Header
View tracker

Idag har det varit en lång tråkig dag för fick inte gå till praktiken eftersom jag åkte på en förkylning och vi lagar mat på praktiken 🍜🍝 Hoppas bara på att jag blir frisk snart så jag får gå dit snart😊

men nu gosar jag ner mig till outsiders o dricker te & äter lite mackor i väntan på att bli frisk ☕

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Vilken dag imorse som ni ser i inlägget innan bytte vi olja på min killes Saab och när vi skulle åka o handla dog min bli bara sisådär.😑 blev lagom glad eftersom den vägrade starta men som tur va att min killes systers sambo kom o hitta felet det va min rotor som var sönder bränd men efter ett snabbt byte så rullar kärran utan problem 😉 så nu håller jag tummarna på att det inte blir mer bil strul 👌😆

Likes

Comments

View tracker

Nu är klockan 12:30 och vädret är inte på topp det spöregnar o haglar för fullt och det blåser kallt ☔🌬 Nu är det riktigt höst väder  🍁🍁

Och såklart får man problem med killens bil så då va de bara att sätta igång och byta olja men som tur så hade vi rensat garaget så vi slipper stå ute också frysa i regnet 🌧

Men nu gottar jag mig med natur godis och kaffe i värmen inne🕯☕

Likes

Comments

I två dagar har vi hållit på att städa ur garaget men nu är det äntligen klart 😊 så imorgon blir det att åka till tippen och slänga skräp 😊

Och äntligen är min student mössa beställd nu hoppas jag bara att tiden går fort så man kan för flytta hemifrån och klara sig själv 😍

Likes

Comments

morotsbröd

Ingredienser
1 Stort bröd
* 5 dl vatten 37 gradigt
* 50 g Jäst ( häften OM du har mer tid att jäsa)
* 1,5 tsk Salt
* 3 dl rivna morötter
* 3 dl grovt rågmjöl
* 8-9 dl liter vetemjöl, gärna hälften vetemjöl special
* 1 dl matolja

Så här gör du
* Jag använder assistent. Blanda ut jäst med vatten och salt. Lägg i rivna morötter, grovt mjöl och olja. Sen tillsätter du vetemjöl lite i taget och låter maskinen jobba. Knåda degen ordentligt. När den är färdig mjölar du den och sätter den på jäsning cirka 45 minuter eller dubbel storlek.

* Eter jäsning ta upp degen på mjölat bord och knåda ordentligt igen. Jag brukar vika degen och sen göra så några gånger. Forma till valfritt bröd och pudra med mjöl. Jäs ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Snitta brödet och grädda det mitt i ugnen cirka 25 minuter. Låt brödet svalna något innan du skär!

Likes

Comments

Enkla påsk bakelser.
Gör bara en enkel cupcake och pynta den med glasyr & godis
☺️

Mangogelè med kokos

Ingredienser
Portioner: Ger ca 25 bitar
* 5 gelatinblad 

* 250 g fryst, tinad mango 

* 1 dl vatten 

* 1 dl strösocker 

* 2 dl riven kokos 

Så här gör du
Close
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för Ger ca 25 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
1. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
2. Mixa mangon slät med en stavmixer.
3. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Tillsätt ner den mixade mangon och koka upp. Ta från värmen.
4. Krama ut vattnet ur gelatinet och rör ner i mangoblandningen.
5. Häll upp i en plastfolieklädd form, ca 15 x 15 cm (för ca 25 bitar). Ställ i kylen minst 6 timmar.
6. Skär mangogelén i tärningar. Rulla dem i kokos. Förvara i kylskåp.

Hallonkola med choklad

Ingredienser
Portioner: 60 st
* 50 g smör 

* 2 dl socker 

* 4 msk siktad kakao 

* 1 dl hallonsylt 

* 3 dl vispgrädde 

* 1 1/2 dl ljus sirap 

* 1 krm salt 

* 1 tsk ättiksprit 

Så här gör du
Close
Bra att veta när du ändrar antalet portioner
Detta recept är gjort för 60 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
1. Blanda alla ingredienser i en vid kastrull och låt koka upp. Låt småkoka under omrörning tills kolasmetens temperatur är 124°C (eller hårt kulprov). Tänk på att det bränner vid lätt och att graderna stiger snabbt mot slutet.
2. Häll upp kolan i en form med bakplåtspapper, ca 15x25 cm (för 60 st), och låt svalna i rumstemperatur.
3. Klipp eller skär kolan i önskad storlek och rulla in i smörpapper. Förvara i kylskåp.

Nougatägg med hackad mandel

Ingredienser
Portioner: 15 st
* 100 g nougat 

* 1/2 dl strimlad eller hackad mandel eller pistagenötter

* rivet skal av 1 apelsin 

* 200 g mandelmassa 

* gul hushållsfärg

Garnering
* choklad

Så här gör du

1. Låt nougaten ligga framme så att den blir mjuk. Rosta mandeln, tvätta apelsinen och riv skalet.  
2. Blanda nougaten med mandel och apelsinskal. Blanda mandelmassan med lite hushållsfärg till den färg som önskas.
3. Forma små ”ägg” av nougaten. Platta ut bitar av mandelmassan och lägg runt ”ägget” som ett skal.
4. Garnering: Smält chokladen och spritsa på äggen.

Vackraste riset. Plocka in fina vårkvistar från trädgården, till exempel körsbär eller forsythia, och använd som påskris. Det blir fint när knopparna slår ut! Dekorera med urblåsta ägg som du målat med små, små blommor i akvarell

Fint på bordet. En liten krans av björkris, en kvist förgätmigej och en vitsippa – vips har du vårens sötaste arrangemang! Bädda in alltihop i mossa, lägg till ett vaktelägg från hobbyaffären och placera i ett vackert glas på fot.
 
 

Kyckling och påskhare pynt för barn

Detta behövs:
- Hobbyark 
- Lim 
- Hobbyögon 
- Fjädrar 
- Vitt och rosa papper

Gör så här:
Klipp ut 2 st ca 3 x 25 cm långa remsor av hobbyark. Böj remsorna till två åttor så att huvudet blir ca 3 cm i diameter och kroppen ca 4 cm i diameter. Limma eller tejpa fast i nacken. Klipp ut fötter och öron till haren och näbb och fötter till kycklingen. Limma fast delarna. Limma även ögonen och kycklingens stjärtfjäder på plats. Klipp ut en ca 2 x 5 cm lång remsa av vitt papper som blir harens svans. Vik remsan till en cirkel och limma fast den.

Harens ansikte: Klipp ut en cirkel på ca 1 cm i diameter av det rosa pappret samt ett par tänder av det vita. Klistra fast dem så att tänderna hamnar under nosens undersida.

Likes

Comments

Förrätt

Sparrissoppa
till 3-4 portioner
500 g grön sparris (1 knippe färsk sparris + ca 250 g djupfryst)
5 schalottenlökar
olivolja
1 dl vitt vin
5 dl grönsaksbuljong (1 tärning + 5 dl vatten)
3 dl riktig grädde
2 dl mjölk
redning (ca 2 msk vetemjöl + 1 dl vatten vispas ihop)
salt
peppar

Gör såhär:
1: Dela sparrisen i 1 cm stora bitar (låt knopparna vara lite längre). Koka 2-3 minuter. Häll bort vattnet. Plocka bort knopparna och lägg åt sidan.

2: Hacka och fräs löken i lite olivolja. Häll i vinet och buljongen, låt koka upp. Lägg i sparrisbitarna och koka ca 10 minuter.

3: Mixa soppan ordentligt med en stavmixer. Sila soppan (så att du blir av med de hårda träiga delarna).
Koka upp och smaka av med grädden och mjölken. Vill du ha tjockare soppa, red av den. Krydda.
Servera med sparrisknopparna flytandes i.

Varmrätt

Biff à la Lindström med Råstekt potatis & palsternackspuré.

Du behöver
* 600 g finmalen nötfärs
* 2 äggulor
* 1 dl fintärnad gul lök
* 1-2 dl fintärnade rödbetor
* 0,5 dl kapris
* 0,5 dl rödbetsspad
* 1,5 tsk salt
* vitpeppar från kvarn
* smör till stekning


Gör så här
* Skala och hacka löken fint och finhacka rödbetorna. Vill du undvika att skärbrädet färgas rött går det bra att lägga smörpapper mellan brädet och rödbetorna.
* Blanda snabbt ihop färsen med äggulor, lök, rödbetor och kapris utan att färsen binder ihop och blir fast. Spä med lite rödbetsspad och krydda med salt och peppar.
* Forma små biffar och stek dem hastigt i smör, de ska inte vara helt genomstekta utan lätt rosa inuti.

Råstekt potatis

Ingredienser:
* 0.5 kg potatis

* 3 msk smör

* 2 krm salt

* 1 krm vitlökspulver

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala potatis (beräkna mer potatisar än normalt per portion) och lägg dem i kallt vatten tills du ska skiva dem annars missfärgar de.
3. Bryn smöret (smält smöret och låt det få lite färg, men inte brännt) i långpannan i ugn. Under tiden skiva potatisen i matberedaren i tunna skivor. Ta ut plåten och fördela potatisskivorna jämnt över hela plåten. Med det brynta smöret får potatisskivorna en finare färg.
4. Grädda potatisen i ugn ca. 30 minuter, vänd dem några gånger under gräddningstiden.
5. Dofta över med vitlökspulver och salt efter smak och vänd dem en sista gång. Servera direkt.

Palsternackspuré

1 tsk salt
0,5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
400 g palsternacka


1. Skala och skär palsternacka i bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med mjölk och salt. Sjud under lock tills bitarna mjuknat och mjölken reducerats till ungefär hälften.

2. Mixa till en puré med mixerstav eller i mixer. Blanda ner vispgrädden. Serveras varm.

Dessert

basilikaglass med Hasselnötskrokant & KANELBROWNIES
Ingredienser
3 st ägg
1½ dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 dl färsk basilika

Gör så här
* Skilj på äggens gulor och vitor.
* Vispa gulorna med sockret vitt och pösigt.
* Vispa vitorna till hårt skum (eventuellt med en liten nypa salt).
* Vispa grädden tillsammans med vanillinsockret.
* Finhacka basilikabladen och blanda ner dem i bunken med gulorna.
* Vänd försiktigt ner den vispade grädden och vitorna.
* Kör i din glassmaskin till lämplig konsistens och frys sedan klart.
* Ställ den frysta glassen i kylskåpet ca 20-30 min före servering så den hinner mjukna lite. Glöm inte att garnera med några basilikablad vid serveringen

KANELBROWNIES

Receptet gäller för 24 st

Ingredienser
* 200 g Svenskt Smör
* 200 g mörk choklad
* 4 ägg
* 3 dl strösocker
* 2 dl vetemjöl
* 1 tsk bakpulver
* 1 tsk vaniljsocker
* 2 tsk kanel
* 50 g valnötter

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Vispa ägg och socker. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kanel. Rör först ner mjölblandningen i äggsmeten, och sedan chokladsmöret. Klä en långpanna 20x30 cm med bakplåtspapper. Häll smeten i långpannan. Lägg ut nötterna i ett jämnt mönster över smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Kakan ska fortfarande vara lite lös. Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor

Hasselnötskrokant

Ingredienser
Portioner: 5

* 1 1/4 dl strösocker 

* 1 1/4 msk smör 

* 1 1/4 dl skalade rostade hasselnötter (grovhackade)

1. Smält sockret i en kastrull till en ljus karamell.

2.Tillsätt smöret och rör slätt. Vänd ner nötterna och häll ut på bakplåtspapper. Låt kallna, bryt i bitar eller hacka grovt. 

3. Servera till basilikaglassen

Likes

Comments

Skriv Gärna en kommentar om det ni vill ha tips om inom mat & efterrätter ☺️

Likes

Comments

Vitchokladmousse
Ingredienser
150 gram  vit choklad
1 st  äggula(or)
2 dl  grädde


Tillagning
1. Börja med att smälta chokladen i ett vattenbad.

2. Vispa under tiden upp äggulan.

3. Låt den smälta chokladen svalna något, tillsätt den sedan i den uppvispade
äggulan, lite åt gången. Rör till en jämn och glansig smet.

4. Vispa grädden hårt och vänd i chokladsmeten.

5. Fyll fina glas med moussen och låt stå kallt minst 1 timme innan
servering.

Honungsrostade sötmandel

INGREDIENSER
200 g sötmandel
2msk honung

SÅ LAGAR DU
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samtliga ingredienser på en nonstickplåt, rosta tills mandlarna är gyllene, ca 10 minuter.


Sen tar du en annans och skär den i lagom stora bitar och antingen grillar du den på grillen eller i stekpannan.

Likes

Comments