View tracker

Hej igen!

Nu har vi redan kommit till tredje advent - så härligt. I år ser jag extra mycket fram emot jul, vilket också ger uttryck i mina val av recept. Denna vintern fick jag dessutom möjligheten att delta i vår släkts årliga brödbak - ett recept som nu har bakats i fyra generationer! Vi bakade både tunnbröd och ett mjukare sirapsbröd hemma hos min farmor Margaretha.


Farmor Edits Tunnbröd
Ingredienser:
1l vatten
1hg jäst
150g Milda eller 1,75dl Rapsolja
1msk salt
1dl socker
1 påser malda brödkryddor
Vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt eller vad man har hemma. Farmor doserade tills hon tyckte degen såg ut att ha lagom konsistens.

Tillagning:
1. Lös upp jästen i de fingertempererade (37 grader) smöret och vattnet
2. Blanda torrvarorna för sig och vänd sedan ner, lite åt taget, i er hushållsassistent/KitchenAid
3. Låt jäsa i ca 30 min, eller tills degen fått dubbel storlek
4. Dela brödet i ämnen och kavla sedan tunt med kruskavel
5. Lägg brödet på ett träfjöl (bohusländska) och picka några hål på degen
6. Baka brödet på elektrisk bakhäll, vänd ett par gånger tills den blivit knaprig.
7. Låt lufttorka på plåtar, förvara sedan torrt och kallt.

Ediths mjuka sirapskakor
Ingredienser:
1l vatten
1hg jäst
2dl socker
250 gram Milda
2 tsk salt
2kg vetemjöl
kardemumma
Ca 1dl brödsirap
1/2 dl bryggt kaffe
1/2 dl julmust

Tillagning:
1. Lös upp jästen i de fingertempererade (37 grader) smöret och vattnet
2. Blanda torrvarorna för sig och vänd sedan ner, lite åt taget, i er hushållsassistent/KitchenAid
3. Låt jäsa i ca 30 min, eller tills degen fått dubbel storlek
4. Dela brödet i ämnen och kavla sedan ut med kruskavel. Kan få jäsa även på plåten, men inte nödvändigt
5. Lägg brödet på ett träfjöl (bohusländska) och picka några hål på degen
6. Baka brödet på elektrisk bakhäll, vänd ett par gånger tills den den fått en jämnbrun yta
7. Blanda sirap, kaffe och julmust i ett glas. Pensla sedan brödets ena sida med blandningen, när kakan är färdigbakad

(Om man inte har tillgång till bakhäll kan brödet bakas i ugnen på högsta värme eller i stekpanna)

Recept bakat på kärlek.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Hej vänner!

Här kommer ett fotoinlägg från när jag och min mamma deltog på kransbindning på Gunnebo Slott. Detta är väldigt enkelt att göra hemma på egen hand, men det är ändå en särskild känsla att åka ut dit och skapa tillsammans. Julstämningen är på topp när man samlas för kransbindning i ett gammalt stall med halm över golven, hästar och getter ute på gården, tända ljus och dofter av gran och annan grönska. Underbart! Hoppas ni inspireras lite inför julhelgerna, kram.

Likes

Comments

View tracker

Idag äter jag lunch tillsammans med min väninna på Vallgatan 12. På menyn står Polenta med ungsgratinerade grönsaker. Rätten serverades med en len tomatpesto, så fantastiskt gott! Att ta vin till lunchen indikerar på ledig helg - så härligt. Nu njuter vi.

Ha en skön lördag vänner!

Likes

Comments

För er som tyckte om förra inlägget, följer jag upp med ytterligare ett tips på gåvor du kan ge bort inför julen. Till glöggen är det vanligt att bjuda på pepparkakor - som för övrigt är en av julens höjdpunkter i matväg, enligt min mening haha! Men ibland vill man välja ett nyttigare och till och med glutenfritt alternativ. Då passar det hemmagjorda fröknäcket perfekt.

Fröknäckebröd

Ingredienser:
4dl Majsmjöl
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl pumpafrön
1 1/2 dl solrosfrön
1 dl olivolja
5 dl kokande vatten
Flingsalt - till garnering
(För en liten sats, halvera receptet och tillaga på två plåtar istället för fyra)

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Lägg alla ingredienser i en bunke tillsammans med det kokande vattnet. Blanda om ordentligt.
3
. Fördela smeten på fyra plåtar. Kavla ut smeten mellan två bakplåtspapper.
4. Sporra ut ett rutmönster och strö flingsalt över smeten
5. Grädda mitt i ugnen i 60 minuter.
6. Låt svalna, bryt upp knäcket och servera i cellofanpåsar.

Gör någon riktigt glad nu inför julen och bjud på något gott att äta! 

Likes

Comments

Godmorgon!

Andra advent är väl firat och snart till sin enda. Redan imorgon ska vi tända tredje ljuset och julen är snart bara dagar ifrån oss. Hur fort går inte tiden egentligen?

Igår när jag var ute och handlade julklappar kom jag i stämning för julmys. Så på eftermiddagen, när det blev för kallt för att vandra omkring på stan, bestämde jag mig för att alla gåvor inte måste köpas, utan några kan faktiskt skapas! Så i ett hus fyllt av tända ljus, julmusik och dofter från vår nyintagna julgran, började jag med lite hemmagjorda julgåvor.

Pepparkaksgranola

Ingredienser - måtten gäller för en bakplåt:

6-8dl Fiber havregryn eller glutenfria gryn (största mängden utgörs av detta)
1/2 dl kokos
1/2 dl Linfrön
1/2 dl Pumpakärnor
1/2 dl Solrosfrön
1/2 dl Hasselnötter
1/2 dl Valnötter
2 msk m
ald kanel
2 msk mald ingefära
1 msk m
ald kryddnejlika
1 msk m
ald kardemumma
1/2-1 dl honung (eller Stevia, som sötning)
1/2-1 dl russin
1/2-1 dl tranbär

Notera: du kan variera mängderna helt efter tycke och smak, detta är bara en rekommendation :) Jag har tillexempel gärna rikligt med bär i min granola. Så personligen landar jag säker på minst 2 dl bär per plåt haha.

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Häll alla gryn och frön i en bunke och tillsätt alla kryddorna samt sötning.
3. Koka upp vatten och häll på lite i taget. Blanda om och knåda blandningen ordentligt med händerna, så att allt får jämnfördelad smak av kryddorna.
4. När blandningen "klumpar sig" är det dags att bre ut granolan på en bakplåt. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min, rör om 2-3 gånger.
5. Ta ut och låt kallna. Blanda sedan om granolan och tillsätt bär, nötter och annan önskad ingrediens.
6. Förvara i burkar och trä om ett vackert band - en perfekt julgåva är färdig!

God Jul!

Likes

Comments

Hej vänner,

Idag är det Test-Tisdag - vilket innebär att jag prövar på någonting helt nytt! Dagen till ära lagar vi sicilianskt, med heta och smakrika inslag från färsk chili, vitlök och kapris.

Det lustiga är hur jag kom fram till att laga just denna rätten. Av en ren slump skiftade eftermiddagens inriktning från julklappshandel till att utforska en asiatisk livsmedelsbutik. Helt oplanerat valde jag alltså mat före klappar... ett bra val tycker jag nu i efterhand ;) 
När jag kom in i affären var jag helt lost, haha! Butiken var avlång, fullt med kylskåp och välfyllda hyllor som klädde väggarna. Den starka lysrörsbelysningen fick de kinesiska tecknen på råvarorna att blända mig. Jag kände mig otroligt okunnig, haha. Jag förstod knappt vad jag kollade på? Men samtidigt blev jag väldigt nyfiken och bestämde mig för att köpa det första jag var 100% säker på vad det var. Det lustiga var att jag fick gå igenom halva butiken tills jag fann det - färsk, röd chili. SÅ, med en råvara som utgångspunkt har vi nu Siciliansk Caponata!

Ingredienser:
2 msk kallpressad olivolja, samt lite att ringla över vid servering
1 stor aubergine, skuren i stora tärningar
1 röd paprika, urkärnad och skuren i stora tärningar
2 tsk torkad oregano
2 st små, färska röda chili (alternativt 1/2 tsk torkad chiliflingor)
2-3 vitlöksklyftor, skivade
1 gul lök, finhackad
1 liten näve färska myntablad, finhackade
1 liten näve färsk persilja, finhackad
4 mogna tomater, skurna i stora tärningar
1 stor näve (ca 4 dl/250g) gröna, urkärnade oliver
4 msk kapris, avrunnen
2 msk äppelcidervinäger

Tillagning:
1. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. (Doften som kommer när oljan är ordentligt het - är den inte fantastisk? Det är nog en av mina favoritdofter! Då kurrar magen till lite ordentligt...)
2. Ös ner aubergine, paprika, oregano och chilin och stek på medelvärme i ca 5 minuter. Rör om då och då.
3. När auberginen och paprikan har fått färg runt, om är det dags att tillsätta vitlök, gul lök och större delen av persiljan och myntan. Stek i ytterligare 3 minuter och rör om då och då.
4. Tillsätt sedan tomater, oliver, kapris och äppelcidervinäger och låt sjuda i ca 20 minuter, eller tills att auberginen känns riktigt mjuk.
5. Garnera med persilja och mynta och ringla gärna lite olivolja över före servering. En bit surdegsbröd jämte är som pricken över i:et. Smaklig måltid!

Likes

Comments

Godmorgon kära läsare,

hoppas ni har en ljuvlig morgon. Om inte, här får ni ett recept på hur ni kan ändra på detta! Lyxa till torsdagen med en snabblagad och nyttig frukt-frukost. Varför inte starta dagen med c-vitaminer, proteiner och fibrer? Idag äter jag havregrynsgröt med hallon, granatäpplekärnor, solroskärnor och linfrön. Toppa med ett grovt knäckebröd med ett skivat, svenskt äpple ovanpå. Strö lite kanel över och voilá - frukosten är serverad!

Ingredienser:
1 dl havregrynsgröt
2-3 dl vatten
1krm salt
1 dl hallon
1 tsk linfrön
1 tsk solroskärnor
1 svensk äpple (Jag väljer gärna "Ingrid Marie")
1 grovt knäckebröd (
Jag väljer gärna Wasa knäckebröd Sport)

Tillagning:
1. Mät upp havregryn, salt och vatten i en kastrull
2. Låt havregrynsgröten först koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda i 2-5 minuter.
3. Toppa med önskat tillbehör och servera rykande varm!

Ha en fin dag!

Likes

Comments

Buongiorno! Även idag inspireras jag av det italienska köket - en slump? Faktiskt inte. Min kära mamma har sina rötter från Italien, något som avspeglas i mina val av matlagning. Däremot älskar jag att utmana mig, så jag väver gärna in andra länders matkultur i min vardag. Men dagen till ära så lagar vi italienskt!

Ingredienser:
5 burkar krossade tomater (ca 400g)
1 gul lök
2 morötter
1/2 rotselleri (ca 300g)
5-6 vitlöksklyftor (Jag vet, det är en hel del - men våga testa! Det smakar fantastiskt tillslut.)
1 1/2 dl grönsaksfond
2 liter vatten
1 dl olivolja
3st stora, kryddstarka korvar
2 stora tomater (skållade)
2 msk hackad basilika
1 msk torkad timjan
1 msk paprika pulver
salt och peppar

Tillagning:
1. Skala och hacka lök, morot, rotselleri och vitlök
2. Fräs olivoljan i en stor, djup kastrull i 5-10 min
3. Samtidigt lägger du tomaterna, som fått ett stort snitt i sidan, i hett vatten i 1-3 minuter. Plocka sedan ur tomaterna och skölj under kallt vatten. Pilla sedan försiktigt av skalet och skär de i små bitar.
4. Skala och skiva korven
5. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka under lock tills grönsakerna är mjuka, ca 25 minuter.
6. Smaka av med salt och peppar. Klipp lite persilja över och servera direkt!

Likes

Comments

Hej vänner,

Idag kommer jag med glada besked! För några veckor sedan nu lanserade tidningen ELLE Mat & Vin en tävling som jag valde att ställa upp i. Tävlingen gick ut på att lägga upp en bild på sitt bästa eftermiddagsfika - och vid det här laget vet ni nog hur mycket jag älskar rotfrukter. Så självklart bakade jag ett rotfruktsbröd (se recept i tidigare inlägg), vilket jag sedan la ut på instagram. Och vips som det var damp det ner någonting i min brevlåda...

...Så tillsammans med fyra andra kvinnor delade jag vinsten av Anette Rosvalls nya bok Afternoon Tea!

​Jag är så tacksam och glad för denna vinst! Detta känns verkligen som ett steg i rätt riktning. Som ett kvitto på att min passion och nyfikenhet på mat, råvaror och smakkombinationer lönar sig! Åh, jag är så lycklig - nu ska det lagas och bakas mina vänner. Bara vänta och se ❤

Likes

Comments

Hej MatÄlskare!

Idag kom den första snön till min lilla stad - och jag kunde inte bli mer lycklig! Jag älskar verkligen vintern. Det är delvis min favorit årstid på grund av att min födelsedag ligger i slutet av november (lagom egenkär där va? Haha) Framförallt tycker jag så mycket om vintern för den härliga mattradition och gemenskap som uppmärksammas särskilt när kylan smyger sig på.

Nu innan advent firas in och de typiska "temarätterna" dyker upp, passar jag på att laga lite värmande måltider istället. Idag kommer jag dela med mig av ett härligt, kulinariskt recept som jag börjat uppskatta allt mer. En krämig och smakrik linsgryta, inspirerad av det färgstarka Indien - både i smak och färg!

Indisk Linsgryta

Ingredienser:
4 sötpotatisar
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1-1 1/2 persimon (Går bra att ersätta med äpple, om man föredrar det bättre!)
1 msk riven ingefära
1 msk gurkmeja
2 tsk kardemumma
1/2 tsk chilliflakes
2 morötter
4 dl röda linser
1 l vatten
1 tsk havssalt
2 tomater
ca 1 dl granatäpple kärnor

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Skär sötpotatisen i klyftor och placera i en ungssäker form. Låt de bakas i ugnen i ca 45 - 60 min, eller tills de har en lite frasig yta och känns helt mjuka inuti.
- Förbered linsgrytan under tiden potatisen bakas i ugnen -
3. Finhacka vitlök, gul lök och persimon frukten.
4. Skiva eller riv morötterna grovt. Skiva tomaterna och lägg dessa åt sidan.
5. Sätt en stor kastrull, med tjock botten, på medelvärme.
6. Fräs lök, vitlök, persimon, ingefära, gurkmeja, kardemumma och chilliflingorna ett par minuter tills löken mjuknat. Vid det här laget kommer ditt kök dofta fantastiskt av alla kryddor!
7. Tillsätt morötterna och linserna och låt steka i ytterligare två minuter.
8. Häll på hett vatten och saltet och rör om. Då det börjar koka, sänk värmen och lägg på locket.
9. Låt det sjuda i ca 15-20 minuter. Rör om då och då så att linserna inte bränner fast i bottnen.
10. Kika på konsistensen och smaka av mot slutet. Tillsätt eventuellt mer vatten eller någon av kryddorna och du vill framhäva någon arom mer än den andra.
11. När linserna är helt mjuka, dra av dem från plattan och tillsätt tomaterna och rör om.
12. Ta ut potatisen ur ugnen och servera de tillsammans, rykande heta. Toppa smakupplevelsen genom att strö granatäpplekärnor över linsgrytan - sen var det klart. Smaklig måltid!

Hoppas denna smakrika, vegetariska rätt värmer er i kylan där ute!

Likes

Comments