Detta behövs till 4 pers.

1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar blekselleri
Chiliflakes
Koriander (färsk) några kvistar el torkad -1 tsk
Spiskummin 1 tsk
Salt ,peppar
1 burk krossade tomater
1,2 liter grönsaks/el kycklingfond
2,5 dl röda linser
2 finhackade morötter
Saften och skalet av 1lime
1 msk vinäger

Detta fräser löken-gul lök och vitlök i en gryta tills det blir mjukt -
Tillsätt finhackad blekselleri
Kryddorna - chiliflakes spiskummin, koriandern .
När det blandats ordentligt, häll på de krossade tomaterna och linserna.
Låt koka upp lite samtidigt som du häller i fonden lite efter hand ...rör som till en risotto, så det inte bränns vid.

Till sist häll i de finhackade morötterna och allt från limen .
Koka i 15-20 min
Smaka av med salt o peppar och ev med en tesked av min favorit smaksättare Lee Kum Kee chili garlic sås ( kolla bilden nedan )
Servera med pasta el bara som den är med en god grönsallad.
Toppa grytan med en klick grekisk yougurt !

Grönt e skönt !
Sarr så -Kram Eva

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

En riktigt god lemoncurd köper du INTE ! För den allra godaste gör du nämligen själv på 10 minuter. Denna har jag alltid som fyllning i min Pavlova tårta. Men du kan ju ha den till så mycket mer .. pajfyllning,smaksättning i vispad grädde, på pannkakor och i en Budapestlängd ... eller till dina scones !

Ingredienser.
3 ägg
2 dl socker
2 citroner -pressas samt riv skalet av den ena
75 gr smör

Ta en tjockbottnad kastrull och häll i allt utom det rivna citronskalet.
Ägg, socker och saften från citronerna.
Vispa ihop kraftigt på först medelhög värme och sänk sedan så fort det börjar tjockna -inte koka !
Tillsätt de rivna citronskalet. Tag kastrullen från plattan och rör ner smöret. Häll upp på en väl rengjord burk ( typ Ikea ) räcker precis till att fylla upp denna storlek 500 gr .

Likes

Comments

Om du någon gång köpt butiksförpackade hamburgerbröd .... kommer du aldrig mer göra det ! .... dels för att dem smular, är typ bara luft och inte ens goda utan burgaren i ...
Jag hävdar bestämt att du ska kunna äta endast brödet ( utan burgare) och tycka att brödet smakar riktigt bra !!
I ärlighetens namn ... hur många butiksförpackade hamburgerbröd kan du göra det med ??
SÅ nedan följer tidernas godaste,bästa recept på hamburgerbröd ! Testa och märk den väsentliga skillnaden !

Dessa som är på bilden ska vara till sliders - minihamburgare ! Så dem har jag vägt då de blir lika stora .. eller små ;)
Storleken har faktiskt betydelse ... och framförallt av vikt när du bakar - detta för att alla ska bli färdiga samtidigt . Dessa små raringar väger mellan 20-22 gr ... höj inte på ögonbrynen nu .. det är inte besvärligt .

Ingredienser till 22 stora hamburgerbröd ( 70 gr) eller ca 60 slidersbröd .

700 gr vetemjöl
25 gr socker
40 gr jäst
5 dl mjölk
50 gr honung
75 gr rapsolja
Till pensling

1 ägg
1 nypa salt
Lite vatten

När du penslat - strö över lite sesamfrö om du gillar det dvs. Lika gott utan ! Lycka till - sarr så kram Eva

Likes

Comments

Mycket enklare än såhär blir det inte. Men jag är övertygad att du imponerar på alla kring ditt middagsbord .

Köp en bit Salmalax och skiva den i tunna skivor. Köp även rödbetor - finns färdigkokta vacumpackade på Ica . Skiva dessa lika tunnt som laxen . Lägg upp varannan lax/rödbetsskiva toppa med inlagd ingefära ( finns bland de Asiatiska livsmedel)
Sen rostade jag lite sesamfrö och strödde över tillsammans med färsk koriander
Servera med lite japansk soya och Sriracha Mayo även den hittar du på Asiatiska hyllan i din Ica butik

Funkar även med en klick wasabi , men tyckte detta var lite annorlunda o roligare ! Hoppas du gillar detta - Fina fisken for sure ;) fin fredag !
Sarr så - kram Eva

Likes

Comments

Jag har aldrig gillat kaffesmak i bakverk, godis eller glass.... de sista går fetbort 🙈och jag vet egentligen inte varför jag testade denna Espressofudge. Tänkte väl att tjjja why not .. lite flingsalt och några krossade kaffebönor så ... jag ger det en chans . Med facit i hand ångrar jag mig nästan.... för dem blev vansinnigt goda - smälter i munnen ! Sååå testa för i morgon fredag är det internationella kaffedagen och vad passar väl bättre än en espresdofudge till just ... kaffet !! Fin kväll alla kaffemostrar och kaffemorbröder;) ☕️☕️

Jag krossade lite hela kaffebönor och drog på lite flingsalt efter jag hällt ut smeten i en låg rektangulär form - funkar även med en sockerkaksform - men då blir fudgen lite högre bara .
Sen använde jag Karl Fazers mjölkchoklad med salta knäckbitar i ! Men du tar såklart den choklad du gillar bäst !
Sarr så /Eva

Likes

Comments

Pankopanerad torskrygg med vitvinsås, rotselleri/palsernackmos och knaperstekt bacon .

Improvisatören i mig gick loss ordentligt igår kväll.
Hade ett "torskryggsdragspel"i frysen och det var bara jag o maken till middagsbordet.

Doppade torsken först i lite vetemjöl , sen i uppvispat ägg och därefter i Panko - har du inte testat detta formidabla sätt att panera så måste du testa. Panko är ett asiatiskt ströbröd, som har lite större flingor som gör det hela lite mer krispigt - älskar det !

Stekte sedan torsken i smör tills det hade en innertemp på ca 56 gr.

Vitvinssåsen är superenkel o sååå god -går utmärkt att servera till kycklingfilé också om du vill.

Finhacka 2 charlottenlök och stek den mjuk i smör - häll på ca 2 dl vitt vin ca 2 msk konc Bong kycklingfond /el grönsaksfond och låt reducera till hälften . Häll därefter i 2 dl grädde och låt koka ihop 5 min . Om du vill kan du klicka i lite äppelmos för att balansera syran i såsen
👌🏼

Moset lika lätt - skala rotselleri och palsternacka -jag hade 2 palsternackor och rotselleri - (i mängd ung lika mycket som fyra potatis) nu var vi bara 2 så ös på om ni blir fler.
Hacka i bitar och kok dem riktigt mjuka tillsammans med salt .
Häll av vattnet, men låt 1/2 dl vara kvar i pannan. Kör till en puré med mixerstaven och dra i en rejäl klick med smör och lite färsk timjan.

Sen knaperstekt jag riktigt hårt 1 paket bacon och strödde över vid servering !

Smaklig måltid !

Likes

Comments

Äppelkaka med jordnötssmör .... låter kanske lite skumt men så kan det gå när man glömt köpa smör ..
Tänkte att det måste funka att antingen ta kokosolja,el jordnötssmör ... sagt och gjort.
Hade jordnötssmör med lite crunch ..så det fick det bli - Så här med facit i hand - Smakade ljuvligt , saftigt och inte så söt !
Ska serveras med lite lättvispad grädde smaksatt med kanel o vaniljsocker - eller en kula vaniljglass, funkar såklart även med vaniljsås .

Att våga är att vinna !!

Lycka till !
Sarr så / kram Eva

Likes

Comments

Jag har varit på kurs i Spanien, närmare bestämt i Nerja. Fyra intensiva dagar med föreläsningar, träning och teammöten.
På fredagkvällen innan middagen hade vi en drinkblandartävling !
Mitt lag kom tvåa ...MEN vem kommer ihåg en tvåa - INGEN !

Därför lägger jag ut receptet på denna härligt fräscha drink med massa citronsmak !
Min kollega döpte drinken till Limoncielo ... Cielo betyder himmel på spanska 🍹🍋

Du behöver !
Ett stort glas som du fodrar med tunnt skivade citronskivor.
Du krossar en deciliter is och fyller glaset med som stöd till citronskivorna .
6 cl limoncello
saften av 1/2 citron
fyll upp med klar tonic
Såååå gott och läskande !

Skissar på att byta ut tonic mot cava/prosecco .. men har inte testat ... än ;)

Salud 🍹🍋🍋

Likes

Comments

Kycklingfilé i sötsur sås !!
Du behöver till 4 pers

Färska kycklingfiléer 800 gr
Citronpeppar att krydda filéerna med
Salt
3 dl Delmonte Gold annanas juice 100% juice inget tjafs ...
2msk worchestershire sås
1 lime - rivet skal plus juice juicen
3 msk konc. Kycklingfond #bong

2msk japansk soya
1 1/2 dl vatten

Krydda filéerna med salt och citronpeppar.
Stek i stekpanna/gryta i olja el smör tills de har en vacker färg .
Häll på ananasjuice o övriga ingredienser -
Låt puttra till kycklingen är genomstekt .

Sen stekte jag på lite färsk grön sparris och purjolök ...som ett tillbehör
Servera med råris !

Med facit i hand gör dubbel sats på såsen ... den blev så god 👍🏼👍🏼

Sarr så / kram Eva

De här blev riktigt gott !!

Likes

Comments

Den här rätten serverar du lika bra till vardag som till fredagsmyset ;)
Härligt kyckkingrecept med hetta från ingefära och Sambal Oeleke . Styrkan på rätten kan du styra så den passar både stora o små.
4 port
750 gr kycklingfilé
Smör
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
1/2 dl konc kycklingfond (Bong)
2 dl -3 dl créme fraiche
1-2 msk riven färsk ingefära beroende på hur mycket bett du vill ha ;)
2 tsk sambal oelek
2 st päron
1 dl grovt hackade valnötter
1/2 dl grovhackad färsk mynta

Servera med kokt ris el rostad potatis


Skär kycklingfiléerna i bitar på längden.
Salta o ben dem i smör i en stekgryta tills den fått fin yta .
Skala o hacka vitlöken och låt den steka med kycklingen nån minut . Häll sedan på créme fraiche , kycklingfond, ingefäran och samal oeleken . Låt koka under lock ca 5 min.

Skala och dela sedan päronen i klyftor och ta bort kärnorna . Stek klyftorna i smör i en stekpanna till dem är vackert gyllenbruna . Lägg ner dem i grytan o strö över valnötter o mynta !
Smaklig måltid - sarr så !
Kram Eva

Likes

Comments