Moster/faster har gjort det till tradition att baka pepparkakor hemma hos mig. Så igår bar det till. Alla bjöds på middag och sen bakade vi. Som alltid är det lätt kaos, men vad gör väl det, alla har ju så roligt. Sen att man är som ett vrak efteråt bjuder jag på. Så länge mina syskonbarn vill komma till mig och baka, då kör vi. Kommer ju faktiskt komma en dag när det finns annat som är mer lockande än att umgås med moster/faster. (hoppas dock det är många många år tills dess.)

Nu kickar vi igång denna arbetsvecka, och laddar för en helg i familjens tecken!!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Till vardags jobbar jag som personlig assistent. Älskar mitt jobb. Älskar att den ena dagen inte är den andra lik, trots att dagarna är rätt så styrda av rutiner.

Har haft ett gäng tappra killar som har spelat lite innebandy en gång i veckan. Detta har vi gjort som en studiecirkel, träna motorik mm. Så, nu är det dags för lite gott fika till gänget. Lite smått och gott kommer vi att bjuda på, bland annat dessa mandelmasse fyllda lussebullar. Någon fler julkaka kommer det att bli, plus att imorgon bjuds det på tårta. Hoppas gänget ska tycka om det jag kommer med.


Dags planen var att åka ut i skogen med Kakan, men vädret gör det lite svårt. Snöar och blåser från höger till vänster, uppifrån å näst intill nerifrån också. Så vi planerar om och hittar på nått hemma att göra istället.


Lussebullar


50 g jäst

150 g margarin

5 dl mjölk

250 g kesella

1/2 tsk salt

1 1/2- 2 dl socker

1 g saffran

(1 ägg)

(1-1/2 dl russin)

ca 1 1/2 l mjöl

Smula jästen i en bunke. Smält matfettet, häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervärme. Rör ut jästen u lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, kesellan, saltet, sockret och saffranet. Rör tills det har löst upp sig. Blanda eventuellt i ägget och gärna russin. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45-60 minuter.

Arbeta degen några minuter i degbunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet. Baka ut den till julkusar, flätor, längder, bullar eller julkakor.

Lägg bröden på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, 30-45 minuter. Pensla dem med uppvispat ägg.

Grädda små bullar mitt i ugnen i 250 gr, 8-10 minuter. Större bakverk så som längder och flätor i nedre delen i 200-225 gr, ca 15-20 minuter

Fyllning.

200g margarin

200g riven mandelmassa

1 tsk kardemumma

Blanda ihop och stryk ut på degen.


Likes

Comments

Hur ofta är det man kliver upp på morgonen och möts av små paket på bron?? Inte speciellt ofta, men idag hände det. Både jag och barnen fick någonting gott.

Hade utlovat mig som barnvakt idag, men även sagt ok att följa med mor till "stan". Slog ihop mina "uppdrag", och fick en alldeles förträfflig dag. Sen är det inte lätt att va liten och följa med på sådana upptåg. På hemvägen tog energin slut för mosters skatt. Kämpade emot länge dock.

Helt magiskt på vägen hem. Synd man inte lyckas få med de härliga färgerna rätt.

Likes

Comments

Sista dagen på denna vecka. Den spenderades i en kall islada i Åsele. Grabbarna och tjejerna kämpade verkligen på bra, men tyvärr räckte det inte till seger idag. Trötta barn hade jag med mig hem. Det är sådana kvällar som en mors tålamod kan testas lite extra. Så med en lätt huvudvärk släcker vi nu ner och laddar för en ny vecka. Morgondagen blir en dublett av utlovade saker. Barnvakt till systers barn, och samtidigt följer vi med mamma/mormor en sväng till Lycksele. Tror bestämt att jag även imorgon kommer somna gott. 

Likes

Comments

Perfekt att kunna göra ny middag av gårdagens middag. Så, kebab pizza blev de. Uppskattat av stor och små. En lugn hemma kväll väntar, vi vill ju vara pigga och glada imorgon. 

Likes

Comments

​Att göra mat från grunden älskar jag. Så igår bjöd jag min goa vän och hennes barn på hemmagjorda pommes och viltkebab. Ett barn säger snabbt, att varje gång vi ska äta kebab kommer vi till dig Eva. Bättre betyg på maten kan man nog inte få.

https://svenskjakt.se/uncategorized/viltkebab/

Som vanligt så blev det sjuka mängder kebab. Det där med att bara göra lagomt finns inte i mitt liv. Så idag blir det att knopa ihop nån kebab pizza. Blir även perfekt att ta med i barnens matlådor inför morgondagens hockey matcher i Åsele.



Likes

Comments

Nu hade jag då tänkt att testa på detta med att blogga. Här tror jag det kommer att bli allt mellan himmel och jord.

Vem är då jag. Mamma till två små söner, jobbar och sliter som alla andra. Bor och verkar i Västerbottens inland. Försöker få tid till mina intressen, vilket just nu är väldigt mycket jakt. Det har lite att göra med den lilla donnan ni ser i bakgrunden. Min alldeles egna "Kakan". En liten bland tik som jag fått äran att köpa, och som jag nu ska försöka jaga in. Tillsammans med henne kommer det nog att bli en hel del äventyr, vilka jag verkligen ser fram emot.

Så välkommen "hem" till mig,

Likes

Comments