Det är ju ett hett ämne just nu i hästvärlden, det här med yttrandefrihet och sociala medier. För att göra en lång historia kort så var det en ung talangfull tjej med en mycket framgångsrik blogg som blev nekad en kan tyckas självklar plats i Sveriges ungdomslag i EM i hoppning. Hon driver en stor blogg och har ett instagramkonto med ca 400 000 läsare. Det ger en enorm spridning av det man skriver. Och det är här yttrandefriheten kommer in. NATURLIGTVIS har man rätt att säga sin mening (inom lagens gränser såklart) men man måste också vara beredd på att det kan få konsekvenser.  Är man en offentlig person och därmed representerar något mer än bara sig själv så blir man faktiskt tvungen att tänka två gånger innan man yttrar sig. Vill man till EM så kanske man inte ska låta nästan en halv miljon läsare få veta att man blev sur över att en person från ridsportförbundet sa något om din häst som du inte tyckte om. Nu tror jag att det ligger mer bakom beslutet att inte ta med henne i landslaget och jag vill inte på något sätt förringa hennes känslor. Hon är 16 år och är naturligtvis ledsen och besviken. Det kan mycket väl vara så att hon inte blivit helt schysst behandlad i hela den här soppan, men det hjälper henne inte att hon fortsätter skriva ilskna blogginlägg och är med i tidningarna.

Det jag vill säga är att bara för att man i Sverige får skriva i stort sett vad man vill, så är det ibland bättre att hålla tand för tunga. Eller ta att folk blir sura på en. Nu menar jag inte dessa dårar som mordhotar Zara Larsson, även om hon också skriver precis vad hon tycker och tänker i sociala medier. Men har man tex en åsikt som sårar någon annan så tycker jag att man ska fundera på om det verkligen är helt nödvändigt att låta alla veta den? Eller ska man kanske hålla den för sig själv? Jag har i egenskap av distriktsgrenledare för körningen på Gotland fått bita mig i tungan många gånger för att inte säga något i affekt. Man är inte älskad av alla och ibland får man ta väldigt mycket skit. Som privatperson tar jag inte sånt utan kan bita ifrån rejält, men som grenledare representerar jag Gotland och kuskarna här. Ska jag då bete mig illa eller ska jag föregå med gott exempel och inte gå ner i sandlådan? Valet är för mig självklart även om jag har fått höra att en del tycker att jag är känslokall för att jag inte reagerar mer.

Jag tycker att det är bra att unga tjejer vågar ta plats och ha åsikter, det ska man få göra utan att få sån skit kastad på sig som dagens unga bloggare får. Nätet idag är en otrevlig plats där folk i skydd av sina skärmar skriver rent vidriga saker till barn! Det är därför jag har svårt att blogga ibland trots att jag är vuxen och lättare kan hantera elaka kommentarer. Man vill vara personlig för att bloggen ska vara intressant att läsa, men samtidigt blottar man strupen för den värsta sortens asgamar.

Till er unga tjejer och killar som använder sociala medier vill jag säga att kör på! Det är en ynnest många länder inte har att få yttra sig! Men är ni arga/ledsna/upprörda så tänk efter före ni trycker på skicka. Kanske bättre att skriva inlägg om saken när man lugnat ner sig lite istället. ;)

Sanna

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Tur att jag var beredd på att lägga allting på is, för det är inte mycket jag hinner med... och det känns helt ok. Alla lammungar är födda och mår bra, hästarna mår bra och hönsen mår bra och det är huvudsaken även om de blir lite försummade just nu. Vi har fått låna en bra beteshage, lammen är redan där och hästarna ska dit nästa vecka efter att hovslagaren varit här. Sen kommer det kännas bättre, det dåliga samvetet över hästarna lindras något när de har det lyxigt på bete.

Trädgården hjälps vi ju åt med så där är det hyfsad ordning även om det är ogräs i rabatterna. ;) Jag planterade två buskar rododendron i höstas och den ena blommar som bara den nu! Jättekul. Tack vare den så gör det liksom inget att pionen verkar ha dött av någon svampsjukdom...

Trots sömnbrist, trött rygg och fläckiga kläder så är livet jäkligt bra just nu! :)

Sanna

Likes

Comments

Ja ungefär så känns det. Sen två veckor tillbaka är hela tillvaron förändrad totalt och centrum av ens liv består av en liten pojke. <3 Jag kommer inte att skriva så mycket om honom här på bloggen dock.

Ullis och en tacka till lammade i slutet av mars. De övriga damerna började spruta ur sig lammungar nästan i samma stund som vi kom hem från BB.. De hade väntat på husse och matte tror jag. Så på en vecka blev alla lammungar födda och allt har gått bra. 16 st små ulltussar blev det! :) Hönsens utegångsförbud pga fågelinfluensan är hävt så vi gjorde en hage utanför stallet så nu får de vara ute under dagarna. Lyckliga blev dem. En höna som la sig på ägg för tre veckor sedan fick kycklingar i förrgår, men de får vara kvar inne ett tag till, det är fortfarande kallt ute.

Det är det här jag menar med att allt har förändrats samtidigt som allt är precis som vanligt. Skillnaden nu är att man får ha en barnvagn med sig när man sköter djur och trädgård. ;)

Sanna

Likes

Comments

Det går ju liksom inte att komma ifrån hur mycket vårkänslor man än har. Ena dagen skiner solen och det är riktigt varmt och andra dagen är det som idag, mulet och mössan åkte på igen. Men det är inget nytt fenomen utan det är ju så varje år så jag brukar bara gilla läget, tjänar ingenting till att gnälla och lägga energi på att den riktiga våren dröjer ett litet tag till. Kan ju ändå inte påverka det. ;)

Idag har vi haft en trädgårdspysseldag "trots" vädret. Jag klippte ner lavendeln, gödslade rosorna ( de står i samma rabatt) och drog upp ogräs. Sen testade jag något nytt nämligen att lägga lammull från klippningen i rabatten. Både för att förhoppningsvis hålla lite ogräs borta och för att se om rådjuren låter bli mina tulpaner som är på väg upp. Har inte testat förut men i år tog jag vara på lite av ullen när vi klippte lammen. Ska bli intressant att se om det blir bra! Nu är jag dock slut som artist och ligger med benen i högläge i soffan en stund. Det är tungt med magen nu...

Några andra som har det tungt med magarna är våra fina tackor. =) De är stoooora om magarna nu och Ullis som alltid lammar först är nog snart på gång vad det ser ut som. Så roligt! Hoppas att hon hinner klämma ur sig lammungarna innan det är dags för mig haha. De andra brukar inte lamma förrän mitten på april, men Ullis är en marslammare. ;)

Lanciro som har varit så strulig att komma nära i hagen har nu helt plötsligt gjort en tvärvändning och står vid grinden och tittar nästan bedjande på mig när jag ska åka ifrån dem. Passar ju himla bra nu när jag inte kan göra någonting med dem överhuvudtaget! Men jag har saknat honom så gosar gör vi iallafall och äter lite morötter ihop haha. Hur muppig han än kan vara så är han ändå Hästen med stort H i mitt hjärta och vi har varit med om mycket ihop. <3

Sanna


Likes

Comments

Lite suddigt men går ändå att läsa. Det är ett gammalt horoskop från en hästtidning som jag har sparat i nästan 20 år. Tycker det fortfarande stämmer och det är därför jag har så svårt att slänga det. :)
Sanna

Likes

Comments

Bra dag som slutade med snö och blåst! Var uppe tidigt och kollade till djuren innan det bar av mot sjonhem för att kolla på årets hingstpremiering här på Gotland. Missar ju grevagården nästa helg så det var kul att jag hade en pigg dag idag och kom iväg. :) Det var russ, en nordsvensk, en irish cob och en Morgan som visades. Coben och nordsvensken känner jag sedan tidigare så de ville jag såklart se. Sen var det en russhingst vars pappa jag är lite sugen på att kanske skaffa en avkomma efter, som skulle visas. Han var en riktig snygging och fick dagens högsta poäng dessutom! Så nu vill jag se ännu fler avkommor för de två jag har sett nu har verkligen fallit mig i smaken. Hingsten som är pappa heter Whisky och gick på Lojsta hed förra året. Så i vår kommer det att finnas många föl att studera. Det jag är intresserad av är kroppstyp och om benställningen är bra. Jag har redan hästar med dåliga ben och vill inte ha en till. Vad det gäller kroppstypen så vill jag ha mer bruksmodell än travmodell. Jag vill ju kunna köra ut lite pinnar från skogen och harva lite på åkern och så. Temperament är svårt att avgöra när man bara tittar på hästar så där får jag fråga folk som har erfarenhet helt enkelt. Min hovslagare tex skor både hingsten och flera avkommor och han rekommenderar dem så det är ju en början haha.

Sen har vi ju det där lilla problemet att jag bestämt mig för att bara ha två hästar... Jag har nämligen ingen lust att göra mig av med någon av dem jag redan har... Det är därför jag inte har någon brådska utan kan spana på russ i lugn och ro och under tiden fundera ut en bra motivation till att ha fler än två hästar. =P

Sanna

Likes

Comments

Idag  var det ju vårkänslor deluxe! :) Gick klädd i tjocktröja och dunväst istället för stor tung jacka. Att jag inte kunde knäppa västen om magen spelade liksom ingen roll.
P hjälpte mig att mocka ut åt hönsen och ge dem nytt strö. De fick gammal jord från en kruka som stått ute, tanken var att de skulle bada i det, men det blev ju rena festen för det var visst en massa maskar och godsaker i jorden! Så lyckliga höns idag. Man får hitta på sysselsättning åt dem nu eftersom det fortfarande är utegångsförbud pga fågelinfluensa. De hittade ju en smittad död kråka bara en kilometer bort i vintras så jag chansar inte. Men hönsen har fått flytta in i stallet så de har det egentligen bättre än vad de hade i sitt hönshus som är mycket mindre.

I mitt lilla minidrivhus i köksfönstret har det så smått börjat spira. Man blir lika hänförd varje gång. Det gror i en kruka som vi satt solrosfrö i också. :)
Sanna

Likes

Comments

​Så här års spritter det verkligen i kroppen att sätta igång med allt trädgårdspyssel! Solen skiner och iallafall på dagarna är det faktiskt rätt varmt ute. Sen vet jag att mars är en jobbig månad när det kan bli kallt flera dagar i sträck så man får verkligen hålla sig från att göra något förhastat... Skillnaden det här året är den att jag nu har ett växthus!!! Så jag kan börja lite tidigare att så iallafall det som jag ska ha därinne. Läste i en trädgårdstidning igår att man kan skydda sådden med bubbelplast på nätterna så funderar på att prova. Det värsta som kan hända är ju att sådden inte tar sig. Men, och det finns alltid ett men haha, just nu är växthuset proppat med saker som förvarats där över vintern. Så allra först måste jag få ordning på det, vilket innebär att sådden nog inte blir för tidig ändå. ;)

Något jag däremot har gjort nu är att så frön i mitt minidrivhus, men det tror jag att jag redan skrivit i ett tidigare inlägg. Undrar om jag inte ska ta och börja städa i växthuset idag? Det är jättefint väder så det lär vara varmt och gott därinne. Gillar verkligen att Gotland tillhör växtzon 1 dvs den mildaste zonen! :)

Sanna

Likes

Comments

​...än en understimulerad och hormonstinn häst vid namn Lanciro! Kan verkligen bli så himla trött på honom just nu. Han är så himla stirrig, ska absolut inte bli fångad i hagen och då låter han inte TriStar bli fångad heller. Och jag har liksom inte fysiken att trötta ut honom tills han låter sig bli fångad heller. Så vissa dagar får de helt enkelt vara kvar ute. De går ju på lösdrift så de ska egentligen bara in för visitation och lite kraftfoder. Fodret klarar de sig utan då de har fri tillgång på bra hösilage och klarar de av att springa runt i hagen som två idioter är de sannolikt inte skadade heller... 

Idag lurade jag den lille gottegrisen TriStar att gå in i den lilla fålla jag gjort, och när han väl var instängd där fick jag ju tag på honom haha. När Lanciro upptäckte att han var ensam i sin hage kom han lufsande han med. Han har ju gått hemma med enbart valacker ett tag och nu har han två tjejer i hagarna bredvid att hålla koll på och då blir han väldigt "hingstig" det vet jag sedan förut. Tidigare tillfällen har jag gett honom munkpeppar och det har då lugnat ner hormonerna på honom. Så det är kanske dags att prova det igen. Innan jag släppte ut ligisterna igen så tog jag på dem varsin halsrem. Brukar ha det på TriStar ibland då han kan vara lite svårfångad emellan varven. Nu fick även Lanciro en på sig. Känner att halsring är säkrare än grimma då det inte är lika lätt att fastna i tex höhäcken. Helst har jag ju ingenting på dem av just den anledningen men jag behöver kunna få tag i dem på ett säkert sätt. Jag kommer ju inte att bli smidigare den närmsta tiden direkt...

Sanna

Likes

Comments

Trots att det bara är februari så är det nu det börjar! I förra veckan byggde vi årets lammningsboxar och lammen (fåren) blev klippta. Så det är nu klart för lammningarna som börjar om ungefär en månad. Vi är ute i god tid med boxarna men det är ju för att det blir svårare och svårare för mig att kunna hjälpa till. Så jätteskönt att det är färdigt! :)

Idag tog jag itu med ett annat måste, nämligen att klippa ner alla mina femtioelva pelargoner. Tog ungefär hela dagen om man räknar med alla vilopauser.... men jag blev klar!!!! Så om ett par veckor ska allihop planteras om också. Det räknar jag däremot inte med att klara av på en dag. Det är alltid lika nervöst för pellisarna kan verkligen se helt miserabla ut så att man tror att alla är tvärdöda, men efter nedklippning och omplantering så börjar de flesta att spira igen. Det är helt otroligt. Tyvärr var det några, precis som alla år, som faktiskt var döda idag så dem slängde jag. Och det är nästan alltid de där fina, dyra, samlarpelargonerna som ryker. Men i år känner jag att det inte gjorde så mycket att det blir några färre att plantera om. Det kommer att bli en pärs iallafall.

Hittade ett tidigt vårtecken idag. Ute i rabatten börjar vårlökarna att titta upp! :)

Sanna

Likes

Comments