Hemligheten jag har hållit för er är att jag och malle ska börja podda!

Frukostpodden är din ursäkt att få spendera extra lång tid vid frukostbordet efter du vaknat utan väckarklocka varje söndagsmorgon! Vi snackar om allt mellan himmel och jord, vad som hänt och vad som kommer hända. Vi blandar intressanta samtalsämnen med kaffeslurp och många skratt!

Första avsnittet släpps på Söndag, hoppas ni är lika taggade som jag på dethär, det kommer bli svinkul! Följ gärna podden på sociala medier så ni inte missar något, genom att klicka på bilden kommer ni genast till vår Instagram.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Hej fina ni!

Idag har varit en lite annorlunda dag, minst sagt!

Jag steg upp tidigt för att gå på ett möte som handlade om en studerandeförening, om den skulle läggas ner eller inte och jag gick från mötet som styrelsemedlem i föreningen. Så kan det alltså gå!

Efter mötet åkte jag direkt till min praktikplats och därifrån till ikea, igen! Men denna gång köpte jag inte något till mig själv utan en grej jag ska ta hem till mamma, dit jag åker imorgon! Det blir en händelserik fredag för imorgon avslöjar jag och malle också vårat hemliga projekt!


Likes

Comments

​Hela dagen idag har gått åt att jobba på mitt och malles projekt, jag har inte skrivit om det på bloggen före igår när jag också instagrammade att vi höll på med lite hemligheter. Och det är så otrooligt roligt det vi har gjort, vi har lite kvar att fixa men sen börjar det vara färdigt att visa för världen.

Jag är så orimligt taggad på dethär, jag kan knappt vänta med att berätta det för er. Men jag får hålla mig någon dag till! Kan ni gissa vad det är?

Likes

Comments

Jag vill bara säga tack! Tack för all feedback från inlägget jag publicerade igår. Jag satt med tårar i ögonen hela kvällen, och efter att jag publicerat inlägget stängde jag till sist av internet för att inte ångra mig och ta ner det. Och vilken tur att jag gjorde så, för när jag idag kunde se hur många som gillat inlägget och hur ni skrivit att det var modigt av mig att skriva av mig så blev jag så otroligt glad.

Och det glädjer mig att så många av er tycker att man inte behöver skämmas över att man mår dåligt. Varför går vi egentligen runt och skäms över att vi inte ler hela tiden? För det är okej att må dåligt om man behöver absolut inte skämmas över det.

Kram på er fina ni!

Likes

Comments

Jag har länge funderat över om jag ska publicera dethär inlägget på min blogg, om det kommer att tas emot rätt av er som läser det. För jag kallar er fina nästan varje dag, men jag vet knappt vem ni är. Och varför ni läser min blogg, det spelar egentligen ingen roll när jag skriver inlägg som handlar om min vita inredning eller om mitt glada humör, men när det inte gör det, och när det man skriver betyder så otroligt mycket så känns det läskigt Men jag väljer att klicka på publicera ändå, för någonstans känner jag att jag vill nå ut, någonstans känner jag att jag vill berätta men mest av allt vill jag erkänna för mig själv, att jag duger som jag är.

-

Jag har aldrig skrivit öppet om detta förut, men den senaste tiden har jag funderat mycket på vad som var. Och hur mycket ord kan påverka en annan människas liv, och hur ord påverkade mitt liv. Jag vill skriva av mig, jag vill få ett avslut och dela med mig. Till alla er som vill läsa,


När jag var tretton år, tretton år. Mådde jag väldigt dåligt psykiskt och hade ett självskadebeteende. Jag mådde dåligt i min kropp och jag kände ofta att jag inte räckte till och jag blev mobbad delvis för mitt utseende, skillnaden från mig och ett "typiskt" offer var att jag aldrig visade åt någon att jag tog illa vid av mobbarnas ord.

Min lärare lade märke till mitt psykiska mående i en text jag skrivit på religionslektionen och var den första som tog mig på allvar. Hon hade bokat in en tid för mig hos skolkuratorn, det var inget jag visste om förrän hon på en lektion bad mig komma ut i korridoren med henne och hon riktade sina steg mot kuratorns rum. Det är absolut inget jag klandrar henne för idag, hon var den första som agerade på mitt tysta rop på hjälp och hon är en person jag kan tacka för att jag är där jag är idag.

-

´Jag gick till kuratorn flera gånger och pratade om allt som kändes jobbigt för stunden, det var en hel del som pågick i min hjärna redan som trettonåring och det kändes bra att få tala ut, men en dag tog kuratorn dit min mamma. Och det var då jag förstod hur dåligt jag egentligen mådde och hur mycket jag skämdes över det. Jag minns hur jag stirrade på ett eluttag i väggen när hon sa ordet "ätstörning". Jag förstod först då, att knäckebrödet jag åt till skollunch, middagen jag spydde upp där hemma när ingen såg och utelämnandet av både frukost och kvällsmat var en ätstörning.


Med all hjälp från kuratorn och min mamma när hon fick veta hur allt stod till, mådde jag bättre i perioder. Men när jag började högstadiet blev det igen sämre, mitt självskadebeteende blev värre och de två första åren kan jag räkna gångerna jag gick till matsalen på två händer.

Men jag tror inte att dethär syntes, jag var tjejen som var känd för att alltid var glad, jag hade ett stort kompis gäng och var alltid på plats där det hände saker. Jag tror inte någon kunde se hur dåligt jag egentligen mådde. Jag log om dagarna och grät om nätterna.

-


När det var som värst, slutade jag känna hunger, Jag hade intalat mig själv att jag inte längre fick äta. Ingen fick se att jag åt, jag skämdes om någon såg mig äta och kunde ha skuldkänslor hela dagen om jag så ätit en smörgås till frukost.

Jag minns en dag, när detta pågått väldigt länge och jag igen varit utan mat en längre period och bara ätit hemma vid middagen så att ingen kunde se att jag fallit tillbaka. Jag minns hur jag stod vid skolans busshållplats och väntade på en kompis, när hon kom dit sa hon att hon inte kände igen mig till först och trodde att jag var en av vår gemensamma kompisar, för jag var så smal. Lika smal som henne.

Jag minns hur otroligt glad jag blev över vad hon sa, jag kände äntligen att någon tyckte att jag dög, för jag såg ju ut som hon, den smala tjejen som alla tyckte att var så snygg. Hennes ord triggade mig till att fortsätta, äta ännu mindre om möjligt, för jag var ju äntligen smal, jag var äntligen fin och jag dög äntligen.

Jag minns det som igår, precis allt. Och jag vet att hon inte menade det hon sa på något dåligt vis, jag vet att hon inte tänkte på att det skulle ta så hårt på mig ännu idag, jag vet att hon inte menade något illa. Men hennes ord fick mig att må, om möjligt ännu sämre..

-

Men tjejen på parkeringen var inte den enda som sagt ord som lämnat spår, jag kan ännu också höra hur pojkarna på skolgården ropar att jag är fet och ful. Jag kan ännu höra hur min ena släkting dömande säger att jag lagt på mig några kilon, jag kan ännu höra tjejernas snack i omklädningsrummet.

Det var sju år sen det började, och ännu idag kan jag höra monster i mitt huvud som säger att jag borde stoppa ner gaffeln när jag för den mot munnen, jag kan ännu höra monster i mitt huvud när jag går förbi godishyllan i butiken. Och jag kan ännu, ibland höra monster i mitt huvud när jag står framför spegeln.

-

Men idag är jag frisk, För lika mycket som jag kan höra alla dessa monster kan jag också säga ifrån. Jag trivs i min kropp, vissa dagar mindre än andra. Men jag är inte längre sjuk, jag känner inte längre att jag inte vill leva, jag vill leva! Och jag skulle aldrig skada mig själv på det sättet igen, jag skäms, men inte längre över mig själv, inte över mina ätstörningar, inte över min depression, inte över mitt självskadebeteende.

Jag skäms över alla kroppsideal vi har målat upp, och över de orealistiska kraven man har på sig som tonåring för att vara tillräcklig. Jag skäms över hur vi har något som heter "tjock" eller "smal", "fin" eller "ful", som används för att beskriva en persons värde. Jag skäms över att utseende kan väga mer än personlighet, Jag skäms över hur samhället omedvetet skapar psykisk ohälsa, jag skäms över hur lätt det är att gömma hur man mår, Jag skäms över vad alla de andra sa.


Likes

Comments

Före:

Så här såg hallen ut för någon vecka sedan när jag fått nog av precis allt och rivit ut det mesta

Som denhär stora och fula hatthyllan! Den var bara ivägen, hängde lite snett och passade helt enkelt inte in. Så efter att jag levt med den i ett år fick jag nog en dag och slet loss den.

Efter:

Istället ställde jag in en byrå som fungerar som mycket bättre förvaring, ovanpå finns det utrymme för små grejer och i lådorna har jag bla. sällskapsspel i den ena och i en annan viktiga papper osv.

Det lämnade två stycken krokar i väggen från hatthyllan, men lite väl långt ner för att kunna använda som klädhängare

Så jag köpte två stycken krokar med dubbelhäftande tejp som jag placerade lite högre upp

Det blev perfekt höjd för mina kortare jackor, och jag behövde inte dra ut krokarna som lämnat från tidigare för de peassade hur bra som helst att hänga hörlurar och paraply på!

Och såhär blev det till slut, betydligt mycket snyggare och mer praktiskt!

Likes

Comments

Godmorgon på er fina ni!

Måndag är väl inte riktigt känd för att vara den snällaste dagen i veckan, men jag vaknade upp på riktigt bra humör bortsett från att jag är sjukligt nervös, jag har en muntlig finska tent idag. Vi kan väl säga som så, min nervositet på en skala mellan 1-10 är ca. 100. Men jag försöker intala mig själv att det inte är någon "big deal", det är inte hela världen om jag inte klarar det, för det är det inte! Jag kan ta det på omtent, man måste inte vara bra på allt här i världen.

Likes

Comments

Jag gör: nästan alltid allting helhjärtat

Jag kan: löjligt många repliker i Svensson Svensson

Jag köper: minst en sminkprodukt i månaden


Jag borde: sätta mera tid på att lära mig det finska språket

Jag måste: alltid gå igenom min lägenhet och kolla så att jag har stängt av alla apparater, dragit ur alla sladdar och släkt alla lampor.

Jag vet: ganska mycket, men jag kommer inte på någonting nu?

Jag tycker: att folk borde le lite mer varje dag

Jag tänker: lite för mycket ibland på de mest onödiga sakerna här i världen

Jag förbrukar: kaffepulver som syre

Jag lyssnar: helst på country när jag är ensam. jag älskar countrymusik.

Jag drömmer: om framtiden, om dagen när jag kan kalla mig själv för producent och har en arbetsplats jag trivs med

Jag längtar: tills alla extra kurser i skolan är över och jag kan börja på med min praktik på fulltid

Jag fasar: för finska muntliga tenten jag har imorgon, åh nej nu måste jag sluta med allt skolprat!


Jag använder: Samma typ av skor till alla outfits fast jag äger hur många klackar som helst.

Jag njuter: när jag får vakna utan väckarklocka

Jag blir: glad när någon gör någonting speciellt just för mig.

Jag äter: helst frukost länge medans jag läser en tidning.

Jag dricker: kaffe x-antal gånger per dag, öl på fest och tequila vid bardsiken

Jag struntar: i väldigt lite? Jag bryr mig jätte mycket om i princip allt.

Jag ska: bli en riktigt bulla-mommo när jag är gammal, en sån som alla ungdomar alltid är välkomna hem till och prata om deras bekymmer.

Jag sparar: biljetter, inträdesarmband, födelsedagskort, flyers osv. Som jag tänker att jag ska lägga i en scrapbook. Det har inte hänt ännu, men kanske snart.

Jag brukar: prata i telefon flera timmar per dag

Jag tittar: på youtube alldeles för många timmar per dag, enligt vissa. Helt passligt många enligt mig.

Jag läser: kurslitteratur om dagarna - bloggar, bra böcker och nyheter om kvällarna

Jag vill: bli en person att se upp till

Likes

Comments

Det här är lätt den svåraste delen i lägenheten att fotografera, Men välkomna in i mitt kök! Det är litet, ganska trångt, ofast stökigt men rätt så charmigt!

Jag har en hylla i köket som jag drömmer om att fylla med massa burkar i olika färger och mönster, som jag kan förvara pasta, socker, mjöl osv. i, jag har fixat några stycken men det tar sin tid, lite som allt annat i mitt hem, det får ta sin tid!

Likes

Comments