View tracker

Vaniljplättar till lunch, är det höstlov så är det 😉. Här kommer receptet (man kan även göra pannkakor på samma smet);

Du behöver;

4 ägg
4 dl mjölk
2 1/2 dl mjölmix (jag använder sempers mix)
25-30 g smör
3-5 msk Strösocker (utifrån egen smak)
1-2 tsk Vaniljsocker eller 1 tsk ekologiskt vaniljpulver
I nypa salt

Gör så här;

Vispa äggen och hälften av mjölken med en vanlig visp.

Tillsätt mjölmixen, sockret och vaniljsocker/vaniljpulvret.

Smält smöret och vispa ner i smeten. Tillsätt resten av mjölken.

Vispa ordentligt så att smeten blir klumpfri. Sätt på värmen till plättpannan med lite smör i.

1/2 dl med smet är lagom till ca 2 st plättar när man måttar upp smeten i plättpannan. Stek på båda sidor.

Jag brukar använda en smörkniv i trä för att vända plättarna så att de håller sig fina.

Goda att äta med bär eller sylt till!

Supergoda att ta med varma i en termos på utflykt eller perfekta till söndagsbrunchen. ⭐️

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Till vildsvinsbiffarna ikväll blir det hemmagjord lingonsylt!

Tips - en lingonsyltsburk är en toppenbra gå-bort-present!

För tre alldeles lagom stora burkar av min lingonsylt behöver du;

600 g lingon
240 g socker
1,5 dl vatten

Gör så här;

skölj bären och lägg i en stor kastrull, häll på vattnet och koka upp långsamt. Låt koka i 13 min och dra sedan av kastrullen från plattan. Rör ner sockret tills det löst upp sig. Häll upp i väl förslutna glasburkar och ställ in direkt i kylen!

Likes

Comments

View tracker

Nu blir det ett långt härligt inlägg med tips på hemmagjord pizzadeg, bästa tipsen för att få en spröd och genombakad pizzabotten, godaste tomatsåsen och tips på glutenfritt kebabkött!

Först ut är såklart pizzadegen. Jag brukar följa Smilla Luuks recept på pizzadeg, däremot så gräddar jag pizzan lite annorlunda än vad hon rekommenderar och låter även degen jäsa lite längre.

Du behöver för 3 st stora eller 9 små:

2 1/2 dl ljummet vatten
25 g jäst
1 msk fiberhusk
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
5 dl glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver

Gör så här:

Blanda 2 dl av det ljumna vattnet med jästen och fiberhusken. Tillsätt sedan oljan & saltet och blanda om. Låt sedan blandningen vila och jäsa i 10 minuter.

Därefter blandar du ner mjölmixen och bakpulvret. Arbeta ihop degen med hjälp av en balmaskin tills den känns torr. Tillsätt sedan det sista ljumna vattnet 1/2 dl och jobba in i degen.

Sätt ugnen på 225 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt. Låt degen jäsa under en bakduk. I grundreceptet står det att degen ska jäsa i 30 min, jag brukar dock låta degen jäsa lite längre, gärna i 45 minuter.

Kavla sedan ut degen tunt med hjälp av lite mjölmix. Sedan är det dags att breda ut tomatsås och fyllning på pizzan.

Grädda pizzan i ugnen i ca 8-15 minuter beroende på om du gjort små eller stora pizzor.

För att få en spröd och helt genomgräddad pizzabotten så grädda pizzan långt ner i ugnen.

Jag gör alltid en egen tomatsås att ha på pizzan (men man kan också använda tomatsåsen som grund för en pastasås).

Du behöver:

500 g passerade tomater
1 dl chilisås
1-2 vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
1/2 tsk honung
Svartpeppar, vitpeppar och salt

Gör så här:

Skala och finhacka vitlöksklyftorna, lägg i en kastrull tillsammans med de passerade tomaterna och chilisåsen. Låt koka upp och puttra nån minut. Blanda ner oregano, salt och svart och vitpeppar. Sist tillsätter du honungen. Blanda om och smaka av.

Nu är såsen klar att bredas ut på pizzan!

Själv tycker jag om en mängd olika fyllningar att ha på pizzan men eftersom kebabpizza är svårt att hitta glutenfri på pizzerior, så brukar jag passa på att göra just kebabpizza hemma.

Tips på kebabkött där det härligt nog står märkt på förpackningen att den är både är gluten och sojafri.

Det finns massor av bra recept på egen kebabsås men om man inte hinner göra en egen och vill ta en genväg så kommer här ett tips på Rydbergs kebabsås som är glutenfri.

Färdiga resultatet! Jag gräddar kebabpizzan med tomatsås och ost. När pizzan är färdiggräddad toppar jag den med hackad isbergssallad, skivad lök och skivade tomater och kebabkött som jag stekt i vanlig stekpanna.

Smaklig måltid!!

Likes

Comments

En klassiker som alltid är lika god!!

American pancakes. En lyxig frukost eller som idag en del av brunchen. Galet goda! Receptet hittar ni i boken Smilla bakar glutenfritt!

Du behöver för ca 7st:
2 ägg
2 dl mjölk
2 dl mjölmix
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
Smör att steka i

Gör så här;

Ta fram tre skålar. Knäck äggen och separera äggvitor och gulor i varsin skål. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp. (Gör upp och ner testet med skålen, sitter skummet som berget är du klar 😉).

Häll mjölken i skålen med äggulorna och vispa för hand tills smeten är slät. Blanda mjölmix, bakpulver och salt ordentligt i den tredje skålen. Vispa äggulesmeten och mjölblandningen tills den är klumpfri. Vänd ner äggviteskummet försiktigt med en sked i smeten.

Lägg smör stekpannan och när smöret bubblar klickar du smet i lagom storlek. Stek på båda sidor tills de är genomgräddade.

Jag äter mina med sirap och blåbär!

Är ni många (eller hungriga) så gör dubbelsats!

Likes

Comments

Härliga fredag! ⭐️ Här kommer mitt bästa tips på fredagsmys!

Du behöver:

250 ml vaniljvisp (jag brukar använda mildas)
1 st dubbeldaim
6 st digestivekex (Sempers)
Blåbär & hallon till garnering!

Gör så här:

Vispa vaniljvispen i en bunke med elvisp tills den blir fluffig. Hacka daimen i små bitar. Rör ned daimbitarna i vaniljvispen och blanda om. Ta fram små portionsformar 4-6 st.

Smula ett digestivkex i botten på varje form och klicka sedan på vaniljvisp i varje form.

Ställ in i frysen i ca 2 h.

Servera sedan med bär som du tycker om!

Superenkelt och så gott!

Likes

Comments

Fishtacos är så galet gott!

Kiwisåsreceptet som min vän gett mig har blivit ett måste som tillbehör och för att göra kiwisåsen behöver du:

4 st ätmogna kiwi
1/2 kruka koriander
1 stor lime (finrivet skal o saft)
1 stänk tabasco
salt och honung efter smak

Gör så här:

Mixa ihop alla ingredienser till en slät sås.

Det är dessa fiskfiléer från Findus som jag friterar i rapsolja. Rapsoljan hettas upp till 175 grader och fiskfiléerna friteras i oljan i ca 3-4 minuter. De ska bli gyllenbruna när de är klara. Jag hade själv inte sett denna produkt från Findus men är så glad att jag fick tips om dem!

Godast är så klart att göra egna tortillabröd till men om tiden är knapp så tycker jag att dessa från ICA är ett bra alternativ.

Mangosalsa är också supergott till fishtacos för att göra salsan behöver du:

250 g tärnad mango
4-5 st salladslökar
1-2 st röd chili
1 liten knippe koriander
Saften från 1-2 st lime
Salt

Gör så här:

Tärna mango (eller köp färdig tärnad fryst mango som du tinar). Hacka salladslök, chili & koriander. Blanda alltihop i en skål.
Pressa över limesaften och en gnutta salt.

Syrad rödlök är gott till nästan allt även till fishtacos!

Jag brukar göra klassikern "ett-tu-tre". Efter tips har jag börjat att ta i chiliflakes också som ger väldigt god smak.

1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
3 st rödlökar
2 krm chiliflakes

Gör så här:

Blanda ättika, vatten och socker i en kastrull. Koka upp och rör om till lösningen är helt klar. Låt den sedan svalna helt. Skiva rödlökarna, häll på chiliflakes och lägg i en glasburk. Häll den kalla vätskan över rödlökarna och ställ in i kylskåpet. Låt den stå 2-3 timmar, sedan klarar den sig ett par dagar i kylen också!

Likes

Comments

Ett sent middagstips! Kycklinggryta med mango chutney, paprika och champinjoner 🍲.

Du behöver:

900 g kycklingfilé
1 röd paprika
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
250-350 g mango chutney på burk
300 g champinjoner
2 dl créme fraîche
2 dl mjölk
Salt, peppar, paprikapulver, chiliflakes, ingefära och lökpulver och persilja.
Olja eller smör.

Gör så här:

Skär kycklingen i bitar och fräs i en gryta med både gul lök och vitlök som du finhackat. Strimla paprikan och skiva champinjoner och lägg i grytan. Låt steka tills kycklingen är genomstekt. Tillsätt kryddorna efter smak. Häll på créme fraîche, mjölk och mango chutney och låt koka ihop.

Servera med ris!

Likes

Comments

Godmorgon fredag!

Helgens tips om du är tårtsugen är min marängtårta med daimvisp som tvist!

Du behöver och gör så här:

4 äggvitor och 3 dl socker som du vispar till hårt skum. (vi pratar många minuters vispande med elvispen). Tillsätt sedan 3 dl ricekrips och blanda lätt.

Bred sedan ut "smeten" på smörat papper i en långpanna och grädda i minst 65 minuter i 125 grader näst längst ned i ugnen.

Vaniljkrämen består av 4 ägggulor, 1 dl socker, 1 rågad msk glutenfri mix (sempers) och 1 tsk vaniljsocker som kokas till lagom tjocklek i en kastrull. Tag sedan av kastrullen och rör ner 125g smör i krämen.

Dela tårtbotten när den är kall och lägg vaniljkräm emellan. (Tips- Om man vill ha en jättestor tårta får man göra 2st plåtar med marängbotten och dubbla eller trippla vaniljkrämen).

Vispa sedan en förpackning med vaniljvisp och hacka daim alt blanda ner daimkulor i vaniljfluffet, lägg ovanpå översta lagret av marängen och dekorera med mer hackad daim!

Försvinnande god! 🌺

Likes

Comments

Bild från helgens kalas! Vi bjöd på snittar och tårta! Tre olika sorters snittar blev det, västerbottenrutor med löjrom, baconlindade dadlar med getost, crostinis med chilisalami och pepparrotskräm. Mums!

Baconinlindade dadlar med getost är galet goda som tilltugg till fördrinken eller som en del av tapasbrickan. Så här gör jag dem;

Du behöver;

1 paket bacon
100 g getost
Ca 16 st färska dadlar
1 tsk honung

Gör så här;

Ta bort kärnorna och fyll dadlarna med getost med en tesked. Klipp baconpaket på mitten och tag en av de halverade baconlängderna och vira runt dadeln. Fäst ihop med en tandpetare.

Lägg dem på bakplåtspapper i en ugnsform. De behöver ca 35-40 min på 200 grader i ugnen. Ringla 1 tsk honung över innan servering.

Man kan byta ut dadeln mot en päronbit och det smakar också fantastiskt!

Västerbottenrutorna gör jag genom att göra en helt vanlig västerbottenpaj (mitt recept finns här på bloggen sedan tidigare), som jag sedan skär i rutor och dekorerar med gräddfil, löjrom och finhackad rödlök. Så goda!!

Jag köpte färdiga crostinis och toppade dem med vispad Philadelphiaost, riven pepparrot, citronsaft & flingsalt samt chilisalami och klippt gräslök! Älskar plockmat!

Likes

Comments

Picklad rödlök, Ingefärsmajonnäs & Chili/lime är supergott till laxburgare (och annat också såklart). Så här kommer en rad av goda recept!

Vi börjar med receptet på chililaxburgare!

För 6 st laxburgare behöver du:

500 g lax
1 ägg
1 1/2 msk röd curry pasta
2 tsk chiliflakes
2 tsk saft från en lime
Salt och peppar

Mina laxburgare gör jag så här:

Tärna laxen och mixa tills du har en slät laxfärs. Blanda ner ägg, röd curry pasta, chiliflakes, limesaften och salta och peppra. Forma färsen till 6 st bollar som du lägger i stekpannan i olja och smör och därefter plattar ut. Stek på båda sidor ett par minuter.

Syrad rödlök är gott till nästan allt! Till sallad, till pulled pork till köttbullemackan och till laxburgare😉.

Du behöver:
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
3 st rödlökar

Gör så här:

Blanda ättika, vatten och socker i en kastrull. Koka upp och rör om till lösningen är helt klar. Låt den sedan svalna helt. Skiva rödlökarna och lägg i en glasburk. Häll den kalla vätskan över rödlökarna och ställ in i kylskåpet. Låt den stå 2-3 timmar, sedan klarar den sig ett par dagar i kylen också!

Inlagd gurka i lime & chiliflakes.

Receptet kommer från början från @icasverige hemsida, jag väljer att ta mer av allt än originalreceptet för mer smak 😉 se nedan hur jag gör. Det blir supergott!
Du behöver:

1 gurka
2 msk färskpressad limejuice
2 tsk chiliflakes
1 msk honung

Salt och lite peppar

Gör så här;

Dela gurkan på längden och gröp ut kärnorna. Hyvla sedan tunna, långa strimlor med en osthyvel. Jag lägger sedan gurkstrimlorna i en glasburk och lägger i övriga ingredienser.
Blanda gurkstrimlorna med limejuice, chiliflakes och honung (enklast att sätta ett lock på burken och skaka försiktigt). Salta och peppra efter smak 👌🏼.

Här kommer receptet på Ingefärsmajonnäs som jag ofta gör, receptet har jag hittat hos @icasverige!

Du behöver:

1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
1 msk riven färsk ingefära
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar

Gör så här:

Blanda äggula, senap och vinäger i en skål. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en tunn fin stråle, under fortsatt kraftig vispning. Rör ner ingefäran. Krydda med salt och peppar.

Likes

Comments