Läst 2017, Självbiografier, Betyg 2 - Helt ok

Igår läste jag ut Jackie Ferms självbiografi "Rövardotter". De flesta känner nog till Jackie för att ha varit en av deltagarna i Paradise Hotel 2009, eller för hennes utvik i tidningen Slitz, men främst för att hon är dotter till den ökända förbrytaren Lars-Inge Svartenbrandt (senare Lars Ferm). Med en pappa som åkt in och ut ur fängelset kontinuerligt och en mamma som faller allt djupare ner i missbruket så har Jackie inte fått en enkel start i livet. Hon skriver hudlöst om uppväxten, den trasiga barndomen.

Jackie hamnar tidigt i fosterfamilj och senare behandlingshem för unga tjejer. Ett behandlingshem är så pass illa att det tvingas stänga för vanskötsel. Jackie hamnar så småningom i destruktiva kretsar, är sexuellt utåtagerande, drogar och missköter skolan. Mamman hör bara av sig när hon behöver pengar för att finansiera sitt missbruk, kontakten med pappan är något bättre. Han ringer och skickar brev (som hon publicerar i boken) om gud, kärlek och förlåtelse, och livsråd. Något hon finner tröst i. Trots allt så känner hon sig alltid älskad av sin pappa.

Men när hon fyller 16 dör hennes lillebror Jack i en trafikolycka. Varken hennes mamma eller pappa finns tillgängliga så hon får på egen hand identifiera kroppen. Hon får också på egen hand sköta allt kring begravningen. Allt hon ber sin pappa om är att han inte ska blanda in pressen i begravningen. Att det bara ska vara familjen. Trots sitt löfte så dyker han ändå upp på dagen med en fotograf. Ett stort svek.

Hon vill hämnas på sin pappa och gör det genom att vika ut sig och delta i Paradise Hotel. Kändisskapet efter programmet blir svårt att hantera, hon utnyttjas ekonomiskt och statusmässigt. Hon gör en massa jobb hon inte får betalt för och många utnyttjar att hon har svårt att säga nej. Hon lever dessutom en väldigt dekadent livsstil, festar hårt och går ner sig allt mer. Tillslut bestämmer hon sig att för en gång för alla ta kontrollen över sitt liv. Inte gå ner i samma bana som hennes föräldrar, bryta det sociala arvet.

Tidslinjen i boken kunde stundtals vara lite spretig, men längre in i boken blev det bättre. Jag har läst att en del har kommenterat på språket i boken, men jag gillar att den är skriven i Jackies "röst". Sen gillade jag att hon bäddat in anteckningar från behandlingshemmen samt breven från hennes pappa.

En sorglig men stark berättelse. Läsvärd!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Deckare, Läst 2017

Om jag ska vara helt ärlig så är kanske deckare inte riktigt den typen av bok jag normalt sett dras till. Vet inte vad det är, men det är sällan jag känner mig manad att läsa någon. Därför känns det extra kul när någon ger en böcker man personligen aldrig hade ägnat en tanke åt annars, i det här fallet var det mamma som stack "Skuggor på vattnet" i handen på mig. Kanske var det novellformatet som gjorde mig manad att ta den till mig. Jag läste ut boken nu under semestern och jag tyckte den var helt okej ändå. Väldigt lättläst vilket är ett stort plus när man vill varva ner. Somliga noveller var bättre än andra, jag tyckte själv bäst om dem med överkommissarie Banks och minst om "Födelsedagsdansen" med maffiafamiljen, tyckte den var lite löjlig faktiskt.

Annars har jag läst i ett par recensioner att Peter Robinsons andra böcker ska vara riktigt bra, kanske värt att kolla upp någon gång framöver nu när jag gjort mig bekant med huvudkaraktären. Får ha det i bakhuvudet nästa gång jag har vägarna förbi ett bibliotek. Men innan dess har jag ett par andra böcker jag vill sätta tänderna i.

Likes

Comments

Jag har gått runt ett tag nu och tänkt tanken på att det skulle vara roligt att blogga om ett av mina största intressen, nämligen böcker. Efter en tids tänkande så kom jag fram till att det kanske inte var en så dålig idé och bestämde mig för att starta upp den här bloggen. Jag vet inte riktigt hur jag skulle beskriva min boksmak, jag tycker mig kunna läsa det mesta. Så bloggen kommer innehålla diverse genrer. Ibland kanske det slinker in ett och annat inlägg om skrivande. Som så många andra har jag en hemlig dröm om att bli författare. Det hade varit GOALS att en dag se något jag skrivit bland travarna av böcker i bokhandeln. Aja, nog om det. Jag har ingen direkt plan över hur bloggen ska utformas men jag antar att jag kommer på det under tidens gång. Vi får se hur det blir helt enkelt :)

Likes

Comments