​Vi föräldrar till barn med NPF märker det när de kommer upp i skolåldern, att våra barn, på ett först omärkligt sätt, blir lite mer ensamma när skolan slutar för sommarlovet. Det är både bra och dåligt. Många aspisar behöver mycket egentid. Tid för att bearbeta, tid för att vila från intryck, tid för att ägna sig åt det man själv vill. När barnen är yngre så tar vi föräldrar kanske ett ansvar som gör att vi knuffar våra barn att göra en del, ringa någon eller kolla om någon vill hänga med till farmor, men sen när de inte längre är barn på samma sätt, hur ska vi göra då?

Just nu funderar jag en del eftersom d.y slutat gymnasiet och det finns ingen naturlig återsamlingspunkt i höst. I stället ska han kasta sig in i studentlivet i en annan stad med någon enstaka som han känner innan. Och jag, som så lätt övertänker/överkänner oroar mig naturligtvis för det, och för att han ska glömma hur man gör för att vara social under sommaren. För det är inte som att cykla, att man kommer ihåg bara man börjar igen, utan han behöver nog egentligen hålla en del kompetens levande. Men jag kan ju inte tvinga honom...

Sedan så tänker jag på mig själv. Jag är fortfarande för trött för att vara speciellt social utanför mitt arbete och min familj, samtidigt som det känns som jag ska tänka på att försöka lite mer. I morgon ska försöka gå på en studiecirkel hos Attention - "Min egen berättelse" som innehåller scrapbookingmoment, och det är ju lite extra frestande. :)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

​Jag saknar uppfattning om vilken veckodag det är. Det beror delvis på förkylningsmolnet som lagt sig över familjen. (D.y och jag är sämst, de övriga två håller emot.) Men dagen i dag innebar tvära kast mellan glädje och melankoli. Det stora glädjeämnet är att d.y har kommit in på den önskade eftergymnasiala utbildningen. Han behöver flytta hemifrån - till Skövde. Kaoskänslan blev total eftersom jag försöker intala mig att jag inte behöver oroa mig, men samtidigt så kickade krisberedskapsdelen av hjärnan igång direkt. 

Melankonin kommer av att min BFFs mamma har gått bort efter en lång tids sjukdom, och det går inte att låta bli att tänka på henne, familjen och livet i allmänhet när sånt händer. 

Nu önskar jag bara mig själv och alla andra en lugn midsommarhelg.

Likes

Comments

Jag sitter i soffan nu. I natt sov jag. Jag gick upp och åt frukost. Sedan gick jag tillbaka till sängen igen för att fortsätta sova. När jag vaknade nästa gång upptäckte jag att kaffet var slut. D.ä gick och köpte kaffe. Det tog mig en timma att brygga kaffe... I eftermiddag ska jag försöka gå på Iron Maiden.

Vad är det då som har hänt? ja, när jag försöker sammanfatta och berätta så kanske det verkar som en petitess, men för mig så var det en knuff ner i djupaste förtvivlan och ångest över omöjligheten att lösa problemen själv.

I tisdags pratade jag med min läkare eftersom min sjukskrivning skulle förlängas. (Jag har inte kommit tillbaka ordentligt från utmattningen i höstas. Tröttheten under våren har aldrig varit på en sådan nivå att jag har klarat av att arbeta mer än 50% mer än någon enstaka dag, och jag har medvetet tagit semester eller kompledigt när det varit något extra i mitt privatliv. Min läkare är inte helt nöjd och i höst väntar provtagningar.) Läkaren förlängde den på 50% till i höst.

I onsdags ringde min handläggare på FK mig på jobbet för att tala om att hon fått läkarintyget, och hon var inte nöjd med att min vårdcentral/läkare försöker spara tid genom att använda telefontider... Men hon skulle godkänna sjukskrivningen. Efter lunch ringde hon igen, för nu visste hon att jag var hemma. Och hon ville bara förbereda mig på att jag inte skulle få förlängt från FK eftersom enligt hennes sätt att räkna så hade jag redan blivit återrehabiliterad under våren. Detta på grund av min tidigare tjänstledighet, som upphörde vid årsskiftet men som pågick när jag blev sjukskriven i höstas. Så eftersom jag varit tjänstledig 80% hade FK bara skyldighet att rehabilitera mej på 75% samt ersätta mig med 75% av min SGI på min heltid. Den ekonomiska biten med SGI på 75% har jag aldrig ifrågasatt, men när hon fortsatte med att tala om att jag hela våren arbetat mer än det jag skulle när jag arbetade 2 resp. 4 timmar på 25 resp 50 % eftersom tiden skulle räknas som procent av tiden jag skulle arbetat i höstas så har jag fått tillbaka min önskade arbetsförmåga och min läkares sjukskrivning av mig skulle underkännas, liksom all sjukskrivning från 22/1 och framåt. Och jag bröt ihop och frågade om jag skulle bli återbetalningsskyldig.... Ja, det kan du räkna med, för alltihop, men beslutet får du i brevlådan om två veckor - jag ville bara förbereda dig innan.

Det blev svart.... Jag grät... och handläggaren: Men nu får du lugna dej....

Resten av samtalet tänker jag inte återge, men jag önskar att jag hade spelat in det, från början. Efter det samtalet började min förtvivlade jakt på hjälp. Min lönehandläggare är fin och hennes kollega ännu bättre - hon hade inte hört talas om något sånt här på 12 år. Mitt fackombud fick satt mig i kontakt med en juridiskt kompetent ombudsman, och sköterskan på vårdcentralen gav mig fem minuter hos min läkare på torsdagen. när min man kom hem så sa han: Vi säljer bilen. Det ordnar sej. Åh vad jag älskar honom, och inte bara för att han vill sälja min bil. Men trots detta kändes det ändå bottenlöst, svart och fruktansvärt att jag skulle kunna bli återbetalningsskyldig eftersom jag har arbetat 2 respektive 4 timmar och inte 1.5 timmar respektive 3 timmar 15 minuter. Eftersom jag, min chef och mitt fackombud räknade utifrån 40 timmar/vecka=100%.

I går, torsdag, sjukskrev jag mig eftersom jag inte sovit bara började gråta utan anledning. Efter lunch ringde handläggaren igen - Jag har räknat lite fel... Det finns tydligen en regel som jag hade missat. Jag fick reda på detta efter vårt samtal i går, men jag ville inte störa dig mer, så jag ringer i dag för att tala om att du inte har gjort något fel, utan det är vi som gjort fel.

Jag började gråta igen... Och hon: Men lugna dej....

Jag blev sjukskriven av min läkare på heltid några dagar och hoppas att jag hittar stabilitet igen...

Likes

Comments

​Enkelt uttryckt - vi befinner oss i den där påfrestande mellanperioden just nu när vi helt enkelt inte vet hur det blir. D.y har packat en flyttlåda med hushållsgrejorna som han har fått vid studenten och de tidigare åren. Där finns lite av varje, men ännu inga glas (får inte glömma att åka till IKEA!) så han känner att han kan klara sig själv(Och dessutom behöver han redskap och brödkniv...) om han kommer in på någon av utbildningarna som han har sökt på annan ort. Själv är jag vacklande i hur det kommer att kännas om han flyttar ut i augusti. Det känns som de senaste veckorna varit en kraschkurs i vuxenblivandet efter det långsamma vuxnandet under gymnasiet. (Själv drog jag till Strängnäs på nåt riksmöte för ungdomar utan att känna någon när jag gick i tvåan, eller trean på gymnasiet. Jag hängde med ytligt bekanta killar till Norge, fast då var ju min BFF med - så det kanske inte räknas... Och jag åkte utan att meddela mina föräldrar både till Göteborg och Stockholm - allt enligt principen det är bättre att be om förlåtelse än att bli förbjuden.)

De senaste veckorna har han varit på intervjuer för eventuella utbildningar till hösten. En av dem innebar att han fick åka iväg över dagen till Malmö, där han knappt varit med oss föräldrar, och leta sig fram till skolan. Där gruppintervjuades han och fick också reda på att de kollade extra på hur väl de fungerar i grupp med problemlösning. 

Just nu har jag lust att ropa ut till alla jag känner att om, bara om, han kommer in i Skövde eller Malmö, kan han få sova hos er tills vi hittar en bostad? För det är ju så att jag vill ju lösa alla problem så fort jag ser dem, och helst inte uppleva de som några större problem.

Som om inte detta är nog med vuxenpoäng just nu så har han varit på Arbetsförmedlingen och anmält sig som aktivt arbetssökande... Det var oroligt innan han kom i väg i morse. Och jag som förälder blev ju inte mindre orolig när han kom hem och inte riktigt kan svara på vad som händer nu, utan hon ringer igen i augusti.... Hallå!!! Han behöver hitta ett jobb så han kan tjäna pengar, jag kan inte försörja honom i längden. Och någonstans anar jag att det är bekvämt att det finns ungdomar som inte skriker hjälp mej nu, men här finns en förälder med utmattning som viskar.... ---hjälp---

Likes

Comments

​Det är en konstig känsla, så här efter studenten. Vi överlevde, allihop och alltihop, trots känslan av risk för undergång och kaos som vi svävade runt i de sista dagarna före studentdagen. Nu befinner sig d.y i nästa nivå av limbo, innan han vet vad som händer här näst. Denna nivå innehåller tack och lov lite vila från allvaret. Nån kompis som tar studenten och vila hos farmor och farfar. Vi får försöka få till en mjuk övergång till vuxenallvaret genom en helgs sommarlov innan det är dags för nästa utbildningsintervju och träff på Arbetsförmedlingen. 

Under morgonen har vi varit på vårdcentralen där han till slut fått en läkartid. Han fick förklara varför det inte fungerar att de fortsätter skriva ut en medicin i depåkapsel som han förväntas dela, och att det blivit jobbigare med hans astma eftersom han inte fick receptet på den långtidsverkande medicinen utskriven en gång till via telefon eftersom jag ville att han skulle få träffa en läkare. (Vilket han inte gjort på två år, trots att jag frågat sjuksköterskorna om det gick att få tala med en läkare om doseringen av hans melatonin.) 

I den bästa av världar skulle vi inte behöva leva med frustration över småsaker som äter stora mängder energi, men nu lever vi i den här världen där man inte kan vara sjuk/behövande när man är i kontakt med vården och vi får förklara för läkaren/sköterskan hur det är tänkt att medicinen ska fungera. D.ys briljanta iakttagelse att han ständigt tar en för låg dos av medicinen som ska hjälpa honom att sova hela natten, detta har lett till att han somnar sent och vaknar tidigt, och ändå har han klarat gymnasiet kändes bra i sammanhanget. Det stämmer, trots att en del saker inte flutit optimalt så har han faktiskt tagit studenten - gått ut gymnasiet med kompletta betyg - och vi föräldrar har all rätt att vara stolta över honom. Vi kom faktiskt ut på andra sidan.

Likes

Comments

​En sak som är komplicerad när man är förälder till ett barn som inte är NT är det där med att ens barn inte alltid får vara med. Det kan bero på att barnet inte klarar av det som ska hända - som utfärder eller stora event, eller det kan vara kalasinbjudningar som inte ligger på hyllan på dagis när de andra har fått en. Men oavsett vad mitt barn utesluts ifrån och varför uteslutningen sker så gör det ont. När det finns en rimligt förklaring så blir det en liten tomhet, ett litet hål i hjärtat ändå, men det är bara att gilla läget. Det är värre med de gånger när det handlat om okunskap eller till och med mobbing.... Det gör så mycket ondare långt efteråt. Därför så gör det ont igen varje gång jag inte vet varför han inte är med, innan jag tagit reda på vad - hur - varför. 


Det är inte bara det mobbade barnet som får ärr - även föräldrar kan få så fruktansvärt smärtsam ärrvävnad.

Likes

Comments

Jag satt och tittade på ett avsnitt av Criminal Minds. Det var ett avsnitt som bland annat handlade om använda Bibeln som slagträ för att kunna bete sig illa mot vissa människor. Först blev jag lite ledsen, för det är inte så som jag vill att den framställs, sedan så mötte agent Rossi det hela med att citera ett Jesus-ord, Johannesevangeliet kap 13 vers 34:" Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra. Så som jag har älskat er skall också ni älska varandra. "

Det är inte lite som Jesus tänker att vi ska klara av... Samtidigt så är det här så fantastiskt, jag ska känna kärlek, inte hata/avsky/döma. Och tänk att författarna till det avsnittet valde att lyfta fram ett bibelord som jag gärna försöker klara av att uppfylla, även om det är svårt en del gånger.

Likes

Comments

Alla har vi svårt att motivera oss till att göra saker som vi inte vill, eller hur? Det krävs struktur och att bestämma sig för att att få saker gjorda. Nu är detta oftast enklare för de som är NT än för aspiesar. Aspiesar har generellt väldigt svårt att hitta energi för att göra något som är/känns meningslöst. Ett sätt som äntligen fungerar för d.y är att bestämma hur länge han måste hålla på och göra det han absolut inte kan/orkar/uppfattar som onödigt. Det har tagit många år att komma hit, och vi har passerat alla dumma fallgropar som "alla uppgifter måste lösas" och "det är inte klart förrän kapitlet är slut". När vi till slut kom fram till att det bara slet ut oss och ledde till jobbiga låsningar för d.y när det handlade om ämnen i skolan som redan var jobbiga. Men den allmänna inställningen var att han skulle göra lika många uppgifter som alla andra, och samma. Det kändes extra tufft som förälder när vi till slut fick svar, i åk 9, på vår fundering om han är dyslexisk och svaret var ja. När vi första gången tog upp frågan med specialpedagogen i åk 4 så var svaret att han inte skulle behöva någon mer diagnos eftersom han var berättigad till hjälp. Så här efteråt så vet vi att om vi hade fått handledning med arbetsmetoder för läxläsning, hans utredning blivit klar i tid för att han skulle kunna hinna lära sig använda hjälpmedel före gymnasiet och vi inte hade behövt lägga energi på att tala om för rektorerna att Asperger inte växer bort och det inte är okej att hänvisa till ekonomin när man vill dra in nödvändigt stöd i grundskolan så hade livet varit annorlunda för oss alla.

Men det viktigast just nu är att d.y har lärt sig att om han delar upp uppgifter som känns tråkiga och meningslösa i mätbara tidsperioder så klarar han av att arbeta under den uppmätta tiden. Han kan göra tråkiga och till synes meningslösa saker när han vet att det finns ett slut. Och det blir ännu bättre om han dessutom vet att det är okej att göra något kul en stund.

Likes

Comments

​För några år sedan var vi på bilsemester med familjen och vi ville inte tanka i Tyskland. Det ledde till att vi "hostade" in på första tänkbara tankstation i Danmark. Just nu är min "tank" nere på reserven, och det är risk för "hostningar" om inte det jag gör för att dra ner fungerar. När man som utmattad aspieförälder (Jo det gäller säkert alla utmattade.) försöker komma tillbaka så uppmuntras vi att vara mer uppmärksamma på signaler för att inte trilla så djupt igen. Vi uppmanas att uppmärksamma vår familj och vår arbetsgivare så att vi kan få hjälp. Vi förväntas också fixa att be sjukvården om hjälp - i tid. Så vi ska klara av att själva inse att vi är sämre, be om hjälp fastän många av oss är vana vid att vara "last man standing" i tuffa situationer. #duktigflickamednpf  Nu har jag tagit hjälp av familjen. (Som att vi firade d.ys födelsedag med grill hos mina fina svärföräldrar.) jag har flera gånger talat om för min chef att jag är tröttare igen och inte orkar med (Tyvärr har jag svårt att backa om jag har tagit på mig något - då ska det genomföras.) och jag har ringt min vårdcentral för att försöka få tag på min läkare. (Men du pratade ju med henne i förra veckan, behöver du verkligen prata med henne igen, så snart?) Jag har på olika sätt de senaste veckorna försökt minska ner, vila igen, fylla på reserverna - vad man nu kan kalla det, men det verkar inte fungera så bra som jag hoppas. Just nu består mitt stresspåslag inte bara av min egen utmattning utan även d.ys student och allmän oro för framtiden. Jag fortsätter dra mig fram genom att ta ett delmål i tagen, jag får inte bryta ihop riktigt ännu, först måste jag... samtidigt som jag väntar på att de ska ringa tillbaka från vården.

Likes

Comments

Jag jobbade i barnomsorgen i 15 år. Det var fantastiskt roligt och jag lärde mig massor om och av människor, både små och stora. En återkommande grej var att träna tålamodet. Det finns många skojiga historier som vandrar runt, som den om gummistövlarna och vantarna. Den är synnerligen realistisk. Men det som prövar mitt tålamod just nu, eller snarare som jag helst vill vara klar med är framtiden för mina barn. D.Y tar studenten om en månad och vi har ingen aning om vad som händer sen... Han har sökt utbildningar och har en träff på AF inbokad, men vad som kommer att hända vet ingen av oss. Det är helt i sin ordning, men det gör att vi är lite oroligare, lite tröttare.

Det är inte alls ovanligt att människor med NPF tänker för mycket och försöker tänka ut i förväg hur man ska bete sig och vad som kan komma att hända. Det är naturligt att ha en plan att förhålla sig till, och det kan ge ett visst mått av trygghet, om än falsk trygghet. Falsk så tillvida att det inte alls är säkert att det blir så, och det kan göra det svårare att hantera om utfallet blir annorlunda.

Dessutom så vill ju jag, som vilken förälder som helst, att allt ska bli till det bästa för mina barn, utifrån deras förutsättningar. Tyvärr kan jag inte göra mer än jag redan gör, känns det som, hur gärna jag än sen vill.

Just nu önskar jag bara att framtiden kunde komma en bit till på väg...

Likes

Comments