Jeg er en sucker for god mat. Virkelig. Favoritten er det middelhavske kjøkken, da spesielt det greske og tyrkiske. Heldigvis har albansk mat veldig mye til felles med disse så jeg mesker meg i matkultur fra andre land!
Idag derimot blir det oppskrift på tyrkisk Manti som var middagen vår idag. Nam! Dere bør prøve dette!


Deigen:
2,5dl mel
1 egg
1 ts salt
0,5-1dl vann
Alt dette blandes sammen til en forholdsvis hard deig. Vannet er sånn cirka, der må du se an hvor mye som trengs. Jeg brukte ca 7dl idag.
Når deigen er ferdglaget så lar du den hvile under ett fuktig håndkle i 20-30min mens du lager klar fyllet og yoghurtsausen. Skal blir cirka som emnet under. Jo lengre det står jo bedre "sitter" deigen.

Del opp emnet i 3 deler når det har hvilt ferdig, så er det lettere å håndtere.

Kjevle det tyyynt, og del opp i firkanter på 1,5-2cm. Midt på disse legger du fyllet, og kniper igjen fra motsatt side på alle fire kanter. (denne delen har jeg glemt å ta bilde av, selvfølgelig.)


Fyllet:

300gr kjøttdeig
1 løk, finhakket
Sort pepper og salt.
Bland alt godt sammen til kjøttdeig, løk og krydder er godt fordelt. Dette fordeler du på kvadratene du har skjært ut i deigen, og som sagt "kniper igjen"

Sausen:
500gr yoghurt
2 hvitløksfedd
Salt
Mos hvitløken og bland godt sammen.

Garnityrsaus:
50gr smør
1ts pul biber (chilliflak)
1ts tørket mynte
Smelt smøret, og bland i krydderet.

Etter deigen var kjevlet har jeg jo selvfølgelig glemt å ta bilde av resten før det var ferdig.

Se gjerne min Instafeed på siden her <----, der ligger bilde av ferdig resultat.

Bon apetit. Afiyet Olsun. Ju boft mir!

Blogg med mobilen - Nouw har en av de beste blogg verktøy på markedet - Klikk her

Likes

Comments

Nå som jeg er "tilbake" vil jeg skrive ett innlegg om noe som har engasjert meg endel den siste tiden. Når jeg sier engasjert så mener jeg gjort meg så eitrende forbanna at jeg tror det har kommet røyk ut av ørene på meg.

De fleste som kjenner meg vet at jeg er opptatt av rettferdighet. Jeg liker ikke å se folk urettferdig behandla eller bli forhåndsdømte. Det er bare feil i mine øyne, og ikke noe å hige etter.

Jeg er gjerne også som noen vet gift med en albaner. Ett av mine 2 lyspunkt i livet, virkelig, my life and soul.

Jeg er veldig fascinert av hans kultur. Jeg prøver å lære meg språket. Maten har jeg god kontroll på, og jeg er i begynnelsen av å kjøpe 2 nasjonaldrakter. Jeg ønsker å lære og forstå så mye som bare mulig for å forstå han hvor han kommer ifra, for å kunne svare på spørsmål vår sønn måtte ha om faren ikke er hjemme - rett og slett i respekt til min mann, og hans kultur som ikke er lik min. Akkurat slik har han også gjort med Norge, og norske ting

Til tross for dette så blir både jeg og min sønn utsatt for hverdagsrasisme ganske jevnlig faktisk. Jeg gjør en faktisk innsats i å forstå min manns kultur - det er ikke alt jeg liker, det er mye jeg ikke liker og jeg er ikke redd for å sette spørsmålstegn ved ting. Det er det enkelte som ikke kan akseptere. Det er også vanskelig for noe å akseptere at verden ville aldri ha gått fremover om man kun klamra seg fast til hva som en gang var for 50-60-70 år siden. Selvfølgelig; noen tradisjoner beholder man, men noen forkaster man også. Det er naturens gang.

Jeg bli allikevel sett på som ikke god nok, ikke akseptert og som om jeg skitner til den O'So store albanske "rase". Hvorfor? Joda, fordi jeg da ikke er albansk. For mitt pass er norsk, min nasjonalitet er norsk. Min sønn blir sett på som en ikke-albaner, en som ikke er akseptert av enkelte fordi moren er norsk. Da er han jo ikke albaner - vel, han er faktisk ikke bare albaner. Han er like mye norsk som albansk, og det er en utrolig nydelig blanding spør du meg! Vi blir begge avskrevet, forhåndsdømte og sett ned på i en slik grad fordi det flyter norsk blod i årene våre.

Det er visstnok ingen som er så gjestfrie som albanske kvinner, ingen som er så gavmilde som albanske kvinner. Ingen som er så vakre som albanske kvinner. Ingen som er så gode i senga som albanske kvinner. Ingen som er så flinke til å lage mat som albansk kvinner. Dere ser hvor jeg vil med dette? Det er ganske mange som mener at jeg ødelegger for at den rene albanske rase skal føres videre. Hvilken ren rase? Hvilken rase? Man er ett menneske, man er ikke sin nasjon. Man er ikke sitt flagg. Ikke skal man heller glemme at Shqiperia var under det ottomanske riket før jugoslavia. Jeg tør å påstå at ingen som er fra den delen av Europa er "rene". Ingen generellt fra Europa er "rene" lengre. Så og si alle land har vært okkuperte, eller har okkupert andre. Vi er alle mennesker, uansett hva passene våre sier.

Jeg tør faktisk å stadfeste at disse kvinnene og mennene som mener dette må gå i seg selv. Virkelig! Det er ikke noe som heter ikke god nok. Min sønn er mer enn god nok! Jeg er mer enn god nok! Mitt ekteskap er mer enn godt nok! Det som jeg derimot ikke syns er godt nok er at man kan lukke sine øyne for hva som skjer i verden. At man kan lukke øynene for alt annet en sin egen kultur. At man ikke er villig til å lære noe fra noen. At man tror alt annet en hva man har lært av mor og far er feil. Jeg har alltid blitt oppdratt til å ta mine egne valg basert på hvilken lærdom jeg tar til meg. Jeg har aldri blitt fortalt at mine valg er feil. Jeg har aldri ikke fått støtte for valg jeg har tatt.

Jeg blir oppriktig oppgitt av en slik trangsynhet, og jeg lurer ofte på hvilken stein enkelte ble oppvokst bak. Aldri i mitt liv om jeg vil videreføre mine frykter, følelser og mitt sinne til min sønn. Han skal få lov til å avgjøre sitt liv. Han skal alltid vite mamma elsker han, og at mamma alltid er der for han, ALLTID! Jeg skal ikke indoktrine min sønn til at mammas meninger, og valg er det korrekte. Det som er korrekt for meg er mest sannsynlig ikke korrekt for han.

Jeg vet når jeg leser dette at innlegget er smårotete, men jeg har skrevet det om ca 20 ganger og dette er det ryddigste jeg klarer. Dette er noe som irriterer meg og gjør meg så forbanna at jeg går lett i krigen for det. Jeg tolererer ikke at noen sier mitt barn ikke er godt nok fordi han er en mix. Jeg tolererer ikke at noen sier jeg ikke er god nok for min mann fordi jeg har feil pass, jeg tolererer generelt sett ikke at noen sier jeg ikke er god nok når jeg er meg selv


Dette bildet er riktig nok noen år siden(og blurry), men dette er min perfekte familie. Min perfekte blanding. Ingen skal komme her å fortelle meg at det ikke er godt nok.

Beklager litt rot, men når det kommer til saker som engasjerer meg så har jeg en tendens til å se rødt.

Likes

Comments

Nå har jo ikke jeg blogga på sikkert over 1år, og det kjenner jeg er helt greit. Jeg er fortiden sykemeldt, klarer ikke gjøre så mye hjemme og har da tid til å sette meg ned å ta livet litt mer med ro. Gikk igjennom alle de gamle innlegga mine igår, og sletta alt som ikke var oppskrifter. I dont know, jeg følte bare en trang til å starte scratch om jeg skal klare å opprettholde litt aktivitet her inne.

Livet går virkelig i ett for tiden med 150% jobb, en 4 åring som krever all oppmerksomhet så lenge han er våken og en mann som gjerne også vil ha litt oppmerksomhet når 4åringen er i seng. What can I say. Livet er travelt, men det er slik jeg liker det. Da skjer det noe hele tiden, og jeg har ikke tid til å senke meg nedpå mer en hva jeg selv vil.

Kommer nok mer "nyttige" innlegg fremover, men dette er mitt åpningsinnlegg for et aldri så lite comeback.

  • 38 Lesere

Likes

Comments

Krelan(ë) me duqa folkens!
Hvordan skal man egentlig beskrive denne retten her? Salta, klumpa pannekake? Jeg aner virkelig ikke! Det er hvertfall gammel albansk husmannskost, og en stor favoritt hos min mann.
Dritenkelt å lage er det også! Jeg lagde det for første gang idag, 2 ganger bare fordi det var så enkelt.

Han ble rimelig lykkelig på kona si når han kom hjem, og jeg fikk 8/10 på skalaen om hvor likt det var morens. Det er det høyeste ever!

Legger litt bilder under her av hvordan det ser ut underveis i prosessen.

Her kommer oppskriften for de som vil prøve seg. Gi meg gjerne en tilbakemelding om dere prøver da:)

Du trenger:
4dl kaldt vann
1dl melk
1dl smakfri olje
Mel
Stekeolje
150gr margarin
Fetaost

How to:
- Start med å fyre på ovnen til 220* slik at den blir ordentlig varm.
Hell litt olje oppi en ildfast form, og sett den i ovnen slik at oljen blir vaaarm. (Ta den ikke ut før du er klar til å helle røren oppi!).

- Lag røren av å blande det flytende sammen  først, og deretter tilsett mel. Miks dette sammen til en god konsistens.
Det er ikke helt enkelt å si hvor mye mel man bruker faktisk men det skal være semiflytende.  Ikke så flytende som pannekake, ikke så tjukt som kakerøre for å si det sånn.

- Når dette er mikset sammen, og den ildfaste formen med olje taes ut av ovnen så heller du røra oppi her. Man skal høre en freselyd når dette skjer!
Settes tilbake i komfyren på 220* i 30-50min, alt etter hvor tykk den er.

- Den er ferdig når det er en fin farge på toppen, litt mørkere enn gylden.

- Mens Krelanë enda står i ovnen så smelter du margarinen slik at den er klar til det er ferdigstekt.

- Når Krelanë er ferdig drar man den fra hverandre med 2 gaffler med en gang. Den skal være glovarm når dette skjer. Det blir en fin "smulehau" når du er ferdig. Her heller du margarinen over, fordel den jevnt:) Strø over fetaost og server.

Jeg serverte den med en enkel salat av kål, agurk, løk, eplecidereddik og olje idag.

Likes

Comments

Har noen av dere noen gang spist dessert på Hard Rock Café? Og da bestilt Chocolate Fudge Brownie? Vel, det har hvertfall jeg og jeg lengter tilbake hver dag. Det var så godt at en dag for en liten tid tilbake fikk jeg nok - jeg plagierte hele desserten, og naila det! Så her har dere "oppskriften" på Chocolate Fudge Brownie :)

Du trenger:

1 pose Brownie mix, eller hjemmelaget. (Jeg juksa)

1 vaniljeis

1 stor plate kokesjokolade

1 boks med melkesjokoladesaus (til is)

Valnøtter

Krem

How to:

Lag brownie som anvist på pakken. Og la den kjøles ned til ca lunken før du begynner oppbyggingen.

Hell sjokoladefudge nederst i ett stort vinglass/skål, og legg en god kule is over. Legg brownie over slik at det dekker hele glasset, og lager illusjonen av en bunn. Over brownien legger du en gigakule med is, og heller over masse sjokoladesaus/fudge.

Dette vil begynne å smelte sammen:)

Legg en god klatt med pisket krem på toppen, og dryss over hakkede valnøtter.


Mer en det skal ikke til, men jeg lover deg at du kommer til å elske det!

Likes

Comments

Her kommer enda en tyrkisk/albansk/gresk dessert. Du får den hvertfall i hele balkanområdet, Tyrkia og landene omkring. Så hvor denne desserten opprinnelig er ifra har jeg virkelig ikke ideer om. Som navnet tilsier er den ekstremt søt, tatli betyr jo da søt - og jeg personlig klarer ikke mer en 1 av disse pr dag.

Du trenger:

3 egg

1 pakke bakepulver(minipose på samme str som gjær)

1 topper ts vaniljesukker

1 glass olje

Mel, nok til at det akkurat slipper bollen og ikke kleber.

8dl vann

700gr sukker.

How to:

Bland sammen egg, bakepulver, vaniljesukker, olje og mel til det blir en myk, men fast masse. Den skal være akkurat slik at du klarer å rulle "baller" av den uten at den henger igjen i hånden din.

Fyll opp ett bakebrett med Gurabija (denne kjeksen heter det i KS før man gjør den om til Tatli), og stek det i forvarmet ovn på 220* i 10-15min.

​Når kjeksen taes ut av ovnen kan du gi sukkerlaken ett oppkok, og sette den til avkjøling sammen med kjeksen. Når disse da er forholdsvis avkjølt prikkes ett par små hull under hver kjeks, og sukkerlaken helles over. Strø gjerne over noe kokos, la dette stå å trekke noen timer. Helst over natten.

Likes

Comments

Dette er en av min kjæres favorittretter, og så denne måtte sitte for at det skulle bli godkjent. Da ble det en god lang skypesamtale med svigersøster og svigermor for å naile den, og alt nedskrevet til meg slik at jeg ikke kunne kødde den til. Det er virkelig en god, og enkel rett! Try it!

Du trenger:

Kyllinglår

1 løk

Litt olivenolje

1,5ss Paprikapulver

Ris

Mais, erter, gulerøtter

Vegeta og pepper.

How to:

Start med å legge kyllinglårene i en gryte, dette skal koke i ca 40min.

Kutt opp løken, og gulerøttene. Stek dette i olje til løken er blank, og gulerøttene myke. Da har du oppi mais og erter. La dette surre i ett par minutt. Ha over 1,5ts med paprikapulver og bland dette sammen med grønnsakene.

Legg frem en tepsi eller ildfast form om man ikke har tepsi, og hell oppi ett stort glass ris. Bland sammen grønnsaksblandingen i risen, og vent til kyllingen har kokt ca 40min. Ha 5 glass av vannet som kyllingen har kokt oppi over risen, og sett dette inn i forvarmet ovn på 250*. La dette koke sammen i 10-15 min. Etter disse minuttene har passert så legger du de kokte kyllinglårene oppå risen, og setter det inn i ovnen ca 15min til. Strø gjerne litt krydder over kyllinglårene når du setter de i ovnen for bedre smak. Jeg pleier å strø over paprikapulver, vegeta og litt pepper.

Er dette en rett noen kunne tenkt seg å prøvd?

Som dere gjerne har forstått av det lille jeg har lagt ut til nå; jeg prøver å lage så mye albansk mat som mulig for at dette skal sitte. For min manns del som gjerne savner maten hjemmefra, og min sønns del for det er jo en del av hans matarv. But lets make it clear; jeg har akkurat lært meg å lage komle, så her har vi 1 fot i hvert land.

Likes

Comments

I utgangspunktet er dette verdens enkleste ting å lage, det er bare litt tidkrevende når deigen skal strekkes så tynn. For de av dere som ikke kan, men gjerne er interessert i å prøve så kommer hvertfall oppskriften her.

1kg mel.

1,5 ts salt

3,5 glass med lunket vann.

Alt dette blandes sammen til en smidig, og god deig som slipper bakebollen. Deigen skal være myk, og fin - ikke hard. Så det kan være en idé å starte litt forsiktig med vannet slik at du har litt å gå på. Denne oppskriften gir nok deig til å fylle 1 Tepsi på ca 35cm.


Når deigen er ferdig eltet så lager du passe size "baller" og drukner dem i olje eller smeltet smør, og lar den hvile en liten stund. Og jo varmere rommet du jobber i er jo lettere blir deigen å jobbe med.

Etter litt hvile legger du dem på ett glatt bord, eller en tynn duk/laken og begynner strekkprosessen. Her kan det ta litt tid, og det lønner seg å være litt forsiktig (ihvertfall i starten). Jo tynnere du klarer å få den jo bedre. Når du har strukket det du klarer så skjærer du bort den halvtykke kanten som du ser på bildet ovenfor, og fyller med det du måtte ha lyst på.

Det jeg foreløpig har opplevd som vanligst er Purre med Creme Fraiché, Kjøttdeig, Potet og Løk, Ost/Yoghurt og gresskar.

Stekes på ca 220 grader, til den er gyllen og fin. Kan være en fordel å ha den på en av de lave rillene i ovnen slik at du blir sikker på at den er ferdig stekt.

​Glemte jo selvfølgelig bilde når den var ferdig stekt, men jeg pleier å la den stå 5min ekstra når jeg syns den ser ferdig ut ;)

Likes

Comments

Som tidligere skrevet så ble jeg jo enig med meg selv om å legge ut litt oppskrifter etterhvert så her kommer den første. Og dette er en variant av en rett jeg absolutt elsker!

Jeg spiste jo endel av dette når jeg tilbrakte all ledige tid i Tyrkia, men etter at jeg traff min mann og da hans mor som er en fantastisk kokk er verden blitt ny for meg. Dette er en av hennes varianter, men med en liten vri jeg har lagt til meg selv(farrisen).

Oppskriften er som følger:)

1pk ferdigkjøpt yufka med 5 store "ark" i. (Her kan man selvfølgelig lage egen deig, og den vil jeg legge ut oppskrift på i neste innlegg.)

250ml Farris Blå (ikke brisvarianten, den vanlige)

2 egg

1,5dl melk

1dl olje

Legg først 3 lag av yufkaen i en langpanne. Så godt som mulig uten å rive hull i den.


Etter disse 3 lagene legger du på ønsket fyll. Jeg lager veldig ofte med Purre/creme fraice, spinat/feta eller egg/ost/yoghurt. Men det er jo også ganske vanlig med kjøttdeig, potet, gresskar osv.


Deretter legger du det 4 laget oppå fyllet, for å så brette inn alle de tidligere kantene som kan ha kommet slik at de ikke stikker ut overalt. Det 5 yufka arket klipper du til passelig størrelse til formen slik at det er perfect fit, og dekker til de kantene som du bretta inn på forrige laget.


Skjær opp i "stykker" så store som du ønsker, og hell 250ml Farris over. Deretter heller du over egg/olje/melkblandingen.
La dette stå å trekke godt inn i ca 20min slik at det blir mykt.


Stek på 250* i mellom 20-40minutt - se den an på fargen. Gyllent og fint er bra!


Når denne taes ut av ovnen så er det veldig godt om du har en gullren sprayflaske med bare rent vann til å spraye over. Har du ikke det så kan man også bare drysse vann over med fingrene. Pass på at det ikke blir for mye hvertfall. Legg over ett rent kjøkkenhåndkle og la det stå å dampe seg litt mykt og flakete.

Server gjerne med Ayran, veier litt opp for en forsåvidt "fettete" rett, og finner du ikke Ayran så fungerer norsk kulturmelk på akkurat samme viset og smaker nesten helt likt.


Gi meg en tilbakemelding om denne blir prøvd ut - spennende å høre om det faller i smak :)

Likes

Comments

Her ble det pannekaker til frokost på oss idag, og mannen ble vekket på sengekanten med rykende ferske blåbær pannekaker. Mistenker jeg scora litt husmorpoeng der ja!

Det er så fort gjort å lage at det er jo en vits, enjoy!

Amerikanske pannekaker;
50g smør
1dl Rømme/Creme Fraiche
1,5dl melk
2egg
Smelt smør og bland dette oppi melkeblandingen. Pass på at dette ikke er kaldt for da klumpes smøret. Miks også egg oppi her til en glatt sak:)

3dl mel
1ss sukker
1/5 ts salt
1ts natron
1ts vaniljesukker
Bland alt det tørre sammen i en bolle, og ha melkeblandingen oppi - bland dette godt sammen.

La den hvile i 10-15min for å få den luftig:) Steik på middelsterk varme, og strø gjerne fryste blåbær over når de ligger i steikepanna.
Jeg elsker også med sirup over, småen syns de er best uten og mannen spiser hva som helst.. Så de er like gode med som uten:)

Kan også bruke bakepulver kontra natron, men bruk da dobbelt så mye. Og bruk da 2,5dl melk, men dropp Rømme/CremeFraiche.

Likes

Comments