Godaste semlorna som jag ätit!
Grundreceptet är duktiga @glutenfriagodsaker som gjort. Jag har bara bytt ut/ hoppat över/lagt till mer av några ingredienser som jag inte hade hemma och förlängt jästiden och det funkade toppen!

Du behöver:

Bullarna:
25 g jäst
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1/2 dl vit sirap
1/2 ägg
1 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
300 g Sempers glutenfria mjölmix
1/2 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:
275 g mandelmassa
Inkråmet från bullarna
ca 1 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
4 dl vispgrädde
Florsocker att pudra över

1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
3. Blanda ner fiberhusk. Rör om och låt svälla i 10 minuter.
4. Blanda ner sirap, ett halvt uppvispat ägg, kardemumma, salt, bakpulver och hälften av mjölmixen. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölmixen i omgångar, men spar lite till utbakningen (ca 1/2 dl) . Fortsätt bearbetningen av degen tills den är slät och släpper bunken.
5. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i 8 delar. Rulla till släta bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
7. Täck över med en bakduk och låt bullarna jäsa i ca 40 minuter.
8. Pensla med ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i 250 grader ca 8-10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
9. Skär av toppen på bullarna. Gröp ur inkråmet och lägg i en skål. Riv mandelmassan grovt.
10. Blanda ihop inkråmet med mandelmassa, mjölk och vaniljsocker.
11. Fyll bullarna med mandelfyllningen.
12. Vispa grädden och spritsa eller klicka på den på bullarna. Lägg på locken och pudra över florsocker.

Jag fick hjälp av min dotter att både spritsa grädden och pudra semlorna med florsocker! Mysigt med sällskap i köket 💗.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Godaste microknäcken!

Här kommer receptet! 👌🏼⭐️

Du behöver:

1/2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk flytande margarin

Valfritt: 50 g mandlar

Gör såhär:

Blanda alla ingredienser i en rymlig skål av glas (med höga kanter). Micra på full effekt i 3 min. Rör om och fortsätt micra i 3 min till. Gör ett kulprov (och vid behov micra i ytterligare 1-2 minuter- har aldrig behövt göra det).
Finhacka mandeln om du vill ha i den, rör om smeten och lägg i formar! ⭐️

Likes

Comments

Vaniljplättar till lunch, är det höstlov så är det 😉. Här kommer receptet (man kan även göra pannkakor på samma smet);

Du behöver;

4 ägg
4 dl mjölk
2 1/2 dl mjölmix (jag använder sempers mix)
25-30 g smör
3-5 msk Strösocker (utifrån egen smak)
1-2 tsk Vaniljsocker eller 1 tsk ekologiskt vaniljpulver
I nypa salt

Gör så här;

Vispa äggen och hälften av mjölken med en vanlig visp.

Tillsätt mjölmixen, sockret och vaniljsocker/vaniljpulvret.

Smält smöret och vispa ner i smeten. Tillsätt resten av mjölken.

Vispa ordentligt så att smeten blir klumpfri. Sätt på värmen till plättpannan med lite smör i.

1/2 dl med smet är lagom till ca 2 st plättar när man måttar upp smeten i plättpannan. Stek på båda sidor.

Jag brukar använda en smörkniv i trä för att vända plättarna så att de håller sig fina.

Goda att äta med bär eller sylt till!

Supergoda att ta med varma i en termos på utflykt eller perfekta till söndagsbrunchen. ⭐️

Likes

Comments

Till vildsvinsbiffarna ikväll blir det hemmagjord lingonsylt!

Tips - en lingonsyltsburk är en toppenbra gå-bort-present!

För tre alldeles lagom stora burkar av min lingonsylt behöver du;

600 g lingon
240 g socker
1,5 dl vatten

Gör så här;

skölj bären och lägg i en stor kastrull, häll på vattnet och koka upp långsamt. Låt koka i 13 min och dra sedan av kastrullen från plattan. Rör ner sockret tills det löst upp sig. Häll upp i väl förslutna glasburkar och ställ in direkt i kylen!

Likes

Comments

Nu blir det ett långt härligt inlägg med tips på hemmagjord pizzadeg, bästa tipsen för att få en spröd och genombakad pizzabotten, godaste tomatsåsen och tips på glutenfritt kebabkött!

Först ut är såklart pizzadegen. Jag brukar följa Smilla Luuks recept på pizzadeg, däremot så gräddar jag pizzan lite annorlunda än vad hon rekommenderar och låter även degen jäsa lite längre.

Du behöver för 3 st stora eller 9 små:

2 1/2 dl ljummet vatten
25 g jäst
1 msk fiberhusk
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
5 dl glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver

Gör så här:

Blanda 2 dl av det ljumna vattnet med jästen och fiberhusken. Tillsätt sedan oljan & saltet och blanda om. Låt sedan blandningen vila och jäsa i 10 minuter.

Därefter blandar du ner mjölmixen och bakpulvret. Arbeta ihop degen med hjälp av en balmaskin tills den känns torr. Tillsätt sedan det sista ljumna vattnet 1/2 dl och jobba in i degen.

Sätt ugnen på 225 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt. Låt degen jäsa under en bakduk. I grundreceptet står det att degen ska jäsa i 30 min, jag brukar dock låta degen jäsa lite längre, gärna i 45 minuter.

Kavla sedan ut degen tunt med hjälp av lite mjölmix. Sedan är det dags att breda ut tomatsås och fyllning på pizzan.

Grädda pizzan i ugnen i ca 8-15 minuter beroende på om du gjort små eller stora pizzor.

För att få en spröd och helt genomgräddad pizzabotten så grädda pizzan långt ner i ugnen.

Jag gör alltid en egen tomatsås att ha på pizzan (men man kan också använda tomatsåsen som grund för en pastasås).

Du behöver:

500 g passerade tomater
1 dl chilisås
1-2 vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
1/2 tsk honung
Svartpeppar, vitpeppar och salt

Gör så här:

Skala och finhacka vitlöksklyftorna, lägg i en kastrull tillsammans med de passerade tomaterna och chilisåsen. Låt koka upp och puttra nån minut. Blanda ner oregano, salt och svart och vitpeppar. Sist tillsätter du honungen. Blanda om och smaka av.

Nu är såsen klar att bredas ut på pizzan!

Själv tycker jag om en mängd olika fyllningar att ha på pizzan men eftersom kebabpizza är svårt att hitta glutenfri på pizzerior, så brukar jag passa på att göra just kebabpizza hemma.

Tips på kebabkött där det härligt nog står märkt på förpackningen att den är både är gluten och sojafri.

Det finns massor av bra recept på egen kebabsås men om man inte hinner göra en egen och vill ta en genväg så kommer här ett tips på Rydbergs kebabsås som är glutenfri.

Färdiga resultatet! Jag gräddar kebabpizzan med tomatsås och ost. När pizzan är färdiggräddad toppar jag den med hackad isbergssallad, skivad lök och skivade tomater och kebabkött som jag stekt i vanlig stekpanna.

Smaklig måltid!!

Likes

Comments

En klassiker som alltid är lika god!!

American pancakes. En lyxig frukost eller som idag en del av brunchen. Galet goda! Receptet hittar ni i boken Smilla bakar glutenfritt!

Du behöver för ca 7st:
2 ägg
2 dl mjölk
2 dl mjölmix
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
Smör att steka i

Gör så här;

Ta fram tre skålar. Knäck äggen och separera äggvitor och gulor i varsin skål. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp. (Gör upp och ner testet med skålen, sitter skummet som berget är du klar 😉).

Häll mjölken i skålen med äggulorna och vispa för hand tills smeten är slät. Blanda mjölmix, bakpulver och salt ordentligt i den tredje skålen. Vispa äggulesmeten och mjölblandningen tills den är klumpfri. Vänd ner äggviteskummet försiktigt med en sked i smeten.

Lägg smör stekpannan och när smöret bubblar klickar du smet i lagom storlek. Stek på båda sidor tills de är genomgräddade.

Jag äter mina med sirap och blåbär!

Är ni många (eller hungriga) så gör dubbelsats!

Likes

Comments

Härliga fredag! ⭐️ Här kommer mitt bästa tips på fredagsmys!

Du behöver:

250 ml vaniljvisp (jag brukar använda mildas)
1 st dubbeldaim
6 st digestivekex (Sempers)
Blåbär & hallon till garnering!

Gör så här:

Vispa vaniljvispen i en bunke med elvisp tills den blir fluffig. Hacka daimen i små bitar. Rör ned daimbitarna i vaniljvispen och blanda om. Ta fram små portionsformar 4-6 st.

Smula ett digestivkex i botten på varje form och klicka sedan på vaniljvisp i varje form.

Ställ in i frysen i ca 2 h.

Servera sedan med bär som du tycker om!

Superenkelt och så gott!

Likes

Comments

Fishtacos är så galet gott!

Kiwisåsreceptet som min vän gett mig har blivit ett måste som tillbehör och för att göra kiwisåsen behöver du:

4 st ätmogna kiwi
1/2 kruka koriander
1 stor lime (finrivet skal o saft)
1 stänk tabasco
salt och honung efter smak

Gör så här:

Mixa ihop alla ingredienser till en slät sås.

Det är dessa fiskfiléer från Findus som jag friterar i rapsolja. Rapsoljan hettas upp till 175 grader och fiskfiléerna friteras i oljan i ca 3-4 minuter. De ska bli gyllenbruna när de är klara. Jag hade själv inte sett denna produkt från Findus men är så glad att jag fick tips om dem!

Godast är så klart att göra egna tortillabröd till men om tiden är knapp så tycker jag att dessa från ICA är ett bra alternativ.

Mangosalsa är också supergott till fishtacos för att göra salsan behöver du:

250 g tärnad mango
4-5 st salladslökar
1-2 st röd chili
1 liten knippe koriander
Saften från 1-2 st lime
Salt

Gör så här:

Tärna mango (eller köp färdig tärnad fryst mango som du tinar). Hacka salladslök, chili & koriander. Blanda alltihop i en skål.
Pressa över limesaften och en gnutta salt.

Syrad rödlök är gott till nästan allt även till fishtacos!

Jag brukar göra klassikern "ett-tu-tre". Efter tips har jag börjat att ta i chiliflakes också som ger väldigt god smak.

1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
3 st rödlökar
2 krm chiliflakes

Gör så här:

Blanda ättika, vatten och socker i en kastrull. Koka upp och rör om till lösningen är helt klar. Låt den sedan svalna helt. Skiva rödlökarna, häll på chiliflakes och lägg i en glasburk. Häll den kalla vätskan över rödlökarna och ställ in i kylskåpet. Låt den stå 2-3 timmar, sedan klarar den sig ett par dagar i kylen också!

Likes

Comments

Ett sent middagstips! Kycklinggryta med mango chutney, paprika och champinjoner 🍲.

Du behöver:

900 g kycklingfilé
1 röd paprika
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
250-350 g mango chutney på burk
300 g champinjoner
2 dl créme fraîche
2 dl mjölk
Salt, peppar, paprikapulver, chiliflakes, ingefära och lökpulver och persilja.
Olja eller smör.

Gör så här:

Skär kycklingen i bitar och fräs i en gryta med både gul lök och vitlök som du finhackat. Strimla paprikan och skiva champinjoner och lägg i grytan. Låt steka tills kycklingen är genomstekt. Tillsätt kryddorna efter smak. Häll på créme fraîche, mjölk och mango chutney och låt koka ihop.

Servera med ris!

Likes

Comments

Godmorgon fredag!

Helgens tips om du är tårtsugen är min marängtårta med daimvisp som tvist!

Du behöver och gör så här:

4 äggvitor och 3 dl socker som du vispar till hårt skum. (vi pratar många minuters vispande med elvispen). Tillsätt sedan 3 dl ricekrips och blanda lätt.

Bred sedan ut "smeten" på smörat papper i en långpanna och grädda i minst 65 minuter i 125 grader näst längst ned i ugnen.

Vaniljkrämen består av 4 ägggulor, 1 dl socker, 1 rågad msk glutenfri mix (sempers) och 1 tsk vaniljsocker som kokas till lagom tjocklek i en kastrull. Tag sedan av kastrullen och rör ner 125g smör i krämen.

Dela tårtbotten när den är kall och lägg vaniljkräm emellan. (Tips- Om man vill ha en jättestor tårta får man göra 2st plåtar med marängbotten och dubbla eller trippla vaniljkrämen).

Vispa sedan en förpackning med vaniljvisp och hacka daim alt blanda ner daimkulor i vaniljfluffet, lägg ovanpå översta lagret av marängen och dekorera med mer hackad daim!

Försvinnande god! 🌺

Likes

Comments