18. Oktober 2016 {day 23}

06:22 in the morning.

Jag vaknade tidigt och var bara tvungen att gå ut i tystnaden och titta på det vackra landskapet. Det var dock fuktigt och kanska kallt så jag bestämde mig för att krypa ner under täcket igen.

Bredvid min säng hittade jag en liten påse med mat som Elin och Jette hade tagit med sig från marknaden på kvällen. Där fanns en vanlig vårrulle, en vårrulle med curry och en med banan. Kalla vårrullar är förvånansvärt gott.

Dax för frukost nummer 2 med väldigt trevligt sällskap.

Vi träffade Julian, en kompis från Bangkok, och hyrde moppar som vi tog oss runt med hela dagen.

Vi tyckte att Sapa i norra Vietnam var bördigt och vackert men Pai överträffar det. Här är det om möjligt ännu bördigare, grönare och vackrare. Det är blandningen mellan risfält, ängar och regnskog som gör det...tror jag.

Vi stannde till vid Mor Praeng waterfall. Det var så fint och vi satt kvar mycket längre än tänkt. Vi spelade kort, badade och värmde oss på de solvarma stenarna.

Efter en liten matbit åkte vi vidare till Pai Canyon för att titta på solnedgången.

Den här Canyon är mycket mycket frodigare än tex Gand Canyon i USA. Den uppstod genom erosion dvs regn och det är ingen flod som löper igenom den.

Det är otroligt vackert med den hårt packade röda sanden. Man kan gå en väldigt lång bit runt och titta men vissa ställen är väldigt smala och på andra platser måste man klättra.

"Lina, träden är så mjuka."

First the nice picture and then the one where she grabbed my ass.

På kvällen hängde vi på vår fina balkong med Julian, lyssnade på musik och pratade. Vi fick också sällskap av en söt liten skrikande kattunge.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

17. Oktober 2016 (day 22)

Kan knappt tro det men idag har jag varit påväg i mer än tre veckor. På något sätt känns det som att livet alltid har varit såhär men ändå känns det ibland som att jag först landade igår.

Idag lämnade vi Chiang Mai för att åka längre norr ut till staden Pai. Första delen av resan var helt ok för att jag kunde ligga längst bak i minibussen och sova lite men sen började helvetet. Sista delen åkte vi serpentiner upp och ner för berg vilket inte är bra för min åksjuka.

Den tredje åkturen där jag mådde illa tog ut sin rätt dvs efter alla svängar fanns bananerna som jag åt till frukost inte kvar i min mage när jag kom fram.

Vi är iallafall glada över att ha bytt ut ett icke existerande handfat mot det här ⬇️

Vi bor själva i ett trebäddsrum i ett stort hus och trivs bra här på Suan Doi Resort. Överallt finns det små sitthörnor eller hängmattor och trädgården med alla dammar är underbar.

Här bor vi. Eller det är hallen utanför vårt rum med en stor balkong.

Ifall man skulle glömma...

Cortado i mitt ❤️.

Vi vilade lite och sen ville vi utforska Pai. Här vimlar det av små matställen och caféer. Det är skönt att ha lämnat Thailands näst största stad, Chiang Mai för det mycket mindre Pai.

Det här är verkligen ett lugnt ställe med mycket hippiekänsla.

Efter en varsin curry och kaffe på ett av de många caféerna promenerade vi hem. Nu på kvällen har vi chillat i hängmattorna och planerat lite för vår resa framöver.

Tjejerna ska iväg och träffa några vänner men för mig blir det en filmkväll på rummet. Jag känner mig helt matt efter resan och har ingen aptit men jag hoppas på en bättre dag imorgon.

Likes

Comments

16. Oktober 2016 {day 21}

Idag var det äntligen dax för ett efterlängtat besök hos elefantisarna. När jag hörde att det fanns elephant sanctuarys i Chiang Mai var jag direkt eld och lågor.

Elefanter är nog några av de vackraste djuren som finns och även om de är så stora är de otroligt försiktiga. Även om jag bara var fyra år när vi var på Sri Lanka vet jag att få interagera med räddade elefanter och speciellt att få mata en elefantbebis med flaska gjorde ett otroligt djupt intryck.

Vi blev upplockade från vårt hostel kl 7 på morgonen och åkte i lite mer än en timme upp och ner för krokiga vägar. Tillslut kom vi fram till några små hus mitt ute i djungeln och det första vi fick syn på var en av deras elefanter.

Vi fick ha lite tålamod men efter lite kaffe var det äntligen dax att hälsa på de tre elefanterna. Det var en mamma med sina två barn som var ca 7 och 10 år gamla.

Till skillnad från afrikanska elefanter är de asiatiska mindre med mindre öron och de har två "pucklar" på huvudet istället för en.

Elefanter äter 200kilo mat om dagen så det gick åt en stor korg med bananer som snack. Detta var ett perfekt tillfälle att bekanta sig lite med dem. Det är otroligt hur skickliga de är med snabeln, de söker upp maten och stoppar den sedan i munnen.

De två yngre elefanterna var glupska. Att tugga fanns inte på kartan utan det bara matades på med fler och fler bananer i munnen. Om man lyfte armen och sa "bon bon" lyfte de på snabeln och man kunde kasta maten direkt in i munnen på dem.

Medans vi matade dem fanns det även tid att klappa dem och kela lite. Även om de kan verka stora och grova var de otroligt milda till sättet och de verkade uppskatta uppmärksamheten.

Även om det är en "turistgrej" att besöka ett elephant sanctuary tyckte vi att det var viktigt att de har ett bra liv och inte utnyttjas. De här elefanterna träffar turister varje dag men för att de lever i fångenskap tycker jag ändå att de verkar ha ett bra liv som är ganska nära det som är naturligt för dem. Ingen rider på de här elefanterna och de behöver inte arbeta hårt i skogen eller liknande.

Vi tog också ett lerbad med elefanterna. Leran tvättades av i floden inklusive vattenkrig och en dusch i vattenfallet. Det kommer upp fler bilder från dagen så fort jag har alla.

Efter alla intryck var vi alla super duper hungriga och lunchen var god. Sedan åkte vi tillbaka i jeepen. Pga regnet var vägarna ännu lerigare. Vi blev ordentligt genom skakade och flera gånger kändes det som att vi skulle fastna i något lerhål. Vi satt på två bänkar bak i jeepen och det vara bara att hålla i sig i en stång i taket för säkerhetsbälten fanns det inte. I en trång sväng började bilens bakdel att glida undan. Bland oss fem längst bak fanns det olika åsikter om vad som var bästa lösningen ifall vi skulle välta: Jette valde att bara säga "Nej, nej, nej,...", jag och Elin höll i oss för glatta livet och amerikanen var redo att hoppa. Långsamt men säkert lyckades chauffören räta upp bilen och vi tog oss säkert ner för berget till de asfalterade vägarna.

Egentligen skulle vi ta bussen till staden Pai på kvällen men han som skulle boka den hade helt enkelt glömt att göra det så vi stannar en natt till i Chiang Mai och får bo gratis på vårt hostel.
Nu tar vi första bussen imorgon bitti istället.

Sundaywalkingstreet. En kväll extra i Chiang Mai var inte heller så illa då vi gick på söndagsmarknaden på kvällen. Den här gången hamnade nog shoppingen lite i skymundan pga all mat det fanns att välja på.

Det var bara att välja och vraka så det blev majskolvar, crêpes, omelett i en båt av bananblad, vårrullar och samosas. En salig blandning men ååh så gott.

Likes

Comments

15. Oktober 2016 {day 20}

Igår kväll bestämde vi oss iallafall för att titta runt lite i stan och sen gå till the Night Bazar. Det var roligt och det blev iallafall lite shopping även om stämningen var lite låg och många ställen hade stängt.

Idag besökte vi ett tempel som ligger ca 20 minuter utanför staden på ett berg. Om man inte vill använda hela det långa namnet i titeln säger man bara Doi Suthep. Vi tog oss dit med en av de röda taxibilarna för 50 baht per person.

Om man är riktigt hurtig kan man även cykla upp på berget men taxiresan var väldigt bekväm om man inte lätt blir åksjuk av många svängar (som jag).

Väl framme gick vi de 306 trappstegen upp till själva templet som är tänkta som en form av meditation. Innan hade vi självklart stärkt oss med en av våra nya favoriträtter - Kao Soi.

Templet byggdes 1383 för att hedra en benbit som sägs vara från den historiska Buddhan. Benet fördes hit av en munk men gick i två bitar nedanför berget. En bit finns i ett annat tempel men den andra biten sattes fast på en helig vit elefant. Elefanten vandrade genom djungeln tills den dog. Genom den här processen valdes platsen ut där templet skulle byggas dvs där elefanten dog.

Barnens beskyddare - "Mom"

Man blev bländad av chedin i all sin prakt och med sin yta av guld. I chedin eller pagodan finns benbiten och den står i tempelområdets mitt.

Här ber buddhistiska pilgrimer och offrar lotusblommor.

Det fanns en mängd statyer att titta på, vilket också leder till frågan: varför finns det så många och varför är de flesta väldigt lika?

Statyn som hedrar den vita elefanten som bar på benbiten.


Detta är nog ett av de mest överdådiga och vackra tempel jag har sett. Något som också är minst lika nämnvärt är utsikten över hela staden som man har härifrån.

Det ända som störde denna harmoniska plats var ett öronbedövande pipande ljud som vi först inte förstod var det kom ifrån. Efter att ha frågat Google vet vi nu mer och det är tydligen syrsor. Skönt att syrsorna i Sverige inte låter sådär!

Dagen avslutades med en varsin stor portion Pad Thai. Nom nom och så självklart en vända till 7-eleven för att köpa vår nya favoritchoklad.

Vi har prövat oss fram och i skrivande stund nästan handlat slut på hela deras sortiment + att de tillhörande låtarna går på repeat.

I'm on TOP of the world, ey. I'm on TOP of the world, ey.

BENG BENG, I shot you down. BENG BENG, you hit the ground.

THE BIG BIG BANG, the reason I'm alive and all the stars collide.

Likes

Comments

14. Oktober 2016 {day 19}

Same same for breakfast + pineapple👏🏻

Morgonen är komplett med kaffe och en ny bok. Tigerbalsamet är en nödvändighet efter alla myggor som har käkat på mig inatt.

En liten uppdatering från igår: när vi kom tillbaka läste vi på nyhetssidorna att den thailändske kungen är död. Han var den längst regerande regenten (70 år) och vid 88 års ålder hade han varit väldigt sjuk länge.

Igår var läget osäkert och vi visste inte när vi skulle kunna ta oss härifrån och om några restauranger skulle vara öppna. Vi gick iallafall ut på stan, vissa ställen hade stängt och man märkte av den nedstämda stämningen. Efter en stor portion Pad Thai tänkte vi att det kanske iallafall inte skulle vara så farligt att stanna här ett litet tag till.

Idag vet vi och alla andra fortfarande inte vad som kommer att hända. Man vet inte vad som kommer att hända med militärens ställning eller vem som kommer att ta över tronen. Idag är början på ett års sorgeperiod.

Flygen går igen och imorgon kommer nog livet att fortsätta helt som vanligt.

Nu har vi precis ätit tre underbart goda curry rätter och känner oss mätta och belåtna. Vi kan verkligen inte klaga på vår situation. Det har varit skönt med en vilodag för att sova länge och bara läsa.

Snart blir det en promenad runt i stan för att känna på hur stämningen är och om mycket har stängt.

Likes

Comments

Vårt wi-fi är inte direkt highspeed och långa inlägg tar en halv evighet att ladda upp därför kommer del 2 i ett nytt inlägg.

Vi gick även förbi Three Kings Monument. Ett monument som hedrar de tre kungar som grundade staden Chiang Mai.

Please dress politely.

And put some pants on, please.

And take off your shoes.

Vi avslutade kulturvandringen med att äta Top Ten, vår favorit glass och tjejerna bestämde sig för att klippa håret. What can possibly go wrong när klippningen kostar 30kr och tar mindre än 10 minuter?!

Likes

Comments

13. Oktober 2016 {day 18}

Efter en god natts sömn, god morgon från Chiang Mai!

Som vi har längtat. Vi kunde knappt tro det. Vi åt mango, papaya, dragon fruit, vattenmelon med joghurt och müsli till frukost. Till det kaffe med skummad mjölk.

Det kanske låter löjligt men joghurt och mjölk är verkligen sällsynt och något vi har saknat hemifrån.

Nom nom! Sen gjordes planen för dagen upp. Förutom trekking, matlagningskurser och meditation är Chiang Mai också känt för sina många tempel. Jag valde ut tre som vi skulle besöka idag.

Först gick vi till Chiang Mais äldsta tempel, Wat Chiang Man, som byggdes 1296. Templet är mest känt för två Buddhor, Phra Sila och Phra Sae Tang Khamani. Det tog ett tag innan vi hittade dem längst bort bakom den stora Buddhan, inlåsta i ett "skåp". Tillslut såg vi de två små statyerna, en i marmor och en i kristall.

Åtta olika Buddhor för de sju veckodagarna och onsdag natt.

Det fanns många vackra målningar som beskriver stadens historia.

Efter tempel nummer 1 var det dax för en paus och lunch. Vi satte oss på ett litet ställe och beställde 3 kôw soy eller kao soi. Det är en kycklingcurry som är typisk för norra Thailand. Curryn serveras med gula äggnudlar (några mjuka och några krispiga), en kycklingklubba, rödlök, fermenterad kål och lime. Till det drack vi kallt jasminte.

Nästa stopp var Wat Phra Singh. Det är Chiang Mais mest ärade tempel och väldigt vackert med sin typiska Lanna architektur.

En vacker chedi i guld. Här bevaras reliker och det är en plats för meditation.

Vi såg många riktiga munkar men de här var vaxfigurer.

Man ringer 3 gånger i varje klocka.

Sist men inte minst var Wat Chedi Luang. Detta var nog de vackraste och mest imponerande av de tre templen vi besökte.

Likes

Comments

12. Oktober 2016 {day 17}

Tågresan blev nog kanske inte riktigt som vi hade tänkt oss den.

Jag somnade en stund i värmen och vaknade precis när solen gick ner och himlen hade färgats röd och lila. Synen var otroligt vacker med alla gröna fält.

Vi fördrev tiden med att läsa ut varsin bok. Jag läste Barnbruden av Anna Laestadius Larsson, en välskriven och underhållande bok. Mot kvällskvisten började det regna rätt ordentligt och alla tågfönster stängdes. Mitt gick dock inte att stänga ordentligt så att jag fick en kaskad med vatten över mig.

Det var rätt kusligt att sitta på det gamla tåget när det var alldeles mörkt, regnet öste ner och det blixtrade och oskadde rätt ordentligt utanför, nästan som ett spöktåg. Det blev iallafall några timmars sömn trots kylan (hur kan det bli så kallt när man har svettats av värmen hela dagen?).

Klockan var 4:30 när vi kom fram på tågstationen i Chiang Mai. Då hade vi suttit på tåget i 14 timmar.

Vi åt frukost på tågstationen och väntade ett tag tills vi kunde vara säkra på att vårt hostel skulle ha öppnat. Sen tog vi en tuktuk till Nature's Way House.

Vi blev överlyckliga över att vi redan kunde checka in och vi smög in på vårt rum. Jag hann nog bara lägga huvudet på kudden innan jag somnade och vi sov i några timmar.

När vi vaknade var det bara att rycka upp sig och ta en dusch. Vilken underbar känsla när man känner sig klibbig och dammig. Att hitta en riktigt god lunch var vårt nästa mål. Det blev curry x 2 och en Tom Yam Gong.

På vägen hem handlade vi glass, choklad och en stor dunk med vatten. Sen unnade vi oss en lugn dag. Vi läste, skrev, pratade i telefon och tog det lugnt.

En konstbutik med många färgglada tryck som vi gick förbi.

Dinnertime = currytime

Not all those who wander are lost...

Likes

Comments

11. Oktober 2016 {day 16}

Klockan var 5:30 på morgonen när väckarklockan ringde obarmhärtigt. Upp och hoppa, in i duschen, på med kläderna, packa de sista sakerna och iväg.
Julian var så snäll och hämtade upp oss med sin Uber.

Framme vi flygplatsen checkade vi in väskorna (min väger nu 15,6 kg efter shoppingen) och jag lyckades övertal kvinnan vid informationsdisken att posta mina vykort, hoppas att de kommer fram.

Tyvärr var Elin tvungen att lämna kvar sin fickkniv som hon hade letat efter länge. Den dök självklart upp i handbagaget.

Till frukost åt vi hamburgare på Burger King. Det var med stor marginal den dyraste måltiden vi hittills har ätit men det fann inte så mycket att välja mellan så tidigt på morgonen.

Flyget tog oss till Bangkok.

Hur glad får man bli över riktigt riktigt gott kaffe?

Jag lyckades få tag i lite matsäck till tågresan. Två färska, skurna ananas, några små bananer och två påsar med små plättar gjorda på kokos. Allt kostade ungefär 25kr och tågresan på 14 timmar är nog räddad.

Mina trötta men glada (iallafall en) små troll.

Här vaktas det även när man sover.

Fläktarna snurrar och alla fönster är vidöppna, ingen AC eller wi-fi här inte. Vi saknar nog nattbussarna i Vietnam lite men att åka andra klass i ett tåg i Thailand är inte heller så illa. Det är spännande, som ett äventyr, när man ser landskapet passera förbi, känner färdvinden och hör tåget klappra. Skakningarna och försäljarna som går förbi i en ständig ström och ropar ut sina varor är också en del av upplevelsen.

Next stop after 729 km, Chiang Mai.

Tam biêt Vietnam. (Goodbye Vietnam)

Likes

Comments

10. Oktober 2016 {day 15}

Att det är vår sista riktiga dag i Vietnam känns vemodigt. Herregud vad de här två veckorna har gått fort.

Det var frukost på hustaket som gällde. Stekta ägg, toast, pannkaka och banan. Vi hittade resten av vår peanutbutter vilken förgyllde frukosten ytterligare.

Innan vi gick hemifrån för lite mer shopping hämtade vi vår tvätt. Vi blev så glada när vi öppnade två stora paket med väldoftande och rena kläder.

The old city gate.

Lunch nummer 1 intogs på någon sidogata där vi hamnade av en slump. Vi fastnade för krispiga pannkakor med groddar och räkor (med skal-knaprigt). När vi fick maten visade ägaren oss gulligt nog att vi skulle ta rispapper, fylla det med örter, sallad och en bit pannkaka och sen rulla ihop det. Den här "vårrullen" doppade vi sedan i fisksås. Domen blir iallafall att det var himmelskt gott.

När vi ville ha en paus från shoppingen promenerade vi runt Hoan Kiem Lake. Det finns några tempel på små öar mitt i sjön och dryckesförsäljare överallt så att man kan ta en mysig fika på en parkbänk. Vi såg även många vackra brudpar som lät en fotograf ta deras bröllopsfoton just här.

Just området runt sjön ger människor en chans att ta en paus från vimlet med alla moppar och gatuförsäljare.

Det finn en legend om att kejsaren Le Thai To (Le Loi) fick ett magiskt svärd som han använde för att fördriva kineserna från Vietnam. Efter kriget tog en gigantisk guldsköldpadda svärdet och försvann ner i djupet för att ge tillbaka det till sina gudalika ägare. Från den här berättelsen kommer även namnet Hoan Kiem Lake - Lake of the Restored Sword.

Ironin i den här bilden är ganska lustig. Fotografen sitter på marken för att ta en vacker bild av brudparet. Han instruerar bruden att lotsas som att hon plockar en blomma för att skapa en idyllisk bild. Samtidigt sitter en kvinna på huk och jobbar med att klippa av de blommor som har vissnat.

Ett av många vackra hus med balkonger. Jag skulle inte ha något emot att bo i en liten lägenhet som den här med alldeles för många växter på min balkong ett tag.

Lunch nummer 2 intogs på det ökända glasstället Kem Trang Tien. Här kostar en glass mindre än 3kr och de är så goda så att vi lyckades klämma i oss två var.

På hemvägen gick vi förbi St Joseph Cathedral och bamboo street som jag kallar det. I de gamla kvarteren är alla gator namngivna efter vad som säljs där.

På kvällen var det dax för gratis öl igen på vårt älskade hustak. Senare mötte vi upp en kompis, Julian, för att äta Banh Mi på restaurangen Pateta. Elin, Julian och jag fortsatte sedan till en bar efter att först ha hamnat på en minst sagt märklig klubb.

Likes

Comments