mat & bakverk

Hej! Nu var det ett bra tag sen jag uppdaterade bloggen, lite mer än en månad faktiskt haha! Det beror på at det blev väldigt mycket i slutet av maj och har sedan dess inte kommit igång. Men nu är det dags! Sedan mitt senaste blogginlägg har jag bland annat firat min vän Felicia som fyllde 18, bokat en resa och gått på sommarlov. Nu har jag bara ett år kvar i gymnasiet, och det känns kul och bra!

I helgen är det midsommar och det ska jag fira med mina vänner och min pojkvän. Vi ska åka till en av mina kompisar och fira hos henne, och dit tänkte jag ta med mig en tårta! Receptet på denna tårta tänkte jag att detta blogginlägg ska handla om. Grundreceptet har jag hittat i en tidning, men jag ändrade lite själv för att få den som jag vill ha den! Det är som rubriken lyder, en tårta med kardemumma och fläder som är toppat med färska jordgubbar.

Ingredienser

Tårtbotten

1 tsk hela kardemummakärnor

2 1/2 dl vetemjöl

2 dl strösocker

1 tsk bakpulver

1/2 tsk bikarbonat

1/2 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

1 dl vaniljyoghurt

2 msk rapsolja

1 dl stark flädersaft (1/2 dl vatten, 1/2 dl flädersaft)

Frosting

125 g färskost

2 1/2 dl vispgrädde

1 dl strösocker

2 msk vaniljsocker

1/2 dl flädersaft (ej utspätt med vatten)


Gör såhär

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en rund form. Stöt kardemummakärnorna i en mortel.

2. Blanda alla ingredienser till tårtbotten i en bunke.

3. Häll smeten i formen och ställ in i mitten av ugnen i 18 minuter. Den ska vara lite kladdig, men inte ogräddad. Känn efter med en provsticka. Låt sedan svalna ordentligt i formen.

4. Vispa ihop alla ingredienser till frostingen till en ganska fast konsistens. Frostingen ska vara enkel att spritsa ut på tårtbotten. Dekorera med färska bär!

I grundreceptet var det inte flädersaft i toppingen, men jag valde att lägga till det själv för att få mer smak av fläder. Jag tycker annars att kardemumma kan ta över väldigt mycket, men detta gjorde att det jämnade ut sig perfekt! Jag valde även att dekorera med jordgubbar, men andra bär fungerar ju lika bra!

Trevlig midsommar!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

träning

Hej igen! Nu var det ett tag sen jag skrev igen haha, men nu är jag tillbaka. I min nästa inlägg kommer jag att skriva om sista dagarna i Polen, men jag börjar med detta kortare inlägg istället! Igårkväll var jag ute på en löprunda i ett naturområde nära där jag bor. Det var så skönt att komma ut och springa när det var så fint väder och så varmt! I vanliga fall är inte in favorit träningsform att "gå ut och springa" men när det är så fint väder och med en podcast i öronen så är det verkligen skönt.

Nu gör jag mig ordning bara och om en timme ska jag åka till jobbet. Ta hand om er!

Likes

Comments

Resor

Hej igen! Idag var vi som sagt i mitt förra inlägg på en guidad tur i Krakow. Vår guide pratade svenska vilket var jätteskönt, då man inte behövde koncentrera sig lika mycket på att fokusera på språket, utan kunde titta runt samtidigt och verkligen förstå allt. Engelska funkar ju egentligen lika bra, men det känns alltid extra skönt när det är på ens modersmål. Vi gick som sagt i de gamla judiska kvarteren, gamla gettot som nazisterna skapade under andra världskriget och Schindler's fabrik. Vi fick höra väldigt mycket historia och det var verkligen en intressant rundvandring! Jag är väldigt intresserad av historia och tycker om att lära mig nya saker, så jag gillade denna tur mycket. Till lunch åt vi på Pizza Hut och sedan fortsatte vi rundvandringen i gamla stan i Krakow. Tyvärr var det dåligt väder idag, det var kallt och regnigt men det gick bra ändå.

Nu sitter vi bara i vårt rum och hänger, vi är alla trötta efter idag då vi gick ungefär 6 timmar och imorgon ska vi upp tidigt för att shoppa! Tycker verkligen om den här staden, den är verkligen fin och alla hus är så fina! Jag älskar att ta kort på hus med fina färger så jag har ganska många såna bilder haha!

  • Resor
  • 197 Readers

Likes

Comments

Helloo!! Igår flög jag till Krakow, Polen med en del från min klass. Mina kompisar och jag sover i samma rum, ett 8-bäddsrum då vi är 7 st, på ett hostel vi ska bo på och vi stannar tills fredag! Flyget tog inte ens 2 timmar vilket var så skönt. När vi kom fram till Krakow åkte vi med buss till hostelet och fick våra rum. Vi köpte subway och åt på rummet innan vi gick och la oss!

Idag har vi kollat runt lite i Krakow och sen var vi på Galeria Krakowska i några timmar, vilket är en galleria med ungefär 300 butiker. Jag köpte ingenting idag, men på torsdag har vi en fri dag och då ska vi tillbaka dit! Nu är vi på rummet och vilar lite innan vi ska ut igen och gå i de äldre judekvarteren i Krakow.

Imorgon kommer vi vara med på en rundvandring i stan där vi kommer att få se de gamla gettonen, judekvarteren och Schindler's factory. Det kommer att bli väldigt intressant men troligtvis väldigt tungt och jobbigt också, då man påminns om allt hemskt som hände.

På fredag kommer vi att besöka Auschwitz och Auschwitz-Birkenau. Det kommer också att bli intressant men troligtvis oerhört jobbigt. Jag har besökt ett mindre koncentrationsläger för några år sedan utanför en annan stad i Polen och det var jobbigt. Men även om det är jobbigt så tycker jag att det är bra att se för att få mer förståelse.

  • 260 Readers

Likes

Comments

vänner, pojkvän & familj

Hello! Igår hade jag en väldigt bra dag. Jag träffade min vän Vilson, vilket var typ fem månader sen sist. Vi har känt varandra hur länge som helst och det är så kul att vi fortfarande håller ihop så bra, även om vi ses sällan. Vi känner varandra så bra och det är verkligen en vän jag aldrig vill förlora.

Vi gick på en promenad runt i Örebro bara i ungefär en timme och sen gick vi och drack kaffe på ett café i stan. Det var skönt att kunna sitta ute dessutom utan att det blev kallt, längtar så till sommaren! Sen gick vi bara lite på stan i affärer och kollade innan jag åkte hem till mig och Vilson till sig.



Likes

Comments

mat & bakverk

Hej! I det här inlägget tänkte jag skriva receptet på efterrätten vi gjorde på påskafton. Detta recept är inte exakt utan det är bara att göra lite som man vill och smaka av.

Ingredienser

300 g färskost
5 dl grädde
Florsocker
Vaniljsocker
Citron
Passionsfrukt
Jordgubbar
Digestivekex

Gör såhär

Blanda färskosten med vispad grädde och rör ner florsocker och vaniljsocker. Pressa citronen och smaka av. Krossa digestivekexen och lägg smulorna i botten av glas, klicka på smeten. Toppa med jordgubbar och passionsfrukt!

Tips

När jag krossar digestivekex brukar jag lägga de i en plastpåse och knyta ihop den och sedan krossa dem för att det ska gå lättare och snabbare.

Likes

Comments

vänner, pojkvän & familj

Hej och glad påsk! Vi i min familj brukar alltid äta den traditionella påskmaten men i år ändrade vi oss och åt istället hasselbackspotatis, oxfilé i sås med en sallad till. Jag tycker att detta var mycket bättre, då jag tröttnar snabbt på den traditionella maten. I år träffades vi bara med familjen och min pojkvän Jesper och min systers kompis Märta.

Vi åt också en efterrätt som är supergod som vi gjorde mycket förut på nyårsafton. Jag kan göra ett annat inägg där jag skriver receptet på hur man gör detta!

Ikväll ska vi nog bara chilla och titta på film tror jag, kanske gå ut på en promenad.

Likes

Comments

mat & bakverk

Godmorgon! Igår kväll var jag på bio med pappa, en film som hette "sameblod". Jag gav honom en present när han fyllde i januari att vi skulle gå på bio så det var dags nu! I helgen bakade jag och min pojkvän en citronpaj med maräng som jag tänkte lägga upp receptet här.

Ingredienser

Pajdeg

75 g smör

1/2 dl florsocker

2 & 1/2 dl vetemjöl

1 ägg

En nypa salt

Citronkräm

2 dl socker

3 ägg

2 äggulor

100 g smör

2 citroner, rivet skal och saft

Maräng

2 äggvitor

2 dl socker

Gör såhär

Rör ihop ingredienserna till pajdegen tills det blir en fast deg. Tryck ut degen i en pajform och låt den vila en stund. Sätt ugnen på 200 grader och grädda pajskalet i cirka 10 minuter i mitten av ugnen. Låt den svalna.

Blanda socker, ägg och citron i en kastrull och sjud på svag värme under ständig omrörning tills krämen blivit tjock. Var försiktig med att inte ha för hög värme, då äggvitan kan koagulera. Ta sedan kastrullen från värmen och häll i det smälta smöret. Låt svalna en stund och bred sedan ut krämen i pajskalet.

Vispa äggvitorna med 1 msk socker tills det blir ett fast skum. För att kontrollera att det är tillräckligt fast kan du testa att försiktigt vända bunken och se att skummet inte rör sig något. Koka resten av sockret med 1/2 dl vatten tills det har kokat en liten stund, se till att ständigt röra om. Häll sockret i äggvitan under vispning i några minuter tills smeten svalnat. Häll marängsmeten i en spritspåse och spritsa ut små marängtoppar på citronkrämen. Ställ sedan in pajen i ugnen igen i cirka 3 minuter, tills topparna har fått lite färg.

Voilà!

    Likes

    Comments

    mat & bakverk

    Hellooo, två inlägg på samma dag haha, kompenserar att jag var borta ett tag. Jag har senaste veckan börjat göra mycket smoothies som frukost/mellis eller på kvällarna istället för att äta något onyttigt. Denna smoothie är hittills in favorit. Den är väldigt söt och uppfriskande och om du gillar mango måste du testa denna. Den är väldigt enkel då det bara är två ingredienser.

    För cirka två glas

    2 apelsiner

    1 mango

    Gör såhär

    Pressa apelsinerna i en citruspress, elektrisk eller manuell.

    Skala mangon med en potatisskalare och hacka i små bitar.

    Mixa apelsinjuicen och mangon.

    Ställ in i kyl innan servering!

    Likes

    Comments

    foto

    Hej igen, det var ett tag sen jag bloggade nu! Efter att jag bloggade senast har det vart väldigt mycket kring mig i både Spanien, när jag sedan kom tillbaka till skolan och behövde jobba ikapp och så har jag även jobbat några pass på helger och nu i veckan. Jag har påsklov nu, vilket är så skönt då jag hinner jobba ikapp allting i skolan och bara ta det lugnt. Jag har känt att det var bättre att jag tog en paus från bloggen några veckor istället för att krysta ut blogginlägg, då tycker jag inte att det blir roligt längre utan mer som ett krav på mig själv. Jag tänkte börja där jag avslutade senast, alltså berätta vad vi gjorde i Spanien de sista dagarna och visar mycket bilder!

    På söndagen var det familjedag och jag och min spanska familj åkte till Barcelona. De visade mig den högstabergstoppen i Barcelona och där kunde jag gå runt och ta foton, det var verkligen så fint!! Vi åkte sen en typ lift/linbana ner till stranden och då kunde man verkligen se hela Barcelona från fönstren. Vi gick runt på stranden och de visade mig La Sagrada Familia. Vi åt tapas på en speciell tapas restaurang i gamla stan i Barcelona, vilket var en riktigt rolig upplevelse. Att få äta äkta tapas med en spansk familj och bara lära sig så mycket m kulturen på ett sätt som inte går att lära sig annars. Den här dagen var verkligen fantastisk, det kommer jag aldrig att glömma!

    Jag och min spanska värdfamilj! (förutom pappan som tog bilden)

    På måndagen var det dags för paddelsurfing och havskajak i Barcelona! Tyvärr var det inte lika bra väder den dagen, vilket gjorde att paddelsurfingen utfördes bland båtarna, där det inte var några vågor. Efter det gick vi till en galleria och shoppade!

    Tisdagen var sista dagen och då fick vi följa med till skolan igen! Vi fick presentera lite om Sverige och traditioner, bland annat lärde vi en spansk klass att dansa och sjunga små grodorna! På kvällen gick vi alla tillsammans till en park i Terrassa och hade en sista picknick. Det var supermysigt och ett riktigt bra avslut på veckan. På onsdagsmorgonen åkte vi tidigt från Terrassa med tåg till Barcelona för att komma till flygplatsen. Det var sorgligt att säga hejdå till alla, men jag vet att jag kommer att åka tillbaka till Barcelona och då kan jag träffa min spansk, Noelia, och hennes familj igen. Verkligen en fantastisk upplevelse. Får du chansen att vara utbytesstudent/funderar på en språkresa någonstans, GÖR DET! Du kommer inte ångra dig, jag lovar!

    Likes

    Comments