Det här var ju ett tag sedan, har nästan glömt bort hur man gör... Men jag tänkte att jag ska försöka att få lite fart här igen! Förra inlägget hette ju "Ett nytt kapitel" och nu såhär nästan åtta månader senare tänkte jag väl börja skriva på det nya kapitlet.

Vad har hänt då? - Jo, det har hänt en del sedan sist. Brolle har fyllt fem år och även fast det hela tiden är ett steg fram, två steg bak, rör vi oss framåt. Våren gick spikrakt upp medans sommarvärmen fick oss att dala lite, men det känns som om att höstens fina färger kanske tar oss uppåt igen!

Under sommaren fick vi även ta det otroligt tuffa beslutet att låta vår fina, fina Lindira somna in efter en olycka. Det var några riktigt fina år vi fick med Linda som dansade in i mål med fanan högt, på hela 24 år!

Linda har och kommer alltid att ha en stor plats i våra hjärtan men under sensommaren snubblade vi över en annons. En annons på en 14-årig halvblodskille vid namn Ulan. Efter två provridningar och att vi klickade med både Ulan och säljer bestämde vi oss att han skulle få följa med oss hem, om besiktningen ville. Och det ville den! Ullis, som jag kallar honom för, dansade igenom besiktningen och blev vår nya familjemedlem!

Själv har jag fyllt 18 år och börjat tredje och sista året på gymnasiet! Just nu står "Ta körkort" högst upp på listan, därefter kommer "Debutera Brolle" och sedan "Ta studenten!!".

Min tanke och förhoppning är att jag ska försöka att uppdatera regelbundet, men med handen på hjärtat känner jag mig själv så pass väl att det med största sannolikhet inte kommer att hålla mer än tre dagar. Men jag ska göra så gott jag kan för att hålla lite liv i bloggen! Kommentera gärna vad ni vill läsa om!

Brolle & Ulan

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej!

Ett nytt kapitel i mitt liv har börjat. Otroligt mycket har hänt sedan sist jag uppdaterade lilla bloggen, både utanför och i hästlivet. Januari/februari 2017 har helt klart, utan tvekan varit både de konstigaste och jobbigaste månaderna i mitt liv. Jättejobbiga beslut har behövt tas och det man minst anar har hänt. Nu hoppas vi bara att lugnet efter stormen kommer.

Vi har i alla fall flyttat Brolle och Lindira. Så nu står vi på en jättefin anläggning, rena drömmen faktiskt, om man får skryta lite. Det är samma anläggning som vi tidigare har åkt till för ridhuset. Det vill säga.....VI HAR RIDHUS!!! Vi som tidigare stod i ett kallstall, vattnet frös så fort det blev nollgradigt och inget varmvatten. Men nu har vi både uppvärmd sadelkammare och tvättrum med tvättmaskin, spolspilta, fina ridvägar, fin stor ridbana och det bästa är så klart ridhuset!

Men tack vare ett ridhus, som dessutom är 20x60, kan jag verkligen satsa med Brolle. Nu finns det inga hinder och inga undantag. Dagens ridpass var dessutom utöver det vanliga. Fick till en otroligt fin ökad trav över diagonalen, tittade i spegeln och bara "Wow, är det där min häst?!".

Mina hjärtan, och så fina stallkatten Selma!

Likes

Comments

Vad hästar äter och vad de behöver äta för att kunna prestera är något som jag tycker är väldigt intressant.

Det kan vara ganska svårt att bestämma vilket kraftfoder och eventuella kosttillskott som hästen ska äta.

Vi har givit Brolle müsli Senestive från Krafft men jag satt och bläddrade i en broschyr från dem och läste att de rekommenderar Groov-serien till unghästar. Men gills Brolle fortfarande som unghäst i maten? Därför kontaktade jag Krafft och rådfrågade dem vad de tror är bäst för min häst utefter min beskrivning på bland annat höjd, vikt, utevistelser, träning och att det finns fång i hans gener.Att maila Krafft är något jag starkt rekommenderar! Snabbt och seriöst svar.

Som jag antog rekommenderade de Groov-serien till unghästar men också eftersom att Groov innehåller mindre stärkelse, vilket är skonsammare för magen och minskar risken för fång.

Eftersom att ett foderbyte kan vara påtagligt för lilla magisen är det bra om man försiktigt slussar in det nya fodret tillsammans med det gamla. Sakta men säker ökar man det nya och minskar på det gamla.

Brolles kraftfoder:

0,25 kg Groov original + 0,25 kg müsli sensetive + 0,5 kg hel havre

ca 2 dl betfor + 25 ml b-vitamin + 1 dl mineraler

Så småningom kommer vi ta bort müslin men även öka på Grooven till 1 kg.

Klicka på bilden för att komma till Kraffts hemsida.

Likes

Comments

En del har hänt sedan jag skrev ett inlägg på bloggisen. Lite svårt att hitta tiden. Brolle har haft vintervila i ungefär 3 veckor. Kände att det var helt okej att låta honom ha en sådan lång ledighet för han har fått gått ganska mycket och har utvecklats så otroligt mycket under hösten. Han har, på dagarna, fått gått i sin jättestora hage med sina kompisar och bara fått varit unghäst. Men nu har vi dragit igång "igångsättningen", varierar från häst till häst men tar ju normalt lika lång tid som hästen varit avställt tills den är i fullgång igen.

Mina planer nu är att verkligen köra och satsa. Han fyller 5 år kommande år, han börjar närma sig vuxenålder och nu kan kraven och svårighetsgraden höjas. I dagsläget är det mycket påbörjat, bland annat skolor och förvänd galopp. Sidvärtsrörelserna börjar sitta men vi behöver jobba lite mer på dem. Men allt hör ju ihop. Påbörjade sidvärtsrörelser hjälper skolorna, är skolorna påbörjade kan det hjälpa sidvärtsrörelserna att bli starkare.

Vill bara påminna alla hästägare att passa på under vinterhalvåret när det är stenhårt i backen eller under sommaren när bromsarna har högsäsong att man ger sin häst vila. Speciellt unghästen. Ge dem en chans att smälta, låta saker falla på plats. Samla ny energi.

Hehe måste bara dela med mig lite av mina framtidsplaner.... Absolut inget bestämt ännu och i princip omöjligt, för tillfället. Men jag är såå sugen på att ta ett föl. Kommer verkligen inte att hända under kommande år, har varken ett lämpligt sto eller ekonomin eftersom att ett bilinköp väntar. Men en liten bebis efter Benetton Dream är helt klart en plan för framtiden.

Likes

Comments

Halloj, halloj! Nu har redan halva höstlovet gått, och oj va tiden går fort när man har roligt! Igår var det Katarina-träning som stod på schemat både för mig och mamma, men mamma kände sig inte helt hundra så jag reda båda hästarna. Gick faktiskt riktigt bra med båda hästarna, däremot är det otroligt stora kontraster på dem. Brukar rida ut Linda kanske 1 gång i veckan och sen rider jag inte henne så mycket mer, eftersom att det är mammas häst. Men det gick faktiskt över förväntan.

Med Brolle gick det så bra så vi höll bara på i kanske 30 minuter, man ska ju sluta när det är som bäst. Jobbade mycket samma som vanligt, men nu börjar pusselbitarna falla på plats. Sidvärtsrörelserna börjar sätta sig och formen har det hänt otroliga grejer med! Han går stadigt på tygeln genom hela passet!

Eftersom att jag inte rider Linda så mycket blev det mycket basic, men det blev lite förvänd, några byten och även med henne jobbade vi sidvärtes. Tränade min egna rygg i måndags och sen satt jag ner i traven i ca 45 minuter, så det känns både i rygg och mage idag...! Men Katarina tycker att det har hänt otroliga framsteg med min sits sen innan sommaren och det känner jag av själv! Det finns ett Nordic här där jag bor som har ryttarträning som jag har gått på nu under hösten och oj vad det har varit bra för mig! Och Emma som är både PT och tävlat SM i hoppning är superduktig som instruktör! Sista gången på måndag... Frågan nu är hur man ska hålla igång själv..

Men imorgon får dom små grisarna ledigt för då lättar från Sverige och far till London! Woohoo!

Likes

Comments

Tänkte köra en lite life update idag.

Nu är vi helt back on track igen efter stengallan, vilket är otroligt skönt! Blir så orolig så fort det är något... Men vem blir inte det liksom..? Brolles utveckling går helt klart mestadels som en pil rakt upp, men som vanligt med unghäst är det alltid ett steg fram och två steg bak. Just nu är han dock lite förvirrad i galoppen, han har nämligen upptäckt både byten och förvänd. Han vet inte riktigt vilken galopp han ska fatt och när man ska göra ett byte och när man inte ska göra ett byte. Men det gäller bara att vara tydlig. Att unghästar gör byten är inget problem eller på något sätt "skadligt" för dem, det enda som är att det kan bli lite jobbigt i lätt-programmen när det är galopp över diagonalen. Då ska man hålla samma galopp och sedan bryta till trav. Men Brollisen byter gärna halvvägs, däremot är bytena klockrena och det är ju alltid något!

Förövrigt vet jag inte riktigt hur jag får ihop allting, men på något sätt har jag lyckats. Brolle, som sagt, utvecklas med stormsteg, jag har tagit tag i min egna träning igen, betygen (inte för att skryta) är tipptopp. Så som det ser ut nu går jag ut 2:an med A i 4 av 9 ämnen..!! Har även en resa till London inbokade också! Och jag har nog aldrig mått bättre än vad jag gör just nu! Woohoo säger jag bara!! Mycket handlar om att hitta inspiration, sätta upp mål och bestämma sig för att man ska klara det, och sen går det bara!

Tycker egentligten att quotes är lite cheesy men tycker att det där stämmer ganska bra på mig peppar!

Älskar målningen på ekipaget! Skulle mer än gärna ha den på en vägg här hemma!

Likes

Comments

Fullrulle som vanligt här hemma. Brolle har utvecklats riktigt fint de senaste veckorna och träningar går bara bättre och bättre. Red honom på banan häromdagen och så sa jag till mamma "Gud så bra det går just nu! Det är väl bara att vänta på att nästa motgång kommer nu..." Och dagen efter skulle jag longera och kom ner till ridbanan med en halt häst. Första gången Brolle varit halt. Eftersom att oro och ångest ligger mig nära blev jag ju självklart jätteorolig och tänkte alla möjliga hemska tankar. Han var inte tvärhalt, han markerade bara i traven, men alla ni med hästar där ute lär nog veta hur hjärnan drar igång. Det var i måndags, idag, onsdag, syns det bara lite, lite i traven. Så det går ju verkligen uppåt. Jag har inte varit i kontakt med någon veterinär än eftersom att det bara har blivit bättre, men jag tror att det antingen är en söm (han skoddes i fredags) eller en stengalla. Både är ju goda prognoser och fixar sig av sig själva.

Nu får vi gå här ifrån och se hur det går. Hade en träning inbokade på fredag, men den är ju självklart avbokad. Tänker att han ska få vila nu i en vecka, i falla att det är en sträckning så vill jag inte börja rida innan han är helt ok. Så även fast han blir fräsch till helgen får han vila några dagar till.

​Världens finaste kille, lite sommarrund om magen. 

Likes

Comments

Börjar väl nästan alla inlägg med att det var ett tag sedan jag uppdaterade den lilla bloggen, och så får väl detta inlägg också börja.. ;)

Katarina-träning i fredags, var inte den bästa träningen, men det är ju så det är. Jobbar fortfarande på tempot men farten har helt klart blivit bättre, och det är med hästlängder (haha). Men nu ska jag börja jobba mera på formen och kräva lite mer av honom, för han börjar bli vuxen nu.

​Trimmade på banan häromdagen, han börjar bli en riktig liten snygging.

Men vi fortsatte vuxenträningen idag med, klippte honom nämligen för första gången! Och det gick över förväntan! Klippte Linda först och då fick han så med inne och lyssna på ljudet. När det väl var hans tur fick han nosa på klippmaskinen medans den var på (såklart inte på skären) och sen testade vi och han stod som ett ljus, lugnt och fin. Denna gång blev det bara halsen, eftersom att det var första gången, men beroende på hur mycket pälsen han sätter i vinter klipper vi kanske hela kroppen senare.

Likes

Comments

​Slutade klockan 13 idag men hade bara 2 lektioner, svenska och medieproduktion. Vilket är skönt, en kort och rolig dag. Men hem och städa, tvätt, laga lite fröknäcke och dadelbollar, blogga och nu, snart(..), plugga. 

Hade tänkt åka till ridhuset med Brolle igår men fick den underbara överraskningen av en lös sko. Så skickade iväg ett sms Marica i grannstallet om hon hade möjlighet att slå på den igen. Och hon kom 1 timme senare. Guuud så glad och tacksam jag är!!! Men idag blir det antingen ridning eller ett longerpass. Lutar mot longering med bommar och tempoväxlingar. Alltid nyttigt. 

Likes

Comments

Jajamen, jag köpte mig ett par Ariat-kängor! Pratade med en tjej och hon sa att de känns små och det ska de göra, så länge de inte för små i "längden"/tårna. Just eftersom att de är läder kommer de att töja på sig. Mina är ganska tajta, men så fort jag börjar gå i dem så blir det bättre. Däremot har jag fått skavsår på hälarna från hell. Men det är väl ett så kallat lyxproblem..

Är i alla fall jättenöjd med dem hittills och oj så snygga de är! Men det bästa av allt är att skänkeln blir s¨å mycket bättre. Jag har ju ett par bow balance stigbyglar och de gör att skänkeln hamnar rätt men i billigare stövlar och klumpigare skor är det bra, men det kan bli bättre. Men med min Cavallo stövlar och Ariat kängorna blir det perfection! Haha ☺

Likes

Comments