilket kändes väldigt bra att höra för det är trots allt prio ett. Hon tyckte även att han upplevdes stadigare än för ett år sedan, och att galoppen ändå utvecklats till det bättre. Han flåsade ändå en del men vi tyckte inte att det var något onormalt flås utan "inte varit igång"-flås. Men vi måste hålla koll på det ändå så att det blir bättre allt eftersom.

Idag ska han ut i skogen på en lugnare tur och på tisdag ska vi repetera lite från igår, men på stubbåkern. Vilket blir väldigt spännande då jag aldrig ridit honom på det förut. Har ridit runt fält, men aldrig på dem liksom. Har vi tur får han en extra energikick ;-)

Likes

Comments

Igår och i förrgår öste regnet ner rätt konstant. I förrgår fick han därav vila, men det verkade inte som att det direkt skulle bli bättre så igår gav vi oss ut ändå. Han har ju börjat med lite dumheter när vi rider ut, han tvärnitar och vägrar röra sig en millimeter framåt. Kan vara för någon läskig traktor som står ute på fältet, eller en brevlåda, men ibland kan det vara för ingenting. Det jag får göra då är att vända, och backa. Tack&lov är han väldigt duktig på att backa. När han blir lite irriterad dock så småstegrar han samtidigt så han typ hoppar bakåt, känns jättekul haha. Iallafall när vi backat en bit brukar jag kunna vända honom och fortsätta åt rätt håll, stannar han igen är det bara att backa en bit till..

Iallafall så gjorde han så igår vid en T-korsning där vi skulle vänster och där det dessutom är lite uppförsbacke. Så att backa och styra vänster samtidigt som det blev backe, Mx var irriterad och småhoppade bakåt.. Gick några längre bort, de måste trott att vi var dumma i huvudet haha. Men tillslut kom vi förbi de läskiga brevlådorna och efter den lilla incidenten så gick det strålande resten av turen. Eftersom det regnat rätt mycket var grusvägarna alldeles lagom mjuka, så vi höll oss till dem och körde en del övergångar till trav. Han hade regntäcket på sig, över sadeln, men ej fastknäppt över bogen - så för att det skulle ligga kvar krävdes det att jag satt still. Så det blev superbra träning, travövergångar där jag fick sitta stilla på rumpan och hålla om med benen >:) Funkar jättebra att sitta ner första fem meterna men sedan blir han för rörlig över ryggen och piloten vet inte vad hon gör. Måste träna stabiliteten i bålen.

Ikväll har jag insläppet så blir att rida innan det, får se om det blir skogen och sen lite i banan kanske eller tvärtom.

På torsdag kl 09 är vi på återbesök hos Antagon. Åsa ska kolla hjärtat igen, och så ska vi gå ner i halsen och kolla om slemmet är borta. Upplever honom fortfarande lite flåsig nämligen, och han har lite genomskinligt snor. Men försöker att inte tänka så mycket på det när jag rider, utan väntar och ser vad vi hittar på torsdag. Förhoppningsvis inget. Förhoppningsvis har han bara taskig kondis. Han känns väldigt fräsch för övrigt nämligen.

Har inga roliga bilder på Mx att bjuda på så här är lite bilder på Anna & hennes fina fina Beauti som jag tog nyligen. Tog dem från FB, som tyvärr förstör kvalitén rätt rejält så ska ta över bilderna från kameran också och se om jag hittar lite fler guldkorn :-) Himla fin är hon iallafall.


Likes

Comments

​Kort sagt så har vi fortsatt med vår igångsättning, precis börjat lägga in lite galopp. Han är fortfarande flåsig men jättesvårt för mig att veta om det är pga att han inte varit igång på hela sommaren, eller om det är samma flåsighet som i våras. Varav jag försökt få tag i veterinären för återbesök, men kommer bara till telefonsvararen som säger att de är åter 15/8 kl 08:00, vilket ju då är några dagar sedan.. Så har mailat, men får jag inte svar under morgondagen måste jag jaga annan veterinär för ventipulminet är strax slut och vill inte lägga av med det utan klartecken. Men då måste man hitta en annan veterinär som kan skriva ut recept, utan att egentligen ha undersökt hästen. ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅH varför ska det alltid vara något jävla piss!! På ren svenska. Det är ju tur att hästen är söt, annars hade man ju lagt av för länge sen.

Likes

Comments

Problematiken som uppstår när man kommer hem från jobbet kl 02:30 och ska upp och släppa ut hästarna vid 06. Värt att sova? Mja, speciellt inte eftersom att det tar minst en timme att somna efter stängning. Skulle vara sååå tufft att komma upp sen igen. Så bara att ta en koffeintablett, lyssna på peppmusik och vänta på att det ska börja ljusna lite. Nu är ju klockan iallafall 04 så bara två timmar kvar. Ska ev rida Mx när jag släppt ut de andra två, sedan mocka och fixa det vanliga och sen åker jag hem och sover. För sen börjar jag inte förrän 18:30, och går till 02 igen.. Och ska släppa ut dem på torsdag morgon, igen. Hehe. Och sedan i helgen går jag 06:30-16. Så på en dag, fredagen, ska jag försöka få tillbaka dygnet på rätt sida. För både lördag & söndag har jag kvällen, dvs att jag tar in dem, vilket brukar bli mellan 20 & 21 typ. Så helgen blir liksom åka till jobbet 06:00, vara klar på jobbet FÖRHOPPNINGSVIS innan 17, åka hem och byta om -> stallet, hemma någon gång runt 21. HAH! Hjärnan blir ju typ mos.

Kommer inlägg om Mx's status och framtiden och allt sånt där, snart, tror jag. Just nu får dock kpop hålla mig vaken, men nu är ju klockan faktiskt 04:15 och om 45 min är det bara en timme kvar tills jag kan åka!!

Likes

Comments

Karusellen går runt runt runt och ibland är det lite svårt att få någon struktur på vardagen men att Mx har börjat sättas igång gör att motivationen till att få det att fungera skjuter upp i skyarna. För ja, så är det faktiskt. Vi var på återbesök 1/8. Först lyssnade hon på hjärtat innan vi longerade och sedan efter att han travat några varv åt bägge håll. Och vet ni vad, för han var helt regelbunden och jag citerar - normal - slutciterat. Började nästan gråta. Han låg till&med lite högt, vilket alltså bevisar att pulsmätaren visar rätt.

Så nu har vi dragit ner på dosen ventipulmin och han får "bara" två pumpslag morgon och två kväll. Och så har jag börjat sätta igång, som jag skrev. I måndags så skrittade vi en kort runda på kvällen, vi var på kliniken på morgonen. Vi skrittade längs grusvägen en liten bit innan det kom läskiga kor, och jag ville inte ta den diskussionen på första skritten ute på två månader liksom - så då vände vi och tog skogen tillbaka. Tror vi var ute i 20 min, max. Här hade jag inte pulsmätaren för det var regn i luften och är osäker på hur mycket väta den tål.

I tisdags skrittade vi en lite längre runda på 40min. Lyckades hitta en runda som man kom runt, helt perfekt. Först skog och sedan grusväg. Lite småbackigt och så vilket ju är toppen. Det gick iallafall väldigt bra och han var glad över att få komma ut. Pulsen på stallgången låg på + - 37 och när vi skrittade på låg den runt 62.

Och i onsdags tog vi samma runda fast åt andra hållet, grusväg först och skogen sist. Vilket tydligen var ett sämre val, då Mx var pigg nog att bli rädd för det mesta längs grusvägen. Och då fryser han bara fast och enda sättet att komma vidare är att vända runt och backa honom förbi det "läskiga". Vilket vi fick göra några gånger, men sedan slappnade han av och resten av turen gick felfritt.

Och igår så blev det tömkörning i skogen, i ca 30min. Det är mycket sten och rötter och svängar och små backar vilket är helt perfekt. Idag vilar han och sedan kommer det se ut såhär:

Lördag: Tömkörning i skogen 30 min

Söndag: Skritta samma runda som tidigare 40 min

Måndag: Skritt i skogen 40 min

Tisdag: Tömkörning grusväg + skogen 30 min

Onsdag: Vila

Torsdag: "Rundan" 40 min, lägga in någon kortare travsträcka

Fredag: Tömkörning skogen + kortare sträcka trav på grusvägen 40 min

Tankar om igångsättningen;

De är som såhär att vi har ju skrittat nu denna vecka och kommer skritta hela nästa vecka också, lägga in några kortare travsträckor mot slutet för att känna på lite bara. Sedan v 3 om allt känns bra kommer vi lägga in trav lite mer som ett moment av passet, men bara rakt fram på grusvägarna innan eller efter skogen. För skogen är just nu det bästa som finns, haha. Det blir liksom naturligt för kroppen att sätta muskler och lösgöras när han får lyfta på benen, skritta igenom ryggen och ta i lite med rumpan över stock och sten. Känns betydligt mer skonsamt för kroppen än att sättas igång genom att skrittas runt runt runt på banan. Dessutom blir han förhoppningsvis mer liksidig!

Och om allt går som vi vill att det ska gå, och allt känns bra, så kommer vi vecka 4 lägga in galopp och vecka 5 börja "träna" lite på banan. Det är alltså om en månad. Vi har en långsiktig plan, och tänker lägga stor vikt på grundarbetet för att få en så bra bas som möjligt.

Går det nu som vi vill, så kommer vi förhoppningsvis lagom tills v5 kunna plocka bort ventipulminet helt.. Bara att hålla tummarna <3

Likes

Comments

Likes

Comments