Imorgon sätter jag mig på flyget hem efter 113 dagar i Frankrike. Jag har legat och funderat på hur jag ska skriva detta, hur jag ska sätta ord på allt jag har varit med om här. Jag har bott en tredjedel av det här året i Frankrike, bara det låter helt galet.


Under min fantastiska tid här har jag inte bara utvecklats språkmässigt, åh nej, jag har utvecklats på så många plan! Här är lite saker jag har listat upp som jag har gjort, utvecklats i eller kommer sakna med detta landet!

Språkmässigt har jag utvecklats från att knappt inte ha vågat använda min franska till att nu kunna prata med människor och hålla konversationer. Jag är inte flytande och jag förstår inte allt. Men jag har kommit en lång väg. När mamma och Jocke var här och vi skulle vandra upp för Sainte Victoire kom det ett äldre par och frågade om hur vi hade tänkt och gå och jag svarade, utan att tänka på det på Franska. Min lillebror tittade då på mig och sa “vad coolt att du förstår vad dem säger”. Något jag själv inte hade tänkt på, körde på vana.

- mamma och Jocke vid Sainte Victoire


Barnmässigt då, jag har jobbat med barn i två år innan jag flyttade hit. Varit siminstruktör på badhuset hemma. Där har jag barnen 1-2gånger i veckan med fullt fokus på träningen. Skillnaden här blir kontakten man får med barnen. Alla små personliga saker jag får uppleva och se. Alla kramar av M efter hans bad när han står i mitt knä och hoppar och dansar till Zootropia medan jag försöker klä på honom. Eller kvällarna när jag och N ligger i hans säng och kör fyra i rad. Något jag däremot inte kommer sakna, det eviga tjatet om läxorna. Trodde jag skulle bli galen. Så mycket gråt och skrik som jag har fått uppleva från barnen angående läxorna trodde jag inte det gick att få. Sen när läxorna var klara så var det helt plötsligt lätta läxor när de pratade med sina syskon. Ush, haha!


Resmässigt, wow. Jag har nyttjat tiden här! Jag har pratat med Linn och Hanna och alla vi har konstaterat att vi själva inte tänkte att vi skulle upptäcka så mycket som vi har gjort den här hösten. Vi räknade med att vi skulle göra 1-2 utflykter i månaden, det har vi verkligen inte gjort.

Lite platser och städer jag har besökt: Aix, Nice 2ggr, Marseille 3ggr, Cassis 2ggr, Ciotat, Sausset, Nîmes, Orange, Avignon, Pont du Gard 2ggr, Fontaine de vacluse, L’isle sur sorge, Sainte Victoire 2ggr, Route des cretes, Calanquerna, Tholonet, Cucuron, Fuveau, Arles, Bimont Dam, Martigues, Meyreuil och Salon-de-Provence om jag inte glömt något nu.

Vad har jag lärt mig av detta? Jo även det har jag diskuterat med Linn och Hanna. Alla resor/semestrar man varit på med familjen där ens föräldrar sagt att de har stenkoll på vart man ska inte stämmer. Som när vi tog bussen till Marseille för att åka skridskor och skulle ta både buss och tunnelbana där. Att man måste ta steg för steg, “först löser vi det här problemet, när det är klart tar vi nästa”. Att samarbeta med lokalbefolkningen och våga luta sig på sina språkkunskaper, inte bara ta ett safecard och byta till engelskan, utan verkligen försöka sig på franskan.

- Arles, Arles, Sainte Victoire och Cassis

KÖRA BIL!Fy vad nervös jag var över att köra bil i Frankrike när jag åkte hit. Men nu, äshdå, inga problem alls! Visst, folk kör som idioter, det kan jag inte neka, men det är ingen som bryr sig om det. Polisen kör ju likadant. Att sakta ner inför ett farthinder finns inte på katan här, har aldrig upplevt tutor bakom mig i Sverige för det, men här, wow. Nu tävlar man istället med vem som flyger längst känns det som. För att inte prata om trafikkaoset vid skolan på morgonen. Alla bilar som står på handikappsrutan, parkerar i rondeller eller bara ställer sig mitt på vägen och blocker för ALLA som vill in till skolan bara för att den snubben vill få sina barn i tid. Att jag själv har börjat parkera i rondeller när det inte finns parkeringsplatser men att ingen kollar snett för att det är så alla gör här. Något jag inte kommer sakna med bilkörningen här är alla “péager”, vägtullar. Man kan ligga i 130 på motorvägen och måste helt plötsligt gå till stillastående, betala en euro och köra vidare. Tacka vet jag Sverige som fotar regnumret istället och skickar hem en samlad klumpsumma för att slippa kaos på vägen. Eller de gångerna man missat rödljusen för att de varit gömda av ett träd och bara fortsatt köra och fått höra från kompisen bredvid “det var rött, men det är nog okej”, eller stopplikten jag passerar varje morgon påväg till barnens skola som INGEN stannar vid. Alla saktar dock ner, men ingen stannar.

Vad ska jag säga om maten då? SOCKER och PURÉ kan nog sammanfatta det i min familj iallafall. Alla efterrätter som barnen ätit och all puré av olika slag jag ätit är helt sjukt! Vi har ätit en hel del god mat med, men den glöms lätt bort när det serveras en puré dagen efter, haha!

- En "Crêpe-burgare" i La Ciotat, istället för bröd var det Crêpe

Hur som helst är jag sjukt glad över att jag har gjort detta, att jag tog steget att flytta till Frankrike i fyra månader och testa på livet i ett annat land. Att bara göra det är stort nog och jag är så stolt över mig själv. På instagram följer jag ett konto som heter “aupairbible” där det är personer som lägger ut tips, tricks och peppande texter. En liten del av en text de skrev en gång var “You can’t walk into a new world and completely feel normal. No WAY! Au pairing can feel like your drowning but the satisfaction is teaching yourself how to swim. One morning you will wake up and out of nowhere it will feel like home and you’ll be so proud of yourself for sticking it out. If you can move to another country by yourself and not only survive, but thrive - then you can do anything.” Precis som hon skrev, en dag vaknade jag upp och insåg att det kändes lite som hemma, bara sådär, inget särskilt hade hänt, det bara kändes så när jag vaknade upp.

Att åka som aupair kan vara väldigt jobbigt stundvis och du kan ifrågasätta dig varför du gjorde det, men man lär sig så mycket som sig själv och i slutändan är det ett av de bästa valen du kan ha gjort i ditt liv. Så känner jag iallafall. Jag kommer iallfall sakna “gossipet” som Linn, Hanna och jag hade varje vecka om våra barn i skolan. “VET DU vad X har gjort?” osv, sjukt kul.


Attbropå Linn och Hanna, jag får verkligen inte glömma alla personer man träffar! Jag har träffat personer från Asien, Oceanien, Nord- och sydamerika och europa, det kallar jag ett brett kontaktnät!

Att säga hejdå till Linn och Hanna har varit svårt, säga hejdå till “swedish au-pair maffia”. Att efter 16 veckor i Frankrike ha spenderat tre skoldagar i veckan ihop i 10 veckor och cirka 12 helger ihop känns så lite. Det känns som att vi känt varandra i hela livet typ. Att jag skulle behöva flytta utomlands för att möta två av de mest fantastiska personerna i världen och att det sedan skulle visa sig att de också kommer från Sverige gör att världen blir så liten. Det betyder även att det blir lättare att hälsa på dem. Jag kan välja 4 timmar tåg söderut, eller 3 timmar tåg nordväst ut och vips så är jag hos dem!


Tack Frankrike för den här tiden, vi ses snart igen!

Kramar <3

- några fina stunder

Likes

Comments

Au-pair

Ojdå, tappade visst bort mig lite här. Lite mer än en vecka sedan sist! Massa kul har hunnit hända, bland annat ett luciatåg på IKEA som jag förhoppningsvis aldrig kommer glömma bort.

Nu har jag precis avslutat min sista jobbdag i Frankrike, även min sista skoldag. Efter 10 veckor i skolan, kämpandes med hemsk grammatik, läxor och sjukt mycket skratt så har jag även klarat av den och fått ett certifikat för min nivå på franska. Sjukt rolig grupp, har älskat att bara vara sex stycken och vi har varit en skön grupp med blandad nationalitet, 2 från sverige, en tysk, en spansk, en brittisk och en amerikansk. Grymt.


Nu på kvällen när jag jobbade åt vi "wannabe-taco" och jag njöt! Jag är sjukt trött och kämpade för att hålla ögonen öppna, men kul hade vi. Vi har "utvärderat" varandra lite. Sagt både bra och dåliga saker om varandra och det var en allmänt skön stämning. Vi har skrattat massa också. Innan jag slutade fick jag en present med, en "champagneflaska" med godis i.


Tänkte försöka mig på en "resumé" imorgon här på bloggen om min aupairtid, får se om jag får till det! Imorgon ska jag packa det sista, städa bilen och sedan dra in till Aix en sista gång! En mysig sista dag förhoppningsvis. Söndag morgon 06.30 går min buss från Aix mot Nice! Ska bli skönt det med!


Kram <3

- Jag och Hanna, samt klassen + läraren som gör kaninöron på mig

Likes

Comments

Au-pair

Nu på kvällen har jag, M, N och L kollat på iceage, på franska! Jag dör över hur de låter. På svenska och engelska låter det ändå bra, men på franska, haha! Jag är iallfall glad över att jag förstod filmen och skämten, eller så kanske jag sett den för många gånger, men kul var det iallafall och barnen gillar det med.

Nu är onsdagen redan slut? Dagarna bokstavligt talat FLYGER förbi. Nu är det inte långt kvar till lucia på ikea!!! Fick "schemat" idag, det blir sex timmar på ikea på lördag, känns inte helt fel! Jag längtar!

Kram <3

- från ett kloster i Arles

Likes

Comments

Au-pair

Fy vad osugen jag var på att kliva upp ur min varma säng imorse! Men precis som vanligt så tog jag mig upp.

Det har varit en väldigt lugn dag. Fint väder, blå himmel, strålande sol och runt 17 grader varmt. Skolan var också kul och barnen någurlunda lugna. Efter besöket hos ortophonisten skjutsade jag barnen till mammans jobb och hon tog två av dem och åkte till en ortoptist. Med andra ord, jag hade ett barn på kvällen, det var lugnt och skönt!

Har precis lagt på ett samtal med mamma och tänkte jag skulle sova tidigt ikväll för att orka en lång arbetsdag imorgon!

Kram <3


- Från en gammal teater i Arles


Likes

Comments

Idag har jag bott i Frankrike i 100 dagar!? Det har gått sjukt fort. Pratade med Linn och Hanna igår och de tyckte med det hade gått fort. Det känns som att det var någon vecka sedan vi kom hit. Samtidigt känns det som att vi har känt varandra hur länge som helst. Hur kan det bli så att man åker utomlands och träffar två underbara tjejer från Sverige som jag nog aldrig hade träffat annars och blir så bra vän med dem?! Bara det gör att den här upplevelsen som au-pair blir så sjukt bra!

Idag har jag även påbörjat min nästsista vecka här. Nästa vecka åker jag hem? Som sagt tiden har gått galet fort! Om 13 dagar är jag i Sverige och myser i lägenheten med MIN familj!

Dagen har iallfall rullat på som vanligt! Jag hade dock en extra franskalektion idag då vi missade en för några veckor sedan. Så för mig känns det som tisdag idag, kommer bli "dagsvild" den här veckan tror jag. Vi åt pasta och någon god såsgrej till. Lycklig över att vi slapp puré, haha! Sen pratade jag med pappa i telefon!

Kram <3

- Hanna och jag igår när vi hade "kiss och fikapaus"

Likes

Comments

Au-pair

Idag tog vi bilen till Cucuron, en liten by 30 minuter bort. Inget särskilt egentligen, men det var mysigt att bara vandra omkring. Vi hittade tillsist ett "vattenhål" eller vad man kan kalla det. Där lade vi oss "på" varandra och låg i solen och bara njöt. Samtidigt passerade många "locals" och skrattade åt oss. Det såg nog kul ut, men oj så skönt det var och ojj vilka livsnjutare vi var!


Idag är det andra advent, skumt! Känns inte som december alls, trots all juldekor som har kommit upp. Bland annat har min värdfamilj satt upp granen nu, känns superskumt. De har även världens fulaste julbelysning på huset. Trodde det var grannens hus först och blev förskräckt när jag insåg att det var "mitt" hus. En blinkande röd ljusslinga som påriktigt är GRÄSLIG! Det finns ju fina saker att sätta på huset, men denna kan man gärna undvika. Men det ska jag nog inte nämna för familjen, haha!

Andra advent innebär även att jag om 14 dagar är i Sverige igen. 4 advent smäller det, ska bli roligt att träffa alla igen! Men nu måste jag fokusera på en fullspäckad arbetsvecka med skola för mig 4 gånger istället för tre, och sedan luciatåg på ikea på lördag, detta kommer bli en bra vecka!

Kram <3

- vårt lilla "vattenhål" och utsikten över hela staden

Likes

Comments

Au-pair

Idag tog jag bilen till Aix, plockade upp Sofie och Freya, åkte till Coudoux och hämtade Linn och åkte sedan till Arles. En supermysig liten stad med många turistobjekt att kolla på. Vi gick på en marknad, åt mat på en mysig resturang och gick sedan till Arles "colosseum" som såg i princip precis lika dant ut som det i Nîmes, bara lite ljusare, vi besökte en gammal teater, ett Kloster, ett gammalt badhus och några läskiga gångar under marken. Allt för en entreavgift på 9 euro. I den avgiften ingick även två eller om det var tre musemum med, så det var riktigt bra!

Jag var klädd för kyla med underställ under mina strumpbyxor vilket var superbra då det var kalla 10 grader idag. Samt att alla saker vi kollade på var utomhus förrutom gångarna som var under marken och var SUPERVARMA. Hela kameralinsen blev kondenserad så alla bilder ser spökiga ut, haha!

Det var en bra dag iallafall! Nu ska jag kolla lite på film och njuta av att familjen inte är hemma ikväll = ett tyst hus!

Kram <3

- några bilder från amfiteatern

Likes

Comments

Au-pair

Ojj vilken morgon! Det var relativt lugnt och skönt tills vi skulle gå. 8,10 står jag och försöker få ut barnen ur huset varpå M säger " j'ai besoin de fais kaka", alltså atg han behövde bajsa. Där sket sig bokstavligen den morgonen, haha! 8,29 rullade vi in på skolparkeringen och sprang till skolan då portarna stänger 8,30, men ytterligare en gång har jag lyckats få barnen i tid trots att oddsen var mot mig!

Mysigt att komma till min skola och få träffa alla vänner och snacka skit, underbart!

Väl hemma med barnen i huset var det kaos som vanligt. Idag var det dock att M inte kunde låte N leka med dinosaurierna trots att han själv inte lekte med dem. Han skrek och grät och var oerhört jobbig faktiskt. Har faktiskt ingen aning hur jag fick honom lugn, men det blev lugnt tillsist iallafall!

Vi avslutade kvällen med att mamman kom hem från Paris (som hon varit i sedan i tisdags) och med att äta pizza.
Just nu ligger jag och kollar på "Grinchen" och försöker få lite mer julkänsla. Imorse var det helt vitt av frost och -4* så lite juligt är det här på rivieran med!

Kram <3

- jag och N

Likes

Comments

Au-pair

Det var energirika barn som vaknade imorse, redo att få öppna sin adventskalender. Det blev en sockersöt frukost med MASSA chocklad och onyttigheter som pappan tog fram, men barnen var nöjda.

Dagen flöt på bra och så även skolan. Barnen var även snälla och lyssnade på kvällen och vi avslutade den med "wannabe-taco", gott var det iallafall. Efter taco:n tog pappan fram en "saucisson" och lite ost. Osten var inget god och saucissonen som är en dyrare sorts korv (ej kok/grill) smakade som att få kallsup i havet, med andra ord inte gott. Barnen däremot älskade det.


Igår när N skulle på toa kom han ut och sa "Johana, varför bajsar du varje gång du har varit på toa?", blev aningen chockad av frågan och förstod inte alls, tills jag insåg att han menade att toaringen alltid var nedfälld när jag hade varit på toa. Har inte vågat fråga honom om han vet att könen ser olika ut, men jag tror inte han riktigt vet det... han är åtta år.


Kram <3

- från dagens bad

Likes

Comments

Au-pair

Lugnt med ett barn imorse, han är dessutom 80% av tiden när han är ensam med mig världens gulligaste barn.
Jag har gjort köttbullar och pasta till lunch till mig, L och N. "C'est très bon" var kommentaren vilket gjorde mig glad. Efter det skrev vi brev till tomten. Här ska barnen "fjäska" för tomten med. N skrev "je suis très sage", "jag är mycket lugn/snäll" njaaaa, haha! Sen skrev han allt han önskade sig i julklapp. Jag skrev med ett bara för att motivera honom, sen ritade vi lite.

Nu är det sista november (helt sjukt) och imorgon blir det december, vart har det här året tagit vägen? Vart har månaderna i Frankrike tagit vägen? Det var ju nyss jag kom hit! 18 dagar kvar till Sverige för mig!

Kram <3

Likes

Comments