Header

Veganism

Varför jag blev vegan..

Jag blev vegan 1 oktober 2015, kom ihåg att jag vaknade och kollade igenom Facebook och såg en video där dom visar hur kyckling tillverkas. Jag som ALLTID har blundat för sådant innan, precis som många andra eftersom jag älskar ju djur och vill inte se dom bli torterade och mördade. Jag var alltså blind och naiv för att verkligen se vad jag egentligen stoppar i mig. Som sagt så blev jag vegan 2015 så hela mitt liv växte jag upp på kött, kyckling, fisk, ägg och mejerier. Eftersom min pappa är amerikan så var det ett måste att ha ägg och bacon på VARJE söndagmorgon. Men denna söndagen så brast mitt hjärta.

Jag låg i 3-5 timmar den morgonen och grät medans jag såg video efter dokumentär efter bild och bestämde mig för att aldrig äta en ända djurprodukt igen.

här är en av dokumentärerna jag kollade på, detta är sanningen om vad som pågår i ett slakthus, fabrik eller ett labb ( och andra ställen ). Denna dokumentär visar det brutala runt om i världen.

Så länge jag kan minnas har jag alltid tyckt att päls är så fel och stört samt ull och skinn. Jag använde till mestadels djurvänligt ( inte testat på djur ) smink och andra produkter. Då tänker jag oftast tillbaka och undrar varför jag aldrig tänkte på djuren jag skadade genom att äta och stödja de industrier som exploaterar djur. Men jag var den personen som alltid sa ¨men hallå hur kan man leva utan bacon, ost och ägg¨ .

Jag har nästan alltid haft en väldig dålig relation med mat, min vikt har varit en berg-o-dalbana. Jag har alltid varit nojjig över vad och hur mycket jag åt. Jag hatade mat men jag älskade att laga och äta det.. if that makes any sense. Jag hade alltid skuldkänslor efter jag ätit om det inte var frukt eller någon grönsak. Skolmatsalen var min värsta fiende då jag hatade att äta med andra. Då jag inte åt i skolan alls under högstadiet. På sidan här är det en bild från 2011 då jag var det tyngsta jag varit.

Jag har också haft mycket problem med magkatarr och det förstörde mycket av min aptit till och från. När jag började äta vegansk så var det svajigt i början, jag praktiserade på ett väldigt bra ställe med underbar mat och jag kunde inte motstå vissa saker med ost eller mjölk i, men aldrig kött, fisk eller fågel. Detta gick över efter några veckor då jag fortsatte lära mig om hur jag kunde må som bäst. Nu äter jag enligt något som kallas för High Carb Low Fat plantbased diet eller 80-10-10 som är 80% kolhydrater, 10% fett och 10% protein. Det betyder att jag får det mesta av mina kalorier från kolhydrater. Nu äter inte jag bara bröd och massa pasta utan mycket potatis, ris och mycket frukt. Jag äter ungefär 2000-2500 kalorier på en dag beroende på vad jag gör under dagen och dricker mellan 3-4 liter vatten varje dag.

Att bli vegan har varit något av det bästa och smartaste valet jag har gjort i mina 19 år. Jag mår sååå mycket bättre och behöver inte tänka på hur mycket jag stoppar i mig. Jag sover mycket bättre och vaknar med så mycket mer energi. Mitt hår, mina naglar och min hud har aldrig varit bättre och min magkatarr har jag inte känt av alls. 

Fråga gärna om det är något! 


Likes

Comments

Veganism

Veganism är så mycket mer än att bara sluta äta kött. Det finns så mycket inom ämnet. Jag tänkte börja med att skriva lite av en sammanfattning av vegansim och sen under veckorna så kommer jag blogga om olika saker angående att vara vegan.

Veganism är när man inte exploaterar djur. Det menas med att man inte äter kött, fågel, fisk, mejerier eller ägg. Man har inte heller på sig något som kommer från djurriket t. ex. päls, skinn eller ull. Smink, hårprodukter, hudprodukter och många andra vardagliga produkter måste vara veganska också, det menas med att det ska inte innehålla något från djuriket eller ha testat på djur. Men detta är så självklart eftersom om man inte äter djur varför är det okej att ha på sig något som kom från ett djur. Djurproduktion är en multimiljonär industri. Dom pumpar i mat, steroider och antibiotika, torterar, våldtar och mördar oskyldiga varelser på grund av att vi ( människan ) ska bli mätta och belåtna. NEJ TACK. På grund av alla dessa bevis som kommit upp om djurproduktionen och djurhållningen som har på gått i flera år, så har det blivit mer populärt att äta närproducerat och ekologiskt. Men vad gör det bättre. Du mördar fortfarande...

En person som är en av mina favorit aktivister, Gary Yourofsky förklarar allt och lite till i hans ¨best speech you will ever hear¨. ( hoppa till 1.50 )

Den e lång jag vet men det är super värt och han e grym.


Likes

Comments

Vardag

Hej!

Detta blir mitt första inlägg så tänkte skriva lite om mig själv. Jag heter då Danielle och är 19 år gammal. Jag bor i Göteborg med min mamma, pappa och min lilla hamster. Jag är en väldigt glad, öppen och nyfiken person och älskar att lära mig nya saker. Jag brinner för veganism och djuraktivism. Jag går fortfarande på gymnasiet då jag bytte skolor i början av 3:an. Programmet jag läser nu är en koch och resturang utbildning. Mina intressen är mat, veganism, djur, resor, musik, hälsa, kropp, inne och kompisar. Min pojkvän, Robin och jag har varit tillsammans i 1 år och vi spenderar mycket tid tillsammans. Jag jobbar för tillfälligt på Hard Rock café, Joy shop och Happy M Kitchen. Mina vardagar ser ofta olika ut eftersom jag har olika scheman varje vecka. Det ser ut som att jag har fullt upp men ändå så har jag tid att ligga i min säng och kolla serier. Att skriva har alltid varit ett intresse för mig men har aldrig riktigt vågat eller tänkt på att skaffa blogg.

Jag har aldrig bloggat. Idén bakom varför jag börjar blogga är för att jag vill sprida uppmärksamhet om vegansim och visa samt inspirera människor som kanske inte vågar, orkar eller vill testa på livsstilen. Detta kommer också vara ett ställe som jag skriver av mig och berättar om min vardag, lite som en dagbok. Så denna bloggen är inte bara för att publicera och visa vad jag gör för er som läser utan också för mig själv.

Hoppas detta blir bra!


Likes

Comments