Hej,

Mycket som händer just nu, vi renoverar för fullt hemma och jag har knappt någon tid alls för att skriva. Men nu sitter jag på tåget på väg in till jobbet så då tänkte jag passa på.

Status: upp och ner, fram och tillbaka. Svårt att bestämma hur min status är. Då den skiftar väldigt mycket. Men fått sova nästan hela natten, så känner mig ganska utvilad faktiskt.

Mående: för det mesta bra. Kroppen känns fortfarande ganska lätt. Trappor är dock det jobbigaste som finns just nu. Kan träna hårt, köra crosstrainer men knappt gå i trappor utan att dö av andfåddhet. Super konstigt.

Bebis va väldigt rörlig igår natt och resten av dagen. Sparkade och rörde sig mer eller mindre hela tiden. Så inatt har den nog sovit. Jätteskönt för mig då som också får sova.

Hoppas jag känner någon spark snart iallafall. Annars kommer jag bli otrolig. 😐

Foglossningen är i princip helt bra nu, den kommer om jag är ute och går mycket eller som i söndags när jag satt på golvet nästan hela dagen. Då sitter man ju inte i en jättebra ställning utan det blir ju lite snett och så.
Jag skulle montera ihop 13 st Ikea lådor till vår nya garderob som ska vara i vår Walk in closet. 🤗

Folk på jobbet frågar just nu hur magen mår, säger att nu har jag ju börjat bli tjock. ( då menar de bara att magen blivit stor, jag vet att jag inte är tjock)
De pratar förlossning med mig och ger sin tips och erfarenheter. Kul att folk bara öppnar upp sig sådär. Speciellt kollegor som man inte pratat med så mycket tidigare.
På gymmet kommer det fram främmande och frågar om det får bra att träna med magen. Eller tjejer i omklädningsrummet kommenterar att magen är fin och frågar om det går bra med träning. Det är lite kul tycker jag. Helt plötsligt är det ”ok” att prata med någon man inte känner.
Jag har iallafall inget emot det utan tycker bara det är roligt 😊

Utsikten från vårt sovrum i söndags när himlen var så fin

Från gymmet i helgen. Som sagt magen har verkligen blivit större 😊😍

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Mående: bra, lite tung nu.
Status: sover sämre sedan 1 vecka tillbaka, de kliar/kryper under fötterna så jag brukar rulla dom mot en fotmassage grej jag köpt på bodyshop. Det fungerar ett tag men om jag råkar vakna av ngt eller för att jag är kissnödig så börjar de klia igen. Så inatt gick jag tillslut och la mig på soffan. Brukar göra de när jag inte kan sova, just för att byta miljö. Men hade svårt att sova ändå.

Antar att de bara är att vänja sig nu med lite sömn. Det lär ju inte bli mer när bebben kommer 😂

Jag är dock lite orolig för min vikt som har går ner och upp, idag hade jag ner 1,2 kg från igår o de har varit lite fram och tillbaka på sistone. Men jag går inte upp.
Så måste verkligen tänka på att jag får i mig tillräckligt med energi. Bebben växer ju mycket nu och tar nog mycket näring från mig. Så större mellanmål är inplanerat.

Jag tränar ju fortfarande 4-5 ggr i veckan. Men med lägre insitet. Kör spinning två dagar i veckan och går lite en del av biten när jag åker till/ från jobbet. Detta kompletterar jag med styrketräningen som ligger på ca 1/3 del viktmässigt än innan graviditeten.

Jag känner ju inte att alternativet ska vara att plocka bort rörelse. Då vill jag ju hellre äta mer eftersom rörelse är bra för kroppen så jag håller mig stark. Men då måste jag också äta efter det. Annars bryter jag ner kroppen. Så ändring på det!!

Bebben sparkar väldigt mkt nu iaf. Känner den på dagarna och nätterna. Främst på kvällen när jag sätter mig ner. Då kan den sparka till riktigt ordentligt. De gör lite ont ibland men de är mest bara mysigt ❤️

Längtar så mycket nu❤️

Bilderna nedan är från min morgonpromenad, Blev så glad när solen sken i ansiktet⭐️

Andra advent idag💖

Och min mage som den ser ut nu😘

Likes

Comments

Halva vecka 29 har gått! Helt otroligt ju! Snart är jag i vecka 30! Känns så overkligt 😀😀😀

Jag märker av magen mer och mer nu. Den känns när jag rör mig och typ när jag ska sätta på mig strumporna så är den i vägen. Det är också obehagligt att luta sig framåt när jag sitter ner. Märklig känsla, jag blir nästan lite irriterad att något är i vägen. Men sen när jag tänker på att det är min fina gravidmage med min bebis i så blir jag glad och ler 😉💕

Startade dagen på gymmet. Körde 15 min crosstrainer sen kom min chef, vi hade bestämt att vi skulle köra bröst och axlar idag. Så vi körde på i en timme. Riktigt kul! Det är omväxling för mig att ha någon att köra med plus att vi typ är på samma nivå nu när jag måste ta det lugnare i träningen och ha lite lättare vikter. Så det är perfekt!

Foglossningen är mycket bättre. Har ju slutat gå långa promenader, utan går kortare istället, jag har också slutat göra knäböj och utfall med vikt. Nu gör jag knäböj med en balansboll mellan väggen och ryggen, vilket avlastar enormt, men man får ändå kontakt i benen och rumpan. Så den övningen är super! Brukar då hålla i vikter i vardera hand. 💪

Min vikt oroar mig lite faktiskt. Jag har inte gått upp så mycket. Jag äter typ som vanligt eller alltså som jag gjorde innan. Har inget speciellt sug efter något heller. Jag äter 5-6 mål om dagen. Varierat med mycket protein, fiber, grönt och kolhydrater till varje mål. Fett är jag däremot sämre på. Äter ju jordnötssmör på gröten och sen kanske en halv avokado till antingen lunch eller middag ibland nötter till mellanmål. Men jag kanske bör öka fett intaget i min mat. Jag vet!
De får bli en liten bakläxa.

Men vet inte om jag borde ha gått upp mer. Jag är ju i vecka 29 som sagt!? Har läst lite olika gällande viktuppgång när man gravid. Mycket av viktuppgången beror ju på vätska, bebis (som nu väger 1kg) ökad blodmängd med mera. Normalt sett går man upp mellan 10-15 kg. Jag har inte ens gått upp 5.
Men jag ska prata med min barnmorska på fredag om det. Det sista jag vill är att min bebis inte ska få tillräckligt med näring. Men tycker att det borde vara lugnt så länge jag har energi och äter näringsrikt och inte går omkring hungrig. Men men får se vad barnmorskan säger! 😉

Så här stor är magen nu 😘😘

Likes

Comments

Foglossning,

Nu är jag i vecka 28 och den senaste veckan har jag upplevt någon slags foglossning. Det är inte den klassiska som man läser om – att man har ont i bäckenet eller i ryggslutet utan mer mellan benen i blygdbenet. Men det är också relativt vanligt att man får. Det gör inte ont hela tiden men kommer då och då.

Jag har ju kunnat styrketräna på ganska bra hela graviditeten hittills och gått långa promenader varje dag. Detta har såklart belastat mitt bäcken en del. Men så fort jag märkte att kroppen började säga ifrån har jag börjat träna lite anorlunda och dragit ner på promenaderna och den här veckan har jag inte gjort knäböj med stång eller marklyft, just för att se om det blir bättre. För mig är det väldigt viktigt att ta kroppens signaler på allvar och inte pressa kroppen mer än vad den redan är, med hormoner, bebis som växer och träning och jobb på det.

Men vad är då foglossning? Själv visste jag inget alls inann jag blev gravid och hade inte satt mig in i det heller innan jag fick ont. Lite såklart har jag läst efter att jag blev gravid. Men de va inte förens nu när jag kände det här som jag kände att jag måste verkligen veta vad det är.

Så lite enkelt tänkte jag gå igenom det.

 • När en kvinna blir gravid så utsöndrar kroppen hormonet Relaxin och detta börjar den göra tidigt i graviditeten. Relaxin är ett hormon som verkar mjukgörande på kroppens leder och ledband så att de kan vigda sig så att vi lättare ska kunna föda ett barn. Horment produceras genom hela graviditeten, men det slutar efter förlossningen. Foglossning är inte farligt för kvinnan eller fostret men kan bli jobbigt och göra ont.
 • .Vad är då foglossning?
  Det är en naturlig process. Men det är inte att något lossnar eller går sönder utan det är just det att relaxin utsöndras och gör så att lederna blir mjukare. Det här kan göra att man får ont i bäckenet, ryggen,ljumskarna,höften,korsryggen, baksidan av låren eller skinkorna. Men alla får inte ont utan vissa går igenom en graviditet helt utan problem.
 • Vem får foglossning?
  Vem som helst kan få det. Det spelar ingen roll om du är vältränad, överviktig, underviktig, otränad eller ”normal” alltså det går inte att förutspå vem som får det..
 • Vad är symptomen?
  Att man får känningar i antingen ryggen, höften, mellan benen, baksida låren eller på fler av ställena samtidigt. Det kan kännas som molande värk, att det strålar i ljumsksarna och eller huggande/ilande smärta. Det kan komma när man siter på golvet (i lite konstig ställning), gått mycket, eller rört sig och stått upp mycket, tränat eller bara utav sig själv. Oftast känns det bättre på morgonen och blir värre mot kvällen när man börjar bli trött och inte riktigt orkar hålla sin core och då belastar bäckenet/ryggen lite mer.
 • .Kan man förebygga foglossning?
  Både ja och nej. Du kan minska risken för att få det genom att träna inre magmuskulatur och ryggmuskulaturen. Så innan graviditet eller i början av graviditeten kan man göra olika bäckenbottenövningar och knipövningar. I appen mammamage finns många bra mag,bäck och knip övningar. Jag rekomenderar er att ladda hem den. Jag kommer även försöka lägga ut ett inlägg med bra övningar här i dagarna.
 • 6Vad kan man göra åt det?
  Man kan göra flera olika saker och man kan få hjälp om det är illa.Så gör det för ont, så ont att du känner att du inte kan utföra vanliga arbetssysslor elelr gå till jobbet så tycker jag att du ska söka hjälp. Men även om du inte har jätte ont så jag tycker att du ska prata med din barnmorska så hon vet om det och kan ge dig stöd eller eventuell hjälp

  Små saker som man kan tänka på själv är:
 • Inte gå så mycket i trappor
 • Inte gå långa promenader, håll dig till ca 30 min om du orkar det. Hellre många mindre och kortade promenader än långa.
 • Ta mindre steg när du går.
 • I träningen så skulle jag inte belasta med så tunga vikter, pausa med att göra knäböj med stång på axlarna då det belastar hela ryggen och ryggslutet/bäckenet. Inga sidorörelser eller utfall.
 • Va försiktig med hopp och spring. Det ger hårda stötar på bäckenet.
 • Va också försiktig med utåt roterande höftövningar. Ni vet hips abductor liknande rörelser.
 • Men försök röra på dig ändå, fast försiktigt, det är viktigt med rörelse så att man behåller styrkan i ryggen/bäcket och för att systemen/blocirkulationen i kroppen ska hållas igång.
 • Håll en rak hållning, häng inte på en höft, stå stadigt med båda fötterna, håll ryggen rak och lite anspänningen i bålen.
 • Cykla istället för att gå, så minskar man påfrestningar på bäckenet.

  Men viktigast är att ta det lugnt och känna efter, gör något lite ont så gör inte det.
  Men som sagt blir problemen stora så finns det hjälp att få, kontakta din barnmorska så kan hon berätta mer. Tex om man behöver värktabletter eller annat.

  Ta det försiktigt och lyssna på kroppen. Man vill ju kunna röra sig hela graviditeten.

  Tips är att be sin sambo om mjuk massage i området, det är ju alltid mysigt att få lite närhet på köpet J

  Hoppas du fått ut något av det här. Det är absolut inte allt och det finns mer man kan göra och lära sig om man vill. Men jag ville bara ge en liten inblick i vad det är. Här nedan är också en bild över bäckenet och det röda ringarna är områden som man kan få ont i..

Likes

Comments

Tänkte att jag skulle berätta varför jag har döpt min blogg till lillepaj😉

So here we go.....
jag och min sambo har varit tillsammans i snart 11 år. Vi träffades när jag var 16 år och blev tillsammans när jag var 17. Både vi upptäckte ganska snabbt att vi älskar paj. Haha låter jätte töntigt men min mamma brukade alltid baka typ rabarberpaj, blåbärspaj eller äppelpaj och vi älskade att äta dom när vi bodde hos mina föräldrar en period och sen dess har vi kallt varandra för paj. Som utryck att vi älskar varandra.😂❤️ ofta lägger vi till något ordni början som man tycker att den andra är just nu, exempel som sleepiepaj, hungripaj haha....sooooo dorky, i know!! Haha😊 men men antar att många har något som är lite töntigt "gulligt" mellan den man älskar 😉

Men så nu har vi helt enkelt börjat kalla min mage eller bebisen i magen för lillepaj. Det kändes givet helt enkelt. 😊

so there it is! The story about Lillepaj!!!

Likes

Comments

Sweet Sunday 🖤

Härlig dag trots grått och kallt väder. Men började dagen men 1 h prommis längst vattnet. Älskar att starta dagen med att röra på mig och en pod i lurarna. Nu har jag snurrat in mig på #styrkebyrån med Clara Fröberg och Johanna Barvelid.
Perfekt för mig som älskar att nörda in mig i styrketräningen och kroppen! 😉
Rekommenderar den starkt om man vill lära sig om styrketräning ⭐️

Nu är jag i v 27. VECKA 27!!!! Så sjukt! Trodde aldrig att jag skulle komma så här långt 🙊 nämen de har gått så fort o det är så overkligt fortfarande.
Trots att jag känner den lilla krabaten sparka flera gånger om dagen och magen är verkligen stor nu.
Glöm att känna sig smal o fin på morgonen länge. Inga magmuskler där inte.... nej nej glöm det!
Men.....

Jag har något som betyder beeeetyyydligt mer än magrutor och känslan av att vara smal.
Jag har ett liv i magen och den tanken och känslan är det bästa jag vet❤️ tackar livet för det varje dag❤️

Igår gjorde jag hemmagjord glögg. Jag Älskar glögg!!! Det är såååå gott 😍

Lingonglögg:
*ekologisk lingondryck
*2 dl eko lingon
*4 dl vatten
*2 hela kanelstänger
* kardemumma hela korn
* 1 msk nejlika
* 3-4 bitar färsk ingefära. Ca 2cm stora.

Låt alla kryddor koka upp i ca 30min
Blanda i 2 msk honung och 2 msk sötströ.
Låt glöggen svalna och låt den stå och dra i några timmar. Ju längre desto mer smak!
Sila av lingonen och ingefäran och häll upp i en burk eller flaska. Förvara den mörkt.

Proteinbiscotti med saffran och pepparkakssmak.
Det här receptet är inte mitt egna utan från:
Gå in där så får du hela receptet. Jag lovar de blir verkligen svingoda och precis så knapriga som man vill ha dem.

http://www.tasty-health.se/2013/12/proteinbiscotti-saffran-pepparkakssmak.html?m=1


Nu blir det kvällsfika innan det är sovdags. 🌙

Good night alla fina! Imorgon är det måndag och ny vecka! Starta starkt och välkomna veckan så kommer du bli mer positiv och få mer energi! 💕😘Likes

Comments

Igår körde vi ner till Selma spa som ligger i Sunne. Bilresan tog 4,5 timmar, perfekt för oss att prata ikapp om allt och planera vår ekonomi och jobbframtid. Vi älskar att bila dels för att det är mysigt och dels för att vi får spendera tid tillsammans och prata mycket under resan. Vi kom fram till att vi har råd att renovera lite på vårt hus så som vi vill och vi har även gjort lite planer på hur vi skulle kunna jobba i företaget tillsammans framöver. På kvällen blev de mys i spat med färsk smoothie o frukt. Eftersom jag är gravid så kunde vi tyvärr inte bada och basta så mycket. Men lite blev det iallafall. Men de kändes som att det var lite för varmt för bebben i bastun. Man vill ju inte att sin bebis ska koka inne i maggen så vi satt högst 5 min. Frukosten imorse var som väntat. Allt ekologiskt och underbart gott, älskar hotellfrukost! Men nu ligger man som en mätt säl på sängen och vill aldrig mer äta! Regnet öser ute så vi tänkte åka och kolla på soffor på vägen hem Magen är förresten ganska stor nu och lillepaj sparkar allt oftare och jag Älskar det ❤️❤️❤️

Likes

Comments

Status: mår mycket bra i hela kroppen. Vikt:63,7 Så lugnt på jobbet så jag passar på att uppdatera bloggen lite. Startade måndagsmorgonen med ett benpass på gymmet. Kände mig lite seg i början, märker att det tar ett tag för kroppen att komma igång. Tar längre tid för musklerna och blodtillförseln kan jag tänka mig. Men sen kändes det riktigt bra. Så tacksam att jag fortfarande kan köra knäböj med stäng, utfall och marklyft. Självklart med lägre vikter. Men är ju i v 24 nu så magen börjar ju växa på sig, jag kan inte dölja att jag är gravid längre iallafall Gymmat/tränat hela veckan. Så ihelgen har jag endast gått morgonpromenader i en timme 6-7km vart det båda dagarna. Skulle ha ridit islandshäst i lördags, men bangade. Vågade helt enkelt inte. Jag har inte ridit på flera år och de kändes så dumt att riskera något nu när jag e gravid. I onsdags hände något magiskt!!! Då kände vi nämligen den lilla krabaten sparka för första gången!! De kändes verkligen tydligt. Typ som den boxades o min hud buktade ut där den sparkade. Så konstig känsla, häftig men obehaglig men beroendeframkallande på samma gång. Sedan dess har jag kunnat känna bebben varje kväll o lite då och då när jag sitter stilla eller ska sova. Så underbart att känna, de känns som ett kvitto på att den lever och mår bra! Igår var jag på gravidyoga hemma hos Anna med Jessica. Annas moster är nämligen barnmorska och har också utbildat sig i medicinsk yoga. Det var jätteskönt verkligen. Yogan fokuserar mycket på andningen, sträcka ut och uthållighet. Allt för att förbereda sig inför förlossningen. Efter yogan insåg jag verkligen hur mycket jag saknat den, saknat den där stunden när man bara får fokusera på sig själv och sin kropp. Så viktigt och verkligen något jag ska försöka börja med igen, en gång i veckan iallafall

Likes

Comments

Vecka: 20+1

Vikt:62.7kg

Status: pigg, känner mig som vanligt fast en lite mage som putar fram genom tröjan.

Men det häftigaste på hela dagen måste jag säga var nu ikväll!

För då kände jag plötsligt den lilla krabaten i magen!

Så häftigt! Så magiskt!

De hände när jag låg i soffan och så tänkte jag att nu ska jag tänka lite extra på om jag känner något. Jag har hört att man typ behöver göra det i början, då det är lite diffust och otydligt. Men det här tror jag verkligen var bebisen.

Svårt att beskriva hur det kändes men typ som det dunkade lite där inne. Som två dunkar, någon som knackade på, typ hehe

Var på gymmet och Tränade ben och rumpa idag. Gjorde övningar som:

Knäböj med band och utan band

Marklyft

Raka marklyft

Utfall med ett ben på bänk

Benspark

Avslutande sedan med bäckenbotträningen som jag fick i söndags. Svårare än vad man tror att hålla bäckenet stabilt och rakt.

Stretchade också ordentligt och gjorde lite andningsövningar. Jätteskönt att avsluta passen på såsätt, tycker jag.

❤️❤️❤️Xoxo❤️❤️❤️

Likes

Comments

Vecka: 19+4

Vikt: 62,7

Humör: jätteglad nästan överlycklig

Allmän status: som sagt glad men lite trött i kroppen. Sov riktigt bra inatt.

Söndag:

Idag startade jag dagen med att ta hojen till gymmet för att jag skulle köra ett PT pass med en tjej som är mycket duktig på hur man ska träna som gravid.

Superbra!!!

Jag är så nöjd, fick många bra och skonsamma övningar som är bra när man kommit lite längre in i graviditeten. Tänkte att jag skulle nämna lite nedan, för allas skull men också så att jag kommer ihåg det. ( märker att jag har börjat få lite amningshjärna som man sägerhehe)

"Superman" vet inte inte om de riktigt är så den heter.

Men då skulle jag stå på alla 4 med benen och armarna i 90c längst kroppen. Sedan skulle jag lyfta ett ben i tagen bakåt, rakt ben, behöver inte lyfta högt upp. Det viktiga är att man gör en långsam kontrollerad rörelse så att man hela tiden känner att höfterna är parallella med varann, så att man inte lutar sig åt något håll. Super bra att göra hemma framför tvn eller närsomhelst.

Knäböj med boll mot rygg och vägg:

Ha en stor pilatesboll ganska långt ner i svanken, precis där rumpan börjar. Ha fötterna ganska långt fram, viktigt att knäna och tårna pekar i samma vinkel.

Böj sakta på benen, som att du sätter dig, gå ner till 90c, inte "ass to the grass" här inte.

Se till att knäna inte går utanför fötterna och känn kontakten i ben och rumpa.

Vill man avancera lite så kan man ha ett par hantlar i händerna, viktigt att hålla hållningen då och att brösta upp sig lite och spänna skuldrorna, så man verkligen håller upp ryggen och hantlarna.Armhävningar, rodd med TRX band:

Armhävningar: ta tag i TRX handtag i varsin hand, de ska va tillräckligt lågt att du kan lite dig lite med rak kropp framåt. Sedan gör du en armhävning genom samtidigt du lutar kroppen rakt ber och böjer på armarna som armhävning. Puscha dig upp sen igen.

Rodd med TRX band: ta tag i varsitt handtag, luta kroppen rakt bak så du "ligger" i ca i vinkel och nästan raka armar. Jobba sedan med att dra dig upp och tänk som i en rodd övning. Upprepa upp och ned 10-12 ggr.Knäböj med kettlebell:

Knäböj och håll i en kettlebell mot bröstet.Utfall från bänk:

Ha en fot liggandes med övre fotosidan mot bänken, det andra benet ett kliv fram på golvet. Samtidigt som du sänker dig nere utfallet så lutar du överkroppen lite framåt. Gå inte ned djupt, utan typ halvvägs. Det känns grymt bra i rumpa/baksida.

Innercore:

De inre magmusklerna är ju dem som är viktiga nu. De yttre kommer ju dela sig allt eftersom så de ska man inte träna. Men väldigt viktigt att hitta de inre. Så man inte får ont i ryggen eller inkontinens efter förlossningen.

Innermagmuskulatur: ligg på rygg med benen böjda i 90c vinkel. Knip från stjärten och framåt. Hitta en hållning mellan "hollowing" och vanligt. Så ryggraden ska alltså inte pressas mot golvet. Sug in nedan för navel, känn en spänning och fäll sedan ena benet. Men bara en liten liten bit, inte ned till golvet. Känn hur det känns i magen och gör sedan lika med andra benet. Håll hela tiden spänningen. Vila mellan om det blir jobbigt. Viktigt att man orkar att hålla spänningen.Det bästa med den här timmen va att hon fick mig att tänka annorlunda gällande träningen nu framöver. Jag har ju självklart tänkt att nu ska jag bara bibehålla det jag har. Men nu kommer jag tänka mer att det viktiga kommer bli att aktivera muskeln och känna kontakten med den. För ju tyngre jag blir och desto större mage jag får så kommer jag ju behöva ta mindre vikt. Så såsmåningom så kommer det bara vara viktigt att man aktiverar muskeln.Sorry för långt inlägg, men hoppas de kan hjälpa lite i träningen som gravid.

Likes

Comments