Supergoda vegetariska plättar att serveras som dom är, eller som ett tillbehör till den rökta laxen eller den grillade kycklingen .. bara testa och se vad du gillar bäst .
Jag hade dem rakt upp och ner med en stor klick keso som jag smaksatte med koriander och lite örtsalt .

Kan tänka att dem även kan vara goda att göra pyttesmå som drinktilltugg och servera en klick löjrom el stenbitsrom ,lite crémefraiche och finhackad rödlök på !

Detta behöver du till 4 portioner
.
1 stor zuccini på ca 700-800 gr
1/2 purjolök finhackad
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
salt o peppar

Börja med att grovriv zuccinin
Finhacka purjon
Lägg i en skål.
Tillsätt äggen och rör ihop.
Sikta i mjölet och rör till en jämn smet.
Krydda med salt o peppar

Stek små plättar i olja på hög värme ca 3 min på varje sida.
Servera !!
Smaklig måltid !

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Sitter i bilen påväg från Orust och våra goda vänner. Där har vi bl.a. haft sommarens "matlag" .
Detta är hyfsat nytt för vår del - de andra har kört på i många år .
Vi träffas 3 par och lagar mat tillsammans. Turas om att vara värdar och dem vi är hos är också de som bestämmer menyn och gör alla inköp.
Alltid en tre rätters - ett par gör förrätt,de andra huvudrätt och de tredje paret desserten .

Så nu har vi alltså har varit Bohuslän och Orust där våra vänner har ett ljuvligt sommarhus beläget ca 500 m från havet - och skärgården , egen brygga och motorbåt -så härligt ! Och vädergudarna har faktiskt varit på vår sida, även om det varken blev bad eller båttur denna gången.

Det där med sommarhus har inte väckt mitt intresse tidigare - men man ändrar sig med åren och nu ser jag det som ännu ett sätt att samla familjen och vännerna på sommaren och helger.
Såklart även dit man kan åka bara själv och ladda batterier.
Drömmer ju fortfarande om mitt pensionat, men det är ju ett jätteprojekt och rädd för att det kommer att stanna vid en dröm .
Sommarhus känns lite mer hanterbart !
Men det får inte vara för långt bort - helst inte mer än 10-12 mil ...hmmm .
Sitter och bläddrar lite i tidningen Lantliv och läser om härliga entreprenörer som startar restauranger in the mittle of nowhere, som lyssnat på sina hjärtan, gått på magkänslan och lyckas !!!
Om par som hittar ödetomter och byggt sitt drömsommarboende med vitkalkade väggar,stenugn i trädgården och hemsnickrade långbord där man lätt sitter 20 personer till middagen !
Gunde Svans motto ingenting är omöjligt känns plötsligt inte som en klyscha utan precis som han säger - fullt möjligt !

Få se om vi hittar vårt sommarparadis en dag - Eller om även det blir liggande på ritbordet
( tillsammans med pensionatet) !
Men drömmen hålls levande -det är det viktigaste tycker jag !

Så kanske ..sådär om 4-5 år fiskar vi med barnbarnen i vår lilla båt - jag packar picknickkorgen med kardemummabullar,flädersaft och hallongrottor för att det smakar sommar och ledighet, och det är ljuvligt bara det .
Till kvällen kommer våra barn från sina jobb och vi samlas kring det stora bordet och äter nyfångad fisk, nyuppdragna potatis och kanske lite kräftor när det är säsong !
Idyll som får heta duga ...

Nedan bif receptet på vår förrätt från matlaget som var magiskt god -vi tillsatte även vitt vin i Mornaysåsen (där det står kycklingfond 2,5 dl) tog 1/2 dl konc kycklingfond Bong, 1dl vitt vin 1,5 dl vatten ...

Grönsaksfonden som du kokar musslorna i silar du och sparar till en god fisksoppa en annan dag ...;)
Sarr så /Eva

Likes

Comments



Till köttbullarna för 6 pers. behöver du 800 gr kalvfärs eller blandfärs - gör som brukar när du gör köttbullar, men spetsa gärna till dem som jag med lite riven parmesan, för att få lite mer italianostyle över dem ;)

Jag börjar alltid med tomatsåsen så den får stå och gotta till sig.

Här kommer receptet på tomatsåsen till 6 pers.

2 burkar Mutti krossade tomater-funkar såklart med andra alt .

2 små gula lökar
2 vitlöksklyftor
I dl finhackad zuccini -tänk pyttipanna ;)
1 dl finhackad rotselleri eller 2 stjälkar hackad blekselleri
(Fast du kan ta båda blir bara gott! )
2 msk tomatpuré
2 msk konc. Kalvfond ( Bong)
1/2 lit vatten
1 1/2 dl vitt vin
1 tsk socker
2 msk örtkryddor typ provencalska kryddor ( timjan, oregano, mejram,rosmarin , basilika)

Fräs lök o vitlök , zuccini o selleri i smör och olivolja tills det blir lagom mjukt o lite genomskinligt .
Sen häller du på tomatkrosset och resterande ingredienser - låt puttra på svag värme ca 30
Min - späd ev med någon deciliter vatten efter hand - det får inte bli för tjockt .
Under tiden gör du köttbullarna - stek på
Så dom får lite yta - släng sedan ner dom i tomatsåsen och låt koka samman i ca 15 min.

Servera till en god pasta - min är som ni kanske vet vid det här laget - Barilla Bucatini n 9-men du tar såklart den du gillar bäst ...

Smaklig måltid - eller ...Buon appetito 👌🏼


Likes

Comments

Som ni förstått vid det här laget så är jag en matnörd . Älskar att improvisera i köket och leka med recept , även väl fungerade ;)



Men ibland, för att göra dem till "mina" vilket jag gillar ,krävs det inte så himla mycket .
En annorlunda kryddning,en liten skvätt grädde eller vin kan göra vardagsmat till fest.

Detta recept inget undantag ! Du kommer älska det - och du kommer laga det! Inte en gång men flera gånger - för det här är gott, enkelt och relativt snabbt !
Kräver bara lite goa kryddor, grönsaker,olivolja,grädde och en riktigt god kyckling.
Det bästa av allt - minimalt med disk - allt på samma plåt !! Ok är du beredd ;)

800 gr färska kycklingfiléer ( jag tog Knäredskyckling)
Torkad dragon 1 msk
Torkad timjan / el provensalska kryddor 2 tsk
Flingsalt o peppar
2 stånd fänkål
2 stora morötter
1 bakpotatis ( för jag gillar de krämiga i potatisen)
1 stor gul lök
1 stor citron
1-2 dl grädde

Sätt ugnen på 200 gr

Klyfta fånkålen, förväll den i 5-7 min.

Halvera kycklingfiléerna -rubba in en god kryddblandning
Klyfta löken, citronen, och skär morötterna, o potatisen i stora bitar -lägg allt samman i en braspanna, häll över dragon o timjan, salt o peppar och ringla över olivoljan.  Sätt in i ugnen ca30 min - ta ut plåten , häll på grädde o sätt in i ugnen ytterligare 10 min !
Du pressar den rostadecitronen över det hela - sen klart att servera. Jag gjorde en enkel grönsallad .. smaklig spis !




Likes

Comments

Ja vi kan ju inte skryta om något sommarväder precis. Så vad gör man när regnet vräker ner och stormen viner genom skorstenen ?!
Man bakar såklart :))
Blev lite sugen på knäckflarn - är perfekt att dekorera med till dessert - speciellt till glass o sorbet - men går alldeles utmärkt att sätta i sig en plåt själv också utan varken glass el sorbet;) ... bara knapra -syndigt gott !

Hur gör man då dessa .

Receptet blev lite improviserat då jag vägrade gå till affären i störtregn.Så istf havregryn som det ska vara ,tog jag kokos - det visade sig vara ett alldeles utmärkt val .

Du behöver .

100 gr smör som du smälter- tillsätt sedan
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 msk glukos
1/2 dl grädde
100 gr mandelspån
2 dl kokos ( eller 2dl havregryn)
3/4 dl vetemjöl
Rör ihop till en smet .
Bred ut smeten på två bakplåtspapper till en rektangulär kaka . Gräddas 10 min tills flarnen fått fin färg .
Ta ut plåten och låt den svalna något. Sporra sedan ut avlånga bitar . Låt kallna liggande på
Plant underlag på bakplåtspapperet .

De här e gott ;) 👌🏼👌🏼lycka till



Likes

Comments

Grillsäsongen är ju såklart i full gång, även om dagarna då det faktiskt är härligt grillväder är lätt räknade på en hand . Men i Malmö /Skåne är vi vana att trotsa vädergudarna och idag Söndag är inget undantag. Hemma hos oss brukar vi alltid samla familjen till söndagsmiddag. Idag blir det trots en halvmulen dag grill med 2 goda såser
Den ena såsen är en god lite spicy tomatsås .. Enkelt men ack så god ! Gör en rejäl laddning när du ändå är igång och frys in om det blir över.. passar lika bra till kött som fisk el kyckling eller en kryddig god köttrik korv!

2 burkar krossade tomater
2 gula lökar
3 stora vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
3 msk konc kalvfond
2 stjälkar blekselleri
1 kruka Färsk basilika
1-2 tsk rökt paprika pulver
Salt

Finhacka lök , vitlök och selleri - fräs i olja tills det blir mjukt .
Tillsätt tomater vitt vin och paprika pulver, hackade basilika blad och smaka av med saltet .
Låt småputtra nån timma .... servera !

Den andra ... men tror den kommer få första plats i sommar är en jordnötssmörsås... 🙏🏻

Jordnötsåsen gör du såhär .

1 dl jordnötssmör
2 dl créme fraiche
1/2 dl sweet chili
1/2 dl mango chutney

Smält jordnötssmöret i en panna .
Häll i créme fraiche o övriga ingredienser.
Låt koka ihop 2-3 minuter ! Låt svalna

Funkar lika bra kall som varm - såååå god !
Vill du så grovhacka lite extra jordnötter att strö över såsen vid servering - mmmmmm / sarr så

Likes

Comments

Är ingen direkt älskare av sill men denna egenkomponerade matjessilltårta kan jag faktiskt riktigt längta efter, för så god är den !
Jag är däremot en curryälskare.. Så den fick göra sällskap med matjessillen .
Denna räcker till 10 pers
Du behöver
75 gr smör
225 gr kavring

Fyllning
3 gelantinblad
2 burkar matjessill (a 200 gr) #klädesholmens valde jag .
1 rödlök
2msk hackad gräslök
3 msk finhackade cornicons eller bostongurka
2 msk santa Maria curry
1 msk hackad dill
3 dl créme fraiche
125 gr färskost typ Philadelphia

Såhär gör du !
Smält smöret. Mixa kavring och smör i mixern/ matberedaren till smulor . Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant .
(Min form var ej med löstagbar kant, så jag plastade in den så man lätt kan vända ur den när den stelnat )
Ställ formen i kyl ca 15 min.
Lägg gelantinbladen i kallt vatten ca 5 min .
Låt matjessillen rinna av och hacka den . Skala och finhacka löken. Blanda sill lök och örter.
Mixa créme fraiche och färskost.
Värm 1/4 av ostkrämen i en kastrull . Ta upp o smält gelantinbladen i blandningen . Rör ner det i resten sv krämen.
Blanda ner sill, lök och örter o tillsätt curry -gillar du inte curry... då skippar du den ;)
Häll smeten i formen. Släta till utan. Ställ tårtan i kyl för att stelna ca 3 Tim - men helst över natten.
Dekorera efter högtid ... här med strösslad finhackad purjo o gräslök .. och några små alunblommor för det är fint :) funkar ju med vilket som - minipenser o tagetes går ju tom att äta .. har jag hört !



Efter sillbordet och framåt kvällen brukar vi alltid grilla - här får du receptet på Chimichurri - en härlig Argentinsk sås, som är lika god till både kött, kyckling och så fisk !

Så här gör du den .
Önskar er en riktigt härlig o GLAD MIDSOMMAR

Chimichurri.

1 dl finhackad färsk oregano. ( 1 kruka)
1/2 dl persilja finhackad
3 vitlöksklyftor finhackad
1/2 finhackad färsk chili - el 1/2 tsk torkade chiliflakes
1 msk färsk pressad limesaft
1/2 tsk salt
1 dl god olivolja
2 msk rödvinsvinäger

Blanda ihop alla ingredienser häll över i en skål och låt stå över natten - Det gör STOR skillnad om den får stå och dra några timmar och tjocka till sig - funkar att använda som marinad el som en sås till köttet/fisken ! Så gott !!
Skulle det mot förmodan bli över .... slå det över lite halverade kokta nypotatisar och servera till lunch som tillbehör på midsommardagen 👌🏼👌🏼

Likes

Comments

Första gången jag blev bjuden på denna komposition var nere på Costa del Sol . Min kära väninna Helena ( som för övrigt är en fena i köket ) gjorde denna i hopp om att jag skulle lära mig tycka om koriander ! Hon lyckades ! Idag älskar jag koriander och använder det mycket .

Varje gång jag gör denna sallad tänker jag på Spanien ... och Helena ..🙏🏻🇪🇸😎

Till den här salladen behöver du

Honungsmelon/ vattenmelon
Mango
Nektariner
Gurka ( urkärnad) eller blekselleri i tunna skivor
Pressad lime
Koriander
Grovmalen svartpeppar
Flingsalt .
Allt hackas i små bitar och blandas - till sist pressar du över lime ,drar några varv på pepparkvarnen .. och som pricken över i -strö över flingsalt
Inga mått här , men gör en stor skål för om det mot förmodan blir över , brukar vi sitta o plocka med gaffeln till det tar slut.;)
Passar till grillat, och såklart perfekt att ta med i en låda på picknicken ... eller stranden som Helena alltid gör ! ;)

Gillar du inte koriander -skippa den och ta bladpersilja el mynta ... eller så gör du som jag och testar ..;)
Fin kväll alla rara 😘 kram Eva

Likes

Comments

Brukar göra biscotti /cantucciskorpor i alla smaker, med mandel, kardemumma, kanel, mm. Men dessa är lite annorlunda och kanske inget att knapra på till kaffet. Men till ett glas vin och lite charkprodukter och kanske en bit ost - DÅ passar dessa alldeles utmärkt !
Även gott att servera som tilltugg på buffé el varför inte till välkomstdrinken !

Så här gör du till en sats på 50-60 skorpor

600 gr vetemjöl
2 tsk bakpulver
200 gr smör
4ägg
2dl mjölk
50 gr soltorkade tomater
100 gr svarta el gröna oliver utan kärna
100 gr skalade pistagenötter
100 gr valnötter grovt hackade

Blanda mjöl bakpulver o smör till en grynig massa .jag kör i matberedaren för det går snabbt och blir jättebra.
Ta ut blandningen och lägg i en bunke .
Vispa äggen o häll ner i skålen med resten av ingredieserna. Knåda samman till en jämn deg/ smet. Gör 6 avlånga korvar. Vill du göra skorporna lika stora - väg degen och dela på 6 sen rullar du ut lika långa längder med mjölade fingrar och plattar till lite . Pensla med ägg strö över flingsalt och parmesan.
Grädda i 180 gr 30 min . Ta ut och skär längderna i 2 cm breda skivor lite på snedden .
Lägg tillbaka skorporna på plåten med snittytan upp och baka ytterligare ca 20 min .
Låt svalna och servera med en tallrik antipasti och ett glas rött el ett svalt rosevin ... blunda och vips är vi tillbaka vid Medelhavet ;)

Likes

Comments

Ni vet de där supergoda spröda,lite lyxiga knäcke som säljs i saluhallar gårdsbutiker o bättre delikatessbutiker ... gynna gärna dessa . Men när du inte kan, så prova göra egna av ett paket tunnbröd .

Du klipper tunnbrödet i remsor penslar med ollivolja och drar över flingsalt, oregano, kummin, parmesan ... ja du tar såklart det du gillar bäst.

In i ugn på 190 gr ... ca 10 min kolla så de inte bränns, temp kan variera från ugn till ugn .. lycka till .
Funkar även att dippa 🙈😱😱😱tyvärr alldeles utmärkt ;)

Likes

Comments