Detta året drog vi till med en härlig nyårsmeny i form av oxfilé med rödvinsås & härliga fräscha primörer.

Vi började med en god tomatsalsa på smörstekt bröd, toppat med Parmaskinka och ett glas prosecco till men det går lika bra med ett glas alkoholfritt bubbel av Rickard Juhlin.

Därefter en härlig bit oxfilé med rödvinsås, morotspuré, fräscha primörer såsom polkabeta, gulbeta, sparris toppat med färsk timjan.

Sedan avslutade vi med en härlig chokladmousse toppat med smulat chocolate tripel cookies, färska bär av hallon och clementiner. Vill man ha de lilla extra kan man vispa lite grädde till och ha i några droppar rom.

Smaklig måltid!

Recepten hittar ni på:

www.koket.se/pepparstekt-oxfilé-med-rostad-morotskram

www.arla.se/recept/chokladmousse/

Lycka Till!!!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Idag var det den stora dagen!!!

Vi serverade årets julbord till våra lärare och politiker. Det blev en succé! YES!!!

Klockan slog 15:00 och det var dags att presentera vårt julbord. Vi började med att servera en alkoholfri Mumma till alla och det var dags för "varsågoda". Ovanför ser ni ett smakprov på några av de läckerheter som vi hade på julbordet.

Vi hade bland annat både vegetariskt & vanlig julskinka, falafel, kokt lax, gravad lax, äggost, saftsås, rårörda lingon, ostbricka, kola, biscotti, Janssons frestelse såklart och mycket mycket mer.

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!!!

Önskar vi er!


Likes

Comments

Idag är det både lucia och dan före dan då det smäller! Jag talar naturligtvis om julbordet som kommer äga rum nu på fredag den 15 december. Vi har hunnit med en hel del idag, vill inte avslöja för mycket. Så idag får bilden tala för sig själv.

Recept på detta kommer inom kort!

Vi ses snart igen!


Likes

Comments

Idag är det Lucia och vad passar bättre än ett gott recept på ett gäng lussekatter, varsågoda och lycka till!

Ingredienser
40 st

150 g smör
5 dl mjölk
1 g saffran (2 packet)
50 g jäst
125 g kesella
1 1/2 dl socker
1 ägg
1/2 tsk salt
ca 17-18 dl vetemjöl
russin

Till pensling: 1 ägg

Gör såhär:
Smula jästen i en skål. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till 37 grader (fingervarmt). Stöt saffran med lite socker i en mortel. Blanda i mjölken.
Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den löses upp. Tillsätt resten av spadet, kesella, socker, ägg, salt och mjöl.
Arbeta degen väl tills den släpper skålen. Låt jäsa övertäckt i 40 min.
Dela degen i fyra bitar och rulla ut längderna. Dela varje i 10 bitar. Rulla fingertjocka längder och sno ihop till lindebarn eller lussekatter.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och tryck i russin.
Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen i 250 grader i ca 8 min.

Mumsa så gott!!

Likes

Comments

Denna fredagen i skolans kök blev det en heldel julmat gjort. Bland annat inlagd sill, senapssill, gravad lax, falafel, köttbullar och mycket mycket mer.

Nästa vecka är det all in som gäller, vi förbereder oss redan på onsdag med annat smått och gott. Följ mig! Så får ni veta mer!

Recept kommer på bloggen, håll utsikt!


Likes

Comments

Idag är det fredag den 1 december och exakt 14 dagar kvar till julbordet. Nu har vi äntligen kommit igång med julbaket och vi har hunnit med både lussekatter, mandelbiscotti, bröd och mycket mycket annat.

Kommer strax ut recept här på bloggen!

Nästa vecka kommer jag och mina kollegor på lärlingsprogrammet att fortsätta våra förberedelser inför julbordet, då vi bland annat kommer göra köttbullar och en del inläggningar såsom lax & makrill.

Too be continue......

Likes

Comments

Ingredienser
40 skorpor

125 g mandel
75 g smör (mjukt)
2 dl sötningsmedel
3 ägg
7 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1 citron av finrivet skal

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka mandel grovt. Vispa smör och sötningsmedel, vispa i ett ägg i taget. Blanda ihop mandelmjöl, bakpulver, vaniljpulver och vänd ner i äggsmeten med citronskal. Vänd ner mandel.
Forma smeten till två långa smala längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda längst ned i ugnen i ca 30 min. Ta ut plåten och låt längderna svalna.

Skär upp längderna försiktigt på snedden och lägg tillbaka skorporna med snittytan uppåt. Sänk temperaturen till 125 grader och torka dom i ca 20 min.

Ta ut skorporna och låt svalna.

Förvara sedan skorporna i en lufttät burk.

Lycka till!

Likes

Comments

Idag förbereder vi oss för helgens lyxiga middag. På menyn står det långkok på högrev!

Recept!

1,2 kg högrev (eller fransyska som vi hade)
1 bit rotselleri
18 st morötter
18 st gula lökar
3 st delade hela vitlökar
5 kvistar färsk timjan
3 st lagerblad
5 st palsternackor
olivolja
2 kg (skalad) potatis
6 dl mjölk
Smör

Dag 1

Gör såhär:
Bryn köttet väl, salta och peppra. Bryn lök, rotselleri, morötter och vitlök. Lägg köttet och de brynta grönsakerna, timjan och lagerblad på djupa ugnsbleck. Slå på ca 10 cm vatten i blecken (eller använd spat som blir efter det brynta köttet) och baka i ugnen med lock på i ca 12 timmar på 80 grader.

Dag 2

Gör såhär:
Lyft över köttet på bleck och kyl ner. Skär i portionsbitar och värm i lite buljong på plastade bleck i ca 80 grader (upp till max 72 grader). Sila över stekskyn i grytan och koka upp och skumma av. Späd vid behov till önskad mängd med mörk kalvfond.
Låt fonden sjuda tills smaken känns bra. Red av såsen, smaksätt och sila av.
Dela palsternackorna på längden och lägg på ugnsplåtar, krydda med salt & olivolja. Rosta på 200 grader tills palsternackorna är färdiga och gyllenbruna i ca 20 min.
Kör potatisen på ånga i ugnen i ca 40 min. Vispa sedan till mos med mjölk, smör, salt & peppar.

Smaklig måltid!

Likes

Comments

​Idag är det ingen vanlig dag för idag är det kladdkakans dag!
HURRA!! Älskar choklad, vilken tur jag har! Hoppas ni alla passar på att laga er en riktigt god kladdkaka idag på denna härliga dag och allt. Ha en fantastisk dag allesammans!​

Likes

Comments

Nu är det bara 48 dagar kvar till julafton och vi på lärlingsprogrammet Restaurang VUX kommer att bjuda lärare och politiker på en smakupplevelse utöver det vanliga. Detta kommer vi presentera med ett julbord här på FUTURA i december. Så var beredd på juliga och ljuvliga inlägg dom närmaste veckorna.

vi ses!

Likes

Comments