Badrumsrenovering 2

Jag är så himla nöjd med val av klinker och kakel i badrummet. Idag kom fogen på golvet och det blev en helhet. Jag kommer berätta mer hur vi gått tillväga med badrummet från rivning till färdigt i ett annat inlägg, en annan dag.

Idag vill jag bara njuta av att det inte är många veckor kvar av renoveringen.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Badrumsrenovering 2

Tro det eller ej men badrummet är snart klart. Det är många framsteg för var dag som går nu, spännande.

Kakeln på väggarna blev färdigt i torsdags och nu håller marmorn på att läggas på golvet, det blir så himla fint. Ser framemot att se hur det blir imorgon när det är fogat och helt klart.

Bjuder på lite bilder så länge:


Likes

Comments

Badrumsrenovering 2

Igår hämtades vasken och kranen till badrummet. Det är inte alls långt kvar tills det är färdigt, nästa vecka planeras kaklet och klinkern vara klart.

Vi ska dock bygga en egen kommod, möbeln som vasken sätts på, och den kommer inte vara klar nästa vecka då vi prioriterar att regla och gipsa taket i köket så att vi kan börja måla där. Men vi kommer se framsteg för varje dag i renoveringen nu och det är kul.

En liten förhandstitt:


Likes

Comments

Badrumsrenovering 2

I badrummet går det framåt. Efter att vi reglat up vöggarna förra veckan så sattes det gips i söndags samt att kakelsättaren även har gjort fallet på golvet. I badrum ska det alltid vara en viss lutning mot golvbrunnen så att vattnet leds dit.

Igår så sattes den obligatoriska fultspärren efter att taket målats färdigt med två lager vitt våtrumsfärg.

Idag börjar vöggarna kaklas och jag är så förväntansfull över att se hur det blir där inne. Speciellt sen när marmorgolvet också kommer på, först då kan vi egentligen se om det blir så bra som vi hoppats på.


På bilden ovan är badrummet gipsat och på de två bilderna nedan är fultskyddet på. 

Likes

Comments

Köksrenovering

Denna veckan, vår nionde renoveringsvecka, har vi verkligen känt att vi fått en nytändning. Varje steg vi gör syns och det är kul att vi kommit till det stadiet där vi bygger upp allt på nytt. Samtidigt hade jag inte velat vara utan de tidigare stegen för det är dem som varit viktiga. Känns som att vi blåser nytt liv i gården.

Vad sysslar vi med nu då? Jo, vi har sedan slutet på förra veckan ägnat oss att putsa väggarna i köket, eller egentligen inte vi utan vår murare. Fast vi har hjälpt till med det vi kan såklart. Vi har även bytt fönstret i badrummet och börjat regla upp väggarna därinne. Så snart alla reglar och gips är uppe och taket är målat så kommer kakelsättaren.

Allt tar givetvis tid men det känns ändå på nått sätt som att vi har den enkla, roligare biten kvar. Kanske vi kan storstäda ut byggdamm, njuta av vad vi åstadkommit och ägna oss åt slutpiffet i maj, det ser jag framemot.

Likes

Comments

Johannas trädgård

Första vårstädningen i trädgården gjordes förra helgen. Det är så skönt när det är gjort. Jag brukar låta det vissna blommorna och höstens löv ligga kvar i rabatterna över vintern som ett skydd.

Inomhus har jag börjat förkultivera en del av årets kommande odlingar. Det är tomat, gurka, kronärtskocka, bindsallad och rödkål som jag sått. Oftast står det på fröpåsens baksida om fröerna kan direktsås eller om de behöver försås inomhus.

Senare i vår kommer fröerna att planteras ut. Jag kommer även att sätta potatis, lök, morötter, palsternacka, rödbetor, rädisor och ruccola. Kanske att jag köper någon ny kökskrydda också. 

Jag valde att köpa alla mina fröer från impecta. De har ett stort urval på fröer och även en hel del ekologiska samt en del som är kulturarv, det tycker jag är kul.

Nästa vecka ska jag fixa vidare i trädgården som ska få tillökning med nya pallkragar. Jag lovar att hålla er uppdaterade.


Likes

Comments

Köksrenovering

I torsdags nätade vi den sista väggen inne i köket och sen var det bara att spruta på grundningsputs. Grundningen har små gruskorn i sig kan man säga och dessa bildar en struktur på väggen som bland annat bidrar till att putsen fäster bättre.

Helgens projekt blir att börja putsa vöggarna i köket samt att byta fönstret i badrummet.


Likes

Comments

Köksrenovering

I veckan hämtade vi våra nya fönster till kök och badrum. De var superfina, men dessvärre kände vi oss inte nöjda till 100% med fönstret till badrummet så vi får beställa ett nytt lite större. Lite irriterande men bättre att vänta på ytterligare ett nytt än att sätta in ett som vi inte är hundra nöjda med, då kommer vi ångra oss i slutändan.

Men fönsterna i köket, herregud vilken skillnad. Så rena och fina. Vi valde fönster med spröjs, precis som de vi hade innan, för att behålla den gamla stilen och charmen. Vi kommer fortsätta att byta fönster senare i år men passade på att byta fönsterna i de rummen vi renoverar i redan nu.

Den största skillnaden var bytet av det lilla fönstret (som syns på bilderna) som tidigare satt ovanför vår vask, det bytades ut till ett stort fönster för maximalt ljusinsläpp. Ser framemot att stå i mitt färdiga kök och titta ut på trädgården genom det. 


Likes

Comments

Köksrenovering

Äntligen har vi fått flötit golvet, det känns helt fantastiskt då det har varit ett av delmålen. Vägen hit har varit lång och stundtals väldigt jobbig, nu lägger vi det tunga men ack så nödvändiga arbetet bakom oss och fokuserar på de lite roligare bitarna, de vill säga de som kommer synas.

Efter att alla tre frigolitlager var på plats så hade vi ytterligare ett par dagars arbete med att förbereda inför flytet. Det skulle på fiberduk, armeringsnät och värmeslingor.

Fiberduken lade vi på för att skilja på frigoliten och det kommande flytet, alltså för att flytet inte skulle kunna tränga ner mellan frigolitlagerna. Armeringsnätet lades på för att sedan agera som förstärkare till flytet. Slutligen satte vi fast värmeslingorna med buntband uppe på armeringsnätet enligt ett läggningschema som blivit uppritat av ett företag. Läggningsschemat visar hur tätt värmeslingorna ska ligga, med vilket avstånd och i vilken riktning. På schemat hade de även satt ut var vi skulle montera och dra el till givaren som sedan kommer att reglera värmen i det färdiga golvet. Vi lade slingorna med 16 cc som avstånd, detta ansågs mest optimalt i vårt fall, baserat på hur tjockt vi skulle flyta samt för att få bästa möjliga värmefördelning. Vi valde i samråd med en VVS:are att lägga lite tättare än vad läggningsschemat visade för att förhindra att golvet blev "randigt", det vill säga att vi sedan på vårt färdiga golv skulle känna av att golvvärmen inte fördelades jämnt utan att det blev kalla partier. Totalt lade vi ut ca 250 meter värmeslinga av 1200 meter som vi kommer ha lagt på hela nedanvåningen, inklusive uterummet, när vi är helt klara. Men det är helt andra renoveringsprojekt som kommer senare.

Vilket fall, när sista buntbanden var satt så inväntade vi företaget som skulle komma och flyta. Med hjälp av laser satte de ut höjder på hela golvet. Dessa höjderna är små plastpinnar som de fördelar på golvet och som de sedan flyter upp till så att de inte längre syns. På så sätt får man ett rakt golv eftersom på vissa ställen var plastpinnen 55 mm och på ett annat ställe kunde det vara 60 mm. I snitt flöt vi 55 mm överallt.

Sedan kom en lastbil som pumpade ut flytspackel över golvet. Sedan var flytet klart!

För oss var flytspackel det bästa alternativet, jämfört med att tex. gjuta, på grund av:

• du kan gå på det redan efter tre timmar

• efter två veckor kan du lägga klinker/golv (jämfört med ca 4 månader om vi hade gjutit)

Den enda nackdelen som vi såg är egentligen att det kostnadsmässigt blir lite dyrare än att gjuta golvet. Men för oss var det inget alterntiv att spara in ett par tusenlappar om renoveringen skulle behöva stå stilla i ett par månader för att betongen skulle härda.


Likes

Comments

Köksrenovering

Igår blev alla tre lager frigolit klara, i snitt har vi lagt ett lager varje kväll. Det har varit mycket måttande och sågande och vi har allihopa sett ut som små frigolitmonster, så fort du sågar i frigolit så blir det väldigt mycket frigolitbitar som fastnar på kläderna. För att inte tala om hur katterna har sett ut vissa kvällar i sin päls.

Men nu är det gjort och idag kommer det företag som ska flyta hit för att mäta och nästa vecka, innan påsk, flytet dem om allt går som det ska.

Frigoliten, även kallad cellplast, lägger vi som isolering. Vi har då valt att lägga tre lager a' 10 cm. Första lagret var det svåraste för att vi fick såga ut för alla stenar som ligger kvar i grunden men också för de rör som ligger förbereds intill både uterum och vardagsrum. I de rören ska el och vattenburen värme dras när vi renoverar vidare där sen. I lager nummer två ligger alla elrör och det var även det lagret som tog längst tid eftersom vi spårat i frigoliten. Lager nummer tre är det enklaste lagret då varken stenar eller rör är i vägen.Likes

Comments