Ett lite matigare tilltugg till glöggen. Jag gjorde hälften med fetaost och andra hälften med ädelost - lika goda faktiskt !

Denna gång delade jag i 24 bitar så det blir mer som en stor munsbit, som du kan ta på stående fot!
Jag smaksatte även den flytande honungen med lite kanel.
Sen tycker jag du ska prova glögg på ett lite annorlunda sätt .
Jag tog äppelmust ”Årets skörd”från kiviks musteri - den utan fruktkött.
Låt den koka upp 2-3 min i en panna tillsammans med en kanelstång, några nejlikor och lite kardemummakärnor . Ta av från plattan och tillsätt en skvätt Calvados - värmande gott och inte så sött .
Passar utmärkt till grönkålspizzan - testa det till helgen 👌🏼
Sarr så - kram Eva

Likes

Comments

Du behöver till 4-6 pers

800 gr fläskfilé
1 purjolök
Salt
Svartpeppar
1 1/2 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk kanel
2 dl créme fraiche
1 dl grädde
1 msk kinesisk soya
3msk konc kalvfond ( Bong)
2 msk finhackade torkade aprikoser
1/2 dl russin el tranbär

Gör så här.
Skär köttet i ca 2 cm tjocka skivor, salta o peppra.
Bryn köttet i smör tills det får fin färg .
Ta ur köttet ur pannan och tillsätt en klick smör till,fräs på purjon som du skurit i 1 cm tjocka skivor.
Lägg tillbaka köttet -häll på övriga ingredienser, och låt småputtra ca 10 min.
Servera med pasta ris el potatis
Om du vill ...Rosta lite mandel och strö över vid servering.
Jag serverade med pasta och grönkålschips .

Vill du göra de nyttiga chipsen

Ansa grönkålen från stammen och bryt små fina blad. Lägg i en bunke och krama in lite olivolja .
Lägg över bladen på ett smörpapper - strö över lite flingsalt .
Skjuts in i ugnen 200 gr 8-10 min

Lätt som en plätt !

Kram Eva

Likes

Comments

Saffransgifflar med vit chokladfyllning !!

Kanske något av de godaste jag ätit -fluffiga saftiga och alldeles underbara ! Känner redan att lussebullarna kommer att ersättas ...;)

Här får du receptet !

Om du vill frysa in dem skippar du penslingen med smör och socker grejen !
De gör du ist när du plockar fram o ska servera !
Lycka till - kram Eva

Likes

Comments

Krämig Italiensk bondsoppa med oreganoröra och fyllda smördegssnäckor !!

När höstmörkret lägger sig över en, då behöver man en värmande soppa ! Söndag idag , då samlar vi familjen,och idag blev det denna goda italienska krämiga bondsoppa med vitt vin, vita bondbönor och en färsk oreganopesto som stod för förrätten !
Ingredienser

1 fänkål
1/2 grön chili
1 gul lök
1 morot
1 paket eko vita stora bondbönor
2 tomater
1 1/2 dl Vispgrädde
1 1/2 dl vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
Salt o peppar

Oreganoröra
Finhacka 1/2 kruka färsk oregano
1-2 vitlöksklyftor
Lägg i mortel tillsammans med 2 msk olivolja
1/2 msk vatten och lite salt -mortla till en röra .

Tänk inte bara tanken att skippa denna röra - det är liksom pricken över i ...;)

Så här gör du.
Skala o skär moroten i slantar, strimla fänkålen ,grovhacka lök,finhacka 2 vitlöksklyftor och 1/2 grön chili -och klyfta 2 tomater.
Fräs morot, fänkål,chili lök och vitlök i olivolja i en stekgryta 2-3 min.
Tillsätt vinet och grädden, grönsaksbuljong. Låt sjuda under lock 10-15 min
Lägg i de klyftade tomaterna och de vita bondbönorna ( avrunna och sköljda)
Smaka av med salt och svartpeppar .

Lägg upp i djupa tallrikar och toppa med oreganoröran- servera med smördegssnäckor el ett gott surdegsbröd !



Smördegssnäckor - lika goda till soppan som ett drinktilltugg !

Sätt ugnen på 200 gr

Ta ett paket färdig smördeg på rulle - stansa ut rundlar ! Jag tog en äggkopp . Lägg på bakplåtspapper och nagga rundlarna med en gaffel ! Sätt in i ung ca 10-12 min -under tiden gör du röran att fylla dem med.

100 gr soltorkade tomater
100 gr salami - jag tog Grilstad peperoni salami
200 gr mozzarella
1 dl riven parmesan
2 msk olivolja

Kör alla ingredienser i matberedaren till en röra !

Skär av ett lock på smördegssnäckorna o fyll med tomatröran .. ! Dekorera med lite färska oreganoblad - dessa funkar som tilltugg till soppan eller till ett glas bubbel !

Likes

Comments

Detta behövs till 4 pers.

1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar blekselleri
Chiliflakes
Koriander (färsk) några kvistar el torkad -1 tsk
Spiskummin 1 tsk
Salt ,peppar
1 burk krossade tomater
1,2 liter grönsaks/el kycklingfond
2,5 dl röda linser
2 finhackade morötter
Saften och skalet av 1lime
1 msk vinäger

Detta fräser löken-gul lök och vitlök i en gryta tills det blir mjukt -
Tillsätt finhackad blekselleri
Kryddorna - chiliflakes spiskummin, koriandern .
När det blandats ordentligt, häll på de krossade tomaterna och linserna.
Låt koka upp lite samtidigt som du häller i fonden lite efter hand ...rör som till en risotto, så det inte bränns vid.

Till sist häll i de finhackade morötterna och allt från limen .
Koka i 15-20 min
Smaka av med salt o peppar och ev med en tesked av min favorit smaksättare Lee Kum Kee chili garlic sås ( kolla bilden nedan )
Servera med pasta el bara som den är med en god grönsallad.
Toppa grytan med en klick grekisk yougurt !

Grönt e skönt !
Sarr så -Kram Eva

Likes

Comments

En riktigt god lemoncurd köper du INTE ! För den allra godaste gör du nämligen själv på 10 minuter. Denna har jag alltid som fyllning i min Pavlova tårta. Men du kan ju ha den till så mycket mer .. pajfyllning,smaksättning i vispad grädde, på pannkakor och i en Budapestlängd ... eller till dina scones !

Ingredienser.
3 ägg
2 dl socker
2 citroner -pressas samt riv skalet av den ena
75 gr smör

Ta en tjockbottnad kastrull och häll i allt utom det rivna citronskalet.
Ägg, socker och saften från citronerna.
Vispa ihop kraftigt på först medelhög värme och sänk sedan så fort det börjar tjockna -inte koka !
Tillsätt de rivna citronskalet. Tag kastrullen från plattan och rör ner smöret. Häll upp på en väl rengjord burk ( typ Ikea ) räcker precis till att fylla upp denna storlek 500 gr .

Likes

Comments

Om du någon gång köpt butiksförpackade hamburgerbröd .... kommer du aldrig mer göra det ! .... dels för att dem smular, är typ bara luft och inte ens goda utan burgaren i ...
Jag hävdar bestämt att du ska kunna äta endast brödet ( utan burgare) och tycka att brödet smakar riktigt bra !!
I ärlighetens namn ... hur många butiksförpackade hamburgerbröd kan du göra det med ??
SÅ nedan följer tidernas godaste,bästa recept på hamburgerbröd ! Testa och märk den väsentliga skillnaden !

Dessa som är på bilden ska vara till sliders - minihamburgare ! Så dem har jag vägt då de blir lika stora .. eller små ;)
Storleken har faktiskt betydelse ... och framförallt av vikt när du bakar - detta för att alla ska bli färdiga samtidigt . Dessa små raringar väger mellan 20-22 gr ... höj inte på ögonbrynen nu .. det är inte besvärligt .

Ingredienser till 22 stora hamburgerbröd ( 70 gr) eller ca 60 slidersbröd .

700 gr vetemjöl
25 gr socker
40 gr jäst
5 dl mjölk
50 gr honung
75 gr rapsolja
Till pensling

1 ägg
1 nypa salt
Lite vatten

När du penslat - strö över lite sesamfrö om du gillar det dvs. Lika gott utan ! Lycka till - sarr så kram Eva

Likes

Comments

Mycket enklare än såhär blir det inte. Men jag är övertygad att du imponerar på alla kring ditt middagsbord .

Köp en bit Salmalax och skiva den i tunna skivor. Köp även rödbetor - finns färdigkokta vacumpackade på Ica . Skiva dessa lika tunnt som laxen . Lägg upp varannan lax/rödbetsskiva toppa med inlagd ingefära ( finns bland de Asiatiska livsmedel)
Sen rostade jag lite sesamfrö och strödde över tillsammans med färsk koriander
Servera med lite japansk soya och Sriracha Mayo även den hittar du på Asiatiska hyllan i din Ica butik

Funkar även med en klick wasabi , men tyckte detta var lite annorlunda o roligare ! Hoppas du gillar detta - Fina fisken for sure ;) fin fredag !
Sarr så - kram Eva

Likes

Comments

Jag har aldrig gillat kaffesmak i bakverk, godis eller glass.... de sista går fetbort 🙈och jag vet egentligen inte varför jag testade denna Espressofudge. Tänkte väl att tjjja why not .. lite flingsalt och några krossade kaffebönor så ... jag ger det en chans . Med facit i hand ångrar jag mig nästan.... för dem blev vansinnigt goda - smälter i munnen ! Sååå testa för i morgon fredag är det internationella kaffedagen och vad passar väl bättre än en espresdofudge till just ... kaffet !! Fin kväll alla kaffemostrar och kaffemorbröder;) ☕️☕️

Jag krossade lite hela kaffebönor och drog på lite flingsalt efter jag hällt ut smeten i en låg rektangulär form - funkar även med en sockerkaksform - men då blir fudgen lite högre bara .
Sen använde jag Karl Fazers mjölkchoklad med salta knäckbitar i ! Men du tar såklart den choklad du gillar bäst !
Sarr så /Eva

Likes

Comments