Vardagen

Igår bestämde jag och en vän lite spontant att vi skulle gå på bio. Vi hade pratat om att vi ville se Bridget Jones's baby ett tag men det har aldrig blivit av. Men igår när jag var påväg hem från mitt avslutande möte på psykiatrin ringde hon och några timmar senare satt vi där i biosalongen. Jag är faktiskt lite stolt över mig själv som gick med på allt detta, för vanligtvis måste jag ha mina dagar planerade i förväg och jag har väldigt svårt för att göra saker spontant. 

Själva filmen var rätt bra. Jag var otroligt trött så jag var rädd att jag skulle somna först, men det gjorde jag inte som tur var. Vi fick platser längst bak i salongen och det var så skönt att bara få sitta där, följa med på skärmen och skratta lite åt Bridget och hennes tokigheter. 

Har ni sett filmen?

Likes

Comments

Vardagen

Pling pling. Mobilskärmen lyser upp för sjuttioelfte gången samma dag. "Ett nytt bud har lagts på lägenheten xxx, vill du fortsätta bjuda?" Vågar vi?

Klockan fyra kommer ett samtal. "Kan ni komma upp till Stockholm redan ikväll för att skriva på kontrakt?"

Klockan halv sex kommer pappa hem från jobbet och vi sätter oss i bilen.

Klockan sju står vi där utanför mäklarens kontor och det är nu jag inser vad det är som faktiskt håller på att ske.

Jag flyttar till Stockholm! Jag har blivit ägare till en lägenhet. Min alldeles egna lilla lägenhet där på Söder. Eller rättare sagt är det mina föräldrar som står som ägare, men det kommer att vara jag som bor där. 3 februari får jag nycklarna och kan kalla den mitt hem.

Jag känner så många känslor just nu. Chock, glädje, hopp, men också rädsla. Jag hoppas på att det här ska bli som en nystart, en chans för mig att börja bygga upp mitt liv igen. Men samtidigt är jag så rädd efter förra gången jag testade på att bo själv. Det som jag trodde skulle bli början på ett fantastiskt äventyr ledde istället in mig på helt fel väg.

Men den här gången ska inte bli som den första. Den här gången har jag mer erfarenhet, den här gången har jag mer verktyg och den här gången har jag mer stöd och personer som kan leda mig rätt ifall jag råkar trampa snett. Den här gången är jag inte ensam.

Stockholm, here I come!

Likes

Comments

Tankesnurr, Ur anteckningsblocket

19 oktober

jag måste göra en förändring, det är jag, och ingen annan kan göra den åt mig. ingen kan äta åt mig.


och jag vill göra den förändringen. om det bara inte vore för den där dumma ambivalensen. motivationen som kommer i vågor men som aldrig verkar vara tillräckligt stark för att ta mig förbi den där muren.


när tankarna kommer känns de så logiska. så rätt. "det är klart att jag blir lyckligare om jag lämnar lite på tallriken, om jag går lite längre, lite fortare."


jag vet vad som förväntas av mig, vad jag måste göra. jag vet att tankarna och ångesten inte har någon makt över mig, om jag inte ger dem den. ändå är det just det jag gör, när jag lämnar lite kvar på tallriken eller när jag tar den lite längre vägen hem och ökar lite på farten. bara lite. men där tar den över.


det är som att när tankarna kommer finns inte den logiska linda kvar i mig. tankarna lockar och jag är för svag för att säga nej. tankarna tar över, blir min enda sanning.


***


men jag försöker lugna mig, försöker desperat leta fram den logiska sidan inom mig. jag vet att hon finns där, hon bara gömmer sig. blyg och rädd gömmer hon sig där i mörkret. det gör ont att behöva dra ut henne, ut och bort från tryggheten. men det är vad som krävs för att ens ha en chans att vinna den här kampen.


så jag letar upp peppande ord, skickar meddelanden till vänner och försöker samla ihop nog med kraft till att putta bort det där mörka. det ologiska som i nuet känns så logiskt.


ibland går det, ibland inte. många gånger blir det en kompromiss. lite av det där, lite av det här. det är inte tillräckligt bra och jag känner mig uppgiven. känner mig dum och svag och hur kan jag vara en sådan mes? ska jag stå här och stampa på ruta ett hela tiden?


pepp pepp pepp. jag letar fram ord från behandlare, fakta jag så många gånger förut har hört och som jag redan vet om, men som jag har så svårt att tro på. för jag är ju undantaget. men jag måste fortsätta läsa dem orden och fortsätta och fortsätta tills jag kan börja tro på dem. iallafall lite grann. och det är då jag inser att jag kanske ändå har kommit lite längre än vad jag tror, för istället för att direkt agera på det som i stunden känns så logiskt söker jag desperat efter de peppande orden, den där styrkan jag sällan vågar tro att jag har. kanske förstår jag att det ologiska inte är så logiskt ändå.


jag måste bara fortsätta fylla på med pepp, ord från andra som bekräftar det jag inte vågar tro på. jag behöver de andras styrka. om och om igen behöver jag påminnas, tills det friska är min enda sanning.

Likes

Comments

Ätbart

Här sitter jag med min morgonkaffe och påminner mig själv om att imorgon, då ska jag börja dra ner på kaffedrickandet. Precis som dagen innan, och dagen innan det, och alla resterande morgnar. Men kaffe är inte det ultimata för min kropp just nu, och speciellt inte i den mängd jag häller i mig det som om det vore vatten. Det, i kombination med alldeles för lite vatten, kan inte vara så hälsosamt för min stackars kropp.

Problemet är att jag ä l s k a r kaffe, och i och med att jag druckit det så mycket de senaste åren får jag världens huvudvärk och känner mig allmänt hängig utan. Men jag måste försöka tänka mer på kroppen, så försöker tänka ut alternativa drycker att värma mig med nu i vinter, och då kom jag på att det finns ju varm choklad. Varm choklad var nog min favoritdryck när jag var liten och det passar ju perfekt nu i kylan. 

Jag testade faktiskt att laga det baserat på ett recept @Rakeles la ut för några inlägg sedan, och mums vad gott det var. Så detta är absolut något jag kommer att dricka mer av framöver. 

Vad är er favoritdryck?

Likes

Comments

Ätbart, Ätstörning

Titta vad jag hittade i butiken idag! Jag såg att vissa hade sett dem i butik redan förra veckan, så jag letade efter dem som en galning men kunde inte hitta dem. Så gissa om jag blev glad när jag såg dem där på hyllan idag. Två för 28kr dessutom, så klart att jag köpte två stycken. Det ska bli spännande att få smaka på dessa godingar.

Och nu vill jag bara passa på att förklara lite angående min nuvarande kostsituation. Jag har som vissa av er kanske redan vet ätit vegansk kost sedan ett år tillbaka. Ett val jag tog av etiska skäl. Nu har dock jag och min behandlare pratat mycket om det här med veganskt under tillfrisknadsprocessen, och vi har kommit fram till att det skapar för många begränsningar. Jag mår själv otroligt dåligt över att behöva äta animaliska produkter igen (inte kött eller fisk dock), men samtidigt så vet jag att det är dags för mig att prioritera min hälsa. Jag tror på veganism, och jag tror att det går att bli frisk även om man är vegan, men det verkar inte vara det optimala för mig just nu. Dessutom kommer det inte att finnas möjlighet till vegansk mat på dagvården där jag troligtvis ska börja om några veckor.

Jag äter fortfarande så mycket veganskt som möjligt, men ibland när vi äter ute exempelvis kan jag välja något vegetariskt ifall det inte finns veganskt alternativ. Jag har som sagt väldigt dåligt samvete över det här eftersom att jag var vegan för djuren, men nu måste jag se till att bli frisk först. Sedan kan jag välja att äta så som jag vill, när jag kan vara mer flexibel och avslappnad kring mat.

Likes

Comments

Ätbart

​Övermogna bananer? Här kommer jag med ett tips som jag verkligen rekommenderar att ni ska testa om ni inte redan gjort det, nämligen nice cream. Eller nana ice cream/banana ice cream/banana soft serve/smoothie bowl eller bara bananglass om man så vill. Kärt barn har många namn som man brukar säga. 

Vad är detta kanske ni undrar, eller så vet ni precis vad det är och tänker jaja Linda, det där har jag redan ätit i flera år. Men för er som inte vet så är det helt enkelt frysta bananer som man mixar till en glass.

Jag brukar köpa mängder av bananer och låter de bli riktigt mogna. Ju mognare, ju sötare blir dem. Sedan skär jag dem i mindre slantar och förvarar dem i en låda i frysen. När jag sedan gör min glass är det bara att ta ut, lägga bananslantarna i mixern med valfri smaksättning och eventuellt lite lite vätska. Konsistensen blir som mjukglass och jag älskar hur lätt det är att variera smakerna. Sugen på choklad? Tillsätt kakao. Och kokos på det om man är sugen på bounty, eller kansk jordnötssmör om man är en snickers-person. 

Har ni testat?

Likes

Comments

Ur anteckningsblocket

​blickar ut över vattnet
de stilla vågorna som sätter det i konstant rörelse
solljuset som glittrar mot ytan
jag blundar och känner vinden i håret
fryser i mina dubbla lager av yttre skydd
trots sommarvärmen
trots att jag ser folk ligga i bikini
och äta glass 
jag fryser ända in under huden
där solens strålar inte når in

ser ut över vattnet
och låter dess stilla vågor stilla stormen på insidan
undrar hur havets omfamning skulle kännas
men jag fortsätter 
reser mig upp och försöker igen 
igen och igen och igen
för jag är starkare än så

Likes

Comments

Bara jag, Vardagen, Fotografering

Jag drog med föräldrarna ut i blåsten för en liten höstpromenad. Det är skönt att komma ut lite så jag slipper sitta hemma och sura. Nej, men jag märker att jag mår bättre av att vara ute, även om så bara för en kort stund. Jag kanske tror att jag inte har någon ork eller bara vill sitta hemma och gömma mig under täcket, men isolerar jag mig helt kommer mitt mående bara bli sämre och sämre. 

Jag hoppas att ni har en fin helg! 

Likes

Comments

Tankesnurr, Ätstörning

Sitter just nu och vilar efter middagen vilket blev en barndomsfavorit, nämligen mammas stekta nudlar och bönor i sojasås. Det var inte den lättaste måltiden, och det tog ett tag att få ned om jag ska vara ärlig, men jag kämpar på.

Idag hade jag som sagt vägning och som jag kände på mig innan hade jag gått upp. Jag tror att jag befann mig i någon form av chock för jag stod där och stirrade på siffran men kunde inte känna något alls. Sedan har jag gått runt hela dagen och känt mig mer eller mindre apatisk, ända till eftermiddagsmelliset vilket jag åt enligt mitt nya utökade matschema och där kom ångesten. Jobbiga tankar och känslor som snurrade runt i huvudet.

Men jag har tänkt, och jag har bearbetat. Jag vet att jag behöver gå upp i vikt. Det här är något positivt. Jag borde vara nöjd. Det är klart att ätstörningen blir arg, men det här är ju faktiskt ett steg mot det friska. Dit jag vill. Så jag ska fortsätta att utmana mig själv. Jag ska vara modig, jag ska låta Linda ta mer plats igen. Det är väl ändå på tiden.

Nu har jag en liten fråga till er; har ni några tips på (veganska alt. vegetariska) måltider att laga till lunch/middag? Jag behöver inspiration då jag är helt tom på idéer. Känner mig dum som knappt vet vad en äter längre, men jag lär mig. För ja, jag ska kämpa på och ta tillbaka mitt liv.

Likes

Comments